Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA7318 Digital Controlled Stereo Audio Processor
Témaindító: kovacstibor79, idő: Dec 5, 2006
Témakörök:
Üdv Mindenkinek!
Érdekelne hogy valaki ismeri -e vagy esetleg használta e már valaki a címben szereplő IC-t. Én most szeretnék egy komplett erősítő rendszert építeni és ezt néztem ki, mellé betennék egy PIC-et, ill 4db végfokot TDA7294-el. Remélem lesz érdeklődő egy téma iránt.
hello!
érdeklődés az lenne, de idő nincs... azért ha tudok segítek. kb egy hónapja már nézegettem az adatlapját. sok sikert hozzá! azt láttam az adatlapján, hogy 4 bemenetes, hangszin volume és mindezt digitálisan lehet vezérelni. anyit nem tudok, hogy első és hátsó kimenetek vannak rajta, de ez dekódolja is a jelet, vagy ugyanaz szól a bal első és hátsóból, és jobb első és hátsóbol? amúgy nehéz vezérelni?
Én 7313-at használtam egy PIC-kel vezérelve. Asszem, majdnem ugyanaz, csak a 18-as 4 bemenetes, a 13-as meg 3. I2C-n vezérelhetől. Mi a kérdés?
Egyébként autórádiókban előszeretettel használják, én is egy leégett végfokú Grundigból szedtem ki az IC-t.
Tulajdon képpen nekem is az lenne a kérdésem hogy mennyire bonyolult a vezérlése egy ilyen IC-nek. Vagy ha már megvan az I2C-s kapcsolat akkor csak szimplán az adatlapban szereplő utasítás sorokat kell elküldeni ha pl mangerőt akarunk változtatni?
Hali!
Engem nagyon érdekelne ez a 7313-as dolog! Nem tudnad közreadni a kapcsi rajzot, meg a progit?
Én 7313-at használtam egy PIC-kel vezérelve. Asszem, majdnem ugyanaz, csak a 18-as 4 bemenetes, a 13-as meg 3. I2C-n vezérelhetől. Mi a kérdés?
Egyébként autórádiókban előszeretettel használják, én is egy leégett végfokú Grundigból szedtem ki az IC-t. Az autórádióban mivel vezérelték?
Említetted hogy te már használtál ilyet, esetleg nem tudnád közzétenni a progit ami a picbe írtál? Tanulmányozás céljából.
Kössz!
Hopp, bocsánat, itt vagyok. A program nincs meg, mert pénzért írtam, és szétrúgják a seggem, ha nyilvánosságra kerül.
A Grundigban egy Grundig feliratú ic-vel vezérelték, de szerintem valami általános mikrovezérlő volt, csak át volt szitázva a teteje. A vezérlés semennyire nem bonyolyult, simán kell neki küldeni az adatlapról a parancsokat, és végrehajtja. A dekódolós kérdést nem teljesen értem. Sztereó bemenet van, ezért ugyanaz szól a bal elsőből, mint a bal hátsóból, és ugyanez jobb oldalon is igaz. Viszont a hangerőt hangszórónként lehet állítani. Egyébként az én kütyüm egy HDD-s, memóriakártyás autós lejátszó volt. Amivel többet tudott, mint a kereskedelmiek az az volt, hogy lejátszás előtt beleolvasott a zenékbe, és generált egy ellenőrzőösszeget. Ezt összehasonlította egy flashban tárolt táblázattal, és ha felismerte, akkor az ott tárolt beállításokat automatikusan alkalmazta. Tehát a tulaj hallgattott egy adott számot, és beállította kézzel a hangszínt, hangerőt, meg mondjuk azt, hogy elöl halkan szóljon, hátul meg hangosabban, mert a gyereke kedvence volt. Aztán megnyomta a MEMORY gombot, és a program mindezt beírta a flashbe. Amikor legközelebb játszotta a számot, akkor automatikusan beállított hozzá mindent. IDE-winchesterrel és SD-kártyával is működött. Meg persze tudott ide-oda másolni számot. Tehát kártyán levitte a tulaj az új számokat, és felmásolhatta a HDD-re. Szóval tudott pár dolgot. Nem tudom, végül mi lett vele, Németországban akarták piacra dobni. Ja, igen, még valami. Ennek a TDA-nak van egy kis zaja, szóval, ha valaki nagyon vájtfülű, akkor ne használja. Persze az átlag autóslejátszók szintjét simán hozza, úgyhogy ha autóba kell, oda teljesen jó.
Azt hogy érted, hogy "van egy kis zaja"?
Én a 7315-el foglalkoztam, de mindegy, mert csak a be és kimenetek számában különböznek. Szóval mindegyik IC jel-zaj viszonya 106dB. A CD lejátszók 100-120dB között mozognak. Most akkor mi a zajos? Vagy én vagyok értetlen? Mert énszerintem inkább a végfok volt zajos, amit meghajtottál vele, azt hallhattad. Ez a 106dB SNR a legjobb premplifier IC-knél is teljesen normális.
Ki törölte ebből a topicból Ronin postját, amit utánam írt Kedden 19:06-kor?
Sziasztok!
Nézegettem az interneten ezzel az ic-vel kapcsolási rajzokat meg hozzá tartozó kódokat de nem találtam semmilyen publikus hex fálj-t illetve kapcsolási rajz-t se. Lcd-vel szeretném vezérelni hd44780 és 16f887 pic-el lehetőleg de ha van még más milyen olcsóbb megoldás az is jó lenne! Válaszotokat előre is köszönöm! Üdv morzsa15! A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2014
Sziasztok!
A PT2313 (4 csatorna, 3 bemenet) és a PT2314 (2 csatorna, 4 bemenet) ugyanezt tudja jóval olcsóbban! Én is egy digitálisan szabályozható erősítőt akarok építeni magamnak, csak én AVR (Arduino)-val. Arduino-s mintakódok vannak hozzá! De lehet jó PIC-hez is, ezt majd aki ért hozzá megmondja! Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
Hát nekem sajnos csak a pic a jó mert csak olyan égetőm van! Annyira meg sajnos nem értek hozzá hogy magamnak meg írjam a programot ezért lenne nekem jó valami kész project amit tudok használni.
Sziasztok!
Építettem ezzel az icvel egy alap kapcsolási rajzot és mindegyik lábon 4,49 voltot mérek mi lehet a probléma?
16F877 PIC-el. Azt hogy tudom megnézni, hogy az inicializálás lefut-e?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
A szoftvert te írtad? Ha igen, akár ledet is villogtathatsz-egy egy töréspont behelyezésével.
Sajnos nem de a proteusba vannak ledek de ott nem tudom melyik mi lenne. Ha kell privátba elküldöm.
Szia!
Mivel kondenzátorokkal leválasztod a dc-t a kimeneteken, Equalizer hurkon, és bemeneteken, ez nem feltétlenül baj. Kapcsolási rajz, fénykép és forráskód hiányában azonban kevés az esély, hogy bárki tud segíteni.
Sziasztok!
Látom elég halott ez a topic, de hátha... Szereztem ilyen IC-t, PIC-kel összekötve egy kis segítséggel össze is hoztam egy működő darabot breadboardon. Félretettem egy időre, majd nemrég elővéve nem működik rendesen. A jelenség az, hogy a kimeneten nem jön ki hang belőle. Az egyes modulok lábain ahol a kondik csatlakoznak ( 6, 16, 18, 20 lábak) ott hallható a jel. A bemenetválasztás tehát működik, így a kommunikáció is. 3db IC-vel próbáltam, minddel ugyanez a helyzet. Már mindent végignéztem 20× de semmire sem jutottam. Van valakinek valami ötlete? A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
Fejlemény: Az összes lábon végignéztem a jeleket. Ha a blokkvázlatból jól nézem a 2 db 2,7nF kondi az utolsó a kimenet előtt. Ott még van jel, a hangerőszabályzás is hallható, Olyan mintha a MUTE aktív lenne az összes kimenetre, pedig program szerint nem az.
Azért ellenőrizd, mert hátha mégis a program.
Csak ezt a pár bájtot küldd el a TDA-nak, így szólnia kell 01001000 -csatorna 1 kiválaszt 00100000 -hangerő max 10000000 -balanszok 10100000 11000000 11100000 01110000 -magas kiemelés 0dB 01100000 -mély kiemelés 0dB A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Nálam kicsit mások az értékek, de kipróbáltam ezzel is. Sajnos nincs változás. Csodálkoztam is volna, mert már egyszer működött, az eredeti programmal. Annyit tennék hozzá, hogy a hangerő max értéke szerintem 00000000.
Megvan a hiba! Vagyis nem hiba, csak a bemenő jelet iszonyat mód lecsökkenti az IC ha a GAIN 0 dB-re van állítva. Majdnem LINE szintre lehúzza, én meg egy sima fülhallgatót toltam a kimenetre és ezért hittem azt, hogy nem szól a kimeneten.
Örülök, hogy nem ment tönkre az IC, nem pár forint
|
Bejelentkezés
Hirdetés |