Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás

Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 69
(#) martin66789 válasza Sebi hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

A varicap feszültséget hol tudom lemérni ?
(#) Sebi válasza martin66789 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Remélem a rajz segít. A bal alsó sarokban keresd.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015

Sirius.pdf

(#) gkari válasza martin66789 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Az antenna melleti kis panelen az R282-n (ha csak 19-20V, az is elég).
(#) kistee hozzászólása Okt 21, 2015 /

Sziasztok!

A képen látható kisrádióhoz (Smarton, vagy Sencor SM2006) nincs véletlenül valakinek leírása? Konkrétan az érdekelne, hogyan lehet eltárolni az állomásokat.

Kösz: Tibor

sm2006.jpg

(#) kadarist válasza kistee hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Ha hosszan nyomod a számgombot?
(#) kistee válasza kadarist hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Most nincs nálam a rádió, de az annyiban különbözik a képen láthatótól, hogy a REC gomb felirata STO. De amúgy ugyanígy néz ki. Ez amúgy az én rádióm, volt leírás is hozzá, de már nincs meg és én meg elfelejtettem, hogyan kell... a hosszan nyomott számgombot kipróbáljuk, köszi.
(#) Sebi válasza kistee hozzászólására (») Okt 21, 2015 /

Vagy: először REC (vagy STO) utána a kívánt programhely száma.
(#) martin66789 válasza gkari hozzászólására (») Nov 7, 2015 /

A R282-n nem mérek semmi feszültséget.
(#) gkari válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Akkor nem megy az oszcillátor (l. feljebb!).
(#) martin66789 válasza gkari hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Sikerült orvosolni a problémát.
A KT 315B tranzisztort kicseréltem egy BC548-as típusú tranzisztorra és már működött is az URH (meg a többi is ).
Nem teljesen tiszta a jel de ilyen régi készüléknél nem csoda, az a fura hogy nulla hangerőnél is van az a zaj, de ha szól a zene akkor nem nagyon lehet észrevenni.

Köszönöm a segítséget.
(#) gkari válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Kérdés, hogy miféle zaj? A táp áteresztője (AC128), vagy (és)az 1000uF, esetleg a szelénpatron lehet hibás; tranya cserélhető pl. BD136(-138, - 140)re (szigetelve szerelni!), szelén helyett bármely kisebb graetz. Fontos, hogy a táp ne nagyon térjen el a 9V-tól. Ha a zaj inkább "sustorgó", akkor a végfok inkább gyanús (ma már nehéz beszerezni AC187-188 párt).
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Nov 14, 2015 /

Tudja esetleg valaki egy Sokol-308 rádió R50 ellenállásának eredeti értékét? Mert nekem megfeketedett, ezért nem szól a rádió. A rádió kapcsolási rajza
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2015
(#) CHZ válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Rajzon is lathato, 30 ohm. Ha ez elegett, vegtranyok is zarlatosak.
(#) Udvari Zsombor válasza CHZ hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Akkor ezek szerint a rádió "kinyiffant"?
(#) CHZ válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Nem, csak cserelni kell nehany alkatreszt, felvezetot.
Meressel konnyen felderitheto.
(#) Udvari Zsombor válasza CHZ hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Annyit azért nem ér az egész rádió!
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Dehogynem, lehet gyakorolni rajta.
(#) fecameca hozzászólása Dec 2, 2015 /

Sziasztok. Van egy Hauser zsebrádió Sony CXA1619 IC van benne. Mindig is gerjedős volt az FM része, ezért is nem nagyon volt elővéve, de nemrég kibővítettem sztereo dekóderrel. Némi hangolással, az oszcillátor tekercs környékének árnyékolásával, az AFC erősebbé tételével sikerült is minimalizálni, de még mindig van a skálán olyan pont, ahol a Lánchíd rádió és a Petőfi egyszerre szól, ott nem szabadna adást venni, amúgy a saját helyükön ezek az adók tisztán jönnek. Hangoláskor meg az a baj, hogy nem csak az oszcillátor, hanem az antennakör hangolására is válrozik a frekvencia. Érdemes vele foglalkozni? Vagy ezeknél a gerjedés nem szüntethető meg teljesen?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
(#) Sebi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

A leírásod alapján tükörfrekvenciás vételed (is) van...
Ez az FM-KF értékének kétszeresével jön feljebb az eredeti adó frekvenciájánál. (és azért jön ott kettő, mert a tükörfrekvencián nagyobb sávszélesség adódik)
Oka lehet a rosszul behangolt bemeneti kör, főleg az előkör (antennakör), aminek dolga lenne a tükörszelektivitás növelése.
Lehet konstrukciós hiba is, hogy nem lehet tökéletesen behangolni, vagy a három hangolt kör együttfutása nem jó.
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Tükör frekvenciás biztos nem, ott nincs műsorszóró adó. (rep sáv) Sokkal inkább intermoduláció adódhatott, ill az oszcillátorjel torzítása, nagy szintje tud ilyen jelenséget produkálni.
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Igazad van, de mi van, ha széjjelebb van húzva a sávja és elmegy mondjuk 110 MHz-ig? Akkor - ha olyan helyen lakik, ahol a sáv elején jön a Lánchíd és a Petőfi - még éppen beleférhet. Mikor még át kellett hangolni a "nyugati sávos" FM rádiókat, nekem is "sikerült" ilyen jelenséget produkálni, de már nem emlékszem mi volt a megoldás.

Sosem szerettem az ilyen "mindentudó" IC-ket, mert a legtöbb sokkal rosszabb egy rendesen megépített tranzisztoros front-end-nél...

Meg lehetne próbálni az oszci jelét csillapítani, ahogy mondod.
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

A tükör állomásnak a vételi frekvencia + 2 KF távolságra kell lenni. Felső keverés esetén ez 88,7 + 21,4 = 110,1 MHz. 108 - 110 MHz között a légi irányítás földi állomásai dolgoznak (VOR), ezek viszont felfelé sugároznak, a közvetlen közelétől eltekintve a földfelszínen, még a direkt vétele is nehéz. Igy tükör szempontjából nem jöhet szóba. A felső határ esetén 108 + 21,4 = 129,4 MHz. Ez pedig a repűlő sáv, itt pedig nincsenek nagyteljesítményű szóba jöhető adók, telán egy forgalmas reptér közvetlen közelében képzelhető el némi tükörfrekvenciás zavarás.
A 100 MHz -es műsorszóró sáv pedig nem olyan széles, hogy sávon bellül legyen türfrekvenciás adó. Nem is véletlen az ilyen sávfelhasználás.
Sokkal inkább gyanús a külső, belső intermoduláció. Ezek megszüntetésében kell keresni a megoldást. Áthangolásnál lehet, hogy átfordultál alsó keverésbe.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Igazad van Pucuka, nincs ott tükörfreki, eredeti kínában gyárttatott 1db Sony IC-s Hauser. Nem kellett áthangolni, eredetikeg 88-108 MHz-es. Az oszci tekercs leárnyékolása sokat segített, de nem szüntette meg. Ebbe az egybe IC-s cuccba nem nagyon merek belenyúlni. Hol kellene az oszci jelet csillapítani? Esetleg valami ellenállás az nagyfrekvenciás rész tápfeszültségébe? Az a helyzet, hogy 2 db Ni-Cd akkuról használom elem helyett, az már csak 2,4 Volt, mégis gerjed. Bár az, hogy az állomások közt nem fehér zaj, hanem a közeli adók szólnak egyszerre, nem annyira zavaró, mint ami volt eredetileg. Elég volt az antennát pár centivel mozdítani, már összevissza torzított, és mindenféle kattogások, elhalkulások közt kellett megtalálni a fals adók közt az igazit.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Az oszci jelét úgy tudod csökkenteni, ha elrontod az oszcillátor kör Q -ját, némi terhelő ellenállással.
Az is gond lehet, mivel ezek az IC -s áramkörök bolond érzékenyek, kényesek a bemeneti, környezeti reflexióra. egy rendes(ebb) antenna esetleg segíthetne, vagy a bemeneti kör szelektivitás növelése. Az IC bemenetét valamilyen leágazásra kötni.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Nem az oszci gerjedt, hanem az RF előerősítő. Az IC bemenetét már máskor leágazásra kötöttem, de nem segített. A rezgőkörrel párhuzamosan tett 470 ohm megszünteti a káoszt, de szerintem érzéketlenebb lett. Nagyobb ellenállásra ott nem reagál. Már árnyékolni sem tudok mit, mert mindent leburkoltam, amit lehetett.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Az oszcillátor, ha nem gerjed, nem lenne oszcillátor. Csak, hogy torz a jele, vagy túl nagy a keverőnek. Azért a 470 ohm egy kicsit talán durva, túl sokat csökkentett az oszcillátor szintjén.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Akkor mégegyszer pontosan: Az oszci rezgőkörre bármit rakok, semmi nem változik. Mármint ellenállást. Az RF bemeneti rezgőkör terhelésére reagál. Mindig ott lehetett a gond, hiszen annak tekerésével nem szabadna adót váltania, csak a zajnak szabadna változnia. Nagyobb ellenállást hiába teszek, csak 500 ohm alatt veszi észre a beavatkozást. Tehát nem az oszcillátoron van a 470 ohm, hanem a bemeneti rezgőkörön. Ekkor nicsenek adók az üres helyeken, viszont jobb antennát kér a zajmentes vételhez. Arra is gondoltam ki kellene talán iktatni az IC eredeti belső előfokot, és építeni hozzá egyet kívülről?
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2015
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Ha a bemenőkört terheled, attól csökkenhet a szelektivitás, de az érzékenység is. ezért kellene a bemenetet a bemenőkör induktivitásának megcsapolására kötni. De ennek terhelésétől nem szabadna a vételi frekinek elhangolódni.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Idézet:
„ezért kellene a bemenetet a bemenőkör induktivitásának megcsapolására kötni.”
Azon már régen túl vagyok. Az induktivitás megcsapolása semmin nem segített. Egyedül az, ha azt az IC lábat galvanikusan leválasztom a bemenőkör tekercséről, ami oda megy. Kondenzátoron keresztül már nem kap tápot a belső RF előerősítő. Úgy lett, ahogy mondtam. Le kellett választani az antenna bemenetet is az IC-ről, és építeni hozzá előfokot külön. Csupán egy tranzisztor kellett hozzá. Teljesen megszűnt a hiba. Az érzékenysége is jó lett. Ez is bizonyítja, hogy az oszcillátor rész hibátlan volt. Egy rádió egy ilyen hibával simán átmegy a gyári minőségellenőrzésen, hiszen szól (Ott is, ahol nem kellene). Csak az érzékenysége is emiatt nem volt tökéletes.
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Lehet, hogy azt már soha nem tudjuk meg, mi a bánata az IC-nek, de így, külső előerősítővel tökéletesen működik. Sajnos egy másik lyen IC-t nem ér az egész, még jó, hogy csak ennyi a hibája.
Következő: »»   25 / 69
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem