Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2642 / 4002
(#) djuri hozzászólása Okt 2, 2015 /

Údv, vettem egy voltcraft tng 30-as labortápot, és nem kaptam hozzá leírást. csak annyi érdekelne hogy mit jeleznek a ledek (feszültség, áram) felváltva jeleznek. köszi
(#) djuri válasza djuri hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

6 voltos aksit töltöttem vele
(#) sunside válasza djuri hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Feszültség illetve áram határoláskor világit.
(#) c27 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Nagyobb frekinél gondolom low esr kondi és schottky dióda, a feszültség nem növekszik, de az áram valamennyivel igen. Gondolom 500-1000mA ezzel a kapcsolással is ki lehet azért nyerni.
Kösz a segítséget, majd lehet végzek pár mérést.
(#) visacard válasza Bakman hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Szia, igen több kapcsoló is van ez a gond (egy lent, egy az emeleten). Az lehet a baj, hogy a két kapcsolót nem ajánlatos egyszerre bekapcsolni, mert nem tudni, hogy mi sül ki belőle (szó szerint . Köszönöm a válaszod. Esetleg nem lenne ötleted, hogyan lehetne mégis összehozni? Sajnos mindig égve marad a folyosón a világítás, nem nagyon foglalkoznak vele.
(#) visacard válasza vargaf hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Szia, köszönet, hogy megnézted. Az a gondom vele, hogy két kapcsoló kellene az áramkörbe és úgy nézem nem lehet bekötni úgy.
(#) BEMcorp válasza visacard hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Nálad az alternatív kapcsolók miatt nem egyszerű a helyzet Bővebben: Link.

Ha jól gondolom két normál relés kimenetű (ezek a fázist kapcsolják) mozgásérzékelővel így lehetne megoldani- átalakítani.

A kék téglalapok a jelenlegi kapcsolókat akarják mutatni, annak a helyére lehetne átkötni a PIR-eket.
Természetesen, a relékkel párhuzamosítva lehetne sima egysarkú kapcsolókkal 'kézi-vezérléssel' is felkapcsolni, DE nem lehetne lekapcsolni csak ott ahol felkapcsoltad.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
(#) Bakman válasza visacard hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Kapcsolókat kicserélni nyomógombokra és egy lépcsőházi automata. Valamennyi szerelés mindenképpen kelleni fog, de kb. ez a legegyszerűbb és legbiztosabb is.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
(#) attika hozzászólása Okt 3, 2015 /

Sziasztok.
Erről a tápról szeretnék kérdezni,hogy a +V ADJ kivezetése mire használandó?
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 3, 2015 /

Helló!

Ezen az oldalon találtam egy "zero drop solar charger" nevezetű áramkört, de ez nem tudom mennyire lehet működőképes.
Két sorba kötött ni-cd akkut töltenék egy terheletlenül maximum 4V leadására képes napelemmel, ehhez szeretnék egy hasonló áramkört építeni.
Illetve N típusú FET-re építkeznék, pl. BS170.
Műveleti erősítőnek pedig MCP6041-re gondoltam ár/min Vsupply/fogyasztás tekintetében.

Ui.: Lehet hogy kicsit félreértettem a működését.
A célom egy olyan áramkör építése lenne, mely már abban az esetben rákapcsolja az akkupakkra a napelemet, ha az egy kicsivel is nagyobb feszültségű a pakknál.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2015
(#) ferci válasza attika hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Szia!
A kimenőfeszt kis mértékben állíthatod vele.
(#) qvasz2 válasza attika hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Az nem kivezetés, hanem egy beállító poti, amivel a kimenő fesz kis mértékben korrigálható.
(#) Gubamarci hozzászólása Okt 3, 2015 /

Sziasztok. Volna egy kérdésem kaputelefont szeretnék venni de lehetöleg amire plusz egy kamerát rálehet kötni. A szet termékleírásokban nincs feltűntetve ez a lehetőség. Csak külön monitorknál.
(#) gazspe hozzászólása Okt 3, 2015 /

Sziasztok!

12V-os akksiról szeretnék üzemeltetni egy komolyabb teljesitményű LED sort, kész van minden, csak a forditott polaritás ellen szeretném megvédeni. A kétszer 0,7V-os feszültség esést nem engedhetem meg két diódával, egyrészt, mert nagyon a veszteségei (1,4 W 16W-os LED sornál), másrészt ha beraknám újra kellene pakolni a diódákat, hogy meglegyen a nyitó feszük, ez további hatásfok romlást eredményezne még ezzel az áramgenerátoros megoldással is. Kérdésem, hogy lehetne ezt a problémát feszültségesés nélkül megoldani(ha meglehet)?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) minicooper hozzászólása Okt 3, 2015 /

Üdv.!
Lehetne úgy adatot átvinni két "eszköz" közt hogy lenne egy adott négyszögjel egy állandó (pl.: 1Mhz-es)
frekvenciával ami meglenne mind az adó mind a vevő berendezésben és a vevő berendezés összehasonlitaná a bejövő jelet a "referencia" jellel és mondjuk az alap négyszög a logikai egyes és ha kimarad egy négyszög akkor azt nullaként értelmezné?
Ez csak puszta elmélkedés és nem is vagyok nagyon otthon a rádiótechnikában modulációkban és hasonlókban szóval elnézést ha marhaságot irok
(#) nedudgi válasza gazspe hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Egy Schottky dióda feszültségesése azért csak belefér?
(#) sunside válasza gazspe hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Akkor a legegyszerűbb ha egy relé kapcsolja a ledeket ami csak akkor húz be ha polaritáshelyes a táp. A relé kis áramfelvétele elenyészik a ledek áramához képest.
(#) gazspe válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Én is erre gondoltam, vettem is, de szerintem kicsit túllőttem a célon az SB 360-okkal, amiket az áramgenerátorához vettem, de nem találok sehol sem adatot a veszteségeiről. TINA-ban megnéztem, az szimpatikus értéket adott, de nem tudom, hogy reális-e. Milyen értékekkel lehet számolni ezeknél?
(#) proli007 válasza minicooper hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Hello! "puszta elmélkedés és nem is vagyok nagyon otthon a rádiótechnikában modulációkban"
Akkor már tudod is, mi a feladat..
(#) gazspe válasza sunside hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Köszönöm, kiokoskodom, hogy a Schottkykkal menne e a dolog, ha nem, akkor ez a relés megoldás szimpatikusnak tűnik.
Idézet:
„Egy Schottky dióda feszültségesése azért csak belefér?”

nedudgi, neked is köszönöm, megnézem, hogy belefér-e, ha azokkal amiket láttam tinában (nem találtam meg benne a konkrét tipus, ezért csak viszonyitási értékeket néztem), akkor vele fog férni.

Másik kérdésem lenne: egy állítható kitöltési tényezőjű astabil 555-el meg lehet csinálni úgy egy ventillátoros hőmérséklet szabályzást, hogy a két dióda közötti potmétert egy potméter (szélső-középső láb bekötve)-NTC feszültségosztó szabályozza? Elképzelésem szerint: növekszik a hőmérséklet, esik az NTC ellenállása, növekszik a feszültség a potméteren (finom hangolás miatt gondoltam potméterre), növekszik a kitöltési tényező, jobban pörög a ventillátor.
Ebben az alapkapcsolásban gondoltam, csak biztositva a fix frekvenciát.
(#) proli007 válasza gazspe hozzászólására (») Okt 3, 2015 / 1

Hello! Jobb lett volna ha lerajzolod, mint elmondod. De..
- Ha a poti egyik fele helyett teszed az NTC-t, akkor működni fog valamit, de a freki nem lesz állandó.
- Ha a poti két vége közé teszed, akkor csak akkor fog valami változni, ha a poti nincs középállásban. Mert azt próbálná az NTC kiegyenlíteni.
- Az NTC ellenállás változása, kb. -3,6%/°C. Tehát maximális esetben is 10 fok változásra tudna a kitöltés 36%-ot változni. De mivel van mellette ellenállás is, még ennyit sem fog.
- Célszerű lenne az 555 működését megismerni, mert abból, hogy "növekszik a feszültség a potméteren" azt vonom le, hogy nem igazán ismered..
(#) maxi098 hozzászólása Okt 3, 2015 /

Sziasztok! Ezt a motort egy scener ből vettem ki. Hogyan kell az ilyet áramforrásra kötni? ( ugyértem hogy melyik vezeték megy pozitívhoz melyik negatívhoz) választ előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza maxi098 hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Hello! Ez egy léptető motor, nem lehet egyszerűen feszültségről hajtani..
(#) minicooper válasza proli007 hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Miért kell mindig elküldeni az embert tanulni? Feltettem egy igen-nem-el megválaszolható kérdést ami szerintem nem igényel nagy erőfeszitést. Oké persze hogy első hogy először tudnom kéllene az alapokat de könyörgöm...ha tudnám akkor nem kérdeztem volna.
(#) vargaf válasza maxi098 hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Szia!
Nézd át ezt:
Léptetőmotor működése
Üdv.: Feri
(#) minicooper válasza maxi098 hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Igen.Ez egy léptetőmotor ami azt jelenti hogy nincs benne komutátor vagyis a motor vezérlést neked kell külső elektronikával megoldni.A sok kábel a motor belső tekercseinek kapcsai külön kivezetve.Konyhanyelven azt mondanám hogy ha azt akarod hogy forogjon a motor akkor egy bizonyos logika szerint kell kapcsolgatnod az áramot a tekercseken.
(#) maxi098 hozzászólása Okt 3, 2015 /

Köszönöm a válaszokat!
(#) gazspe válasza proli007 hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Köszönöm, lehet félreértelmeztem a feszültségosztó szerepét, beleásom magam a kapcsolásba.
Egy kapcsoló üzemű tápegység hűtését kellene megoldanom, gondoltam először egy egyszerű komparátoros megoldásra, de nem tudom úgy helyezni az NTC-t, hogy a kereszthuzat ne érje egyből (és nem szeretnék 3-5 secenként ki-be kapcsoló ventillátort), ezért gondoltam egy primitiv szabályzási rendszerre. Továbbá az is amellett szól, hogy a használt 24V-os ventillátor 20V-os kimeneti feszültségen üzemeltetve is irgalmatlan hangos, ezért gondoltam visszavenni belőle.
Ha elvonatkoztatunk az ic (átmeneti) ismeretének hiányától, akkor az első
Idézet:
„- Ha a poti egyik fele helyett teszed az NTC-t, akkor működni fog valamit, de a freki nem lesz állandó.”

megoldásnál a frekvencia ugrálása (kellően nagy frekvenciánál, 60 fok környékén tart egy 22k-s ntc 4,6k-nál) befolyásolja a ventillátor működését?
Köszönöm a választ.
(#) proli007 válasza minicooper hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Azért, mert amit tudni szeretnél és kellene, meghaladja a fórum terjedelmét. Nem lehet néhány mondatban leírni. Valamint azért mert Te írtad, hogy a kérdés teoretikus.
Választ adni leginkább csak konkrét kérdésre lehet. Olyan kérdésre, hogy "mi ez, vagy hogy lehet", nem lehet korrekt és számodra érthető választ adni, ha nem is tudod miről van szó.
De őszintén, egy "nem"-től boldogabb lettél volna, vagy többet tudtál volna meg? Mindenképpen utána kell nézned a rádió adás-vétel technikájának, valamint hogy milyen modulációs módok vannak. Itt is vannak topikok, amiből lehet információt szerezni. Hogy szeretnél megtudni valamit, ha nem vagy hajlandó tanulni?
(#) proli007 válasza gazspe hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

A frekvenciának vajmi köze sincs a szabályozás működéshez, csak a kitöltéssel az is változik. Az a teljesítmény (pontosabban munka) ami a ventilátorra jut, csak a kitöltéssel arányos, és a frekvenciától független. De semmi esetre nem ugrás szerű a változás. Hiszen az NTC ellenállása kb. az 1/x függvény szerint változik. De a szabályozás nem lesz elég hatékony, ha a változás nincs felerősítve.
Ha a ventilátor teljesítménye nem nagy, egyszerű analóg szabályozás is megteszi. Nézd meg a itt hogyan megy végbe a szabályozás.
Következő: »»   2642 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem