Fórum témák
» Több friss téma |
Megint van frissítés, csak az okosok a régi fájlt tették be letöltésre, így gyakorlatilag még sincs..
Bővebben: Link Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Sziasztok! Valaki vetne egy pillantást erre a kis programocskára? A progi a parsic-ban rendben megy, lefordul - hibát nem ír, de miután betöltöm a reál pic szimulátorba, akkor az időzítő része nem működik. Valami beállítási gondja lehet, de nem jövök rá, hogy mi. Előre is köszönöm.
Tudnál pontosítani? Ennyi infóval elég nehéz segíteni..
Szia! A ZV1-es oda vissza számlálónál a "res" lábnál írt hibát ( valami bit névvel volt gondja), de már megoldottam. Kivettem a számlálót és flip-flop-okkal helyetesítettem.
sziasztok!
Most kezdtem (azaz most sikerült felélesztenem) el PIC-kel játszani. Parsic fejlesztést is tanulgatom. PIC F628, és egy PicKIT2 a fegyverarzenál. Pillanatnyilag egy 7 szegmenses kijelzőt tudok meghajtani. Tudom ez itt nem nagy kunszt, de végre sikerült!!! A gondom a következő. 2002-ben az Urbán Elektronikánál vettem egy próbapanelt (16F870, IIC LCD, pár potméter az A/D-knek), és egy soros debuggert. Akkor MPlab alatt kezdtem játszani. tartalmát kitöröltem, és soha többet nem tudtam feltölteni. A soros debugger felett eljárt az idő, de össze tudtam kötni a PicKIT2-vel. Kommunikál. Később ezzel szeretnék játszani Parsic alól. Az élesztéshez (hogy jó-e) látnom kellene, a példaprogramjával. Sajnos a példaprogramját nem tudom MPlab alól befordítani. A boltot már megkerestem, de nem segítettek. Tudna valaki tanácsot adni? (papíron van a panelről leírásom)
Szia!
Küldd át a teljes projektedet és a hozzátartozó fájlokat is / include-ok! / egy zip-be tömörítve és megnézem, hogy miért nem tudod lefordítani! A kapcsolási rajz is jól jöhet, ha van ![]()
Az mplab alol töltsd le az mpasm wint és állítsd be alapértelmezett fordítonak akkor a parsicbol tudsz asztalra fordítani és a pickittel azonnal égetheted
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
bocsánat a minőségért, most adta fel a fényképezőgépem. :-\
Megpróbálom újból projektbe foglalni a file-okat. ha valamelyik kép nagyon olvashatatlan lenne szólj!
Remélem jól csomagoltam. Azzal morog, hogy nincsen definiálva egy csomó változó. Próbáltam "include filenév" paranccsal a 2 db *.inc filet becsatolni, de a fordító rám se hederít. Tegyük hozzá, hogy asm nyelvet finoman szólva még nem ismerem.
Kipróbáltam. Így sem megy. Valami kicsi, de lényeges dolgot nézek be/nem ismerek.
Nem akarom szétoffolni a topicot. Ha zavar valakit átviszem a PIC kezdőknek topicba. Vas éledése után Parsic lesz belőle.
Próbáltam befordítani, de nem ment: ---------------------------------------------------------------------- Debug build of project `C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\Demo870.mcp' started. Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.51, mplib.exe v4.49 Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined. Mon Aug 03 12:43:29 2015 ---------------------------------------------------------------------- Clean: Deleting intermediary and output files. Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.o" doesn't exist. Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.err" doesn't exist. Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.o". Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.err". Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.hex" doesn't exist. Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.lst" doesn't exist. Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.cof" doesn't exist. Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.hex". Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.lst". Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\Demo870.mcs". Clean: Done. Executing: "C:\Program Files (x86)\Microchip\MPASM Suite\MPASMWIN.exe" /q /p16F870 "demo870.asm" /l"demo870.lst" /e"demo870.err" /d__DEBUG=1 /c- /w2 Couldn't locate build tool. Check tool locations. ---------------------------------------------------------------------- Debug build of project `C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\Demo870.mcp' failed. Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.51, mplib.exe v4.49 Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined. Mon Aug 03 12:43:30 2015 ---------------------------------------------------------------------- BUILD FAILED
PICkit2 saját szoftverével próbáltam az általad küldött hex filet átvinni.
"No configutarion words in hex file In MPLAB use file-export to save hex with config" szerény angol tudásom szerint az asm programból mikor fordít kellene jönni a vasnak a konfigurációs leírásának is. Pillanatnyilag ezt nem találja. az égetés sikerül, a vas nem indul. Volt itthon még egy új PIC16F870. IC-t cseréltem, de a hiba állandó. 2 kérdésem lenne: Ha az MPlab-ban konfiguráltam a 870-es IC-t, miért nem fordítja be azt is. Mit csináltál, az MPlabban, hogy neked az a sok hibaüzenet nem jött elő? (nézem, de nem látom...)
Először is: használd a "válasz" gombot, mert így nehéz követni a hozzászólásaidat
![]() Az én hex-embe nem kerültek bele a konfigurációs bitek, azt pl. export-nál lehet megoldani. A sok hiba azért nem jön elő, mert a források, amiket küldtél, összevissza tartalmazzák a regiszterek nevét ( pl. STATUS, Status ) és ez alapvetően különbözőt jelöl ![]() szerk. : az égetést csináld az MPLAB alól és akkor rendben lesznek a konfigurációs bitek is ! A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
A zipben egyáltalán nem látszik hogy parsicban írtad volna , de a fordíto azért dob ezer hibát mert utálja az ékezetes betüket .....
Idézet: „segítség\” A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
Idézet: Ez annyit jelent hogy nem létezik a hex , egy üres hex fájlt égetsz be nem csoda hogy nem akar müködni ... „\Sajat\Iranytu\demo870.hex" doesn't exist.”
Jogos. Amúgy nem Én, és nem Parsicban íródott. Én (még) ilyen programot nem tudok írni. Ez az Urbán elektronika honlapján lévő file, amit le lehet a szimulátorhoz tölteni. Kijavítottam az ékezeteket. Még nem változott a helyzet, de még egy csomó dolgot ki szeretnék próbálni.
Bocs, nem láttam a "Válasz" gombot. Nem akarok tovább offolni. Privátban tettem fel pár kérdést
Írtam korábban, hogy Parsicban szeretnék fejleszteni, de először csak annyit szeretnék látni, hogy egyáltalán megy-e a vas. Az élesztéshez kértem segítséget. Mivel látom én is, hogy nagyobb falat a befordítás, kissi felé már privátban tettem fel a kérdéseimet. Köszönöm a türelmet/segítséget!
Parsicban nem találom a 16F870-es PIC-et. Ilyenkor mit választotok? A családban semmi nem garantálja a port/lábkiosztást 873, 874, 876, 877. Lehet, hogy a panel élesztése Parsicből egyszerűbb lenne. Ott "csak" az IIC prtos LCD kijelzővel kellene megküzdenem.
Benne van a 16F870. Ha nem találod, valószínűleg valami régi tört verziód van.
Idézet: „Couldn't locate build tool. Check tool locations.” Nem találja a fordítót sem....
v3.56. Keresek újabbat. Esetleg van lelőhely?
A 3-as sorozat még teli van hibával. (A 4-est legalább hébe-hóba javítgatják).
A 4-esből nem fogsz találni törtet, hardverkulcsos és még nem láttam törést hozzá. 70E Ft körül van, és ha tényleg használni akarod, jelenleg nincs más megoldás a vásárláson kívül.. Viszont ha ezt akarod használni, nem árt, ha az assembly nyelvvel tisztában vagy, a külső IC-k kezeléséhez kellhet a saját rutin + a fordított kód megértése, hogy be tudd tenni a saját asm forrást anélkül, hogy a meglévő kódot borítanád (pl. nem célszerű a saját asm betétben várakozni, vagy megszakítást babrálni, stb.). Fentiek tudatában, ill. látván, hogy a szimpla asm fordítás sem megy, nem biztos, hogy ez a te programod.
Hardverkulcs? Pill. nincs 70e-m, így a v4 téma pillanatnyilag pihen.
Tudom, hogy nem lehet megkerülni a asm ismeretét. De valahogy nem tudom leképzelni, hogy alacsony szintű nyelvvel valaki összetett dolgot fejlesszen. Inkább a hibakereséshez hasznos. Melyiket javaslod? 1. MPlab->asm 2. Régen picit szórakoztam C-vel. Úgy tudom van PIc-re C 3. Amennyire utánaolvastam van egy flowcode nevű program. Grafikus. Azzal is ugyanitt járnék?
Mivel nem tudom mit szeretnél csinálni a uC-vel, mennyi időd/energiád/kereted van rá, így ezen ismeretek hiányában nem tudok javasolni semmit.
Illetve azt, hogy mivel ez nem parsic, máshol folytassuk.
A Parsic-ot megtanulni tökéletes a 3.56 verzió. Szerintem vegyél egy olyan processzort, amit támogat a te verziód. Én a PIC16F877A-t használtam. Ezt javaslom neked is. Hogy mért, ha elolvasod ezt a topicot, akkor te is rájössz. Próbáltam a Flowcode-ot, nekem nem jött be. A Parsic azért szimpatikus, mert elég sok készüléket javítottam, amelyek logikai kapukkal voltak megvalósítva, ezek analógiájára könnyen tudtam a gyakorlatban jól használható vezérléseket csinálni és ami fontos, rövid idő alatt. Asm-ben egy hasonló applikáció fejlesztése jóval több időt vesz igénybe. Most már áttértem a négyes verzióra, de kezdetnek jó az ami neked van.
Flowcode-ot lényegesen könnyebb kezdőknek használni, mint bármi mást. Nem árt némi programozói alapismeret. Ha megvan, kb. gyerekjáték a használata.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |