Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tina

Témaindító: Ferix_, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 49
(#) steelbird hozzászólása Máj 25, 2015 /

Sziasztok!
Akinek esetleg szüksége lenne rá, mellékelek TSC fájlban 2SK1058/2SJ162 komplementer audio MOSFET -eket.
Sajnos, a makrók elvesztek egy vinyó hiba miatt, de TSC fájlban megvannak. Copy/Paste!
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Köszönöm
(#) etm hozzászólása Máj 25, 2015 /

Sziasztok!Nekem Tina 9-es van a gépen. Kerestem a Logic IC csoportban a registerek között a 74HC164-es IC-t. Az nincs,csak SN74164. Ugyanaz a lábkiosztás,csak nincs az 1-es és 7-es láb megjelölve rajta. Ezek lábak a VCC,.és GND lábak. Hogyan tudom ezt áramkörben alkalmazni,ha így nem tudok adni az IC-nek tápot?
(#) pont válasza etm hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Mivel úgysem tudod máshova kötni, a Tina beköti csak nem jelöli, kevesebb legyen a vonal.
(#) etm válasza pont hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Köszi
(#) roland0327 hozzászólása Jún 27, 2015 /

Sziasztok.

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy hogyan tudok egy új alkatrészt készíteni Tina 9-ben?! Egy N-MOSFET-ről lenne szó. Ő lenne az: IXFN50N80Q2. Még soha nem csináltam ilyet, aki esetleg tud kérem segítsen. Köszönöm.

Üdv.
(#) holex hozzászólása Aug 3, 2015 /

Sziasztok. Az mitől van, hogy ha 500 ohm - 1,2 kohm tartományban futtatom a szimulációt, akkor a görbe eleje szép meredek, ahogy egy komparátoros kapcsolástól elvárnánk, viszont ha 500 ohm - 1 kohm tartományban, akkor nem?
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Hello! Ne törődj vele! A TINA hiszterézises áramköröknél sokszor marhaságokat mutat. Sokszor csak egy ellenállás értéket kell módosítani az áramkörben, és "visszajön az esze".
(#) holex válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

Köszönöm, akkor nem foglalkozok vele, csak nem igazán értettem a dolgot.
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Aug 3, 2015 /

A tehén sem érti, hogy lesz a szénából tej, még is jóízűen eszi..
(#) devergo74 hozzászólása Aug 22, 2015 /

Sziasztok.
Tina-programban, lehetséges kondi töltöttség mérésére?
(#) proli007 válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Hello! Magyarul mit is jelent az?
(#) devergo74 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Hali.
Javítani akartam a kérdésemet, csak akkora már késő volt.
Megoldódott a problémám, sikerült rálelnem a megoldásra.
(#) proli007 válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Ilyenkor azért illik megmondani, mi is volt az igény, és mi lett a megoldás..
(#) devergo74 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Igazad van, csak mobilró szenvedtem idáig.
A kérdésem egy kondi töltöttségi szintjére lettem volna kíváncsi. Ezt úgy oldottam meg, szimulátorban feltöltöttem a kondit, és közben rákötöttem egy V-mérőt, így láttam hogy feltöltődött.
Röviden, és tömören ez volt a lényeg.
Ui. Lehetséges a Tina-programban potenciómétert szimulálni, ami állítható?
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) devergo74 hozzászólása Aug 23, 2015 /

Sziasztok.
Találkozott már valaki Trimmer potenciométerrel a Tina programban? Mert én csak a sima potmétert találom.
(#) Ge Lee válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Kondi pillanatnyi töltöttségi szintje. Rákapcsolod a feszt, majd egy adott idő múlva lekapcsolod róla (SW1-en beállítható), és nézed hogyan sül ki a terhelésen (tranziens analízis).

A potin pedig jobb vagy dupla klikk, és ott van a setting százalékban. Ha pl. 1k a poti, akkor 50%-on 500ohmnál lesz a csúszka.

U_kondi.jpg

(#) devergo74 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Köszönöm a segítséget.
(#) proli007 válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

- DC szimulációban "Analysis/DC Analysis/DC Transfer Charasteristic.." ablakban kiválasztod a potit, és beállítod pld. 0..100% tartományban tekergesse.
- Mókás kérdés, ha csak nem nyáktervezésre gondolsz. Mert virtuálisan teljesen minegy hogy egy potit, vagy egy trimmert "tekergetsz", úgy sem tudod a kis csavarhúzóddal állítani..
(#) devergo74 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Köszönöm a válaszodat. Igen próbáltam, és virtuálisan mindegy, igazad van.

Még 1-kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
A potméter azon lábát, amit mondjuk nem használok szimuláláskor, arra tegyek egy 0-kimenetet, vagy csak hagyjam szabadon?
(#) proli007 válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Ha nem használod a lábát, kösd össze a csúszkával. Különben hibát fog jelezni. De a valós életben is így célszerű tenni, mert ha a csúszka kontakthibás, akkor is lesz a körben ellenállás.

Így gondoltad a potméter bekötését?
Vagy tudnál mellékelni egy egyszerű kapcsolási rajzot, amiben szerepel egy potméter? Eléggé kezdő vagyok, és jó lenne megtanulni az alapokat.
(#) proli007 válasza devergo74 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Pontosan így. De remélem egy 1kohm-al szabályozott lámpa csak elméleti eszmefuttatás. Mert a Tina a füstöt nem szokta szimulálni.

Igen csak elmélet, a potméter vezetékelése volt a lényeg.
(#) Szabi1 hozzászólása Szept 15, 2015 /

Sziasztok! Nemrég szereztem meg a Tina 7 teljes verziót, és az volna a kérdésem, hogy rajzoltam egy voltage generator-t ami 50Hz es szinusz jelt kellene kiadjon. Próbáltam méricskélni az oszcilloszkóppal, de sehogy sem akar megjelenni rajta a szinusz jel. Mit kel tennem?
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 15, 2015 / 1

Lerajzoltam a teendőket.
(#) devergo74 hozzászólása Okt 17, 2015 /

Sziasztok.
Adott egy egyszerű erősítő alapkapcsolása, melyet a Tina programmal szeretnék mérni, szimulálni. A feszültséggenerátort 5v-re állítottam, szinuszosan, itt kb 1, 10v-körüli értéknek kellene lenni, a bemeneti feszültségen, az 5,4v-helyett. A kimeneti feszültségen pedig kb 25v-nak kellene lenni. Nem értem mit nem csináltam jól, valaki tudna segíteni?
Előre is köszönöm.
(#) fkx hozzászólása Okt 17, 2015 /

Sziasztok. TINA9-ben próbálok CMOS kapukkal felépíteni áramköröket. A 4093, 40106, 74HCT132 kapui a valóságban schmitt trigger bemenetű kapuk, a TINA-ban viszont nincs rendes hiszterézise, és emiatt sok áramkör másképp működik. Rávehető valahogy a TINA, hogy az említett CMOS IC-k kapuit hiszterézisesként kezelje?
(#) kameleon2 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Gratulálok! Sikerült a feszültségcsökkentő torzító megépítése! Én circuitban dobtam össze gyorsan, mert abban eleve van egytranzisztoros erősítő példaként. A rajz kicsit kevés, mert azt nem látom mekkora a tápfeszültséged. Az én szimulációmban 20V tápfesz mellett 382mV a kimenet . 5V tápfesz mellett 363 mV-ot mértem a kimeneten. A jelalak erősen torzult a színusz közepén egy kis színusz található. Próbáld meg az alábbi beállításokkal: R4:110K R2:10k R5:10k-ra módosítva, tápfesz 20V-nál. Bemenő feszültség 500mV!!! Csak így indulásként. Én 100-as bétára állítottam a tranzisztor erősítési tényezőjét, így lett a kimenet 4,74V.
Következő: »»   39 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem