Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Lapozás: OK   109 / 146
(#) pucuka válasza vilamvili hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Adatlap
De helyettesítheted bármilyen kisteljesítményű, hangfrekvenciás Ge tranzisztorral, pl. AC125, AC126, OC44. OC1044, OC44k, OC1076 stb.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
(#) vilamvili hozzászólása Szept 25, 2015 /

Köszönöm a válaszod sajnos hejettesítettem de nem az igazi. megvan Magyari B. TR atlasz míndkettő példánya de ott sem lelem, de az egészben nem akarok bele nyúlni. Ez saját nem fűl mögé való és igen zug, na meg ára is van. A kűldött adatot lementettem így egyszerűbb üdv Öreg.
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 25, 2015 /

Üdv. Tudom nem ebbe a témába illő a dolog de mégis érdekelne. KT-206 / 200 -at lehet BT151-800R-el helyettesíteni? Gyujtás áramkörben volna rá szükség. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) mindenes válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Üdv. Elvileg lehet. A BT151 többet is tud mint a KT. A lábkiusztásuk viszont eltérhet, erre figyelni kell.Bővebben: Link
(#) szikorapéter válasza mindenes hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Itt mondjuk ez egy kicsit OFF de rákérdezek. Hogyan tudom megoldani hogyha a vezérlésére a BT151-nek csak egy tekercset kötök hogy ne kapjon túl nagy feszültséget,illetve áramot,mégis működjön minden fordulaton megfelelően a gyujtás és ne főzze meg a tirisztort? Egymással ellentétes irányban párhuzamosított 7,5V-os zéner mondjuk jó lenne? Legalábbis én erre tudtam gondolni.

A BT adatlapján max. 5V írnak amit elbír a G elektróda. Inkább erre az értékre kéne korlátozni a zénerekkel a potenciált. Áramkorlátozásként esetleg a vezérlés és a G közé néhányszor 10 ohm ellenálás mehet.

22Ω Megfelel közé? Kisebb zéner is jó az 5V-ostól,vagy csak 5V-nál nyit teljesen?
(#) mindenes válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 25, 2015 / 1

Inkább többet javasolnék mondjuk 47ohm. Ha esetleg nem gyújtana a tirisztor akkor lehet lejebb menni 10 ohval. Zénernek én 4V7 javasolnék. Ha nincs kéznél ez az érték, 2 zénert is lehet sorba kötni hogy kiadja a 4,7 et.

Rendben köszönöm a segítséget! Kipróbálom.

Szívesen, igazán nincs mit!

ZPD 3V3-at találtam 2db-ot. Ezeket egymással párhuzamosan kell beforrasztanom (mármint hogy ellentétes irányba néznek egymásnak,viszont párhuzamosan vannak kötve a vezérlés és g pontal? )

Kösd sorosan a zénereket úgy hogy az anódok lesznek közösek. A párhuzamos kapcsolást én nem preferálom a nyitóirányba kötött zéner ugyanis földre húzhatja a vezérlőjelet. Javaslom nézz be egy tirisztoros témába, az ottani szakik biztosabb tanácsot fognak adni a a tirisztor vezérlésével kapcsolatban.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) bogrenaa hozzászólása Szept 25, 2015 /

Sziasztok!
Úgy hozta a sors, hogy a suliba vizsgamunkának egy régi Piret erősítőt akarnék megcsinálni. Azzal a különbséggel, hogy a régi másméretű alkatrészeket új, jobb, gyorsabb tranzisztorokkal szeretném helyettesíteni, ehhez kellene nekem segítség. A kérdésem pedig az lenne, hogy mit tudtok, az alábbi tranzisztorokat mivel lenne érdemes helyettesítenem:
BC 546
BC 556
BC 301
BC 303
BD 139
BD 140
BD 139
BD 249C
BD 250C
(#) Ghoost válasza bogrenaa hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Csak egy kerdes....minek cserelni...???
Ezek ma is kaphato forintos tetelek
(#) bogrenaa válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Vizsgamunkát kell csinálni az iskolába és szeretném a már meglévő kapcsolást új alkatrészekkel "újítani" , aztán összelehetne esetleg a régi és az új alkatrészekkel készült erősítőket hasonlítani.
(#) Hp41C válasza bogrenaa hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Idézet:
„...aztán össze lehetne esetleg a régi és az új alkatrészekkel készült erősítőket hasonlítani.”

A régi erősíteni fog, a gyorsabb tranzisztorokkal felépített pedig gerjedni.

Egy erősítő általában tartalmaz negatív visszacsatolást, hogy a munkapontja stabil legyen (DC visszacsatolás), erősítése a kívánt értéket és frekvenciamenetet (AC visszacsatolás) valósítsa meg. Az AC visszacsatolás ezek mellett még a gerjedés megelőzését is szolgálja. Ha egy adott erősítőben egyes elemeket más paraméterrel rendelkezőre cserélsz, a visszacsatolásokat is módosítanod kell. A DC visszacsatolás még működhet, ha más típusú szilícium tranzisztorokra cseréled a bele tervezetteket (hiszen a munkapont tartása a feladata). Gyorsabb, kisebb kapacitásokkal rendelkező típusokat felhasználva a kapcsolás gerjedni fog.
(#) mindenes válasza bogrenaa hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

A BD249 és 250 helyett betehető a TIP35C, TIP36C. Ezek egymással kompatibilisek.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2015
(#) pucuka válasza bogrenaa hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Ha a vizsgamunka célja az, hogy bizonyísd, hogy el tudsz készíteni egy elektronikus áramkört, és fel is tudod éleszteni, akkor nincs szükség semmilyen alkatrész cseréjére azon kívül, amit az élesztés alatt szükségesnek mutatkozott.
Ha az a cél, hogy bemutasd hogy képes vagy egy erősítő áramkör megtervezésére, elkészítésére, akkor az már igen nagy feladat, ez vár rád akkor is, ha áttervezed az erősítőt, pl más félvezető készlettel. Újra kell tervezni az elő-, a meghajtó-, és végfokozatot, a visszacsatolásokat, el kell készítened az erősítőt, fel kell éleszteni, és a kész áramkört bemérni, hogy az eredeti célkitűzést hogy sikerült megvalósítani. Nem kis munka.
(#) ujfalusi válasza mindenes hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Annál is inkább mivel a BD leánykori neve TIP.
(#) kadarist válasza ujfalusi hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Ezt hogy kell érteni?
(#) ujfalusi válasza kadarist hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Úgy hogy először megjelent a TIP jelzésű tranzisztor amit később BD-re kereszteltek. (talán a hetvenes évek eleje). Más kérdés hogy közben a TIP is megmaradt.
(#) kadarist válasza ujfalusi hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Érdekes történet. A TIP a Texas Instruments prefixe volt, a BD pedig az európai szabványos jelölési forma.
(#) ujfalusi válasza kadarist hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Gondlom ezért lett átkeresztelve. Nekem még van mind a kettőből és mind kettő TEXAS.
(#) bogrenaa hozzászólása Szept 27, 2015 /

és hogyha az erősítőkapcsolás végtranyóit cserélném csak ki újra, azzal lehetnének bajok? BD 250c és 249c helyett ezek szerintetek jók ? MJL21193 és MJL21194
(#) banya012 hozzászólása Szept 29, 2015 /

sziasztok
Olyan utan erdeklodnek.
Adott, egy "ZO109" tranzistor.
a fold alatt nem kapni. Kaptam egy tippet, hogy BT131-el tudom helyettesiteni.
A boltban a kollega meggyozott, hogy a BT138 is tokeletesen jo nekem.
Mar nem emlekszem, mi volt az eredeti ertek a zo109-nel, de ha jol emlekszem, megkozelitoleg sem az, mint amit hoztam.
Na.
Szoval a ZO109 tranzisztort, mivel tudnam helyettesiteni?
Ugy irjatok le, mintha tok hulyenek irnatok.. Nem allunk akkor messze az igazsagtol
Koszonom..
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2015
(#) kadarist válasza banya012 hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Szia!
Nem ZO, hanem Z0... Lehet kapni eredetit is: Bővebben: Link.
(#) banya012 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Koszonom szepen..
Jelen esetben, az a bajom, hogy kint vagyok nemetorszagban.
Ezeknek pedig a gondolkodas, nem erosseguk. Nem is ertem, hogy maradt fent, egy ekkora orszag.
Itt beugrottam Stuttgartba, alig 70km egy iranyban.. Mert csak ott van Conrad a legkozelebb..
Es onnan is elkergettek, hogy mit akarok en, helyettesitese nincs. Ez egy ket eves altaluk gyartott mosogep.
Mivel kaptam ma egy tipet, a Bt131-re, igy beugrottam, itt helyben egy un Mükra nevu elektronikai boltba.
Itt kirohogott a figura.. es a kezembe adta a Bt138 triakot, hogy ugyanazt tudja.. Szerintem, nem ugyanazt tudja.
A HQ-n keresem a kulfoldre szallitas felteteleit, de nem talalok semmit. Szerintem csak m. orszagon belul szallitanak. Azert rajukkerdezek.
Nagyon koszonom, megegyszer..
(#) kadarist válasza banya012 hozzászólására (») Szept 29, 2015 / 1

A BT131 jó lenne helyette, de a BT138 nem biztosan. Tehát egy kisebb áramút kellene beszerezni, aminek 10mA vagy annál kisebb a gate-érzékenysége.
(#) banya012 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

okes. Koszonom szepen..
Akkor vegulis, egy probat meger.. max, nem fog mukodni..
Kinyirni, nem fog semmit?
Mar betettem... csak nem mertem bekotni
Ez egy uritoszivattyu csatlakozasa elott van kozvetlenul..
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2015
(#) kadarist válasza banya012 hozzászólására (») Szept 29, 2015 / 1

Kinyírni nem fogja, de a bekötésre ügyelj!
Következő: »»   109 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem