Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   21 / 47
(#) kameleon2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Idézet:
„A másik apró gondolat hogy jut el a modulokhoz, a "digitális" jel!!”
Ez egyszerű. Vagy rádióhullámokkal, vagy vezetéken. A vezetékes megoldás megbízhatóbb és nem igényel helyi táplálást. Elegendő a száraz kontaktust bejuttatnod, vagy le kell kommunikálnod az állapotot. Utóbbi drágább megoldás az elektronikák elkészítése és tápellátási gondjai miatt, előbbi sok felfordulással is járhat: csövezés, javítások stb. A legegyszerűbb általában egy 4 vagy 8 eres sodrott érpáras vezeték felhasználása a vezérlésekhez. Ennek a fizikai kialakítása (szimmetrikus) eleve garantálja a zajelnyomást. Nem beszélve az esetleges (ftp) árnyékolásról.
(#) dB_Thunder válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Kedves kolléga! Nekünk egyszerű természetesen mert, szakmabeliek vagyunk.
Költői kérdéseimmel, csupán kedves érdeklődő társunk gondolatait kívánom a problémás területekre irányítani.
Mert nekem ez az egész egy kicsit légből kapottnak tűnik de majd lassan összeáll.
(#) kameleon2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Persze.. csak jó lenne tudni legalább a célt, vagy az elképzelést.
(#) elektros90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Sajnos nincs sok időm mindenről írni, mert vannak egyébb komolyabb problémáink most. Még nem gondoltam át minden részletet, de vezetéknélküli megoldással fogom. A hagyományos kapcsolókat majd lecserélem érintőpanelekre és mechanikus megoldások nemlesznek. Munkahelyemből kifolyólag háztartási gépek vezérlésével, vezetéknélküli vezérléssel, displayekkel, érintőpanelekkel foglalkozok. Lassacskán megoldom.
(#) ybanez válasza elektros90 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
EIB buszrendszer ismertető
Vagy hál. feszre ültetett soros kapcsolat. Kezelő (kapcsoló) kiadja a címet, helyi kapcsoló elem kapcsol.
(#) ybanez hozzászólása Aug 26, 2015 /
 
Jajj neem! Összekeveredtem. Az EIB a soros, a másiknak nem jut most eszembe a neve, de az vezetéktemető. Ott az összes kezelő, fogyasztó, aut. elem egy szekrénybe van egyenként be huzalozva, ott teremted meg a logikát, mi mit kapcsoljon, hogyan. Az EIB-vel viszont eléggé nagy szabadságod van. Ráadásul nem csak 240~ működik.
(#) kameleon2 válasza elektros90 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Legalább néha azért dbj egy -két képet (csontot) nekünk is !
(#) kameleon2 válasza ybanez hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
AZ EIB IS vezeték és pénztemető. Az 1970-es évek technikája. De te tudod.
(#) elektros90 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Épp az hogy én dobnám a csontokat, meg néha segítségre is lenne szükségem. Csakhát...
Na de elsőre csak pár lámpát minden szobában bekötök triakkal és arduinoval gsm/ethernet modullal fogom kapcsolgatni, vagy valami random módon. Aztán vagy marad így amíg kell, vagy lassacskán kiépítem az inteligens rendszert (nálam ez valami szakmai hóbort is). Jelenleg az a lényeg, hogy néha néha felkapcsoljon egy egy lámpa amikor a ház üres.Kitudja mit hoz a jövő, ki hol és ki fog lakni a házban.
Egyik ismerősömnél modbussal van kiépítve. Másiknál Zigbee vel.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
(#) kameleon2 válasza elektros90 hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Hidd el - tapasztalatból mondom, hogy a kapcsolgatás az egyszerűbb része a dolognak. Az arduinó a triak, vagy relé vagy szilárdtestrelé. A problémásabb a zavarvédelem, a véletlen kapcsolások kiszűrése. Évek óta csak ezzel foglalkozom. Mindannyiunknál szakmai hóbort . Külön figyelmet érdemelnének a szerelvények, az elosztószekrények a kábelezés stb. Mindegyik komoly téma önmagában is. Évekig tudnék mesélni szempontokról, megoldásokról, hibákról. Az érintőképernyős szerelvény megoldásod érdekelne. Mechanikai kialakításban is.
(#) ybanez válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Hááát az, inkább pénz a szerelvények miatt.
De ha nem kell külön busz, akkor UPB. Bár az elemek itt sem olcsók, +betápnál LP szűrő. De legalább meglévő hálózatra illeszthető. Akkor már csak fantázia kérdése mit, mivel, mikor kapcsolok.
Csak ötletelek, úgyis tovább gondolja a kérdező.
(#) pont válasza elektros90 hozzászólására (») Aug 27, 2015 /
 
Elég nehéz egy hagyományos rendszert átvezetékelés nélkül automatizálni. Léteznek vezetékre pattintható áramváltók, amivel lehet detektálni, hogy folyik e áram, de még ha vezeték nélküli hálózatban is gondolkodsz, tápfeszről gondoskodni kell a moduloknak, tehát mégis kell vezetékezni, akkor meg már egyszerűbb, zavar védettebb, olcsóbb úgy vezetékezni, hogy minden fogyasztó, és minden kapcsoló befut a központi vezérlőhöz (de több vezérlőközpontra is lehet osztani). A kimenetek száma nem probléma, shift regiszterrel, mind a kontrollereket, mind a PLC-ket korlátlanul lehet bővíteni.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2015
(#) kameleon2 válasza ybanez hozzászólására (») Aug 28, 2015 /
 
Ezek a dolgok éppen nem az ötletelésről szólnak. Ahhoz már minden cég ezerrel gyárt. Mikrokontrollert, vezérlőket, kijelzőket. Azért némi konkrétum nem árt. Főleg ha az ember el is kezd költeni. Mert sok lesz a végén a kidobott pénz.
(#) ybanez válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 31, 2015 / 1
 
Modntam én, hogy meg kell venni? Ugyan, ez a a Hobbielektro lap! Annyi szürkeállománnyal, ami itt összegyűlik néha, lassan a marsi kupolák légkondicionálását vitatjátok.
Csak az elv, amihez igen, vagy megveszed a Hw-t, vagy megcsinálod magadnak.
Az is feltétel volt, ne legyen vezetéktemető. Erre volt válasz a Powerline. Annak a működését lehetne tanulmányozni, háztájiba átültetni. Annál hogyan lehetne kevesebb vezeték, ha csak az energiát kell odavinni, a kapcsolóelem helyben van. Kapcsolt szálak elmaradnak. Ha több helyről kapcsolsz, oda mindenhová célzottan kell kivezetékelni, sok szálat. Ha okosház, akkor egy központi "agynak" kell mindent tudnia vezérelni. Vagyis: vagy végig viszed a Buszt mindenfelé -> kosz, vésés nélkül nem úszod meg, drága vezeték és szerelvények; vagy a nagyfesz vezetéken "telefonálsz", amit külön előzetes "szétbombázás" nélkül ki tudsz kísérletezni.
Na, erre a kísérletezésre akartam utalni, nem hogy vedd meg XYZ multi cuccait!
Azt már félve említem, hogy vannak kis rádiós távkapcsival ki-be kapcsolható, szabályozható "kici óccó" cuccok (konnektor, E14-27 foglalat etc), tök kommersz alkatrészekből összelapátolva. Ha esetleg ilyenbe egy-egy 8 lábú PIC vagy Tiny kerül...
(#) kameleon2 válasza ybanez hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Ugye ezt most viccnek szántad? Powerline? Még a forgalmazók is lebeszéltek róla, mivel annyi a zavarimpulzus a hálózaton, hogy egy egyszerű digitális igen-nem sem biztosan érkezik meg a célállomásra.... Vagy ha igen - biztosan nem reakcióidőn belül. Amúgy kénytelen vagy vásárolni, mivel mindenhez kell alkatrész, panel, passzív alkatrészek, idő, szoftver.... Ez mind pénz. Szerintem nem biztos, hogy jó fórumot találtál magadnak. A kici occó kommersz - még nem működik stabilan. De leginkább sehogy sem.
(#) sirály12 válasza ybanez hozzászólására (») Aug 31, 2015 / 1
 
A rádiós távkapcsira Én nem bíznék semmit fontosat, mert azt akármi zavarhatja. Bár ez csak az én véleményem.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Nem csak a tiéd. Aki használ ilyesmit, tudja - mennyire lutri.
(#) pont hozzászólása Szept 20, 2015 /
 
Üdv!

Próbaüzem alatt az új "szerzemény", egy HMI a lakásfűtés vezérléshez.
(#) Mate78 válasza pont hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
szia

kicsit több infót kaphatnánk a rendszerről?
(#) pont válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Egy vegyes tüzelésű kazán fűt egy 4000 literes puffertartályt, ez nyílt rendszer. Erre vannak külső hőcserélőkkel rákötve a fűtés, a használati meleg víz, (majd egyszer a napkollektor, stb. )
A központi vezérlés egy APB mini PLC, a hőmérséklet érzékelők KTY-210 esek (lehet átállok ds18b20-ra) A PLC LCD-jére egyszerűen nem fért el az összes látni kívánt adat egyszerre, ezért hajtottam egy ilyen HMI-t, (persze így most már felesleges a plc a falon, de hát tavaly még csak az volt.) 60C nál indul a pufferkör szivattyúja, a fűtőkört ízlés szerint, a bojler vizét 65C felett keringeti kb. fél óra alatt gőzölgő víz folyik a csapból. Persze vannak beleírva a programba feltételek, pl 45C alatt nem indítja a fűtőkört, stb..A pufferkör szivattyújának fordulatszámát 3 fokozatban állítja, attól függően milyen meleg a víz. Röviden ennyi, de nem tudom mi érdekelne részletesebben.
(#) Mate78 válasza pont hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Nem ismerem az APB PLC-it.A HMI hogy van összekötve a PLC-vel?
A felületét mivel rajzolod meg?Hogy töltöd rá?
Mi a HMI típusa?Ilyesmik érdekelnének.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Szia! Csak egyvalamit árulj el: Miért kellett annak a nyavajás PLC-nek is beltérben - látható helyen lennie? A HMI egy díszes keretben odavaló. A PLC nem. Én eltüntetném onnan. Amúgy milyenek a tapasztalatok? Működik? Nincsenek gondok? Nekem 2008 óta megy a saját kis nLC-m, azóta vagy 8 verziót megért a program a nyári-téli téli nyári átállások és finomhangolások miatt. Nekem csak kazánt, napkollektort és HMV-t vezérel, valamint a bojler vészhűtését a kollektor túlmelegedésekor.
(#) pont válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
A PLC a programozó kábellel van összekötve a HMI-vel. Minden HMI gyártó cégnek van saját képernyőszerkesztő programja, USB-n lehet rátölteni, ezt vettem: Bővebben: Link
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Idézet:
„(persze így most már felesleges a plc a falon, de hát tavaly még csak az volt.)”


Ha majd jön a festő, el lesz tüntetve, ki kell pótolni a helyét a gipszkartonban

A hardware-vel meg vagyok elégedve, bár két hete kellett cseréltem egy feszstab ic-t a PLC-ben. A program verziókat már nem is számolom , alapvetően más a gyakorlati igény, mint eredetileg gondoltam. Például, az Nálunk nem megy, hogy 20 foknál bekapcsol a fűtés 23-nál meg ki, mert a család hőérzete elég rapszodikus, szóval van amikor a 20 is meleg, van amikor a 23 is hideg, úgyhogy van egy 20-23 -as gépi kapcsolgatás, de azért kell a HMI-n a Fűtés gomb. Stb.
(#) simley hozzászólása Feb 20, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy tabletet használhatok vezérlőnek?
Hogyan lehet átalakítani a tbaleet hogy ne az akkumulátorrol vegye az áramot hanem a hálózatról?
A lakást vezérelném vele.
WI-FI-n tudnám vezérelni a konnektorokat,fűtést,öntözőrendszert,riasztót.
(#) Robin2 válasza simley hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Szia,
használhatsz. Tedd töltőre és akkor hálózatról megy.
(#) simley válasza Robin2 hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Szia!
A falra szeretném felfuratni. Évegik hagyjam a töltőn?
Raspberry pi vel akartam megoldani de az túl drága lenne. Nem anyira jó pivel nekem.
Lehet e olyat csinálni, hogy az akku helyére egy dc-dc konvererrel 5V ról 3.3V konvertáliom és úgy kötöm rá?
Diszgráfia
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2016
(#) simley válasza Robin2 hozzászólására (») Feb 20, 2016 /
 
Ezekre gondolok: Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) simley hozzászólása Feb 20, 2016 /
 
Sziasztok!
Tabletettel szeretném vezérleni a házat.
Hogyan lehetne átalítani hogy ne az akkumulátorjáról hanem hálózatról vegye az áramot. (Évegik szeretném így használni)
dc-dc konverterrel meglehet oldani?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) BarnaPili válasza simley hozzászólására (») Feb 20, 2016 / 1
 
Hello!
Én benne hagynám az akksit is,és a töltőn maradhatna.így meg lenne oldva a szünetmentes táplálás is.
A nejem laptopja sokáig volt így a hálózaton.Csak költözéskor húzta ki.Most többet megy akksiról is,mióta beüzemeltük a routert.
István
Következő: »»   21 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem