Fórum témák
» Több friss téma |
Párszor átfutott az agyamon, hogy nekimegyek egy kalapáccsal.
Ma tudtam újból foglalkozni ezzel a villanós istenátkával.
A múltkor lehet hogy már nagyon fáradt volt a szemem, de nem láttam a monitoron elsötétedés után képet, pedig van. Most is villant párat és elment a háttérvilágítás. Pár perc használat után nem csinálja, és idáig teljes fényerőnél se csinálta. Rossz csöveknél nekem az a tapasztalatom hogy inkább bemelegedés után megy el, továbbá a fényerő is gyenge szokott lenni, de itt nem ez van. Feszültségeket még nem tudtam mérni, eléggé körülményes a fém borítása miatt. Ahányszor kikapcsolt a háttér, pontosan előtte mindig volt egy villanás. Valamilyen ötlet, hogy merre folytassam? A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
Sziasztok!
Van egy Fujitsu Siemens 900w ami azt csinálja, hogy megy rendesen akár órákig, de most éppen a felbontást akartam állítani (kisebbre!) és azóta csak 4 mp-re villan fel a kép, a ki-be kapcsolgatást követően. Ha később beindítom, akkor megint megy rendesen, de a felbontás állítgatásánál megint kikapcsolgat. Ilyenkor nem látható halványan a kép sem, tehát nem csak a háttérvilágítás megy el. Szerintetek ez táp, vagy scaler hiba?
Mert nem a csövek hibásak, esélyes, hogy ott is csak a kábelek szakadtak le a végükről, biztosra akkor lehetne menni, ha másik inverterrel, vagy másik csővel lenne tesztelve az egész, esetleg a tápfeszt kell mérni.
Laurox Ha ez ilyen dupla VGA bemenetes monitor, akkor a scaler, igencsak jellemző lenne, de ezt innen nehéz megmondani.
Igen, sajnos dupla vga-s. Valahol sejtettem, hogy ez is gond lehet. Esetleg ha lekötném az egyik vga-bemenetet, az változtatna valamin? Szerintem sincs baja a tápnak...
Nem a VGA-kkal van a baj, hanem az a fajta scaler nagyon hullik, a VGA-k számából csak azonosítani akartam.
Oké, értem. akkor bontásba megy a kicsike.
Ismét egy kérdésem lenne, de már egy másik monitorral kapcsolatban. Szóval van egy Belinea 101902(111916) típusú monitor, aminek az LCD-je törött volt. Mivel az átlag LCD kijelzőknél a belevaló majdnem egy centivel szélesebb volt, ami nekem nem volt, ezért félretettem kb egy éve.
Most kerítettem bele kijelzőt egy scaler hibásból, ami fizikailag passzol, viszont abban különbözik, hogy ezen a kijelzőn az LVDS csati nem felül van, hanem alul. Mivel az LVDS kábele nem szalagkábel, hanem sok vékony különálló vezetékek, ezért ezt megtoldottam kb 12 cetivel, hogy elérjen az új lcd csatlakozójához. A problémám az vele, hogy összeraktam és a mellékelt képeken látható az eredmény. Az LVDS kábelt kivettem, kimértem egyenként. Valamint az eredetileg megtekert vezetékpárokat amennyire tudtam megtekertem, valamint az egészet alufóliába tekertem a monitor fém házához letestelve, hátha zavart szed össze, de az eredmény nem változott. Ha 800x600-ra van állítva a felbontás, akkor a háttér legalább középen jelenik meg, viszont ha emelem a felbontás, az egész elcsúszik jobbra és a menüben való pozicionálás sem segít, mert 0-ról egyből 100-ra ugrik a vízszintes és függőleges képeltolás. VGA kábel jó és a gép VGA kimenete is, amin próbáltam. Ha a menübe belépek, az OSD szépen jól láthatóan jelenik meg, így valószínűleg az analóg bemenetnél van a hiba. Mi okozhat ilyen jellegű problémát? Köszi és üdv: spgabor
Az AIDA64 monitor tesztjét üzemeld be ilyenkor, akkor látod, hogy melyik szín, vagy színárnyalat nem stimmel. Lehet a kábel is hibás, lehet, hogy az LVDS formátuma nem stimmel. A Kijelző felbontása legalább ugyanaz, mint annak ami benne volt? Az, hogy a menü jónak tűnik egy dolog, mert abban csak nagyon alap színek vannak. Lehet, hogy a menünek is más lenne a szine.
Sziasztok. Én is kérdeznék egyet, hozzám került egy HP monitor, ami rendszeresen kikapcsolgat. Szétszedve megméricskélve minden gyanúsat, nincs benne hiba. Így ment egy darabig, mert a hiba nem jött elsőre elő. 32000 üzemóra felett van, elkezdtem piszkálgatni a beállításait, és a kontraszt feljebb húzásakor előjött a hiba, kikapcsol, mintha túlmelegedne, de semmi nem melegszik. Fényerő piszkálására nem csinál semmi rendelleneset, és nem is jön elő a hiba. Egyedül a kontraszt 50% fölé húzása okoz galibát. Alatta vagy ott semmi hibajelenség. Mit lehet tenni, ez ilyen? Vagy valami csúfság van beleprogramozva, hogy bizonyos üzemóra felett jó lenne újat venni?
Kábel, jó, azt ellenőriztem többször is. Csinálok majd egy VGA tesztet.
Az új LCD is 1280x1024-es ajánlott felbontással rendelkezik, ezért annak szerintem stimmelnie kellene. Jelentkezem, hogy mire jutottam.
Az LVDS parok kozott megvan a kb 100 Ohm ellenallas?
Az LVDS parok BIZTOSAN -+ sorrendben vannak az uj csatin is? En eloszor ezzel probalkoznek, akkor lattam ilyesmi kepeket, ha a +- nem jo sorrendben volt. Probald meg a frekit (felbontast, szinmelyseget) lejjebb venni, mert az LVDS erzekeny lehet a forrasztasoknal fellepo reflexiokra. Mi a regi es mi az az uj kijelzo tipusszama? Adatlapod van rola? A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
A régiről nincs, mert azt már rég kidobtam e-hulladék gyűjtéskor, csak a csöveit tartottam meg. Az újat fejből nem tudom, de majd megnézem. Talán ha megtalálom a monitor service doksiját, abból kikövetkeztethetem, hogy milyen lcd volt benne, így kinyomozható az esetleges eltérés a két lcd csatlakozóinak lábkiosztásán, ha az lcd-knek is meglesz a doksija. Valamint megmérem majd az ellenállást is, amit írtál.
Helló!
Van egy Samsung (típusát nem tudom) monitor, 22' -os. A hibája, hogy a kép elmegy, aztán visszajön ha pl filmet nézek. A háttérvilágítás megmarad. Olyat is csinált, hogy mint ha szétfolyna, úgy sötétült el. Ezen felül vibrál is. A fénycsövek ki lettek cserélve újakra. Mi lehet a baja?
Szinkronjel hibara utal az LCD oldalon, foleg a 'szetfolyas'.
De ha pl megy egy film, akkor olyat is csinál, hogy a fele kép eltűnik, és visszajön, aztán az egész.
Ha meg az asztalt mutatja, akkor vibrál. A szinkronjel problémát hogyan lehetne megoldani? (már ha az a baj) Köszi a választ!
Hibás a kijelző.
Nem tudom sajnos. Ilyenkor az a jo, ha van egy csere-kepernyo vagy csere-elektronika, akkor azonnal lehet tudni, hogy ahogy buvarruha irja, a kepernyo a rossz vagy pedig a vezerlo resz.
Mert sajnos a kepernyohiba (ha a kijelzo a rossz) az igen nehezen orvosolhato. Amit te tudsz tenni, hogy szepen megmozgatod a csatlakozokat, tobbszor ki-be huzod, ahol csak tudod, kulonos tekintettel az LCD szalag (vagy egyeb) kabelenek csatlakozoira, mind a panel felol, mind az elektronika felol. Sajnos kicsi az esely, de egy probat meger szerintem.
Sziasztok. Szeretnék egy lcd panelt használni világító asztalként.
Kiszedtem egy törött lcd monitorból a folyadékkristályt és a maradékot az inverteren keresztül szeretném bekapcsolni hogy szép fehér hátteret adjon. A csatolt képen szereplő inverter van hozzá, 4 pines a bemenete. A kérdésem, hogy hogy tudom bekapcsolni mekkora feszültséggel. Az inverter vezérlőn a chip az MPS 1012 , mp1010bef felirattal szerepel. Még nem csináltam ilyet, szóval teljesen tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm a segítségeket.
És az lcd panel háttérvilágításával mi lett? Mármint az eredetivel .
CSak az LCD-t kellett volna leszedni a kijelzőről és simán direktbe kötni, vagy legalább tápfeszt mérted volna meg az eredeti helyén.
Ez egy laptop invertere-gondolom, a gépet azért nem tartotta meg az LCD körül, mert az laptop volt. A tápja 10-20 V között lehet akármi, kell neki egy engedélyező jel, ami 3,3 vagy 5 V-os és egy fényerő, ami szintén ilyen végpontokkal mozoghat. A klábkiosztás egyszerű lesz: Balról jobbra 1-es láb + 19 V, 2-3-as láb összeköt, 4-es a GND. Az 1-es és a 2-3-as közé egy kb. 4,7-10 k-s ellenállás, a 2-3-as és a 4-es közé meg egy kb. 3-3,6 V-os zener. Ha így nem indul, akkor 5 V körüli zener.
Igen! Erre gondoltam. Köszi.
A 19V lehet akár egy laptop töltő is? A leirás alapján igy csinálnám meg. Remélem jól értettem.
Sziasztok!
Az utóbbi két napban valami nincs teljesen rendben az LCD monitorommal. NEC LCD-1770nx a típusa, 5 éves biztos megvan már, de lehet, hogy több is. Szóval, reggeli első indításkor nem tudom a Power gombjával bekapcsolni, egyáltalán nem is reagál rá. Ötlet híján kihúztam a konnektorból, majd újra be, és akkor sikerült, első gombnyomásra felkapcsol a sárga LED, majd megjelenik a kép is. Egész nap semmi baja nem volt, akkor se vettem észre furcsa dolgot, amikor a gépet lekapcsoltam készenléti állapotba, majd fél óra múlva vissza. Nem is igazán vettem volna tudomást a dologról, ha ma nem csinálja meg még egyszer ugyanezt. (A megoldás is ugyanaz volt.) És kipróbáltam, kb. egy óra bekapcsolt állapot után most meg kikapcsolni nem tudom azzal a gombbal, sőt a többi gombra sem reagál. Viszont az előbb ok nélkül megpróbált átváltani a DVI-bemenetre, majd miután érzékelte, hogy ott nincs jel, pár másodperc múlva visszajött a kép. (Ezt sem tudom produkálni a Select nyomógombjával..) Utalhat ez komoly problémára, vagy inkább csak kontakthiba lesz a nyomógombos részénél? Bár azt se nagyon értem, mitől - a bekapcsolót leszámítva a többi gombhoz kb. havonta egyszer nyúltam, attól nem nagyon kophatott el benne semmi. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Szia!
Lehet, hogy unalmas már, de itt is a tápkondenzátorokat kellene górcső alá tenni.
Mostanaban egyre gyakoribbak ezek a hibak - itt is olvasom oket es tegnap engem is elert egy hasonlo, a kepernyo random ki-be kapcsolgat, mintha valami a bekapcsologombjat piszkalna.
En annyit csinaltam vele most is (mert 3 eve ugyanilyen problemaval vettem, csak akkor a menut dobalta veletlenszeruen), hogy megnoveltem a felhuzoellenallast a gombon. Eredetileg kb 100Ohm volt, tettem oda 18-at (ez volt eppen keznel). Valoszinuleg (nem tudok biztosat mondani, sajnos) vagy a parhuzamosan kotott zavarszuro kis kondi vezet at vagy belul a mikroproci bohockodik valamit. Kadarist: Nalam latszolag semmi bajuk a tapkondiknak, okosan jo messzire terveztek oket minden hoforrastol es jo minosegu, LESR-ek is, olyan egyenes a tetejuk, hogy behorpad szinte . Minazonaltal persze kiszaradhattak, biztosat csak kapacitasmeressel lehetne mondani. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Elég lett volna a gombot kicserélned, az vezet ilyenkor.
Én csak a bekapcsolási trükközés miatt gondolok táphibára.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
Azt lehet-e tudni, hogy mi tortenik belul ilyenkor a gombban, ami miatt atvezet?
Egy ritkan hasznalt nyomogombrol van szo, ami nem mas, mint ket rugalmas femlemez (vagy egy nem rugalmas es egy dom). Inkabb az ellenkezojet hinnem el konnyebben, hogy pl. oxidalodo feluletek miatt NEM akar erintkezni. Mivel nagy aramok sem folynak, a fem felmelegedese miatti muanyag melegedesbol fakado mechanikai torzulas sem jatszik. Probaltam kopogtatni-kocogtatni a gombot, oldaliranyban es fel-le is, de nem tudtam eloidezni a hibat, az random volt. Ezert tamaskodom erre az egyszeru magyarazatra. Az elejen "melegedes-szeru" volt a hiba, tehat bekapcsolas utan kesobb jelentkezett, de aztan mar szinte azonnal. |
Bejelentkezés
Hirdetés |