Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   233 / 313
(#) Laurox hozzászólása Szept 9, 2015 /

Sziasztok!
Egy nagyon alapvető hibával állok szemben, tudom.
Dell E176 fpf, meg sem nyikkan. Nem ad semmilyen életjelet. Külsőre semmi elváltozás nincs a (egybeépített) panelen. Érdemes ezzel kezdeni valamit? Igen, tudom, hogy mérni kell, de hol kell kezdeni?
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015

dell e176.jpg

(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Tápfeszültség van?
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Nem tudom még, mert nem tudom hogy kezdjem. A puffer kondit kisütöttem, szép nagyot szikrázott. Elég béna vagyok hozzá, tudom.
(#) eyess válasza Laurox hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Először is mindenképpen a panel középső részén található táprésszel.
(#) Laurox válasza eyess hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Ok, köszi!
(#) zsebtyson hozzászólása Szept 10, 2015 /

Üdvözletem!
Van nékem egy Fujtsu Siemens P19-2 tipusú monitorom, nagyon szeretem, szép képe van, bár nem mai darab. Azért írok, mert még a hiba a kezdeti stádiumban van, ami a következő. Mind bekapcsolásnál, mind energiatakarékos módból visszakapcsolásnál, egyre nehezebben jön vissza a kép, a led pedig a kép visszatérése közben hunyorog. De mindig visszajön egyenlőre, csak nem szeretném megvárni hogy teljesen meghaljon. Azt kérdezném, hogy jó e a megérzésem, hogy ez tápegység, azon belül is kondenzátor hiba?
(#) kadarist válasza zsebtyson hozzászólására (») Szept 10, 2015 / 1

Szia!
Tápegység és azon belül kondenzátorhiba.
(#) zsebtyson válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2015 /

Válaszod tisztelettel köszönöm! Ki fogom cserélni a kondikat, és majd beszámolok a fejleményekről.
(#) Laurox hozzászólása Szept 13, 2015 /

Sziasztok!

Szerintetek ez eeprom hiba?? Időről-időre rohamosan feldobálja ezt az osd-t a monitor. (Samsung 720n)

Bemelegedéskor "szúnyogháló" szerűen függőlegesen becsíkozta a képet is, de közben használható volt úgy is, de most már nem csinálja. Szépen működik, kivéve, hogy random feldobálja az "auto adjustment locked" feliratot. Ha bármelyik gombot megnyomom, akkor is csak ezt produkálja a kis dög!

eeprom 01.jpg

(#) eyess válasza Laurox hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Akár az is lehet , de én inkább a menüben keresném hibát.
Egyébként ez azt jelenti , hogy az automatikus beállítás , vagy korrekció nincs engedélyezve , illetve tiltva van.
(#) Laurox válasza eyess hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Ezt én is tudom, de nem enged semmit csinálni. Már csak fel-fel villan a felirat állandóan, miközben a monitor teljesen használható. A MENÜ gomb hosszan tartó nyomásával sem változik semmi. (mert eredetileg ugye így lehetne feloldani a "lock"-ot.
A menübe nem lehet belépni sajnos.
(#) eyess válasza Laurox hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

A menübe miért nem lehet belépni ?
(#) bbalazs_ válasza Laurox hozzászólására (») Szept 13, 2015 / 1

Probald meg teljesen lehuzni a gombok csatlakozojat (bekapcsolas utan).

Vagy ellenorizni a fel- ill. lehuzo ellenallasokat a proci labain.
(#) Laurox válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Bingó!
Éppen most csináltam amit leírtál. Menet közben lehúztam a gombokat, így tökéletes a cucc! Akkor lehet, hogy a kezelőgomb-panel hibája lenne, csak? (Valamelyik mikrokacsoló?)
(#) Laurox válasza eyess hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

a fent leírt okokból... nem reagálnak a gombok, csak annyira, hogy feldobják azt a feliratot, amit már leírtam.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Köszi!
Azóta megtaláltam az eredeti kábelt, Hallelujah!
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Szept 14, 2015 /

Ez klasszikus gombhiba, valamelyik vezet valamennyire alap álapotban is, már van műszered, lehúzva Mohm méréshatárban kell mérni, lesz ami összevissza értéket fog mutatni az a hibás, a jók viszont semmit. Ha az megvan, akkor meg kell keresni a megfelelő billentyűkombinációt a menü feloldásához, most zárolva van. A monitor user manuáljában szerintem benne lesz a billentyűzet zárás kombinációja, az biztos, hogy valamelyikeket lenyomva kell tartani.
(#) qcu hozzászólása Szept 22, 2015 /

Sziasztok!
Hozzám került egy 22"-os Fujitsu monitor, nagyon szép állapotban van, keveset mehetett, fényerő is van bőven.
A problémám a következő: először amikor a fényerőt vettem lejjebb, akkor minimálisa de vibrált a háttérvilágítás (szabálytalanul mintha nem érintkezne rendesen), bemelegedés után helyre állt.
Majd másnap ugyanez, de párszor felvillant mintha 100%-ra toltam volna a világítást (50%-on volt),
majd sötét képernyő, a bekapcsolást jelző led világít, és csak teljes áramtalanítás után jött vissza a kép. Nem csak a háttérvilágítás ment el, bevilágítva kép sem látszódott a monitoron. Belül se púpos kondik, se kráteres forrasztás, se melegedésre utaló jelek.
Tanácsot kérnék, mi lehet ez?
A kijelző samsung, 4 csöves háttérvilágítással.
(#) Gabó válasza qcu hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Kondik, ESR mérés, csere. Első nekifutásra.... Nálam ez megoldotta a problémát annó, hasonló esetnél. A szemre ránézéses kondi megállapításnak ebben a részben nincs jelentősége.
(#) Buvarruha válasza qcu hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Ha bevilágítva sem volt rajta kép, akkor esélyes, hogy a scaler döglött meg, de kezd a táppal. Az, hogy vibrált nem feltétlenül hiba jele, ha sokáig nem ment a monitor előfrodul, hogy vibrálnak a csövek, de ez is utalhat a scaler hibájára. Ezt úgy lehet eldönteni, hogy amikor vibrál ránézel hátulról a kijelzőre, biztos, hogy látszik valami lukon a fény, ha ott is vibrál a fény, akkor a csövek, ha ott nem vibrál csak szemből az LCD, akkor nem a csövek.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
(#) Gabó válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Volt nálam olyan monitor, ami kb be se kapcsolt, vagy bekapcsolt, össze vissza ugrált a kép, stb. Én is scaler hibára gyanakodtam, de mielőtt a drágább verziónak mentem volna neki, az összes táp elkót lecseréltem, és azóta is használja a tulaja boldogan. Persze nem kizárt a scaler hiba sem, de először a legolcsóbb verziót próbáljuk ki, én azt mondom.
(#) Buvarruha válasza Gabó hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Értem én, de néhány egyszerű méréssel ki lehet deríteni a problémát nem kell mindjárt átkondenzátorozni, az sem annyira olcsó és eléggé gyanúsak a tünetek.
(#) qcu válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Köszönöm, a hozzászólást mindkettőtöknek.
A monitor, szerintem régóta nem mehetett (lomiztam).
Belső világát látva nem sokat mehetett.
A kondikat majd kidobálom mindet, s majd utána meglátjuk. Csak furcsa ez a villanós jelenség, én még nem láttam ilyet.
Szerintem a csövek villantak, csak furcsa volt hogy a villanás után nem csak a háttérvilágítás, hanem a kép is megszűnt.
Cső végén a forrasztás, vagy a szigetelés hibája is csinálhat ilyet? Nagyon nem szeretném kivenni a csöveket.

A csöveket semmiképpen sem szedd ki, ha a kép is elmegy, ott más gond van, szerintem még csak nem is a táp. Ha a táp hibás leesik a feszültség , majd újra felmegy megint elindul, majd megint leesik és egyfolytában újraindulgat, ez a jellemző. A kondikat se kezd kidobálni, pláne, ha látszik rajta, hogy nem ment sokat, mérd meg a tápfeszeket, különösen a scalerra érkező 5V-ot villanás leállás közben, ha semmit sem változik, akkor egyértelműen nem a táp a gond.

Ha scaler hiba, akkor mik a lehetőségeim?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015

IC, oszcillátor, feszültségstabilizátor csere ilyesmi, vagy a komplett panel cseréje, esetleg firmware, ha található hozzá a neten. Kezd a tápfeszek mérésével.

Rendben, mégegyszer köszönöm a segítséget, szerintem egy-két napon belül jelentkezem, hogy mire jutottam.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Köszönöm!
Egy mikrokapcsoló volt rossz. Cseréje után feloldottam a menü gomb nyomva tartásával és minden oké lett!
(#) spgabor válasza spgabor hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

Sziasztok!

Mirai monitor miatt írok, amivel szenvedtem egy csomót. Végre jó lett. Kicseréltem egy jó pár smd kondit és ellenállást, valamint pár egyéb alkatrészt. Az utolsó, amit cseréltem, pedig multiméterrel mérve ez is jónak tűnt, az a C103 kondi volt, a D101 egyenirányító diódával párhuzamosan. Ez után beindult végre és most az óta működik. Köszönöm a segítséget mindenkinek.

Üdv:
spgabor
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

Hát nehéz szülés volt, az biztos. Amúgy a respekt a kitartásodért, én már rég falhoz vágtam volna.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Következő: »»   233 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem