Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   553 / 782
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Na, akkor egy találós kérdés neked: mitől van a csuklás a gatejel felfutó élében? ( bekapcsoláskor )
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

A gofri, szendvics stb. sütőkből bontott fűtőszálnál jobb nem kell. Kukázd össze amit a környéken kidobnak.
(#) ufy92 hozzászólása Szept 29, 2015 /

Lehet hülyeséget kérdezek.
X7R smd kondit lehet használni rezo kondinak?pl.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2015
(#) Transztyuszeres válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 29, 2015 1 /

ZCS . Hosszú kísérletezés során letettem a ZVS-ről..

És íme az Uds: 50V/DIV , 2us/DIV

Simán kibírta a házilag tálolt osztóm...
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2015
(#) lorylaci válasza ufy92 hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Túl fog melegedni, mert túl nagy a vesztesége. A rezonáns kondi fegyverzetén átfolyik a trafó árama.
NP0-val még működhet a dolog, de maradj egy jó kis MKP10-nél inkább.
(#) Moderátor hozzászólása Szept 29, 2015

Elérkezett az a pillanat, amikor már a sok, az sok!
Először is, ez nem blog! Ez egy fórum! Nem kell minden percen beleírni! Nyisson blogot aki ezt szeretné!
Ezen kívül meg, nem ártana ha kissé idomulnának a kollégák egymáshoz, mert már túl sok a moderációs kérelem veletek szemben. Ha a stílus, és a mondanivaló nem változik, a témát zárni fogom egy jó időre, míg a kedélyek lenyugszanak.
(#) dara válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Fiuk a főnök azt mondta csönd vagy balhé lesz.Remélem a balhé okozója is veszi a lapot.Szóval csönd.
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Ugye hogy ugye, a ZCS-vel jóval kevesebb a szívás. Azért 2 dolgot szívesen látnék a cikkben: mekkora a fesz üresjáratban és teljes terhelésen (műterheléssel, nem szakaszossal), és mit csinál a táp ha rövidzárban van a kimenet. Csak azért, mert egy végfok dobozában ez lesz a 2 leglényegesebb paraméter.
Aztán ha unatkozol megcsinálhatod a hidamat is a fotó alapján, nem sértődöm meg. A táp maga jó, csak a védelmén kell reszelni. Két úton lehet elindulni: növelni a trafó szórását, hogy kisebb legyen a csúcsáram (macerás), vagy ahogy már leírtam, ritkítani zárlatban a visszakapcsolások számát.

Csak hogy ne legyen csönd.
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Idézet:
„Aztán ha unatkozol megcsinálhatod a hidamat is a fotó alapján, nem sértődöm meg.”

Kapcsolási rajz alapján csinálnám meg, ha valaki be tudná vinni Eagle-be a trafóidat.
Lehet hogy ehhez át kéne néznem az Eaglés topikba?
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Biztos. Az Eagle egy agyrém.
(#) V1rusH hozzászólása Szept 30, 2015 /

Sziasztok!

Hú, jó paprikás lett a hangulat az utóbbi pár oldalban és napban!
Remélem nem korbácsolok újabb indulatokat én is!

Akik nyomonkövetik komolyan a témát, nevem kapcsán biztos feldereng bennük, hogy pár hónapja görcsöltem egy ir2153 félhíddal.
Egyébb okokk miatt azóta sem készült el, ami jobb is így!!
Azonban lassacskán sükségessé válna valanit összehoznom erre az ic-re alapozva. A rezonánst úgy minden tekintetben mellőzném. Maranék a pepe féle megoldásnál.
300W 44V amit produkálna kellene.
Kérdéseim: pc táp rtafóval átalakítás nékül meg tudom-e közelíteni ezt a kimenő DC-t. Pc táp trafóinak mennyi a szekunder feszültsége? 12/5V az AC is? A sekunderek egyformán terhelhetőek? Sorba kapcsolás lehetőségét tekintve.
Ha a kívánt feszültség túl haladja a pc trafó lehetőségeit, át tekerhető-e 7A 44V-ra, vagy az nem férne rá már? Ha nem kivitelezhető, a duplamtrafós megoldásról mi a véleményetek? Vagy célszerűbb db komplett tápot sorba kapcsolni?
Alap anyag van, így ennek költége nem mérvadó!
(#) lorylaci válasza V1rusH hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Sajnos a PC táp trafó nem fog menni, 30-35V körül jön ki belőle áttekerés nélkül, max kitöltéssel hajtva.

Mindenképpen át kellene tekerni 44V-a. Két trafóval szerintem csak több a macera.
Ha már PC táp jött fel, akkor pedig kapcsolásnak az IR2153 helyett pont a félhidas PWM kapcsolást ajánlanám. Ha alapanyag van, akkor gyakorlatialg csak a trafót kellene áttekerned, és a visszacsatolást módosítani.

Leggyszerűbb és legolcsóbb megoldás egy 300W-os 48V-os táp vásárlása lenne, amit trimmerrel beállítanál 44V-ra. Az stabilan is tartaná a feszültséget. Ezk szinte mindig PWM félhídak, szóval az ATX tápokra hajaznak.

Idézet:
„Pc táp trafóinak mennyi a szekunder feszültsége? 12/5V az AC is?”

Ez mondjuk engem arra enged következtetni, hogy gőzöd nincsen mi történik a PC tápban. Röviden annyi, hogy ez egy PWM táp, ami úgy van tervezve hog 320VDC bementen esetén max kitöltéssel 30-35V-ot adjon le. Ezek után a kitöltési tényező szabályzásával és a szekunder fojtó segítségével áll elő a 12V (és hasonlóan a többif eszültség)
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Helyesbítenék. Egy (félhidas) PC trafó a rajz szerint néz ki, ha mégsem akkor valaki majd kijavít mert fejből rajzoltam. A primer ketté van osztva a szendvics miatt hogy kisebb legyen a szórása. A szekundernél az 5V-os tekercsek 3 párhuzamos szálból (emlékeim szerint 0,7) állnak a nagyobb áramterhelhetőség miatt, a 12V-os tekercs 1 szál (lehet hogy 2 nem emlékszem).
Ami biztos, és az adatokból is látszik, hogy teljes kitöltésnél 12V körüli fesz van a 3 meneten, és 27V körül a 7 meneten, ezekre az adatokra mérésekből emlékszem. Tehát az elméleti maximum graetz esetén 54V.
Amikor labortáppá vannak alakítva, kétutas egyenirányításnál 26V a max, ebből olyan 24V körül tud terhelve is, graetz-el meg valahol 48V körül van a vége.

A kérdezőnek inkább a 300W-al fog meggyűlni a baja, mert azt nem tudja ez a trafó tartósan. Esetleg a nagyobb, ETD 39-41-es darabok.

pc_trafo.jpg

(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Idézet:
„Az Eagle egy agyrém.”
Ennek nem itt a helye - de én egész jól elvagyok vele. Ráadásul a gyártásnál sem voltak gikszerek nagyon eddig, pedig eagle - protel konverzión is átesnek a fájlok. Amit eddig rajzoltam, gyártható volt és nem pilótavizsgás, nem teszi tönkre a gép többi szoftverét. Ez sok fejlesztőeszközről és rajzolóprogramról - nem mondható el.
(#) V1rusH válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Kérdésem blődségének oka: mikor elkezdtem evvel a témával foglalkozni, vaki belinkelt egy kiforrasztott, lábakkak égnek álló trafó képet, minek kivezetései közé painttal be volt írva; 12V 5V. A 4 db 5V 2-2 összekötve.

Ha egy trafó kapcsán bármely feszültség érték felmerül, nyilván való, hogy az üresjárati AC fesz. Ehhez miért kellene tudnom, mi zajlik a pc tápban. Továbbiakban nem korteskedek ezen téma ügyében...

Nem véletlen vetettem fel az ir2153 és a pc trafó alkalmazását! Igen, felmerült bennem a gondolat, egyszerűbb venni. Volt is nem rég szó róla, hogy a kínai pwm-ek is egész jók. Csakhogy, nevezett feltételeknek megfelelő táp, még ebay-ról is 10 000HUF körül van és nekem 2db kellene. - TDA7294 hidat hajtana, amit 6 000HUF-ért vettem itt az aprón pista költséggel egyött, kb. 1kg fekete eloxált bordával. Nagyon alkalmi vétel volt! - 6 000 forinttal nem fogok 20 000 forintot szembe állítani, főleg, hogy az említett félhídhoz van minden bőven. Nagyon nem érné meg. Elhiszem, hogy jobb hatásfokú, de minthogy szakaszos és azon belül is szintén szakaszos = erősen idö szakos csúcsra járatásban üzemelne, szerintem megfelel az ir2153 félhíd.

Ge Lee válasza alapján az áttekerés inkább lefele lenne ildomos, mert ez a 44V is már kicsit kritikus.
(#) Ge Lee válasza V1rusH hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Mivel itt nem szinusz hanem négyszög feszültségről van szó, a DC nagyjából ugyanaz mint az AC. A képeken azért írnak 5 és 12V-ot a tekercshez, mert az alapján lehet beazonosítani hogy eredetileg milyen célt szolgált. Tehát azok 27V-os és 12V-os tekercsek, ha teljes kitöltéssel, vagyis szabályozatlanul megy egy táp. A PC tápban azért lesz belőle 5 és 12 mert nagyjából fele a kitöltési tényező, amit a kimeneten lévő LC tag kiátlagol.
A 27 és a 12V van a trafón kétszer, ebből tudsz áttekerés nélkül ga(rá)zdálkodni, kétutas, graetz vagy feszültségkétszerező egyenirányítást használva.
Nagyon elvetemültek szét szokták még bontani a lábaknál a párhuzamosan kötött tekercseket és sorba kötik a nagyobb feszültség érdekében.
(#) lorylaci válasza V1rusH hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Egy TDA7294 híd átlagos teljesítményfelvétele 100W alatt van. Ha ebből kettőt szeretnél hajtani, akkor is egy 200W-os táp elég.
Tapasztalataim szerint az előbbi kínai félhidas (nem a flyback) tápok rövid impuzlusokban a teljesítményük kétszeresét (vagy többet) lazán leadnak. (amit én vettem 400W-os, az csúcsokban 1kW-ot adott le)
Egy 200W-os táp pedig pedig kb annyiba kerül, mint a TDA7294 hidad.

Azért érdemes tudni, hogyan működik egy PWM PC táp, hiszen a feszütlség módosításával célszerű a kimeneti folytót is módosítani.
(#) V1rusH válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Jól rajzoltad le, mert kerestem egy sematikus rajzot, amit visszarajzolva ez jön ki.
Ezt hogy érted?
Idézet:
„A 27 és a 12V van a trafón kétszer”

1x27V és 2x12V? A rajz alapján ez lenne logikus, de így nem jön ki az 54V DC. Az AC-ben 38V, de a trafóból 2x27V vehető ki, mert az "5V"-os 12V-os tekercsek a "12V" 27V-os tekercsek részei. Avagy a 27V egy 15V-os és egy 12V-os soros tekercsből jön létre. Ha ez a közös ponthoz (a vastag összefogott drótok) mérhető, akkor 2x27V és 2x12V vehető ki, de ezek nem köthetőek sorba, mert már egyszer sorba vannak kötve belül. Így a 2x27=54V AC ami kb. 75V DC egyenirányítás után. Ezt ketté véve jön ki 2x37V DC.
A 12V-os (5V) megcsapolást egyenirányítva adna ki 2x15,7V DC-t.
De mellékelem rajzon.
(#) Kovidivi válasza V1rusH hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Írták, hogy a váltófeszültségű négyszögjel egyenirányítva nem gyök2-vel növekszik DC-ben, hanem kb. azonos marad.
Előtted két hozzászólással: Bővebben: Link
(#) V1rusH válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Köszi a kiigazítást, ez felett elsiklottam akkor!
Le vagyok ragadva az analóg terminológiánál. Valahogy nekem egybe forrt az egyenirányítás a gyök kettővel. Rossz beidegződés.

Akkor meg főleg nem jön ki az 54V DC! Ha 12V-ot meg a 27V-ot összeadom, akkor úgy kijön az 54V DC, de 1,41-gyel. De ez egy ágra értelmezve.

Mindegy, legegyszerűbb lesz, ha összerakok egy deszka modellt és kimérem.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Okt 1, 2015 1 /

Alakul, mondhatni kész a ZVS, kondi nem kellett bele, mert IRFP22N50A FET van benne és jó nagy a kapacitása. Lm=660uH. Egyelőre csak 400W-al tudom terhelni. Alsó:Ugs 5V/DIV. Felső:uncal,hogy beférjen, de felrakom 50V/DIV-el is. 2us/DIV.Légrés:cigipapír. Ha valakit érdekel. Egyébként emailba már megkerestek...
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
(#) Ge Lee válasza V1rusH hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Most szórakozol, vagy ennyire nem vagy képben? A félhíd trafójának primer feszültsége 150V-os négyszögjel (nem pont annyi, de az egyszerűség kedvéért most legyen annyi). A szekunder feszültségek a menetszám áttétel függvényében alakulnak. Van a 38 menetes primer, és van kétszer 3 menet meg kétszer 7 menet szekunder a közepéhez képest.
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Ezzel a cigipapír dologgal akkor lenne értelme inkább szórakozni ha szabályozott tápot csinálsz, pl. a Laci féle IRS-el, vagy inkább a TEA1713-al (utóbbiról egész jó doksikat lehet találni, ír a védelmekről, a burst módról, a PFC-ről, és komplett építési leírás is van vele kisebb táphoz, nyáktervvel, szkópábrákkal együtt).
Itt most elvileg a nagyobb kivehető teljesítménynek futottál neki ha jól emlékszem. Ennek fényében inkább komplementer emitterkövetőkkel kellene megfejelni az IC-t, és akkor akár IGBT-t is tehetsz utána, és máris nem kell megállni 600W-nál hanem mehetsz akár 1kW fölé is. Szerintem.
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Meglátjuk. 800W-ra számítok 50-60kHz környékén.
(#) rukh hozzászólása Okt 1, 2015 /

Hi!

Van egy gyári kapcsolóüzemű tápom (nem PC-be való) 12V/10A, 5V/8A kimenetekkel. Az 5V-os terhelésen (2-3 A) is jól működik, a 12 V-os már 0,5-1 A terhelésnél sem működik: ha rákapcsolom a terhelést, mintha rövidzár lenne, néhány száz mA terhelésnél szintén, de utána magához tér és megjelenik a 12V. Melyik áramköri rész lehet a ludas?

Kösz és üdv,
Rukh
(#) Ge Lee válasza rukh hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Csatolhattál volna egy képet a belsejéről. Lehet hogy valóban van valami hibája, de ha olyan amilyenre gondolok akkor az gyakorlatilag megegyezik egy AT PC táp belső felépítésével csak nincs benne aktív hűtés. Ebben az esetben lehet hogy csak az 5V-os ágról van visszacsatolás. Két dolgot lehet tenni, vagy mindkét ágat terheled egyformán, vagy kialakítasz a 12V-os ágról is egy visszacsatolást egy ellenállásosztóval.
Első körben próbáld ki azt, hogy mi történik ha mindkét ág terhelve van.
(#) rukh válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Kösz!
Este kipróbálom.

Rukh
(#) Mircsof hozzászólása Okt 3, 2015 /

Sziasztok!
Építettem régebben egy kapcsi tápot (Skori féle ónrezgő) Teljesen jól működik azóta is, annyival hogy a szekunder oldalon lévő 2*2200µF kondit szeretném most kisütni a kikapcsoláskor, lehetőleg gyorsan (1-2sec). Sajnos nem tudtam kiszámolni milyen értékű, és főleg hány wattos ellenállás kellene. Tudnátok segíteni ebben?
Amit még tudni kell az hogy nincs folyton ki bekapcsolva, és a szekunder feszültség 26,4V. Egy leírás bőven megtenné, hogy hogyan kell kiszámolni.
(#) lorylaci válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Két képlet érdekes itt, ha egy egyszerű ellenállást raksz a kondira.
Rmin=U2/P - = Adott teljesítményűből a legkisebb berakható ellenállás. 26,4V-ra nekem 0,5W-os ellenállosból 1k5 jön ki.
tau=RxC - Kisütési időállandó, az az idó, ami alatt a feszültség 1/e értékre csökken a kondin. 1k5 esetén ez 6,6 sec. Vagyis fél perc kell ekkor a kisütésre (akkor már elég kicsi fesz lesz rajta).

Ezekkel a képletekkel lehet játszadozni. Ha mindkét kondi alá raksz 1-1 0,5W-os ellenállást, akkor 3,3sec lesz az idállandó kb 10s alatt fogja kisütni a kondikat.
Ha beraksz 1 darab 2W-osat akkor 360 Ohmot kell raknod, ekkor 1,6 sec lesz az időállandó>

Ha azt akarod hogy nagoyn gyorsan süssön ki,a kkor jó 5W-os ellenállás fog így kellene. Lehet gyorsítani a dolgon, ha nem szimpla ellenállást használsz, hanem áramgenerátort (úgy nem exponenciális a kisütési görbe).
Azonban ez foylamatosan terheli a tápot és fűt. A fő kérdés az az, hogy kell -e 2x2200µF kondi? Kevesebb kondi gyorsabban kisül. Ha nem akarsz folymatosan fűteni akkor csinálhatsz egy plusz elektornikát, ami kikapcosláskor gyorsan kisüt (és mivel ez szakasz üzemelési túlterheleht egy ellenállást).

Miért kell amúgy a gyors kisütés?
(#) ferci válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Szia!
Oda kb. 220 ohm kellene, ami viszont üzem közben eléggé melegedne... min. 3 watt lenne rajta, tehát 10 wattos lenne az ideális.
Inkább jobb lenne egy mini 24 voltos relével megoldani, ami elejtene táp nélkül és a NC érintkezője tenné a kondikra az ellenállást. Így fél-1 wattos is elég lenne arra az 1-2 sec-re...
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2015
Következő: »»   553 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem