Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   88 / 193
(#) Kolyok979 hozzászólása Okt 7, 2015 /
 
Köszi a választ. Érdekes, amikor emailben megkerestem őket, nem tudtak sajna segítséget adni. Sajna akkor ezek nem igazán jók méretben. Megnéztem az SR-G3-as Solomon hegy meg hosszabb. Minden más mérete jó lenne. Ha levágok a végéből az nem fog sokat rontani a hőleadásán a fűtőbetét és a hegy talpa között? Vagy esetleg valakinek van ötlete, hogy milyen hegy mehet a fenti pákába? Válaszotok természetesen előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza Kolyok979 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Szerintem vágd le bátran. Hegyet tán ott lehet venni, ahol a pákát is vetted.
(#) Kolyok979 hozzászólása Okt 7, 2015 /
 
Az a baj, hogy már picit se emlékszem és megközelítőleg 19 éve volt.
(#) Kolyok979 hozzászólása Okt 7, 2015 /
 
Na közben azt megtaláltam, hogy ez a régi Solomon Páka lehet: Bővebben: Link. Most már csak a megfelelő pákahegyet kell kisibalizálnom belőle. Köszi a segítséget. Ahogy látom sok páka hegy nem volt hozzá, lehet inkább veszek egy új változatot, egyenlőre az használhatóbbnak tűnik.
(#) Zselatin hozzászólása Okt 11, 2015 /
 
Mit gondoltok, ez valóban jó lehet koca forrasztóknak vagy csak parasztvakítás?
(#) eSDi válasza Zselatin hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Üdv!

Szerintem ez komolyabb feladatokra nem jó. SMD-t pedig ezzel biztosan szenvedés forrasztani, ha remegősebb a kezed. Messze van a vége attól a ponttól, ahol fogod. Inkább egy Solomont ajánlok.
(#) Zselatin válasza eSDi hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Én is azt néztem, hogy iszonyat messze van a páka hegye attól a ponttól, ahol fogod, nem lehet valami kényelmes forrasztani vele.
(#) Fülöp Ferenc 49 hozzászólása Okt 24, 2015 /
 
Kedves kollégák ha tudtok , adjatok tanácsot beszerzés ügyben. A mellékelt képen levő pákabetétem megszakadt, hól lehetne venni hasonlót .ha van ötletetek nagy köszönettel venném. LUX 30W 230V.
(#) Szokimoki hozzászólása Okt 29, 2015 /
 
Minimális felhasználásra (havi 10-20db SMD eeprom forrasztására) szeretnék venni egy Solomon SL-20 pákát.
Az adatlapján azt olvasom, hogy kifejezetten ólommentes forrasztáshoz kifejlesztve. Ha jól tudom ahhoz nagyobb hő kell.
Ha ólmos anyagot használnék az esetleg a páka hegyét tenné tönkre vagy valami egyéb ok? Esetleg SMD-hez nem ajánlott?
(25 ezer Ft körül egyéb alternatíva is érdekelne)
Köszönöm előre is segítségeteket. Remélem nem kérdeztem nagy butaságot.
(#) Nemtudhatod válasza Fülöp Ferenc 49 hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Szerintem egy új páka sem drágább: Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza Szokimoki hozzászólására (») Okt 29, 2015 / 1
 
Most pákát akarsz venni vagy komplett állomást? Működni ugyanúgy fog ólmos ónnal is. Ha nem lényeges a külcsín akkor én inkább építeném. A páka kb. 3000Ft, a szabályozó alkatrészestől nyákostól max. 1-2 ezer, egy 60-100W körüli trafót pedig kell nézni hozzá az apróban. Fele annyiba sem kerül az egész, legfeljebb nem lesz olyan szép.
A solomonba egyébként belemegy a weller hegy is, így azzal a megoldással lesz egy egész jó pákád olcsón. Arra kell csak figyelni hogy már a weller hegyeket is hamisítják, vagy fene tudja hogy hol gyártják. Nekem pl van belőle olyan ami pont illik a solomba, olyan is ami beleszorul mert 2-3 tized milliméterrel keskenyebb a pereme, meg olyan is ami bele sem megy mert 2-3 tizeddel nagyobb a szár átmérője... És ezek ránézésre ugyanolyan hegyek...
(#) Szokimoki válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Igazából komplettet szeretnék venni, mert nem vagyok hozzáértő, így a "tápot" nem állnék neki összeszögelni. Ha ezt választom, akkor ez a 48W elegendő lehet erre a feladatra.(?)
A külcsín nem annyira izgat csak jó legyen.
(#) Ge Lee válasza Szokimoki hozzászólására (») Okt 29, 2015 / 1
 
Elég.
(#) XenHai hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Üdv !
Vissza olvastam a forumot .A kérdésem az lenne ,hogy ez a kettő egy és ugyan az e ? És a SOLOMON SL-NI az ugyan az mint az IRON-N ?
solomon_sl30
sl30-n
Előre is köszönöma választ. Első pálka/állomás lenne egyenlőre nem szeretnék építeni .Hobbi és ismerkedés szinten . Ja és még valami az iron milyen weller hegyet tud befogadbni merre keresgéljek?
(#) Droot hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy ilyen pisztoly vásárlásán gondolkozom.
Van valakinek tapasztalata vele?
Érdemes beruházni?
Ha jól értelmezem a pisztolyban van egy fűtőszál, egy ventillátor és egy hőszenzor, gyakorlatilag egy hőlégfúvó amiben van hőszenzor.
Egy mikrokontrolleres szabályozást akarok majd hozzá tervezni és a Hakko 907 klón pákámmal amit még ki sem próbáltam alkotna egy állomást a meglévő mellé.
(#) Johnny0004 válasza XenHai hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Szia! Elvileg ugyanaz igen. Hegyek: Link.
(#) siletto hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Üdv! Valaki itt próbálkozott már solomon páka vezeték kopasztással? Elég vastag és merev a gyári, gondoltam lebontom róla, az ereket pedig vékony szilikon csőben vezetném ki. Így akár maradna hely plusz 2-3 vezetéknek is egy thermisztor számára
(#) qvasz2 válasza siletto hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Én nem kínlódnék vele, ha nem tetszik cseréld le és kész.
(#) XenHai válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Köszönöm szépen akkor weller PT szériát kell keresnem majd.
(#) Dante hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Sziasztok! Eddig egy régi pillanatforrasztó pisztollyal egész jól elboldogultam, mostanság viszont egyre kisebb beépítendő alkatrészek kerülnek a kezembe és jelenleg is van egy alkatrészcserére váró, számomra értékesebb panelem, aminél nem szeretném megkockáztatni a forrszemek épségét, ezért időszerűnek látom egy rendes páka beszerzését, hogy alacsonyabb hőmérsékleten tudjak forrasztani.
Egyik alternatíva egy régebbi 24 V-os 50 W-os forrasztó trafóm lenne (a pákája nem működik és úgy tűnik nem is szedhető szét, viszont a trafó az jónak tűnik), ehhez vennék egy Solomon pákát. A vezérlés viszont így nem megoldott. Mi a legegyszerűbb/legolcsóbb megoldás erre? Valami kész megoldás kellene, egy forrasztópisztollyal inkább nem kezdenék építgetésbe. Tulajdonképpen nincs feltétlen szükségem szinte semmilyen visszajelzésre, elég lenne csak egy szabályzó, ami a beállított szinten tartaná a hőmérsékletet. Van ugyanis egy hőmérő szondám, elképzelésem szerint azzal beállítom és úgy használom.
Másik alternatíva egy itt is emlegetett, márkás digitális forrasztó állomás lenne használtan pákával, tartóval és hegyekkel (új már nem kapható hozzá) 15 000 Ft körül. Elvileg a Solomonnal is kompatibilis, így ha a későbbiekben gondom akadna a pákával, az akár cserélhető is (remélem maguk az állomások jellemzően hosszú élettartamúak), de az ára miatt ehhez csak legvégső esetben folyamodnék (vagy kb. ugyanennyiért vehetnék akár újonnan egy Fahrenheit 28003-at is).
(#) siletto válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
És milyen hajlékony, legalább 4 eres vezetéket javasolsz?
(#) Ge Lee válasza Dante hozzászólására (») Nov 4, 2015 / 1
 
Vagy építesz vagy veszel, de szerintem venni csak komplett állomást tudsz trafóstól ami drága. Vagy megépíted ezt. Nem bonyolult, a pillanatpákáddal is össze tudod rakni. Ha kész van hőmérővel csinálsz egy skálát a potinak és ennyi.
(#) qvasz2 válasza siletto hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Elballagsz egy szaküzletbe és körülnézel, hogy melyik tetszik. Vagy rendelsz a netről egy neked megfelelőt. Esetleg feldobod a kérdést a "vásárlás hol kapható" témában.
Igazából valami szilikon, vagy teflon szigetelésű lenne az ideális, hogy valamennyire hőálló is legyen.
Bővebben: Link
(ez lehet, hogy csak 2 eres)
ez 4 eres
(#) Dante válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Köszi, tetszik az ötlet. Viszont időközben tovább olvasgatva a topicot az általad is megrendelt, könnyedebb, kínai Hakko 907 is megtetszett, amihez jó áron kapható hegykészlet és trafó nélküli vezérlő is akár. De a hozzá való hegyek lehűlési és tapadási problémája miatt (pillanatpákánál is utálok hegycsere után ezzel játszani) mégiscsak az építéssel és a Solomonnal (annak is az ESD változatával) kapnék használhatóbb pákát? Hiszen az akár egy panaszmentes Weller heggyel is kompatibilis.
Ráadásként kaptam egy gyanúsan jó (félárasnál is jobb) ajánlatot egy elvileg bontatlan Fahrenheit 28003-ra (nem mintha annak olyan tapadós és könnyen beszerezhető hegyei lennének), így most már végképp nem tudom melyiket válasszam, mert azt meg nem igazán tudom összevetni az előbbiekkel. Az megvan, hogy ebben nincs hőelem, hanem a fűtőtest ellenállását méri talán, csak azt nem tudom a gyakorlatban ez mivel másabb. Alapvetően szerintem ez is elég lenne nekem mindenre, különösen ennyi pénzért, csak így az állomás sem lenne univerzális és a páka is az csak ehhez az állomáshoz jó (bár mintha ennek is láttam volna itt kapcsolási rajzát).
(#) Ge Lee válasza Dante hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
A rajz amit linkeltem jó a solomonhoz és a hakko klónhoz is, csak egy ellenállást kell módosítani benne. Illetve egy kapcsolóval párhuzamosan kapcsolni a másikkal, és akkor átkapcsolhatóan használható mindkét pákával.
(#) Szokimoki hozzászólása Nov 8, 2015 /
 
Vettem egy Solomon SL-20-as forrasztóállomást. Tök kezdő "pákászként" lenne egy olyan kérdésem, hogy ha infra hőmérővel mérem (tételezzük fel, hogy +/- 10 fokot csal) a páka hegyét, akkor teljes "gázon" 176 fokot mér, míg ez papíron 420 fok lenne. Ha jól sejtem ez így nagyon karcsú. A fűtőbetét magasságában sem melegebb.
A gyári ceruza formájú hegy néhány tizednyi játékkal van a tokban, míg egy pluszként vásárolt másik hegy eléggé passzentosan van a helyén.
A hőmérséklet jelző ledek illetve a fűtést jelző ledek, azt mutatják, amire a szabályzó van állítva.
Ha jól sejtem, akkor vihetem vissza?
(#) eSDi válasza Szokimoki hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Üdv!

Ha megolvad a forrasztó ón, akkor biztos, hogy magasabb hőmérsékletű. Én inkább a hőmérőnek nem hinnék, szerintem kicsi a páka felülete hozzá, hogy az infrás meg tudja rendesen mérni. A lézer, csak irányzék, nem akkora pontban mér. Rendes hőmérőszondával kell megmérned.
(#) vzoole válasza Szokimoki hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Általános kézi infrás hőmérővel nem tudod megmérni.
(#) Szokimoki válasza vzoole hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Van egy 20 éves 230Voltos 25Wattos Wellerem Minim, aminél ugyanezzel a módszerrel mérve a fűtőbetétnél 260-at a hegynél 200 fokot mérek. A közelében kézzel is érezhető a különbség.
(#) Szokimoki válasza eSDi hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Megolvasztja az ónt, de lassabban mint a fentebb említett 25Wattos Wellerem. Azért csak nincs ekkora különbség a 25Wattos Weller és az 50Wattos Solomon között.
Következő: »»   88 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem