Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   146 / 248
(#) dokidoki válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 21, 2015 / 1

Megkerestem a problémádat bemutató hozzászólást. Mivel egy kikukázott házi készítésű szkópnak látszó tárgyról van szó, amiről valójában Rajtad kívül senki nem tud semmit, csak most már annyit, hogy nem jól működik. Kérdezgetnünk kellene, hogy tegyél fel róla fotót, s mivel nálad van készíts róla kapcsolási rajzot, hogy elemezzük, nem -e valami szarvashiba elkövetése az oka a működőképtelenségének? Esetleg noszogatnunk kellene, hogy vizsgálj meg minden alkatrészt működőképesség szempontjából... Nos, az -e fórum topikot látogatók többsége nem rendelkezik gyurcsok képességekkel, de annyival igen, hogy nem keresi magának a bajt. De mint látod, én kivétel vagyok ez alól. És szívesen segítenék, még akár egy kölcsön szkóppal is, hogy elemezhesd a fűrészgenerátor hibáját. Mert képek és kapcsolási rajz, és mérési eredmények nélkül csak spontán faggatással nem juthat senki előrébb.
(#) scooby_ válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Szia!
Értem! Valóban, csak a sima EMG1568-hoz és a 1568/2A-hoz nyomják a rajzokat... Így elég nehéz dolgom lesz, még az átkötözgetéseket is figyelembe venni mellette...
(#) scooby_ válasza endrusz hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Mindenképpen nagy segítség, már csak a NYÁK tervek is, mert a függőleges végerősítő paneljét szerintem nem ártana újra gyártani, abba nagyon belenyúltak!
(#) peterpan válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2015 / 1

Szia!
Úgy látszik máma megy a bót...
Ez túl nagy volt ide, innen letöltheted:Bővebben: Link
Lassú(ingyenes) letöltést válaszd.
Üdv.: PP
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) scooby_ válasza peterpan hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Köszönöm!
Közben már-már kezdem érteni a fűrészjel generátor működését, és hogy miként tudom majd leellenőrizni annak működőképességét is. Kinyomtattam mindhárom doksit (lett annyi mint két RT újság!), és már kezdtem is magamnak bejelölgetni segítségképpen a mérendőket.
Szerk.: Sajnos az amit feltöltöttél az csak a használati utasítás, használni tudom, a javítása körülményes nekem egy kicsit.
PCB1: tápegység, PCB2: függőleges eltérítő, PCB3: vízszintes eltérítő, PCB4 mi a tűró? Nem véltem felfedezni, vagy csak én vagyok a vaksi? A függőleges végerősítő itt sincs benne.
(#) peterpan válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Igazad van: pótlás:
a pcb4 a függőleges végfok panel, a vert2 jobb felső sarka. A használati utasításban van a működés leírása és a hitelesítés menete is.A többi már a Te dolgod!
(#) gerenk válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Szia !
Sok rajzom van , több típushoz.
Tegyél fel egy előlapfotót a Te gépedről hogy lássam melyik kell.
(#) scooby_ válasza gerenk hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Szia!
Remélem ezekből kivehető? A felső gépezet az!

Nem látszik a típus, valami ilyesmire gondoltam

EMG1568A.jpg

Bocsesz, bari, de ez nem a 1568/2A véletlenül és nem /2, ez már az "Ásított"változat az 50 megás végfokkal, nem?

A képekről annyit látok, kettős időalap az egyik késleltetett.

Nem tudom, srácok! Akkor ezt már valami vállalkozószellemű megdemolálhatta!
Tudom, hogy egy IC hiányzik, így a kettős időlap nem üzemelhet, viszont attól mág a másiknak működnie kellene. Persze nem a képen mellékelt alkatrészek tekintetében

Nem valami biztató a belseje, 1568/2 típus, rajzod akkor meg van. Sok sikert a javításhoz.
Az időalappal kezd, a függőlegest ráérsz majd akkor ha lesz egy szép egyenes vonalad,
vagy lassan balról jobbra mozgó szép pontod.

Akkor a nagyját már elvégezték (face lifting), a RT évkönyvek (94, 95, 96) pontosan leírja mit változtattak az Ásítás során. Így a 1568/2A ra vonatkozó dolgok a mértékadók.
(#) scooby_ válasza gerenk hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Bevallom őszintén, néha megjelenik, ütögetés és egyéb hatásokra, szóval nem számítok olyan nagyon nagy problémára, csak meg kell találni!

Na, a 09-es képen lévő NYÁK-ot kellene majd újra gyártani, mert az elég ramaty állapotban van. Akkor már az alkatrészeket is cserélem, trazisztorok kivételével.

Az a végfok, csak akkor csináld ha be is tudod kalibrálni, feltéve hogy most be van.

Műszereim vannak, a másik szkóp működik, elméletileg nem okozhat gondot, vagy még is?

Nekem egy félbemaradt fizikus erre azt mondta: Etalon?
Szerintem olvasd el előbb az EMG 1, 2 3. pdf-ekben leírtakat Bővebben: Link (kifejezetten olvasmányos), és gondolatébresztő!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) Gyimate válasza peterpan hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Nagyon szépen köszönöm!
Nem is tudom elmondani, hogy mennyire hálás vagyok a segítségedért!
(#) peterpan válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Szívesen!
Nekem is szoktak....
(#) nagym6 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Okozhat gondot, a nagyfrekis átvitel beállításához tökéletes négyszögjelet adó generátor kell. Neheze a dolognak, hogy 50MHz szkóphoz max kb. 3ns felfutású sebesség lehet, vagy gyorsabb.

Az időlapos részt már keresztbe-kasul átnyálaztam, holnap nekiülök a szkópnak és rendbe rakom azt az időlapot, utána csak szépen sorba, a függőleges eltérítőt is, mára már nincs több erőm ezzel fgolalkozni. Így is eléggé kényelmetlen, hogy egyszerre kell a rajzban bogarásznom+ az olvasmányt is nézni, hogy az ember megértse, hogy miről is van szó?
(#) gerenk válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Szia !
Ez a kis egyszerű kapcsolás már majdnem megközelíti az ideális négyszöget a maga 2 nS felfutási idejével, beállításhoz
az 50 megás géphez szerintem megteszi. A 74AC14 rendelhető és egy fagyi áráért elérhető.
(#) scooby_ válasza gerenk hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Az időlap már működik, sugár megjelenik, gyönyörű fűrészjelet produkál a generátor, viszont van a Time/DIV kapcsolónak 3 olyan állása, ahol nem jelenik meg a sugár, viszont ha mérendő jelet kapcsolok rá, akkor elindul a fűrész és megjelenik a jel is.
Apropó, a függőleges eltérítővel is vannak problémák, rákapcsolva a jelet torz, kétcsatornás üzemmódban a sugarak eltorzítják egymást, majdnem, mintha gerjedne, vagy én nem is tudom...

Egyébként a trigger jel nem érkezett meg a fűrészgenerátornak, így az nem tudott elindulni. A bemeneten cseréltem ki a BF245-öt, majd picit utána állítottam a potival, és szépen megjelent a sugár, most már stabil is, kikapcsolás után is ugyan úgy megjelenik.
(#) c27 válasza gerenk hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Helló!

A markergenerátornál a 10MHz kvarc mellett az 150pF kondi lenne?
(#) gerenk válasza c27 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Igen 150 pF, a tranzisztor típusa nem kritikus, 1 MHz kristályt is használhatsz akkor a leosztott
frekvenciák is tizedrészek lesznek
(#) gerenk válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Szabadon futó állásban belső trigger nélkül is működnie kell a fűrészgenerátornak.
Fiókos rendszerű gépekben Y fiókok nélkül is van vízszintes eltérítés.
(#) nagym6 válasza gerenk hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Szia!
Szerintem is jó lehet, az a kb. 120MHz belengés minden bizonnyal kellő mértékben levágódik az 50MHz szkópon.
Van egy kéttranzisztoros 2ns felfutású rajzom valahol, ott még jobb a jelalak, csak nem találom. Ha meglesz, felteszem ide.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

A 2 ns felfutású kéttranzisztoros astabil ugyanolyan mint a többi, csak gyors tranzisztorokkal, kapacitás szegény módon szerelve.
De egy 10 MHz -es markergenerátornál 10 - 20 ns felfutású jel bőven megfelel, ezt pedig egy TTL áramkör is tudja.
Még a 100 MHz -es szkóp saját felfutási ideje is 5 - 6 ns, úgyhogy nem nagyon érdemes 2 ns felfutású marker generátor építését erőltetni.
Következő: »»   146 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem