Fórum témák
» Több friss téma |
de utána néztem csak van egy kézi szkennerem, szerintem az sem 30khz savszelessegu azzal is jön. Köszi az infót
Persze jönni , jön csak abból meg kilóg a NOAA, mivel ha figyelmesen átolvasod a szkennered adatlapját , akkor kiderül az amit feltud dolgozni .
Általában AM , NBFM, WBFM .(drágábbak tudnak SSB-t is) NBFM narrowband ~ 5-6 kHz löketig beszéd átvitelre. NOAA meg a kettő között van 30-40 kHz lökettel. WBFM wideband 150-200 kHz löketű műsorszóró vételre.
Nem kötözködés...de - zajszint alatt nincs(!!) jel!
Illetve másképpen fogalmazva..., a zajszint a sávszélesség függvénye..., tehát minél kisebb a sávszélesség, annál kisebb a zaj is. Pont ezt láthatod az SDR programok ablakában is, ahol az elemi szűrők(bin-ek) sávszélességének megfelelő a zaj szintje, ezért láthatsz rajta olyan kis jelet is, ami már csak akkor detektálható, ha a vételi sávszélesség is közelít az 1 bin sávszélességéhez! Ha azt mondod, hogy kb ~1Hz-es sávszélesség mellett mértél kb 10 dB jel/zaj viszony mellett 0,1uV érzékenységet..., nos ez akár még hihető is! Csak ez az eredeti posztod alapján hiú ábrándokat kelthet másokban, akik ezen felbuzdulva majd azt remélik, hogy akár >30kHz-es sávszélességnél is ilyen érték fog adódni - holott ez messze nem így lesz már!
Dongle-k RF jellemzői : egy összehasonlítás
Amennyire én látom, hibás a konfiguráció...
Ugye, az 1Hz-hez tartozó minimális zaj-174dBm. Azt írja 262 144 felbontású FFT-t alkalmazott. Ehhez kb 2MHz-es ábrázolt sávszélesség tartozott. Ebből az következne, az ábrán a zaj-határ: zaj=174-10Log(2Mhz/131 072)=174-12=162dBm kellene legyen...akkor, ha semmi sem zajong a vevőben pluszban! Ehhez képest kb átlag 135dBm-es szintet látok az ábrákon. kb 30dBm lenne a vevő saját zaja ? Nyilván nem valószínű. Inkább az, hogy az abszolúte jelszintekkel nem stimmel valami. Tehát minimum át kellene számolni az egészet...
8 biten 0.1uV (Vpeak-ben ez -130 dBm) erzekenyseg felejtos, kar idot pazarolni ennek meresere. Raadasul annak az ADCnek mennyi lehet az ENOBja?
A 8 bit az honnan jött ki neked ? )
Az ic, amiről eszmecserélünk csak egy analóg keverő, semmi más! Hogy mi van mögé pakolva, az már egy másik kérdés! Ha 8 bites AD-val rendelkező demodulátor, akkor valóban felejtős az egész. De úgy gondolom fél megát ma már a legcsóróbb demod. ic is inkább 16 bithez közelítve oldja meg ) A hangkártyám tudja a 96kHz-et digitalizálni 24 biten Igaz, az nem pár ezer ft-s kategória )
Csak néhány kérdés: Az SDRSharp Configure ablaka hogy van nálad beállítva? (Program főablaka -> majd a kattints a fogaskerék ikonra az eszköz mellett)
1. Az Offset Tuning ki van jelölve? Nekem enélkül nagyon zajos/használhatatlan volt a jel. Probáld meg bekapcsolni. 2. RF gain mennyire van állítva? Nekem 19,7dB körüli az optimális. 3. Frequency correction-t beállítottad? Általában az optimális 70-80 közötti érték, de ezt ki kell kísérletezgetni. Ezután zárd be a konfigurálási ablakot majd a főablakban a sávszélesség alatt jelöld be Correct IQ beállítást, ha nem lenne. Ezeket állítsd be, + amit Kera_Will írt és így próbáld meg újra műholdvételt. A másik, hogy az antenna a lehető legrosszabb helyen van a padláson, akkor inkább ha már nincs a tetőn, legalább próbáld meg a kertben a vételezést, úgy hogy az antenna rálát a szabad égre és nem takarja el semmi. Nekem kézben tartva az antennát a kertben is teljesen jó képek jöttek, igaz rövidebb vételi ablakokkal (távolabbi áthaladásokat zavarták a közeli házak).
Nem a teljes rtlsdr dongle-rol volt szo ? Akkor bocs.
hello! beállítottam a 137.1 sáv piros lett a meteor m2 áthaladásnál.
kell e valami csipogást ,jelet hallani mert zajos volt. atesz
A Meteor műholdnál QPSK modulációt használnak sima wide FM helyett, így a zajon kívűl mást nem is fogsz hallani.
Ennél a dekódolás kicsit bonyolultabb azért mint egy NOAA APT esetében. A legegyszerűbb, ha letöltöd ezt a készre konfigurált SDRSharp csomagot innen: Bővebben: Link, a hozzátartozó video amin bemutatja a működést pedig itt lehet megnézni: Bővebben: Link Röviden: 1. A letöltött RAR archívumot kicsomagolod, a jelszó hozzá: iz5rzr 2. A kibontott mappában elindítod az SDRSharpot, bekapcsolod az SDR eszközöd (lejátszás gomb) 3. A QPSK Demodulátornál (bal odali sáv) bepipálod a Demodulátor részt. 4. Visszamész a kibontott mappába és ott megkeresed a LRPTonLineDecoderStart.bat parancsfájlt és elindítod. 5. Ezután megnyílik az LRPT demodulátor és ha elég erős a jel akkor már jönnie is kell a képnek. 6. Ha vége az áthaladásnak, A Stop gombot megnyomod az LRPTDecoder ablakában, majd miután az automatikusan bezárult, kiveszed a pipát a QPSK Demodulator részben az SDRSharp ablakában és bezárhatod. 7. A kibontott mappában lesznek a képfájlok 2 fekete-fehér, 1 felhőkép és egy színes kép. Az elején még szükség lehet az RF gain állítására. Ezenkívül mivel a Meteor műhold sokkal gyengébb jelet ad ezért sokkal nehezebb tökéletes képet dekódolni is róla mint a NOAA műholdaknál.
+1 dolgot elfelejtettem: a sávszélesség Meteor M2 esetén maradjon 130.000Hz (130kHz)
és csak a NOAA APT műholdaknál állítsd vissza 40.000Hz-re (40kHz).
19:40es áthaladás nem állt össze a 4 zöld kör pedig volt jelem.
esetleg más beállításkell pl : sample rate .1.024MPs offset tuning be Rf gain 19.7 freq corr 80 a többi adott. Nagyon jó a progi nagyon érzékeny 145Mhz amatörsáv ok, légiforgalmi is. atesz
1024 Ms/s mintavétel feleslegesnek tűnik ... ha a 250 KHz vételi ablakba belefér a vett jeled doppler csúszással együtt. Akkor elég a 0,25 MS/s is.
137 MHz kb.: 5 6 kHz lesz csúszásod összesen vagy annyi se. Nagyobb RH sávszélesség. Akkor több processzor számítási igény lép fel. Persze ha "erőműved" van akkor ez nem lehet gond. De közben mást is csinálsz is procival egyébb programok is futnak. A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
Ez sajnos ilyen, elsőre a legritkább esetben jön össze, nekem is csak ötödszörre sikerült értékelhető képet fognom róla.
Próbálgatni kell az antenna helyét amíg megtalálod, hogy hol a legerősebb a jel. Esetleg az RF jelerősítést is megpróbálhatod feljebb venni 19,7 dB-ről. Még egy képernyőmentés (képmetsző) is segítene az SDR# ablakáról a vétel közben amin lehetne látni a műhold jelerősségét. Lehet csak túl gyenge a jel és ezért nem jön össze. A másik amit Kera Will ír, a 0.25MS/másodperc is tökéletes, ekkor csak annyi történik, hogy "vízesésen" (átfogási tartomány) csak 250kHz-es tartományt fogsz látni, de az is bőven elég mert neked csak 130KHz kell a Meteorhoz és mindössze 40kHz a NOAA holdakhoz. A géped viszont jelentősen kevésbé fogja terhelni a program. Egyébként milyen USB dongle-d van? A benne lévő tuner típusa melyik? R820T vagy R820T2, FC0013 vagy más? Ezt a Configure ablakban írja ki az SDR# a jobb felső sarokban. Nekem FC0013 van és ezzel is működik pedig az R820T állítólag jobb nála az interneten található összehasonlítások szerint. A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
Idézet: „RF jelerősítést is megpróbálhatod feljebb venni 19,7 dB-ről.” Az AGC-t erre találták ki , hogy majd tekeri magának magától RF AGC, SDR/IF/RTL (másképp hívják más más programok) minden AGC bekapcsolva és kész. Nem fogod majd pillanatról pillanatra lesni a spectrum görbét , tekerni a potit. Másik számítási teljesítmény csökkentő beállítások a következők: Spectrum / Vízesés kép Grafikus megjelenítések csökkentése , sebességük és felbontások. Csak az egyik megjelenítése és azt is csak nagyon kis felbontásban. Attól , hogy csak 2 3 4 kockából áll a spectrum képed és nem minden szőrszálat látsz meg, a vevőd veszi a jeleket, pláne ha az Orbitron pedig tekeri a doppler csúszást is.Akkor felesleges is a spectrum képet lesni.Ettől is jelentősen csökken a számítási igény, processzor idő. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
Ennyi látszik belőle . valahol az adria felett ment. antenna a padláson.
Ne "ásd el" az antennát !
Rakd ki a tető fölé , "optikai rálátás" sokat segíthet rajta.
sziasztok! Látszik a nooa erősebben sugároz mint az m2es.(antennát nem teszem ki elég ez is)
Hát nem éri meg vevőt barkácsolni ezek az sdr vevők tényleg érzékenyek . Valakinek sikerült e sstv adást fogni az iss-ről még az is érdekes lehet. tegnap néztem 145megán van még forgalom azért meg a rep sávon többi elég üres. atesz A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
A NOAA keskenyebb sávú (20KHz FM löket) modulációt használ így a jel zaj viszonya jobb a másik ennek az háromszoros (60KHz) (ahhoz sokkal nagyobb jelszint szükséges érzékenyebb vevő ,nyereségesebb antenna , nem padlás tér ..stb. )
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Ezt AGC-t ki fogom akkor próbálni, eddig csak azért nem használtam mert több helyen írták azt hogy az ilyen olcsóbb dongle vevőknél nem működik olyan jól, ezért használtam a manuális beállítást.
Most egyébként rendeltem egy újabb tunerrel (R820T2) szerelt vevőt is, ha megjön kipróbálom, szerintem jobb lesz mint a mostani FC0013-as. Ez az: Bővebben: Link
Hello! Én is feltoltam az erősítést 19.dB re .még erősítő sem kell hozzá nagyon jól működik a meteor m2 esetében is.
Mi ez a dongle vevő pontosan? Olvastam már róla tőled de nem tudom hova tenni.
Olvass bele az SDR -es topikba.
Általában USB -s DVB-T vevőként árulják.
A hét elejétől újabb műholddal bővült a sor. Időközben feléledt a Meteor M1 műhold is de csak nappal működik (akkumulátorhiba), és akkor sem tökéletes (pl: hamis színes kép-et nem lehet dekódolni), de legalább újra megy tavaly szeptember óta először.
Frekvenciája 137.1 MHz és az adatátvitel pedig ugyanúgy LRPT mint az M2 esetében. Bővebben: Meteor M-N1 Satellite Wakes up from the Dead
Akár úgy is hogy a róla visszavert "trafipax űrradar" jelet is detektálhatod a dongléval !
"ISS trafipax" füleljél A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
Sikerült jelet fognom ma az M N1-ről is igaz elég elszomorító minőségben (nagyon messze volt, 13 fokos áthaladás). Pluszban még egy kép a néhány perccel későbbi M N2 áthaladásról is, ez már sokkal jobb volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |