Fórum témák
» Több friss téma |
Sokkal lényegesebb mit akarsz megmunkálni a géppel.
Igazából bármit amit éppen szükséges. Mindenféle fémet(beleértve az acélt is), fát, műanyagot és alkalom adtán nyákot is.
Amit a legnehezebb eldöntenem az az hogy milyen acél profilt használjak fel a gép vázához, a lehető legjobb merevség és rezonancia mentesség érdekében. Ahogy én számoltam a váz önsúlya 90-150kg között változna a felhasznált acél profiltól függően. A híd önsúlya pedig 40-60kg között lenne(Z tengely nélkül), ezért is néztem ilyen erősnek mondható léptető motorokat is. Így lényegében még a korábbi kérdéseim még mindig élnek. Ami még kérdésem lenne az az, hogy az orsókat áttételen keresztűl hajtanám bordás szijjal. Mekkora áttételt lenne érdemes alkalmaznom, hogy a keményebb anyagokat is megtudja munkálni és túl lassú se legyen?(3000mm/min elég is lenne nekem) Vagy esetleg nem is szükséges az áttétel?
Ezeket nem én fogom megválaszolni, ilyen szintű tudás/tapasztalat híján.
A nem mozgó váz súlya minél több annál jobb lehet, rezonancia elkerülése végett.
Acél esetén minimum 3x tömeg szorzóval számolj. Ilyen nagy méretek esetén közeledj a tonnához. Az sem mindegy, hogy azt a tömeget hova teszed és miként. Fában rohangálhatsz az elképzelt mennyiséggel.
Feldobtad a labdát. Ha ekkora nagy gépet építesz - én nem is mernék másban gondolkodni, mint aluminiumban - házi használatra. Miért? Mert nekem egy 320x180-as munkatreületű gépem van acélból és 37 kiló megmunkálómotor nélkül. Egyedül ezt sem kellemes arrébb tenni, de egy nagy gépet - lehetetlen, ha acélra építed. Minél több anyag van benne annál jobban elviseli a rezonanciát. Gondolj bele, ha kellően alá akarod sínezni, hogy bírja a terhet - az is acél! A golyósorsó is acél, a csavarok, csapágyak, sok kicsi sokra megy.stabil géped lesz. Annyira, hogy be is építetted örökre. Ha a megmunkálandó anyag is lehet acél, akkor az anyag súlyát is el kell viselnie, a csavaró, nyíró erőket, tehát robusztus gép kell. Jobb lenne inkább átgondolnod, hol kezdesz kompromisszumokat kötni. Ekkora gépeket sokan max plexire készítenek, esetleg alutáblákra. Ha már acél, réz stb - az kemény és nem olcsó menet lesz - még kilós árú anyaggal sem.
Elnézést, már nem dolgozom közvetlenül a szakmában, de anno amivel dolgom volt, acél megmunkálására alkalmas és nagyságrendileg ekkora munkaterülettel rendelkező megmunkálóközpontoknak csak a Z tengely súlya ütötte az általad "tervezett" gép vázsúlyát. Szerintem valahol nagy kompromisszumot kell kötni..
Egy ilyen munkaterületű gép alumíniumból készítve ekkora súlyú ha nem több, nemhogy acélból...
Na akkor hogy pontosítsak elég nagy vonaluan hagytam ki részleteket a váz-ról és azzal kapcsolatos szándékaimról.
Nos a váz súly amit irtam az 90-150kg-ig terjedő súly az csak a fő keret lenne amire még megy majd még a lineárok alá egy egy 40x6mm-es lapos vas. Plussz még a léptető motor tartójának a többlett súlya. De ezen felül még a kialakítástól(központi vagy kettős orsós híd hajtás) függöen még én erre a fő keretre akarok egy merevítést ezt zárt szelvényből építeném úgy hogy a fő keretre csavarozható legyen. Kettős orsó hajtásnál ezt úgy oldanám meg hogy az asztalt is erre rögzíteném és a fő kereten felűl csavaroznám. Közpinti orsó esetében pedig a merevítést úgy építeném meg hogy a fő keret alján lenne csavarozva hogy legyen hely az orsónak és a híd oda eső részének. Viszont ennél a megoldásnál kell építenem még egy felső részt is aminek az asztal alátámasztása lenne a feladata, mivel ebben az esetben nagy lenne az alátámasztatlan fesztáv. És ezek azok a dolgok amiket abba a súlyba még nem számoltam bele egyszerüen azért mert az anyag igényét még nem számoltam ki így nemtudok számolni rá súly adatot sem. Az ok amiért csavarozottra akarom kialakítani azaz, hogy ahol fel akarom állítani ott úgy kell számolnom hogy a legnehezebb egységet még azért max 4 ember tudja mozgatni, gépell való mozgatásra lehetőség ott nincs ahol meg a vázat készítem majd ott van 10T-ás daru is, de magamnak építem nem pedig a cégnek. ![]() (A teljes súly amit várok a gép ön súllyának az valahol 550kg-tól 750kg-ig terjed.) Azt hogy a léptetőmotorra nem írtatok semmit azt vehetem úgy hogy elég erős lesz? Az eddigi válaszokat tanácsokat nagyon köszönöm. ![]()
Ha megvan a váz és a súlyadatok - akkor lehet választ adni. Lehet, hogy szervo kell a végén.
Érdekes egy gépet akarsz te építeni!
Jobb ha el is felejted a tervezést. Eleve már itt elrontottad 1100x800x300mm Egy ekkora gép építéshez már kellő tudás kell. Gondolom a Z tengely akar lenne 300mm magassággal amit meg akarsz vele munkálni, na ez ami lehetettel főleg ilyen anyagokkal amit te írtál, zártszelvény meg hasonló dolgok . Képzeld már el mi lenne a Z tengellyel , ha 300mm mélyen kellene dolgoznia főleg acélban. Egy ilyen felépítésű gépnek a Z tengelye nehezebb lenni mint amit te leírtál. ![]()
Léptető is jó Kb 12Nm motorok megy olyan 8A vezérlők és ebből az árból lehet venni AC szervót is
![]()
Csak kiegészíteném, hogy 300mmmélységhez olyan szerszám is kellene.... Nekem is eltartott egy ideig, míg megértettem, hogy egy 10mm hosszúságú marófejjel nehéz mélyebbre menni. Legalábbis 2D+ mélységgel. (X,Y,Z)
Esetleg fa megmunkálására alkalmas lehet a gép de ilyen gépet semmikép nem építenék fől nem vas megmunkálására.
Az a baj, hogy olyan gépet akar mindenki, hogy mindenre jó legyen, na de olyan nincs!
És mindezt ingyen, zaj nélkül, na meg az áramot se fogyassza már
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2015
Sziasztok! Idén tavasszal elkészültem a saját tervezésű CNC vezérlőmmel, és mostanra sikerült összeraknom egy hulladék faanyagból épített marógépet a vezérlő teszteléséhez. Az egész gép kb. 2 nap alatt készült el, nem volt elsődleges a pontosság, mivel csak azért készült, hogy a vezérlőben dolgozó PIC-ek programjának esetleges hibái kiderüljenek. A végeredmény még engem is meglepett, a gép felépítését és a felhasznált anyagokat tekintve minden várakozást felülmúló a pontossága. Itt egy videó a sokadik próbáról. Az anyag épületszigeteléshez használatos 5cm-es polisztirol, amit ellenálláshuzalos vágóval egyéb célokból 6mm vastagra daraboltam. A "maró" 0,6mm-es csigafúró, a fordulatszám valahol 12000-15000 között lehet. Ahogyan a videó leírásában is említem a második fogaskeréknél azért tolta el az anyagot, mert nem vettem észre egy alulra benyomódott műanyagforgácsot. Teszek fel egy képet a párom ajándékáról, aminek az előlapja szintén ilyen anyagból készült, az átvilágítás úgy van megoldva, hogy 3mm mélyen martam bele az anyagba a rajzolatot, és hátulról egy SMD LED-ekből készült "panel" világítja meg. Engem meglepett a gép pontossága, eredetileg úgy terveztem, hogy majd szétbontom, de mivel nem nagy, megmarad
![]() ![]()
Szia! Egész aranyos lett. Nyilván nem komoly gép, de a célját elérte. A vezérlőről mi tudható? Mert arról nem volt semmi a videóban és itt sem.
Szia!
És mégis milyen vezérlő, lehet tudni róla valamit? Egész jó lett!
Nem értem miért ne tervezhetne maga.
Itt sokan terveztek már gépet, majd a felét kidobták és újra építették. A jó döntések tapasztalaton alapulnak. Az meg sok hibás döntésen. Az esetleg gyenge vagy nem megfelelő alkatrészek sem feltétlenül kidobott pénz, mert ami valakinek gyenge vagy nem megfelelő, az másnak más applikációban pont hogy tökéletes lehet. Abban viszont egyet értek hogy nem 300kilós géppel kell(ene) kezdeni, hanem egy deszkamodellel, plexiből kimart játékszerrel, vagy hasonlóval. Tudom hogy ez utóbbiak kb semmire nem jok, de egy valamire nagyon: tanulni. ![]()
Természetesen tervezhet és épithet maga. Aki már kifizette a tanuló pénzt mert már túl van a 2-3-ik gépen az meg próbálja terelgetni.
Amennyiben meg jól felkészült és elhatározott akkor igy is úgy is megépiti a saját gépét. A magam részéről drukkolok neki, hogy sikerüljön acélt forgácsolni egy nem arra "hivatott" géppel.
Olyat épít amilyet akar, de ha nem érti, hogy mit miért is csinál, akkor hogy akar gépet építeni?
Egy olyan gép amit ő leírt mélyen a zsebbe kell nyúlni, de ez az ő gondja! Szerintem nem tudja, hogy mit is akar valójában. Azzal a több 100Kg géppel végül fát tudna megmunkálni esetleg. Annyi infó van fönt az interneten, csak utána kell nézni egy kicsit és akkor lehet gondolkodni, milyen mechanikát is érdemes építeni és mit mire lehet használni
Na csak rávettem magam arra, hogy írjak valamit.
Én azért kérdeztem/érdeklődtem itt, hogy segítséget, tanácsokat és javaslatokat kapjak, hogy a tervezett(Tehát nem kőbe vésett dolog még semmi benne.) gép paramétereit finomítani lehessen. Amennyiben ez valakit zavar abban az esetben bocsánatot kérek, hogy kérdezni mertem még azelőtt hogy eldöntöttem volna, hogy mit hogy alakítok ki rajta milyen méretek mellett. Mindenesetre azoknak akik segítő szándékkal írtak itt nekem azoknak köszönöm. Egyébként kicsit utána számoltam annak hogy a gép teljes súlya mennyi lenne készen 900kg feletti lenne az eredeti terv szerint. Valóban elég kevés egy ekkora gépnek. Volt itt egy javaslat arra hogy ac servot használjak inkább mert van abban az árban amiben a linkelt léptetők vannak. Szeretném ha kicsit kifejtené és példát is mutatna rá. A munka helyemen pedig amit marózni kell a géphez felületet azt 1600x1600x1200mm-ig és 6800kg-ig megtudom oldani. Igen az igaz hogy jobb lenne előbb egy kis méretű teszt gépet építeni, de az szerintem pénzkidobás, igen ha építek egy ekkora gépet ami nem hozza az elvárt tulajdonságokat, akkor az is pénzkidobás volt valahol. De egy ekkora gépen még ha csak aluminiumot esetleg csak fát tudnák megmunkálni, még akkor is nagyobb értelme lenne mint egy kicsi gépnek amire amúgy nincs szükségem. Így inkább építek egyből egy nagyot (drága az igaz) amit gondosan megtervezek ezzel elkerűlve a nagyon nagy meglepetéseket. A továbbiakban pedig akkor inkább maradok a teljesen saját tervezésnél, vagyis az összes szükséges számítást megcsinálom hozzá, így nem kapok tapasztalati tanácsokat innen csak a munkahelyemen lévőktől de talán jobban is járok vele. Ha a hozzászólásom sértőnek is hangzik nem annak szánom, csak azért ha valamit akarnak velem közölni azt ne lenéző stílusban tegyék. Lehet normálisan is.
Először el kellene dönteni mit is akarsz ezzel a géppel csinálni.
Milyen felépítésű legyen a gép. Mozgó hidas vagy fix hidas vagy akár a két asztal mozog X-Y irányban. Minden gép más típus. A gép felépítése, tömege határozza meg majd milyen hajtás lenne rá jó. A végén kiderül, hogy a Z tengely 200Kg és nem bírja megmozdítani a motor és belezuhan az asztalba. A te általad elképzelt gép nem hobbi kategória. Egy AC szervó szett használtan, egy motor és egy vezérlő olyan 800Watt közüli minimum 100 ezer, de keveset is mondtam. Ha ilyen helyen melózol, csak van valami rálátásod egy ilyen gép felépítéséhez.
Mint korábban is írtam mozgó hidas szerkezet lenne a z önsúlya ~40kg körül lenne a megmunkáló motor nélkül. A híd pedig ~160kg, ezek az értékek mind számoltak nem hasra ütésre kitaláltak. Egyelőre ezekkel számolok, pénzügyileg is. Ahol dolgozok ott segítenek az anyag beszerzésben is.(A sajátjukhoz plusszba beteszik az enyémet is.)
Tényleg nem egészen hobbi kategória de nem is gyári gép lenne. AC szervót néztem azután miután írta hogy miért nem az de az árak elég magasak. Két olyat találtam ami tudásban és árban is egész jó. 400W:Bővebben: Link 950W:Bővebben: Link Közben a zárt szelvényről sem mondtam le teljesen, de azt csak és kizárólag a gép szerkezetének merevitésére fogom használni, hogy ne legyenek deformációk mozgás és terhelés hatására. A fő teherviselő elemek pedig HEB120-ból lennének. Elég erősek már önmagukban is és még merevíteni is fogom. (Erre a célra szánom a zárt szelvényt, vagy ha van javaslat más anyagra akkor, azt szivesen veszem tudomásúl.)
Az első AC szervó az kicsike és + táp is kell neki azt szerintem felejtős akkor már inkább léptetőmotor. A második már jobb azért.
Ekkor gépnek hogy csinálod meg a mozgó hídját, hogy az nagyon merev legyen és ha Z ben is el akarod érni azt a 300mm Csinálj valami rajzot és akkor jobban lehet látni, hogy neked mi az elképzelésed, mert így csak tapogatózunk a sötétben.
Szia!
Ha javasolhatok valamit akkor ilyen paraméterek mellett olcsóbb és jobb megoldás lehet venni egy régi marógépet és azt átalakítani. Ennél a megoldásnál gyakorlatilag a trapézmenetes hajtást kell átalakítani golyósorsóra és a kézikerék helyére kell tenni vagy léptetőmotort vagy szervót. Üdv Petjaa
Így van ahogy mondod!
És szerintem sokkal olcsóbb is lenne. És nem utolsó sorban egy gyári alap az mindig jobb, mint bármilyen hegesztett aztán mart felület.
Egy ilyen átépített masinára azért lenne egy pár ötletem .
Egy sugárfúrógépet átépíteni . Van már működő belőle ami nagyon profi lett. A negyedik tengelyen forgó asztalon elforduló anyag átmérője 2méter A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
Én is osztom a többiek véleményét!
Egy ilyen hegesztett zártszelvény vagy bármilyen profilból épített, váz azért nem egyszerű! Hegesztés után ki kell ereszteni belőle a feszültségeket, majd síkra marni a szükséges felületeket!
Meg lehet építeni, de rengetem meló van vele.
Feszültségmentesítés marás stb. Régen egy öntvény vázat több évig hagytak pihenni aztán használták fel. Egy régi marógépet átépíteni sokkal egyszerűbb és ott az öntvény váz aminek párja szerintem nincs bármilyen zártszelvény mag hasonló dolgokkal szemben. Lehet venni nagy öntvény asztalokat és arra építkezni, de olyan árakban vannak hogy marógépet lehet venni érte. Legutóbbi árajánlat egy T- nút asztalra 80 ezer +Fa 400x300 a mérete.
Én ehhez nem akartam hozzászólni, de nem tudom megállni. A véleményed olyan, mintha elhatároznád, hogy építesz egy műholdat, hiszen ezt már a BME-n is megtették és az egész csak 10x10x10 cm. Csakhogy a tudás, tapasztalat nem így működik. Valamikor TV-t javítottam és egy kuncsaftnál az illető nézte mit csinálok. (Esztergályos volt a szakmája) egyetlen csavarhúzóval megállapítottam, hogy melyik csövet kell kicserélni. Másnap az illető átjött hozzám és azt mondta, diktáljam le neki, hogy milyen hibák lehetnek a TV-nél, mert ő is ezzel szeretne foglalkozni. Én azt mondtam, hogy ha itt a polcon látható 3 sor könyvet végigolvassa, megtanulja, és utána 10 évig gyakorolja, akkor álljon neki TV-t javítani. Nem szabad azt gondolni, hogy mert a légtornász a trapézon mosolyog, az olyan egyszerű. Én is úgy döntöttem, hogy nekiállok CNC-t építeni, de több évtizedes tervezői, kivitelezői gyakorlattal a hátam mögött jelenleg is csak az információ gyűjtés, és tanulmányozás szakaszában tartok. Aki nem tudja felmérni az eredmények mögött rejlő tudást, tapasztalatot, az hatalmas anyagi és kivitelezői kudarcnak teszi ki magát. Nem az a felesleges, ha építesz egy kicsi, működő gépet, mert azon lehet kísérletezni, hanem ha nekiállsz egy óriásinak és az nem működik. Nehogy azt gondold, hogy mert a gép CNC vezérlésű, nem kell a mechanikai stabilitás, a rezonanciamentesség. Ahhoz viszont megfelelő tömeg kell, aminek alacsony a rezonanciája. Ahhoz viszont olyan motorok kellenek, amik ezt a tömeget mozgatni tudják. Ahhoz viszont olyan meghajtás, elektronika kell, ami meghajtja ezeket a motorokat. stb., stb. A költségek szinte exponenciálisan emelkednek. De ha erre van anyagi lehetőséged, akkor már inkább azt javaslom, hogy nézzél szét a neten, mert ott olcsóbban kapsz nagyméretű használt gépet, mint amennyiért meg tudod építeni. Én is szoktam álmodozni, de érdemes a realitás keretei közt tervezni. Hallgass a tapasztaltabb CNC építőkre. További szép napot!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |