Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MPLAB kérdések
Nehéz, szinte lehetetlen ezt megérteni. Főleg, hogy miért jelez hibát.... De minek is állandóan firmware -t cserélni, amikor az alkalmazott kontroller újraírási száma 10000!!!
Az egész működik firmware csere nélkül egy PICkit2 -vel.
Különösen akkor érdekes, mikor "Enhanced Midrange"-ről lecseréli "Enhanced Midrange"-re. De most kipróbáltam, ha visszateszem a régi MPLAB-ba az legalább az nem cseréli vissza.
Észrevettem egy érdekes hibát MPLAB X-nél. Assemblyből fordításnál mindenképpen beerőszakol a programmemória utolsó két rekeszébe egy-egy RETLW utasítást, ahogy a képen látszik.
A
sorra hibát jelez a fordító. Mindez a régi MPLAB-on tökéletesen működik. Én állítottam be rosszul valamit, vagy ez másnál is ilyen?
mplab_regi képen: FILL (goto Loop),(0x800-$)
mplabx képen: FILL (goto Loop),(0x7FE-$) - Ez pont két utasítással kevesebb...
Azért mert csak így fogadja el.
Ha MPLAB X-be is FILL (goto Loop),(0x800-$) -t írok, akkor hiba üzenetet kapok, ahogy a képen látszik. De FILL (goto Loop),(0x7FF-$)-re is, az utolsó két helyre mindig beteszi ezt a két RETLW utasítást. Idézet: „Hp41C írta: Állítsd be az MpLab Sim -et nyomkövetőnek” Ezt, hogy kell pontosan? Mplab 8.92 esetén.
Sziasztok!
Van valakinek ötlete, hogy miért nem lehet futtatni az XC8-at, és a C18-at sem? Win7 64bit. A telepítés látszólag gond nélkül megy, de amikor futtatnám mindegyik elszáll egy rövid cmd ablak felvillanással, parancsikont egyébként nem is tett ki egyik sem, csak a mappában elérhető az exe. Az XC8 ezt írja:
Készíts egy projectet az MpLab -bal vagy az MpLabX -el. A fordítónak állítsd be az XC8 -cat. Írj vagy töltsa le egy mintapéldát. Fordítsd le (biuld).
Most esett le, hogy ezek csak a fordító alprogramok. Még sosem használtam mplabot C-hez. Tehát először az IDE-t kell feltelepíteni, majd ezeket a fordítókat (XC8, C18, HITECH C).
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
A HITECH C -ből lett az XC8 10F - 16F kontrollerre fordító része.
Sziasztok!
MPLAB 8.88, MPLAB C18 v3.35 Lite. 18F46K22-nél szeretném használni az UART1 függvényeket, azonban valahol elhasal a történet, pl. a "Read1USART" használatára ezt a hibaüzit kapom:
Az "usart.h" fájl be van includolva', és látja is biztosan, mert ha írok egy saját függvényt az "usart.h"-ba, akkor azt látja a fordító, nem dob rá ki hibát (mondjuk a Read1USART függvény másik fájlban van, a "C:\MCC18\src\pmc_common\USART\u1read.c"-ben, amit gondolom a .lib fájlból szed ki...). Valakinek valami ötlet? Esetleg ha kérhetném, megnéznétek, hogy nálatok működik-e, ha van hasonló verziójú MPLAB ill. C18... Előre is köszönöm szépen!
Felraktam a C18 v3.47-et és így már jó.
Ja már tudom miért nem akartam ezt meg fölrakni.. El van rontva az összes LIB fájl, mert konstans valami "E:" meghajtós elérési útvonalak vannak benne, ami a fordítást stb-t nem befolyásolja, csak pl. Proteusban nem lehet normálisan szimulálni a .cof fájl alapján..
És én még azt hittem gyorsabban fogok haladni C-vel mint asm-vel...
Az 1.35-ös MPLAB X-ben merre található az xlcd.h? Mik azok a header fájlok, amik mindenképpen szükségesek egy olyan program futtatásához, ami lcd-t, spi-t, pwm-et használ? A szorzáshoz, matematikai műveletekhez is kell külön, vagy azt már kezeli a fordító, ha látja a szorzás stb. jelet?
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
Sziasztok!
Fordítás után ezt a hibaüzenetet kapom: MPLINK 4.31, Linker Copyright (c) 2009 Microchip Technology Inc. Error - could not find file 'c018i.o'. Errors : 1 Mi lehet a hiba? Előre is köszönöm.
Szia!
Hova telepítetted a fordítót? Illetve a Project -> Set Language Tool Locations képen jelölt helyen mi szerepel?
Ezt haszmálom: C:\Microchip Starter Kits\PIC18F Starter Kit 1\MPLAB C18\lib
Erre is mutat, a file is ott van és mégis hibát jelez.
A Project / Build Options / Project menüponttal a megjelenő képen a Directories fülön a "Show Directories for" Library Search Path -t kiválasztani és hozzáadni a C18_telepítési_könyvtár/lib -et. Ha a "Include Search Path -t választod, a *.h állományok könyvtárát is kibővítheted a projected mappájával.
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy odáig el tudjak jutni az mplab x ide beállításával, hogy lcd-t lehessen használni kész függvényekke C-benl, azaz amikben csak a változót, sztringet kell megadni? Az új projektig eljutok, de nem tudom, hogy milyen header, egyéb fájlokat kell ehhez csatolni, hogy a megírt kód teljes értékűen forduljon, illetve valahogy készen álljon az lcd kiírás mintája, a függvények (mint mikroC-ben a help menüben a példák). Sajnos azt tapasztaltam, hogy egy bizonyos verzió óta a PLIB könyvtárt megszüntették (ebben volt az lcd header) és valamilyen MCC-t (Mplab Code Configurator) kell használni helyette, ami amúgy sem támogatja az én picemet jelenleg (18F4550). Mit javasoltok, melyik mplab és fordító verziót tegyem fel és hol érhetőek el a szükséges header fájlok? A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
Segitene valaki egy kicsit?
Az érdekelne, hogy itt melyik opció micsoda? Sajnos a goggle fordítás alapján nekem nem egyértelmű! Ami a legjobban érdekel az az, hogy program PIC-be töltésekor ne törölje az Eepromot, debug módban.
Preserve EEprom On Program = Tartsd meg az EEProm tartalmát programozáskor.
Ha nem túl nagy kérés a többinél is elárulnád, hogy mi mit csinál?
Allow PICkit3 to select memories and ranges = Hagyom, hogy a PICkit3 válassza ki a memória tartományokat
Malualy select memories and ranges = Beállítom a memória tartományokat Program options = Programozási beállítások Erase All before programming = Mindent töröl a programozás elött Preserve EEprom On Program = Tartsd meg az EEProm tartalmát programozáskor. Preserve Program memrory range = Tartsd meg a Program memória megadott részét Automaticaly = Automatikus Program after successful build = Programozás a sikeres fordítás - szerkesztés után Run after successful program = Indítás a sikeres programozás után
Köszönöm!
Sziasztok! Most használok először library projectet MPLABX alatt. Azt kérdezném, hogy lehet másképp is használni, mint hogy becsatolom a Libraries könyvtárba a projectet?
A header fájlokkal is bajlódom, be kellett állítanom a library headereket tartalmazó könyvtárat is, hogy néhány deklaráció közösen használható legyen. Arra számítottam, hogy a lib project becsatolásával ezek a headerek automatikusan látszódnak majd, de nem. Szóval ez így normális, vagy másképen kell megoldani helyesen? Köszi! A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
Arra már rájöttem, hogy a *.a kiterjesztésű library fájlt is be lehet csatolni a project helyett, de a headerek ettől még továbbra sem láthatóak. Elvárná az ember, hogy lib fájl tartalmazza az összes infót, valamilyen módon. Lehet, hogy ez túlzott elvárás...
Sziasztok !
Az lenne a kérésem,hogy MPLAB IDE 8.35 verzioval szeretnék egy ASM fájlt HEX-re konvertálni. Lenne szives valaki segiteni,hogy hogyan kell. Előre is köszönöm
Meg kell nyitni, majd compile gondolom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |