Fórum témák
» Több friss téma |
Ez hogy és miért jön ide, amikor a szalag 0.6.. 0.7 ampert vesz fel szerinte?
Különben sem "S" van neki.. A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
De a táp az többet ad le nem?
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
A tápról senki nem írta, mennyi a konkrét fogyasztás... eszik pl. az inverter 2 ampert, a szalag talán fél ampert ( ki tudja mérés nélkül), aztán vagy bírja a 3.15-ös bizti, vagy sem..
Nem ez volt itt a téma, a csont már rég le van rágva..
Jujj. A tápnak terhelhetősége van, nem adja le csak úgy az áramot. ferci. Az inverter értelmszerűen nem megy mellette...
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Ki írta azt, hogy a kettő nem egyszerre megy? Nekem úgy tűnik logikusnak, hogy amikor megy az inverter, akkor megy a LED szalag is, legalábbis előfordulhat ilyen eset.
Ezt talán szucsistvan123-tól kéne megkérdezned:
Idézet: „Az inverter értelmszerűen nem megy mellette...”
Ha nem én segítettem volna neki összehozni a kapcsolást, akkor is tudnám, hogy monitorba akkor kerül ledcsík, ha valaki nem tudja, vagy nem akarja javítani az invertert, esetleg csőhiba van.
Ja, hát erről aztán egyáltalán nem volt itt szó, hogy csak dísznek van a "moncsi"...
Így könnyű, ha te már tudtad... - ha - ha.
Nem dísznek van. A csövek helyett kerül bele LED háttérvilágításnak.
Van még egy-két lehetőség.
Jó, nem téma.. mivel te "csináltad", nem fair erről itt és így beszélni. ütheted...
Ki van iktatva teljesen az inverter. Ha bekapcsol a monitor akkor automatikusan kapcsol be a LED háttérvilágítás. (FET-es megoldással).
De már látom kitárgyaltátok!
Olyan problémám van hogy szeretnék csinálni egy +- tápot 12 voltosat de 7912 1A tud. Létezik olyan hogy 2A tud?
'Megpatkolod' egy tranyóval. Adatlapokon szerepel a módja.
Egy ellenállással és egy tranzisztorral ki lehet bővíteni a tudását hasonló módon, mint a mellékelt képen is látható. Céges gép előtt vagyok, nem tudok rajzot készíteni. Annyi a különbség, hogy nem PNP, hanem NPN tranzisztor fog kelleni. A 79xx stabilizátoroknál van egy apró trükk: minimum 5 mA-es terhelés kell nekik (pl. egy LED, előtét ellenállással), különben a kimeneti feszültség jóval nagyobb, mint amennyire szabályoz névlegesen.
ok köszi
sziasztok 24v-bol szeretnék csinálni 19v-ot hogyan lehetne
Szia! Attól is függ, hogy mekkora terhelhetőségre (hány A-re, mA-re) szeretnéd. Alapból pl az LM317 egy olyan stabilizátor, amivel megoldható a dolog, az adatlapjában található képlet segítségével kell kiszámítani hozzá, hogy milyen értékű ellenállásokkal lesz a kimeneten 19V.
Sziasztok!
Lehet butaságot kérdezek. Negatív fesz stabilizátorból lehet telefon töltőt építeni? Csak 5V dc kell a készülékemnek atöltés vezérlés benne van, 1A bőven elég. Pozitív fesz stabilizátorral már csináltam ilyet. Ha jól gondolom akkor csak a polaritást kell megforgatnom? Üdv!
Szia!
Persze hogy lehet, csak a szabályozó elem nem a megszokott ágban van, hanem a "másik oldalon". Ettől még a kimenet pontos és stabil.
Sziasztok!
50-60V-ból szeretnék 3.3V-ot stabilizálni, kb. 50mA folyna maximum. Mit szóltok ehhez a P-csatornás TL431-es kapcsoláshoz? Jól méreteztem? szerk: Egy hibát már látok: a TL431 maximális feszültségét túllépem... 3V3-ra lehet, hogy zener diódát kellene használnom? Pontosság annyira nem nagy követelmény, de 3.5V-nál nem lehet nagyobb a kimenő feszültség. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
Szia! Futtattad ezt valami szimulátorban? Így szemre a kapcsolás elégedett ha 0V a kimeneti feszültség.
Csak Everycircuit-om van, de az inkább csak játék, nem tudta leszimulálni. Még gondolkozok rajta, de most beraktam egy FET-et, zener diódával "stabilizálok" 10-13V-ot, és ezt kapja meg a 3V3-as stabilizátor. Nem sokkal több alkatrész, de nagyobb biztonság.
További lehetőség, ami eszembe jutott: két LM317 sorban. De ez a FET-es megoldás érdekelne. Kell bele még egy kisjelű tranzisztor, és egy ellenállás, és meg van az áramkorlát is.
Hello! "De ez a FET-es megoldás érdekelne." Akkor gondold át, egyáltalán hogyan működne, mert így nagyon nem jó..
A képeden a FET rajzán levő nyíl ellentétes irányba mutat, mint nálam, akkor az N-csatornás lenne? Nem találtam meg, hogy mi az ok, hogy 0V-ra tippeled a kimenet. Ki kellene próbálnom, de ahol most vagyok még egy ellenállás sincs. A P-csatornás FET fel van húzva tápfeszültségre, R67-en (10K) keresztül, ahogy növekszik a tápfeszültség bekapcsoláskor, a 10K-n keresztül feszültséget kap a TL431, és észreveszi, hogy nem 2.5V van a referenciáján. Erre elkezdi GND felé húzni a 10K felhúzó ellenállást, egyre nagyobb áram folyik, egyre nagyobb feszültség esik, amint eléri a FET Gate-je a 3-5V különbséget a tápfeszültséghez képest, elkezd kinyitni, megjelenik a kimeneten a feszültség, a TL431 pedig megnyugszik, amint 2.5V-ot kap a referencia, ekkor lesz 3.3V a kimeneten. Persze ez csak kb. 40V bemenőig érvényes, mert fölötte valóban csak 0V-ot fogunk mérni. Máshogy látod?
Ha lenne TL431, aminek nem gond a 60V, nem lenne gondom. Erről mi a véleményed/véleményetek? Proli007: Még mindig nem látom a hibát. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
A linken valóban N-csatornás a FET.
Amit rajzoltál, azon azért a TL431 4-500uA alapárama ejt annyit R67-en, hogy a FET kinyisson (ezzel az árammal nem számoltam az előbb), a referencia lábra érkező 2,5V-nál magasabb feszültség kinyitja a TL431 anód-katód közötti tranzisztort és a zeneren + R68-on vígan folyik az áram és egyéb nem történik.
A stab-2-t nem is méltatnám, nagyon nem jó. A P-s FET kötöttséget jelent számodra?
Nos, ez sem jó! A TL az anódjához képest nézi a Gate feszültségét. Az anód, meg a Fet Gate feszültségén lenne? Akkor honnan tudja mekkora a kimeneti feszültség?
De úgy látom este van.. Nem mindegy, ki fűti el az 50mA-t? |
Bejelentkezés
Hirdetés |