Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Üdv!
TDA7492 referencia erősítőt építek. Adatlapon a MUTE és STDBY lábakh 3.3V-ot külön forrásból kapják. Kérdés, hogy a saját VDDS kimenete el tudja-e viselni, hogy ne kelljen oda 3.3V-ot csinálni? A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
A laptop töltő is lehet földelt (az enyém például biztosan az).
Miért? Nem tudnál egy sima ellenállásosztót csinálni a 3,3V-hoz a 12V-ból? Nem kell nagyon terhelhetőnek lennie. 12v>26k Ohm >10k Ohm > 0V a 26k és a 10k között ott a 3,3V-od. De rakhatsz rá zenert is. 1k Ohm + 3,3V zener sorban ez két alkatrész így is úgy is. smd-ből szinte nem is látszik - olyan kicsi. De használhatsz egy alkatrésszel többel precíziós referenciát is - bár szerintem az már tényleg perverzió lenne: precíziós referencia forrás.
Ezt most nem értem:
Idézet: „kikapcsolt erősítőnél, először mérd meg, hogy van-e egyenfesz a hangszórókimeneteken.” Miért lenne rajta? Kikapcsolt állapotban szakadást mérek a kimenetek kapcsainál. A mindkét kimenet hideg pontja a dobozzal egyenlő, 0 ohm van. Bekapcsolt állapotban mindkét oldalon azonosan 0 ohm van a hideg-meleg, valamint a két meleg-meleg pont közt is. Bekapcsolt állapotban a kimeneten egyáltalán nem látok semmilyen DC feszültséget, csak ha a legkissebb 200mV állásra teszem ott valami kis 0.006V-ot látok, de azt is csak akkor jelzi, ha hozzá érintgetem a kapcsokhoz, ha rajta tartom akkor 0.0 V. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
Sziasztok! Ehhez a végfokhoz egy 600VA-es +- 60V-os toroid megfelel, vagy mi lenne a legnagyobb ami a 80V DC-t adna egyenirányítás pufferelés után?
(80V/1,41)-1,2V=55,5VAC
A trafóteljesítményben nem foglalok állást, mert nincs kedvem vitázni.
Sziasztok! Az összes emitterellenállást kicseréltem az említett erősítőben, meghajtó csere volt, meg a zárlatos NPN végtranzisztor is cserélve volt. Minden végtranyót párba válogattam. Bekapcsoltam, primerben égővel, de az égő nem akar kialudni. 10X átnéztem a végtranzisztorokat nem találtam semmi zárlatot. Ha valamelyik meghajtót kiveszem akkor nem ég a primerben az égő. Mi lehet a baja?
Szia. Nem feszosztó nem jó mert a tápfeszt még nem tudom mekkorára állítom, bár a tervek szerint 24V , de lehet h feltolom maxra (35V).
A zénerre gondoltam én is, csak semmi pluszt nem akartam beletenni, de zéner lesz. Köszi.
Ez csak biztonsági lépés. Csaptam már ki multit ohm mérő állásban, mert egy Ashdown mag300 végfok hangszóró nélkül, lekapcsolás után mindig csak a pozitív féltápot sütötte ki. A negatív tápfesz bő fele még percekig megmaradt. Erre ült ki a végfok kimenete. Ha rajta volt a hangszóró, akkor azon szép lágy puffanás közepette azért eltávoztak a töltések. Méréseid alapján semmi szabványon kívüli nincs a végfokodban, tehát elvileg normál módon kötheted a szkópot a kimenetekre. Ohm mérőt azért ne köss végfok kimenetre bekapcsolt erősítőnél. A biztonság kedvéért, a szkőp mérővezeték mindkét pólusát egy-egy 33 ohm körüli ellenálláson keresztül kösd csak az erősítőhöz, így nagyobb galibát nem tudsz okozni még akkor sem, ha véletlenül a végfok kimenetére kerül a mérővezeték hideg pontja.
Hány W-ot tud?
400-500 körül asszem.
Tessék. Sajnálom de a telefonom kamerája kezd meghalni, nem akar jó képet készíteni, a hátoldalról meg nem engedi a weboldal hogy feltöltsem
Szóval a GND-hez képest a + ágon 6V van a - ágon 50V. Itt meg kell jegyeznem hogy a trafó 0 kivezetése nincs összekötve a GND-vel, az erősítő topológiájából addódóan.
Semmiképpen nem rakhatsz kisebb feszültségtűrésű kondenzátort, mint maga a tápfeszültség, mert pukkanás és füst lesz a vége!
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Szia! Az ST151 témában vannak ±80V-ra épített példányok, a kollégák (például: blasz, Koncsar) első kézből tudnának válaszolni a kérdéseidre. A témájában magam is szívesen segítek
Na átterveztem a NYÁK-ot egy picit. Hát ez lett belőle!
Ez lenne az erősítő rajza. A végfok panelt 10x átnéztem, lemértem, zárlatot kerestem, de nem találtam semmit. A kimeneten - 40 DC van kb, és a GND hez képest a + tápon 6V a - tápon 40 v koruli feszültség van.
Látom a tranzisztor bázis lábát néhol a lapolás felé hajlítottad, így már akár jó is lehet, bár teljesen nem tudom áttekinteni.
A poti előtti tranzisztort mitől védi az a fémlemez? Nagyon különleges megoldás.
Szia! A végtranyó kollektorokhoz képest mennyi az IC 4,5,6,7,8 lábainak feszültsége? A polaritás is lényeges.
Az opamp lábait mérjem le? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
Igen, a pozíciószáma IC2-B. Valami áramkorlátozót használsz, hogy csak 46V a teljes tápfesz? Egyébként helyesen teszed, csak érdekel nagyjából mekkora áramot vesz fel a végfok.
100W 230V hagyományos TUNSGRAM izzó a primerbe, mérőműszer negatív szondája a végtranyók kollektorján (GND), IC2 feszültségei: PIN1: -0V, PIN2: 0V, PIN3:0V, PIN4:-9V, PIN5:-8,4 (sokáig tartom rajta csökken lefele -8,3 , -8,2) PIN6: -0V PIN7: -2,4V, PIN8: -4 és -5 v között váltakozik. Bővebben: Lábkiosztás
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Nagyon melegedett a 182 és az eredeti(videoton nem tudom hanyas erősítőben) is kivolt vezetve bordára. De most valami nagyon nem okés...Ugyanis kimeneti DC 500mV volt, de most felment 35Voltra. A hangfal is csak zúgott, és ha adtam is rá jelet nem erősítette fel...Szerintem készítek egy fejhallgatós erősítőt, testjét összekötöm az erősítő testjével és "végig tapogatom" a nyákot, hogy még is hol vész el a jel...
Valamelyik trimmeren nem kellene állítani?
Állítgattam rajta, de létre jött egy földhurok is, vagy is én arra gyanakszom...Ugyanis..Egy jacket kötöttem a drágaság bemenetére, ugye GND, R és L és ha jelen esetben R-t bekötöm és a GND-t is, akkor búg a hangfal, ha a GND-t kihúzom és R-t benthagyom, akkor már nem búg, ha R-t húzom ki és GND-t benthagyom, akkor ismételten búgás...Hol kezdjem meg a hibakeresést??
Ettől a TR36-nak gyönyörűen nyitni kéne. Ha nem találod eleve rossznak a tranzisztort, mérd meg az előbbi testhez képest a bázis, emitter és kollektor feszültségét természetesen a feszültség polaritása ismét fontos szerepet kap.
Megnézhetnénk a beültetéses NYÁK-tervedet? Az előző változat hemzsegett a hibától, hátha akad ezen is javítani való.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |