Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   44 / 71
(#) elektroncso válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 15, 2014 /
 
Múltkor kerestem, de nem találtam semmit. Most érdekes ezt találtam:Bővebben: Link. Ez alapján jól van bekötve. Csak a kontraszt nem úgy van ahogy az a képen látszik. Megpróbálom átkötni.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 15, 2014 /
 
Átkötöttem a 3 oldal jobb oldali ábrája alapján, de semmi. Tekerhetem bárhova semmi életjel.
(#) matheattila válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Lehet, hogy csak nem jól van inicializálva, mert az általad csatolt adatlapban nagyobbak az időzítés értékek mint a HD adatlapjában, nem biztos, hogy csak ennyin múlik de egy próbát megér, növeld meg jobban az időzítéseket a programban.
(#) gabos666 hozzászólása Jan 16, 2015 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket kérném egy chronograph betört kijelzőjének cseréjéhez! Ez airsoft lövedékek sebességének mérésére szolgál. Belőtték a kijelzőt, és ki szeretném cserélni, de nem tudom, hogy milyen LCD-t vegyek hozzá. Csatolok pár képet. 128*64 van ráírva. Körbefotóztam. Előre is köszönöm!
(#) Kovabe hozzászólása Jan 18, 2015 /
 
Sziasztok
Egy olan kérdésem lenne hogy van itthon egy 16x2 LCD-m és a háttér világitást úgy szeretném megoldani hogy a pic egy PWM csatornán keresztül vezérelné. A kérdés hogy elképzelésem szerint egy 300ohm-os ellenáláson keresztül kapná a +5 voltot és a negatívat pedig egy BC182-vel úgymond szaggatnám tehát a PWM ezt vezérelné. Ez az elképzelés hosszutávon müködik, én efektiv összeraktam és müködik id de nem tudom hogy hoszutávon is müködöképes?
Köszönettel Kovács G
(#) V1rusH hozzászólása Jan 25, 2015 /
 
Sziasztok!

Nemrég szereztem egy MSI mega 651 kis házat.
Megfogott a nagyméretű kijelző gondolata, hogy jó volna valahogy feléleszteni.
Nézegettem az alaplap chip készletét, audio és video vezérlők,.
Készítettem pár fotót a kijelzőről, de nem sok derül ki róla. De nem lennék rá megesküdve, hogy a megjelenítés vezérlés az alaplapon lenne.

Vélemények, ötletek érdekelnének!

Ha már itt tartunk, van egy használaton kívüli 7" tabom, valami wondermedia, erősen made in china. Ezek kijelzőjének más jellegű felhasználása mennyire komplikált. Az LCD vagy TFT? Egyáltalán miben más a kettő?
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) sz_david hozzászólása Jan 29, 2015 /
 
Sziasztok!

Most ismerkedek az LCD kijelzőkkel, így jutottam hozzá nemrég az elsőhöz, de az első tesztelésre a bal felső részben lévő szegmensek nagyon halványak, nem is látszanak szinte. Kérdés, hogy maga a kijelző a rossz vagy én csinálhatok rosszul valamit.

lcd.jpg
    
(#) Kovabe válasza sz_david hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Szia
Tul gyors a frissités és valoszinü hogy azért van ilyen jelenség.
(#) andykaaa hozzászólása Jan 31, 2015 /
 
Sziasztok
Guberaltam egy "hp" okostelefonbol egy TFT LCD-t, allitolag 240x240 keppontos es amolyan "ceruza" erzekeny.
Szerintetek eletre lehet kelteni valami formaba, csak a kijelzo reszet, a touch nem erdekel.
eleg keveset talaltam rola a neten..

Ez lenne.
Koszonom
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
(#) Sinike hozzászólása Feb 4, 2015 /
 
Üdv.
Előkerült egy LCD, 640x480 mono, típusa EG9007D-NS-5. NS-5-ről nem, de 4-ről találtam adatlapot, nem tudom, mi lehet a különbség..
Életemben nem láttam közelről LCD-t , tehát 0-ról kérdezem: el akarom adni, de előtte kipróbálnám, működik-e - az ára miatt ugye..
Hogyan tudom "beüzemelni", lehet-e egy #FFFFFF képet kisajtolni, h tudjam, nem pixelhibás, ilyesmi..? Sajna világítása nincs benne..
Köszi
(#) 77blsoft hozzászólása Feb 19, 2015 /
 
Sziasztok,
Vásároltam egy a címben szereplő I2C LCD modult:
Bővebben: Link
Az I2C buszon a címére válaszol (ACK), tudok neki adatokat küldeni, de nem tudom inicializálni. Nem jelenik meg semmi. Tud valaki segíteni, hogy pontosan milyen byte sorozattal lehet életre bírni ezt a kijelzőt?

Előre is köszönöm
(#) zenetom hozzászólása Feb 19, 2015 /
 
(#) Hp41C válasza 77blsoft hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
Ugyan azt a parancssorozatot kell elküldeni neki, mint a szokványos 4 vagy 8 bites módban (a 4 / 8 bites kommunikáció beállítását kivéve).
Annyival bonyolultabb a helyzet, hogy az I2C felületen nincs hardver lehetőség a RS információ megadására. Ezt úgy oldották meg, hogy minden parancs csomag egy un. control byte -val kezdődik. Ezzek csak két bitje használt:
C0 :
ha 1, akkor a következő (1 db) adat byte után újabb control byte kövektezik,
ha 0, akkor a további byte -ok csak adatbyte -ok lehetnek.
A csomag vége a STOP vagy RESTART I2C szekvencia.
A0 :
ha 1, az adatok a display memóriába mennek az aktuális pozíciótól kezdve,
ha 0, az adatok a parancs regiszterbe mennek.
(#) 77blsoft válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
Köszönöm a választ.
Én ezt küldtem ki neki:
I2C_HWRITE 80 38
WAIT 10
I2C_HWRITE 80 0C
WAIT 10
I2C_HWRITE 80 01
WAIT 20
I2C_HWRITE 80 06

Sajnos nem indul el.
(#) balint730 hozzászólása Máj 23, 2015 /
 
Sziasztok.
Vettem egy kijelzőt a kínaiaktól, egyelőre nincs időm rákötni PIC-re, hogyan tudnám kipróbálni egyszerüen +5V-al melyik lábai között menne?
Sima 1602-es LCD 1-16ig van számozva.
(#) zenetom válasza balint730 hozzászólására (») Máj 23, 2015 / 1
 
(#) gustaw hozzászólása Jún 19, 2015 /
 
Sziasztok!
Van egy Garmin Zumo motoros GPS-em, aminek messze földön híres a kijelzője. Napfénynél is kiválóan olvasható. A gép maga tönkrement, de szeretném a kijelzőt Arduino projektjeimhez felhasználni. Ismer valaki olyan panelt, amire az ilyen kijelzőket rá lehet akasztani?
Köszi a válaszokat előre is!
(#) dzsonszpartan hozzászólása Aug 8, 2015 /
 
Szép napot mindenkinek!

Még teljesen új vagyok itt errefelé - legalábbis a hozzászólások számában egészen biztos - ezidáig leginkább csak olvasgattam a jobbnál jobb cikkeket, de egy pár napja felmerülő problémámra egyszerűen nem találtam megoldást, pedig jó pár órát túrtam az internetet és persze az itt lévő témákat is az információ után.

Egy Raystar RG128128-as grafikus kijelzőről lenne szó, amit próbálok inkább kevesebb sikerrel (0) feléleszteni. A linken található dokumentáció szerint először egyből egy mikrovezérlőhöz illesztettem a modult (én nagyképű és optimista...), de mivel semmi jelét nem láttam, hogy működne a dolog, elhagytam a vezérlőt és sima mezei kapcsolókra kötöttem az adatbuszt és a parancsok kiadásához szükséges lábakat (E, RS).

A dokumentációban leírtaknak megfelelően végighaladtam a beállításokon (először az utasítás, majd az annak megfelelő adat bevitele az RS láb megfelelő kiválasztásával, illetve minden adatküldéskor az "Enable" lábra adott impulzussal) de semmi eredményét nem látom a kijelzőn. A tápfeszültség ráadása után már a kijelző bekapcsolása, kurzor "villogtatása" sem megy végbe, ezért biztos vagyok benne, hogy valami egészen triviális hibán csúszok el.

Ezidáig már volt dolgom HD44780-as vezérlőjű alfanumerikus modulokkal, tehát valamennyire tisztában vagyok a parancsbeadás protokolljával (ez azért most erősen megkérdőjeleződött bennem), de itt egyszerűen, hogy a klasszikust idézzem: "se kép, se hang".

A konkrét kérdésem az lenne, hogy van-e itt olyan aki már találkozott ezzel a jószággal és tudja ennek a kijelzőnek a trükkjét (ami esetleg a doksijában nincs leírva) vagy csak rettentő peches vagyok és hibásat kaptam a boltból!

Előre is köszönöm a fáradozást ez ügyben, remélem nem lett túl hosszú!
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2015
(#) dzsonszpartan válasza dzsonszpartan hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Sziasztok ismét!

Az előző hozzászólásomban leírt hibára fény derült, ami nekem a modul doksijából és annak LC7981-es vezérlőjének doksijából sem volt teljesen világos, hogy a RES lábat fel kell húzni tápra, de így már ad magáról életjelet, bekapcsol.

A karakterek, grafikák megjelenítésével azonban még bőven akadnak problémáim, amiben remélem van itt valaki, aki tud segíteni!

Egész konkrétan az Nx értékének nem igazán értem milyen befolyása van a kijelzésre. A doksi szerint (karakteres módban használva a vezérlőt) megadja a Vp értéktől függően, hogy hány sor lesz használható a kijelzőn, ha ezt egy 128x128-as kijelzőn 16-ra állítom be Vp=8 esetén, akkor elvileg 8 sorom lesz a kijelzőn, amit használhatok. Na most ez eddig meg is történt, de akkor viszont azt nem értem, hogy a modul doksija - amit egyel lejjebb már belinkeltem - miért kéri, hogy ezt az értéket állítsam be 64-re?? Ugyanis ez esetben semmit nem látok kiíráskor!

A másik "érdekesség" a számomra az a karakter írás működése/nem működése. Nx = 16 esetén illetve a kezdőcím illetve a kurzor cím 0-ra állítása és egy "A" betű kiírásakor mind a 8 sorba ír nekem egy "A" betűt. Ezt többször ismételtettem vele - mondván megnézem, hogyan lépteti az adott karakter címét a regiszterben - és kb. a 7. oszlop után a végére ugrott, feltöltött két oszlopot az "A" betűkkel, majd visszalépett a 8. oszlopra feltöltve a maradék helyet. Na ezt így, ahogy van teljesen nem értem, de nem akarom azt hinni, hogy rossz a modul, inkább csak én nézek be nagyon valamit vagy értek félre!

Ha valakinek van bármilyen infója ezzel kapcsolatban azt előre is nagyon köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2015
(#) dzsonszpartan válasza dzsonszpartan hozzászólására (») Aug 13, 2015 /
 
Az előző hozzászólásomat még annyival egészíteném ki, hogy kiíratás nélkül, csak az Nx értékének beállításáig, (Nx = 8 esetén) véletlenszerű karaktereket ír ki! Pl. a 2. oszlopba 16 db "F" betűt, majd a 4. oszlopba 8-asokat, ehhez képest 3 oszloppal jobbra "r" betűkkel tölti fel az adott sort, tehát - számomra legalábbis - teljesen értelmetlenül és logikátlanul történik ez, pedig én nem adtam neki olyan utasítást, hogy az említett karaktereket írja ki.

Az még világos is a számomra, hogy miért 16 db karaktert ír ki, hiszen ezt az Nx 8-ra állításával értem el, de hogy miért tölti ki adott oszlopokban karakterekkel az számomra abszolúte nem világos...
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
(#) lajos1969 hozzászólása Aug 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Szereztem egy ilyen lcd kijelzőt, hogy tudnám életre kelteni, vagy kipróbálni, hogy működik-e?
A háttérvilágításának milyen feszültség kell?
Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) cupika97 válasza lajos1969 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
(#) lajos1969 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 26, 2015 1 /
 
Köszi ezt én is megtaláltam, valami gyakorlatiasabb megoldásra gondoltam.
(#) pipi válasza lajos1969 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Mit értesz gyakorlatiasabb alatt?
6963 vezérlője van ha jól látom, erre tele a net mintaprogival.
A háttérvili tipusa nem látszik a fotón, lehet ledes, vagy fénycsöves
(#) tiggersoft válasza lajos1969 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
A PDF 3. táblázatában a háttérvilágítás is.
Vel-80-130V typ.110V 500Hz
Áramfelvétele-110V/500Hz-nél 18mA.
Természetesen RMS...
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
(#) lajos1969 válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Köszi!
Esetleg egy kapcsolási rajz amivel ki tudom próbálni a háttérvilágítást?
(#) lajos1969 válasza pipi hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Kösz!
Keresgetek a neten igazad van , szét kellett volna néznem előbb!
(#) lajos1969 hozzászólása Aug 26, 2015 /
 
De, ha tudnátok egy egyszerű kapcsolást programmal azt megköszönném!
(#) lajos1969 válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Az adatlap alapján kell neki 5V, -7,5V, 110V/500Hz !
Egy ilyen táp rajzot kellene összehozni, hogy életre keltsem. valaki tud segíteni ebben?/kapcs.rajz/
(#) tiggersoft válasza lajos1969 hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Gondolom az 5V és a -7.5V nem okoz gondot.
A 110V-hoz pedig találsz vagy 555 vagy TL494-el kapcsolást...
Következő: »»   44 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem