Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Akkor inkább a meglévő erősítőmet turbóznám fel (el84se) a kimenőim elég nagyok lehet az el84-el még egyet párhuzamosan kötni. Van értelme és mennyivel tud majd többet? Előre is köszi.
A csőben csillámlemezek tartják a helyükön az elektródákat. Az anód bizonyos részei kezdenek izzani, ez az épp láthatótól a sárgásvörösig terjedhet. Ez utóbbi azonban csak néhány percig látványos, utána csőcsere. A felizzott elektróda deformálódhat (zárlatok), gázt bocsáthat ki, ill, a katód is elvesztheti emittálóképességét, teljesen, vagy részlegesen.
Szerintem jóval többet tud!! 45 W anóddisszipációval SE ben több mint 10 Wattot kellene kiszedni belőle!
80 Volt anódfesz mellett 1 Anódáram! Nem semmi ![]() 6C33C -B 65 W-t tud eldisszipálni az anódon!
Igen, ez működő kapcsolástechnikai fogás, akár SE, akár PP esetén alkalmazható, max 3 csőig. Elméletileg megkétszereződik a teljesítmény, 7-8 W lesz 2xEL84 se-be. De a kimenő áttételét felére kell csökkenteni. Azonfelül a csövek munkapontját egyedileg kell beállítani, vagy válogatva alkalmazni őket, de az állítás lehetőségével.
Lehet, már nem emlékszem rá pontosan, régen volt vele dolgom. Az utóbbi időben 6P45sz-et favorizáltam.
Tényleg, most hogy nézem, csillám. Istenigazából fémnek hittem, olyan színe van. De akkor sem normális szerintem, hogy basszusokra fényesebben világít (minimálisan, és kisebb anódfesznél meg nem.) Megmértem a trafót, 70.3V->1,8V Ergo áttétel a számítások szerint 39:1. Más feszekkel is hasonlót produkált. Lehetséges? Ennél szerintem jóval magasabbnak kellene lennie. (legalább 10x) Akkor talán megvan a gond. Ha tényleg ez okozta, az eddigi próbálkozások károsíthatták a csövet?
Akkor lehet ebből építek se-t (6c33c) 4250Ft az elektroncso.hu-n. Nagyon brutálisan néz ki!!!
Az izzításnak nem örül(t), túlvezérlést meg rettenetesen jól viseli. A lényeg, hogy az anódáram, anódfesz szorzat ne legyen több 9W-nál Nálad ez valahol 11,5W-nál áll. Az áttátel ilyen beállításhoz még sok is, olyan 1:32 kéne 4 Ohm-hoz.
Kösz a gyors választ,akkor meg se szólal 50--60V-ról?
Itt a kapcsolás: LINK Szerinted ezt érdemes megépíteni.Ez is PCL86-os csővel megy,pont úgy,ahogy írtad:két fokozata van:A trióda felerősíti a bemenő feszt,ami megy a végpentódára... Kimenőtrafónak megteszi egy 230/12voltos trafó,vagy nem úszom meg a kimenőtekercselést?
Kicsit kevesebbel! Ez egy alacsony anódfesszel ( nagy anódárammal) működő igen ksi belsőellenállású (130 Ohm!!! ) trioda! Így, mivel triodáknál Rt=Rb-re szoktak illeszteni 130 Ohmos hangszórót közvetlenül meg tudna hajtani. Azt olvastam, hogy atorzításnak jót tezs, ha 3Rb-re illesztünk ( egy ksi telejsítményveszteséggel ), így 5 cső párhuzamosan elvileg meg tud hajtani egy 8 Ohmos hangszórót kimenő nélkül (16 Ohmosat 3 is ), de SRPP kapcsolásban, ami alacsony kimenőimedanciát eredményez, 4 csővel már láttam kapcsolási rajzot!
Katalógus szerint 120 Volt anódfeszen érzi igazán jól magát!
köszi. én megpróbálom a 6c33c-t most találtam az elektroncsőn kapcsolást 15w se-ben :eek2:
200 V anódfeszel, 200 ohm katódellenállással kéne tudnia legalább 3W-ot (Ra=3,5K). Segédrácsra jó a 100 ohm. Rácslevezetőnek pl. 470 Kohm.
A cső 11 W-ot tud eldisszipálni, tehát 200 V anódfesznél 55 mA lehet az anódáram. Ha a rádióban csak 115 V volt az anódfesz (százakárhányohm katódellenállással), akkor az ahhoz méretezett kimenő nem az igazi ide (kicsi a teljesítménye (1,25 W) és nem jó az áttétele sem). ECL/PCL 86-hoz, EL84-hez való kimenő jó lenne 250 V anódfesszel, 40-43 mA anódárammal szerintem (bár nem ismerem a cső határadatait). ![]()
6C33C SE-ben 15-18 W, és még nincs is keresztre feszítve
![]() Hú, látom pörögnek itt az események, nem bírom követni ![]()
Leesett nekem is, ez az a böszme nagy trióda
Ebben biztos vagy? Az adatlap szerint 3500ohm az ideális váltóáramú anódellenállás, míg 8 a hangszóró, ezeknek a hányadosa nekem 437.5 Vagy valamit rosszul érzelmezek?
Sturbi: A rádióban 115V volt az anódfesz, a katódellenállás 250ohm. Az ahhoz méretezett kimenővel próbálkoztam idáig, és 2W-nál többet nem sikerült kicsikarni az erősítőből. ECL/PCL-em nincs, bár valami hasonló típus nélküli van, esetleg kipróbálom majd azzal, bár inkább ez az erősítő működjön.
Tényleg 11W-os.
Uamax:250V Ikmax:75mA Segédrács:1,9W
Szija! Nem igazán. A trafónak meg kicsit kevés az áttétele.
Á=ngyök(Ra/Rt) , ez egyezik a feszültségáttétellel
![]()
Rendben, utánanéztem az elektroncso.hu oldalon, bár józan paraszti ésszel nem világos, miért kell azt a gyököt vonni. Elvileg a feszültségek aránya egyenlő a menetszámok arányával.
Akkor mindezek után mit gondoltok, mi lehet a gondom? Érdemes lenne kipróbálni valami nagyobb keresztmetszetű hasonló áttételű hálózati trafóval kipróbálni légrés "csinálása" után?
Akkor megpróbálom megépíteni a sima PCL86-os kapcsolást,remélem a HAM-bazárban lesz hozzá cső .
Nagyon kiváncsi leszek erre a kis végfokra,még egyszer sem hallottam csöves erősítőt szólni,eddig csak tranyósokat és IC-seket építettem. Ha az anódfesz egyik pl. pozitív ágát fogom meg,ugye nem ráz meg?(le lesz választva két trafóval a hálózatról) Kimenőtrafót mire érdemes tekerni?,valami szétszedhető vasmagú trafó kéne,de eddig még nem nagyon láttam olyat. Itt aztán van élet,nemrég még 84oldal volt ![]()
No, most megnéztem Müszi barátunk klasszikusát. Én sok dolgot másképp oldanék meg....
De kinek a pap, kinek a papné....
Ha nem lesz már nekik, adok egy marékkal...+ 2 DB ZK kimenő.
Mert négyzetes az összefüggés. Ha az áram 2x-es lesz a feszültség meg fele, az 4x-es változás.
Ha van jó PCL86-os kapcsolásod,szívesen várom.
Tudnál adni kimenőt?
Azért ne tapogasd azt az anódot. Jobb azzal vigyázni. Ha kikapcsolod, mindig figyelj arra, hogy a pufferokba se maradjon számottevő fesz, ezt egy 40W-os villanykörtével kisütheted. (Rövidzárral TILOS!) Ha jól sikerül, nagyon meg fogsz lepődni a hangján.
PCL86-osom is van, kiépített. A ZK kimenők orsós magnóba voltak, ECL86-oshoz. 2-t tudok nélkülözni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |