Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Sziasztok.
Van egy 600W os pc tápom ami a tegnapi nap feladta a szolgálatot. Bekapcsoláskor elkezd pörögni a ventilátor, de sokkal lassabban mint azt kellene neki majd úgy 10mp múlva megáll. Kezdetben 5V on mérek 1.5V ot majd szépen elkezd lefele csökkenni. 12V 3V ról indul körülbelül, és 0.8V ra áll be 1 perc után. ESR mérővel átnéztem a kondikat, elméletileg mind jó. (egy 330µF 420V kondinak nem találtam a dokumentumát , de elvileg 201 mOhm még jónak számít. ) Valami ötlet hogy merrefelé folytassam a keresgélést ?
Csak külön nézted a tápot , vagy rajta volt a gép is ?
A primer kört nem ártana átnézni .Például , hogy a 330µF 420V kondin meg van e a puffer feszültség , és mennyi az .
Az viszont kevés ott legalább 385 - 400v nak kellene lennie.
Vagy rossz a kondenzátor , vagy esetleg még előrébb kell keresni a hibát egyenirányítás stb.
Rendben van, holnap átnézem köszönöm a segítséget
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Idézet: „...És mitől lehet ez a probléma ?” Meg van szakadva a primer egyenirányító egyik fele. Ha diszkrét diódák vannak ott, akkor elég csak a hibásat cserélni, ha Graetz akkor komplett csere. Átvezetésre (szivárgó áramra) is ellenőrizted a 420V kondenzátort?
Szia. Átnéztem a diódákat mind jó, és most 280V ig töltődött a puffer kondi.
Egyszerűen ötletem nincs mi lehet a baj.
Az még mindig kevés szerintem.Másik kondenzátor esetleg ?
Nincs kéznél ilyen , majd az holnap lesz, viszont most ventilátor megállás után hagytam még áram alatt és felment 390V ig, viszont ahogy nőtt benne az áram úgy csökkent az 5 és 12V os kimeneten az áram. :/
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Értem hát terhelés nélkül is csak üresen a tápnak tartania kellene a kimeneti feszültségeket .
Viszont , ha a kimeneten lenne zárlat , ajkkor egyből leállna , illetve valószínű el sem indulna. Az biztos , hogy a szekunder oldalon is lehet hiba a kimeneteken a kondikat cseréld ki mind. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Egy próbát megér, bár az ers mérő szerint még mindegyik bőven jó.
![]()
Vagy csináld azt , hogy a trafó szekunder oldali pontjairól szivasd le az ónt , hogy ne legyen további kontakt.Igy a teljes szekuder oldalt leválasztod , aztán csinálj egy próbát.
Sziasztok,
Küzdök egy Hiper tápegységgel ami nem akar elindulni. Alap probléma, hogy amikor csak SB kellene lenni akkor a 12V-on az 5V-on és a 3.3V-on is mérek feszültségeket. A 12V-on ~2V-ot a másik két ágon kicsivel kevesebbet. Ezek mellett a táp nagyon zizeg úgy gondolom valami terheli a SB trafót és az zizeg. Első körben kiforrasztottam mindent ami a primer oldalon a SB részhez kapcsolódik de semmi nem változott. Ezek után a primer oldat kezdtem átnézni de ha a főtrafóhoz kapcsoló feteket is kivettem a probléma akkor is fenn állt. Utolsó körben a Schottky kettős diódákat forrasztottam ki a szekunder oldalról ekkor megszűnt a zizegés és a plusz feszültségek is. Átnéztem a diódákat de nem találtam hibásakat közöttük, kipróbáltam új diódákkal is de a helyzet ugyan az. A hiba akkor is megszűnik ha a főtrafót veszem ki és a diódák a helyükön vannak. Eddig ilyen hibával még nem találkoztam mi okozhat ilyen hibajelenséget mit érdemes átnézni?
Az elkókat nem nézted át, pedig pont azokkal kell kezdeni. A szemrevételezés nem segít, ESR mérőre is szükség van.
Sziasztok!
Adott egy Be quiet BQT E5-SYS-700W típusú PC-táp. Alapesetben teljesen jól működik, normálisan, hiba nélkül megy a gép vele, de van egy furcsa hibája: amikor áramot kap (bekapcsolom a konnektort), akkor azonnal felpörögnek a ventik, elindulnak a HDD-k és a DVD is (ennek pl. az ajtaját ki lehet nyitni). Az alaplap ekkor nem bootol még, csak ha a ház bekapcsológombját megnyomom, akkor indul el normál módban a rendszer. Inkább "esztétikai" a hiba, nem életbevágó, de zavaró, mert leállításkor ugyanezt csinálja: a rendszer leáll, a ventik (stb.) viszont tovább pörögnek... Esetleg valakinek valamilyen ötlete, hogy mi okozhatja? Előre is köszönöm a segítséget! ![]() (Ha akar Szerencs környékén olyan pákás szakember, aki hajlandó lenne foglalkozni tápokkal, annak visszajelzését megköszönném! ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
Üdv!
Ez elég érdekes, mert amikor a gép leáll, akkor a tápot is utasítja, hogy álljon le. Kivéve, ha S1 alvó módba megy. Ekkor ugyan úgy megy a táp. A BIOS-t kellene rendesen beállítani, mert amikor megnyomod a kikapcsoló gombot, akkor valószínűleg csak aludni megy. Viszont ez még nem ad magyarázatot az azonnali bekapcsolásra, mert ha az is be lenne állítva, akkor bootolna is rendesen.
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam: leállítás alatt az operációs rendszert állítom le szabványosan, annak teljesen ki kellene kapcsolnia a gépet (kivéve ugye az alaplapi készenlétet).
A kikapcsolás utáni üzemmód (ventik, meghajtók tápot kapnak és pörögnek) gyakorlatilag ugyanaz, mint a bekapcsolás utáni. Másik táppal egyébként nem csinálja, ezért gondolok a tápegységnél valami gubancra... (Szakértés nélkül, pályán kívülről bekiabálva: olyan, mintha a 12 Voltot valamiért azonnal kiadná a csatlakozókra anélkül, hogy bekapcsolnám. Ha jól tudom, alapesetben csak az alaplap kap 5 Voltot a készenlét miatt, minden más a bekapcsoláskor indulna.)
Így azért más a helyzet. Ha másikkal jó, akkor tényleg a táppal van gond. Szét kell szedni és a PS-ON vezetékhez csatlakozó alkatrészeket és forrasztásukat át kell nézni. Illetve nem árt átnézni mindent.
Konkrétan ez a PS-ON zöld vezeték egy külön kis nyákon levő sorkapocsba csatlakozik a tápban, amin van egy IC és egy dióda is. Sajnos nagyon szűken van, így nem látszik pontosan, de az IC-nek nagyjából RS225 (vagy 285) és 0755 vagy 07SS a felirata, ha ez segít.
Mellékelek erről is és a táp belsejéről is egy képet. A zöld vezeték forrasztását néztem, illetve körülötte is a kis nyákon, de mozgatásra sem látszik, hogy bármi elengedett volna.
Sziasztok! Van egy Chieftec CTF-750-14C tápegységem, tudnátok hozzá linkelni kapcsolási rajzot ha van valakinek? Előre is köszi!
![]()
Sziasztok.
Még mindig nem működik a 600W ot tápom, pedig már az összes elkót kicseréltem, plusz a graetz is. Diódákat átnéztem elvileg egy sem zárlatos, hol lehet még a gond ?
az normális hogy a trafóba bemegy 370V és elején kijön a 12v majd leesik 0.3V ?
Lehet a PWM el van a gond ? A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
Sziasztok,
Bocs hogy még minidg ezzel a problémával kapcsolatban írok, de még mindig nem sikerült megoldanom a tá problémámat.. A tápot eddig használtam pc-ben, ugy hogy kicsit nyösztetni kellet hogy elinduljon (inditás-áramtalanitás-intitás stb. még el nem indult..), de az utobbi időben már egyáltalán nem tudtam beinditani. Viszont PC-n kivül továbra is tökéltesen működött terheléssel és nélkül is.. Kicseréltem az összes elkót, csere előtt mértem is a régiket ESR mérővel, de nem tüntek rosznak, ettől függetlenül cseréltem ha mér megvettem őket.. A táp az elkók cseréje után beindult PC-ben es kikapcsolás utan is be indul altalában ha előtte nem ment huzamosabb ideig... de ha pl 20 percig megy akkor mar nem indul ujra kikapcsolás után.. Ez továbbra is kondenzátor bajra utal illetve valami a melegedéssel füghet össze, de kifogytam az ötletekből.. ha valakinek van ötlete, illteve tipje hogy mi lehet a gond megköszönném. A feszültségek terheléssel: 12.11V - 50W halogén 5.15V - 10W halogén 3.374 - 10W halogén Természetesen probáltam a terheléseket máshogyan is szétosztani. Ha van valakinek kapcsolási rajza kérem csatolja, mivel az interneten sajnos nem találok (HP DPS-300AB-61A) UI: Bocs hogy igy elésztettem újra a hozzászólást, de gondoltam igy látszódnak az előzmények.
Szia.
Segédtáp kondit is cseréltél? Ez arra utal, hogy a segédtápja leáll, mikor terhelést kap, vagy lecsökken 4V alá és így nem tud beindulni a főtáp.
Szia,
Igen cseréltem, és annak cseréje után javult a helyzet... azóta tudom újra működésbe hozni a gépet, mivel mint már irtam előtte már be sem tudtam kapcsolni... Most viszont az esetek 70-80 % -ában beindul. Létezik hogy az új kondi is már "régi"? Próbáljam meg a segédtúpot terhelni? Mekkora terhelést rakhatok rá?
Hát már lehet hamis értékű kondi az. Ha már a fetet hamisítják akkor a kondit is.
Igen. Pl.: 10 ohmmal, csak vigyázz mert fűteni fog az ellenállás, én kb 5 másodperci hagytam a rajta a 6Wattnyi ellenállást- Fél amperral elég, ha fél voltot csökken akkor még jó. Én úgy tudtam meg, hogy rossz a segédtáp, hogy volt, hogy félig ment a táp, halvány volt minden led, és rámértem az állandó 5V-ra és 3V ig lecsökkent, pedig nem ment a gép. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |