Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   156 / 177
(#) snapscan hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Megint van frissítés, csak az okosok a régi fájlt tették be letöltésre, így gyakorlatilag még sincs..
Bővebben: Link

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) neoone hozzászólása Máj 15, 2015 /

Sziasztok! Valaki vetne egy pillantást erre a kis programocskára? A progi a parsic-ban rendben megy, lefordul - hibát nem ír, de miután betöltöm a reál pic szimulátorba, akkor az időzítő része nem működik. Valami beállítási gondja lehet, de nem jövök rá, hogy mi. Előre is köszönöm.

proba3.PIC

(#) snapscan válasza neoone hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Tudnál pontosítani? Ennyi infóval elég nehéz segíteni..
(#) neoone válasza snapscan hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Szia! A ZV1-es oda vissza számlálónál a "res" lábnál írt hibát ( valami bit névvel volt gondja), de már megoldottam. Kivettem a számlálót és flip-flop-okkal helyetesítettem.
(#) iranytu hozzászólása Aug 2, 2015 /

sziasztok!
Most kezdtem (azaz most sikerült felélesztenem) el PIC-kel játszani. Parsic fejlesztést is tanulgatom. PIC F628, és egy PicKIT2 a fegyverarzenál. Pillanatnyilag egy 7 szegmenses kijelzőt tudok meghajtani. Tudom ez itt nem nagy kunszt, de végre sikerült!!!

A gondom a következő. 2002-ben az Urbán Elektronikánál vettem egy próbapanelt (16F870, IIC LCD, pár potméter az A/D-knek), és egy soros debuggert. Akkor MPlab alatt kezdtem játszani. tartalmát kitöröltem, és soha többet nem tudtam feltölteni. A soros debugger felett eljárt az idő, de össze tudtam kötni a PicKIT2-vel. Kommunikál. Később ezzel szeretnék játszani Parsic alól. Az élesztéshez (hogy jó-e) látnom kellene, a példaprogramjával. Sajnos a példaprogramját nem tudom MPlab alól befordítani. A boltot már megkerestem, de nem segítettek. Tudna valaki tanácsot adni? (papíron van a panelről leírásom)
(#) kissi válasza iranytu hozzászólására (») Aug 2, 2015 /

Szia!
Küldd át a teljes projektedet és a hozzátartozó fájlokat is / include-ok! / egy zip-be tömörítve és megnézem, hogy miért nem tudod lefordítani! A kapcsolási rajz is jól jöhet, ha van !
(#) kaqkk válasza iranytu hozzászólására (») Aug 2, 2015 /

Az mplab alol töltsd le az mpasm wint és állítsd be alapértelmezett fordítonak akkor a parsicbol tudsz asztalra fordítani és a pickittel azonnal égetheted
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015

bocsánat a minőségért, most adta fel a fényképezőgépem. :-\

Megpróbálom újból projektbe foglalni a file-okat. ha valamelyik kép nagyon olvashatatlan lenne szólj!

Remélem jól csomagoltam. Azzal morog, hogy nincsen definiálva egy csomó változó. Próbáltam "include filenév" paranccsal a 2 db *.inc filet becsatolni, de a fordító rám se hederít. Tegyük hozzá, hogy asm nyelvet finoman szólva még nem ismerem.
(#) iranytu válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 2, 2015 /

Kipróbáltam. Így sem megy. Valami kicsi, de lényeges dolgot nézek be/nem ismerek.
(#) kissi válasza iranytu hozzászólására (») Aug 2, 2015 /

Próbáld ki így !

Iranytu.zip

(#) iranytu hozzászólása Aug 3, 2015 /

Nem akarom szétoffolni a topicot. Ha zavar valakit átviszem a PIC kezdőknek topicba. Vas éledése után Parsic lesz belőle.

Próbáltam befordítani, de nem ment:
----------------------------------------------------------------------
Debug build of project `C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\Demo870.mcp' started.
Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.51, mplib.exe v4.49
Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.
Mon Aug 03 12:43:29 2015
Clean: Deleting intermediary and output files.
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.o" doesn't exist.
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.err" doesn't exist.
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.o".
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.err".
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.hex" doesn't exist.
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.lst" doesn't exist.
Clean Warning: File "C:\Sajat\Iranytu\demo870.cof" doesn't exist.
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.hex".
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\demo870.lst".
Clean: Deleted file "C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\Demo870.mcs".
Clean: Done.
Executing: "C:\Program Files (x86)\Microchip\MPASM Suite\MPASMWIN.exe" /q /p16F870 "demo870.asm" /l"demo870.lst" /e"demo870.err" /d__DEBUG=1 /c- /w2
Couldn't locate build tool. Check tool locations.
Debug build of project `C:\Users\Szilvi\Documents\Demo870\Hobbielektronika_segítség\Demo870.mcp' failed.
Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.51, mplib.exe v4.49
Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.
Mon Aug 03 12:43:30 2015
BUILD FAILED
(#) iranytu hozzászólása Aug 3, 2015 /

PICkit2 saját szoftverével próbáltam az általad küldött hex filet átvinni.

"No configutarion words in hex file
In MPLAB use file-export to save hex with config"

szerény angol tudásom szerint az asm programból mikor fordít kellene jönni a vasnak a konfigurációs leírásának is. Pillanatnyilag ezt nem találja.

az égetés sikerül, a vas nem indul.
Volt itthon még egy új PIC16F870. IC-t cseréltem, de a hiba állandó.

2 kérdésem lenne:
Ha az MPlab-ban konfiguráltam a 870-es IC-t, miért nem fordítja be azt is.
Mit csináltál, az MPlabban, hogy neked az a sok hibaüzenet nem jött elő? (nézem, de nem látom...)
(#) kissi válasza iranytu hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Először is: használd a "válasz" gombot, mert így nehéz követni a hozzászólásaidat !

Az én hex-embe nem kerültek bele a konfigurációs bitek, azt pl. export-nál lehet megoldani.

A sok hiba azért nem jön elő, mert a források, amiket küldtél, összevissza tartalmazzák a regiszterek nevét ( pl. STATUS, Status ) és ez alapvetően különbözőt jelöl ! Kikapcsoltam ezt az érzékenységét az MPLAB fordítójának és így gond nélkül lefordult ( hogy működik-e, az más kérdés! ) !

szerk. : az égetést csináld az MPLAB alól és akkor rendben lesznek a konfigurációs bitek is !
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) kaqkk válasza iranytu hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

A zipben egyáltalán nem látszik hogy parsicban írtad volna , de a fordíto azért dob ezer hibát mert utálja az ékezetes betüket .....
Idézet:
„segítség\”
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015

Idézet:
„\Sajat\Iranytu\demo870.hex" doesn't exist.”
Ez annyit jelent hogy nem létezik a hex , egy üres hex fájlt égetsz be nem csoda hogy nem akar müködni ...
(#) iranytu válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Jogos. Amúgy nem Én, és nem Parsicban íródott. Én (még) ilyen programot nem tudok írni. Ez az Urbán elektronika honlapján lévő file, amit le lehet a szimulátorhoz tölteni. Kijavítottam az ékezeteket. Még nem változott a helyzet, de még egy csomó dolgot ki szeretnék próbálni.

Ha nem parsic akkor miért itt.......
(#) iranytu válasza kissi hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Bocs, nem láttam a "Válasz" gombot. Nem akarok tovább offolni. Privátban tettem fel pár kérdést
(#) iranytu válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Írtam korábban, hogy Parsicban szeretnék fejleszteni, de először csak annyit szeretnék látni, hogy egyáltalán megy-e a vas. Az élesztéshez kértem segítséget. Mivel látom én is, hogy nagyobb falat a befordítás, kissi felé már privátban tettem fel a kérdéseimet. Köszönöm a türelmet/segítséget!
(#) iranytu hozzászólása Aug 4, 2015 /

Parsicban nem találom a 16F870-es PIC-et. Ilyenkor mit választotok? A családban semmi nem garantálja a port/lábkiosztást 873, 874, 876, 877. Lehet, hogy a panel élesztése Parsicből egyszerűbb lenne. Ott "csak" az IIC prtos LCD kijelzővel kellene megküzdenem.
(#) snapscan válasza iranytu hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Benne van a 16F870. Ha nem találod, valószínűleg valami régi tört verziód van.
(#) Hp41C válasza iranytu hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Idézet:
„Couldn't locate build tool. Check tool locations.”

Nem találja a fordítót sem....
(#) iranytu válasza snapscan hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

v3.56. Keresek újabbat. Esetleg van lelőhely?

A 3-as sorozat még teli van hibával. (A 4-est legalább hébe-hóba javítgatják).
A 4-esből nem fogsz találni törtet, hardverkulcsos és még nem láttam törést hozzá. 70E Ft körül van, és ha tényleg használni akarod, jelenleg nincs más megoldás a vásárláson kívül..
Viszont ha ezt akarod használni, nem árt, ha az assembly nyelvvel tisztában vagy, a külső IC-k kezeléséhez kellhet a saját rutin + a fordított kód megértése, hogy be tudd tenni a saját asm forrást anélkül, hogy a meglévő kódot borítanád (pl. nem célszerű a saját asm betétben várakozni, vagy megszakítást babrálni, stb.). Fentiek tudatában, ill. látván, hogy a szimpla asm fordítás sem megy, nem biztos, hogy ez a te programod.
(#) iranytu válasza snapscan hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Hardverkulcs? Pill. nincs 70e-m, így a v4 téma pillanatnyilag pihen.
Tudom, hogy nem lehet megkerülni a asm ismeretét. De valahogy nem tudom leképzelni, hogy alacsony szintű nyelvvel valaki összetett dolgot fejlesszen. Inkább a hibakereséshez hasznos.

Melyiket javaslod?
1. MPlab->asm
2. Régen picit szórakoztam C-vel. Úgy tudom van PIc-re C
3. Amennyire utánaolvastam van egy flowcode nevű program. Grafikus. Azzal is ugyanitt járnék?

Mivel nem tudom mit szeretnél csinálni a uC-vel, mennyi időd/energiád/kereted van rá, így ezen ismeretek hiányában nem tudok javasolni semmit.
Illetve azt, hogy mivel ez nem parsic, máshol folytassuk.
(#) benko_balazs válasza iranytu hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

A Parsic-ot megtanulni tökéletes a 3.56 verzió. Szerintem vegyél egy olyan processzort, amit támogat a te verziód. Én a PIC16F877A-t használtam. Ezt javaslom neked is. Hogy mért, ha elolvasod ezt a topicot, akkor te is rájössz. Próbáltam a Flowcode-ot, nekem nem jött be. A Parsic azért szimpatikus, mert elég sok készüléket javítottam, amelyek logikai kapukkal voltak megvalósítva, ezek analógiájára könnyen tudtam a gyakorlatban jól használható vezérléseket csinálni és ami fontos, rövid idő alatt. Asm-ben egy hasonló applikáció fejlesztése jóval több időt vesz igénybe. Most már áttértem a négyes verzióra, de kezdetnek jó az ami neked van.
(#) Bakman válasza iranytu hozzászólására (») Aug 4, 2015 /

Flowcode-ot lényegesen könnyebb kezdőknek használni, mint bármi mást. Nem árt némi programozói alapismeret. Ha megvan, kb. gyerekjáték a használata.
Következő: »»   156 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem