Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2629 / 3994
(#) Csupasz válasza amda hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Nem ismerem a monitort, de valószínüleg: + / - táp, test, be bal, be jobb.
(#) BEMcorp válasza amda hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Pár fotó sokat tudna segíteni.
Mind az alkatrészoldalról, mind a "hátsójáról"...
(#) hzs90 hozzászólása Szept 3, 2015 /

sziasztok!

Sürgősen kellene segítség!

Van egy vezérlő modul, ami a kimenetén a GND-t kapcsolja trigger jelként. A vezérlő 24V-tal működik.

A GND jelet kéne valahogy 24V-ra alakítani, mert a másik eszköz, amit triggerelünk 24V-ra kapcsol.

A leírás szerint PNP tranzisztorral kell valahogy megoldani, de nem tudom pontosan mit kell csinálni, az ellenállásokat hogy kell kiszámolni stb? Köszönöm
(#) Gafly válasza hzs90 hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Mekkora áramot kell kapcsolni?
(#) hzs90 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Mindössze 5mA
(#) Gafly válasza hzs90 hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Akkor BC212 (de azért lehet BC303 is ), emittere a 24 V-ra, kollektora megy a "terhelésre". Bázis emitter között egy 4k7, bázis és a modul közé egy 22k. Bolondbiztosnak tűnik...
(#) jani1987 hozzászólása Szept 3, 2015 /

A bontott trafó adatai ismeretlenek voltak. Műszerrel 12V-ot mértem. Áramerősséget egy darab diódából és 1 ohmos 2 wattos ellenállással sorba kötve 1,23 ampert mértem. Egyszerű technika és úgy tűnik működik. Nincs kérdés, csupán tapasztalati anyag azoknak akik mérni akarnak.
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Hello! Jó hozzászólás, de ki tudja mire vonatkozik?
(#) jani1987 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Ha nem tudod mire használd mert semmit nem tudsz róla. Egy 4-5-szörözővel már tudom használni arra amire nekem kell.
(#) q765 válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

MIt?
(#) kissattila88 válasza q765 hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Szerintem a trafó paramétereire gondol a voltra meg az amperra hogyan kell meg mérni ha nem tudod.
(#) q765 válasza kissattila88 hozzászólására (») Szept 3, 2015 / 1

Kiszámolja vasmagból, és huzalkeresztmetszetből...

Hameg nem arra, csak terhelésre - akkormeg ottvan Norton.
(#) takarító hozzászólása Szept 3, 2015 /

Helló. Hogyan van bekötve 4db 4ohmos hangsugárzó, ha az eredő ellenállásuk 2,7ohm? Legalábbis ennyit mutat a multiméter. Én meg nem értem, mert sehogy sem jön ki. Nem látom a kábelezést, mert a mennyezetben van.
(#) nedudgi válasza takarító hozzászólására (») Szept 3, 2015 / 1

A hangszóró egyenáramú ellenállása alacsonyabb a ráírt impedanciánál, ami a jelen esetben 4 ohm.
Feltételezhetően 2 van sorbakötve, és két ilyen párhuzamosan.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
(#) takarító válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Kösz. És ha így hagyom a kábelezést, lehet hozzá építeni olyan végfokot, ami bírja a 2ohm körüli terhelést? Mert a mostani nagyon melegszik.
(#) nem6meg hozzászólása Szept 4, 2015 /

Ebben az áramkörben mekkora az ágakban folyó áram?
A két csomópont között eső feszültséget hogy kell a csomóponti potenciálok majd a
hurokáramok módszerével meghatározni?

ddddddd.jpg

(#) Balázs válasza nem6meg hozzászólására (») Szept 4, 2015 / 2

A bal hurokban vedd fel az óramutató járásával azonos irányban az áramirányt (I1), a jobb hurokban pedig azzal ellentétesen (I2). Ekkor ezt a két hurokegyenletet tudod felírni:
R1I1+R3(I1+I2)-U1=0
R2I2+R3(I1+I2)-U2=0
Ebből az egyenletrendszerből ki tudod fejezni I1-et és I2-t.

A csomóponti potenciálokhoz jelöld ki a B pont potenciálját nullának. Ekkor az A pontra ezt az egyenletet írhatod fel:
(UA-U1)/R1+(UA-U2)/R2+UA/R3=0
Ebből könnyen ki tudod fejezni UA-t.

Egyébként mivel lineáris hálózatról van szó, lehetne még a szuperpozíció módszerével is dolgozni. Ez úgy működik, hogy kiszámolod a feszültségeket és áramokat úgy, hogy kiiktatod (rövidzárral helyettesíted) az egyik feszültségforrást, aztán kiszámolod úgy is, hogy a másikat iktatod ki. Majd a kapott eredményeket összeadod.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2015
(#) Balázs válasza Balázs hozzászólására (») Szept 4, 2015 / 1

Még annyit tennék hozzá, hogy a hurokegyenleteket csak azért írtam fel, mert kérted, de a csomóponti potenciálok módszere jelen esetben sokkal praktikusabb, és UA ismeretében az áramok is rögtön kiszámolhatók.
(#) trickentrack hozzászólása Szept 4, 2015 /

Üdv!

Szeretnék építeni egy egyszerű audió elosztót.
Úgy gondoltam hogy egy jack be megy a pcbe és 2 kimenet van és egy kapcsolóval tudom váltani.
Valaki egy kapcsolást vagy valamit tudna adni?

Előre is köszönöm!
(#) jani1987 válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 4, 2015 /

Ha úgy vesszük már megválaszoltad.
Bemenet választó
(#) Wind-Storm hozzászólása Szept 5, 2015 /

Helló!

http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/403dcf77ora/1600/16-30/027pacaic.jpg
Mi az angol szakmegnevezése a képen látható öcsipanelen lévő tokozatlan IC-nek?
Illetve mit lehetne látni ha lekerülne róla a műgyanta (vagy micsoda)?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2015
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 5, 2015 / 1

Magát a csipet látnád: Bővebben: Link. Úgy hívják, hogy "Chip on Board" (COB): Bővebben: Link.
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Vagy így... köszi!
(#) kissattila88 hozzászólása Szept 5, 2015 /

Nekem olyan elektronikára lenne szükségem ami 150Ah akkumulátort helyettesít és bírja a terhelést míg izzítok és beindítom a traktort.
(#) gerenk válasza kissattila88 hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Gondolom 24 V-os rendszer, milyen teljesítményű az indítómotor ?
(#) zolika60 válasza gerenk hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Gondolom 2-3kW. A legegyszerűbb megoldás egy bazi nagy trafó diódával.
(#) gerenk válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Igen nagynak kell lenni a trafónak, a motor 100 A körüli áramot igényelne, télen hidegben még a dupláját is. Egy öszvér megoldás lenne jó, 50 Ah körüli akku és egy kisebb 1 KVA trafó + 4 dióda hídba.
(#) MolnarG válasza pucuka hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

(#) zolika60 válasza gerenk hozzászólására (») Szept 5, 2015 /

Az akku minek? Szerintem jó a konnektor is.
(#) Wind-Storm hozzászólása Szept 6, 2015 /

Helló!

Van egy PIR modul melyen a BISS0001-es IC adatlapjának a 3. oldalán látható a belső blokk diagramja: Link

Az opcionális fényellenállás helyett jelenleg egy plusz áramkör kapcsolja be a modult (konkrétan tápellátást ad neki) mely két okból is előnyös: ezáltal tudom állítani a hiszterézist hogy jóval nagyobb környezeti megvilágításban kapcsolja ki a modult mint be. Meg úgy egyáltalán a fényérzékelésre használt napelem nagy felülete is előnyösebb a célra.
Ezt az 'alkonyati' áramkört én eliminálni szeretném és LDR-re cserélni már csak a plusz fogyasztás miatt is, a hiszterézis már nem is lenne annyira lényeges ha megoldható lenne hogy tudjam mikor aktív a triggerelhetőség. Lényegében csak egy LED-nek kéne világítania akkortól fogva amikortól már érzékeli a mozgást a szenzorával a modul.
A kérdés az lenne hogy bárhol találhatnék-e olyan lábat az IC-n amely hirtelen állapotot vált ilyen esetben, amikortól ún. beaktiválódik, tehát engedélyezi a triggerelhetőséget, vagy ez az IC belső lelkivilágában történne meg, és semmilyen külső feszültségváltozást nem mutatna?
Az ellenállás mely feszültségosztót alkot a LDR-rel és így 0,2V-nál van a hátár, azzal ugyebár nem megyek semmire, mert a pontatlanság miatt csak becsülten lehetne meghatározni hogy éppen aktív-e, nem lenne megbízható.
Egyelőre csak elméleti a kérdés, most sajnos nincsen szabad modulom amelyen méricskélhetnék.
Következő: »»   2629 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem