Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp LED-ekhez
 
Témaindító: JZoli, idő: Jan 31, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) JZoli hozzászólása Jan 31, 2008 /
 
Sziasztok! Én LED-ekhez szeretnék kapcsolóüzemű átalakítót építeni, és ebben szeretném a segítségeteket kérni. Az igazi problémát a dologban az jelenti, hogy két NIMH akkumlátorcella van csak az áramkörben és erről kellene ellátnom 16 Db UV LED-et. Megpróbáltam simán nem elég a fesz a LED-eknek. Ráadásul az lenne az igazi, a nagyobb fényerő miatt, hogy kb 1:5 kitöltési tényezővel lenne meghajtva a LED-panel, mivel így ötször nagyobb áramot bírnának el a LED-ek. Arra gondoltam eredetileg, hogy négy darab négyes csoportot alkotnék és kb 100 mA-es impulzusokkal táplálnák egy-egy csoportot.Az akkuk 7000 mAh-s kapacitásuak és napi két óra üzem lenne, de ez a maximum, a töltés akkucserével van megoldva, így a lemerülés nem fenyeget.Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) kerteszsasa válasza JZoli hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Szia nézz szét ezen az oldalon /lent/ Bővebben: Link
(#) JZoli válasza kerteszsasa hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
A tápfesz nálam max 2,5 V lehet, itt az összes áramkör ennél sokkal nagyobb feszt kíván, ráadásul a LED-ek száma is nagyon kevés. Azért köszönöm segítőkészségedet.
(#) Tomi20 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Topi írt egy cikket DC DC konverterekről, olvasgasd át ITT
(#) banti22 válasza JZoli hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Erre a célra léteznek LED meghajtó IC-k. Ezek tkp. DC-DC konverterek. Neked egy Step-Up DC-DC konverter kell. Ezek az IC-k direkt erre lettek kifejlesztve.

Bővebben: Link
(#) JZoli válasza banti22 hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Jó lenne valami kokrét megoldás, ezek csak elvi cikkek.
Tom20 köszi, de 16 db LED és nagy áram , Topi cikke csak egy LED és 5 V/220 ohmos ellenállás, ebből nem lesz fényerő.
(#) Sebi válasza JZoli hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Én először a feszt emelném a szükséges mértékben, majd arról oldanám meg az impulzus-táplálást. A feltételeknek (én) egy megfelelő IC-t találtam.

2623.GIF
    
(#) aflmor válasza JZoli hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Itt egy konkrét megoldás, csak a táplálással kezdj valamit.
(ha kell a teljes cikk, vagy újság, szólj. ide nem fér fel)
(#) banti22 válasza JZoli hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
AMit be linkeltem azok alkaltrészek. Menjél fel a Monolithic Power Systems honlapjára és ott találsz adatlapokat, Azokban van rengeteg application example és abból kilehet indulni. Neked egy Step-Up-os kell, mert fel kell tornáznod a feszültséget a kívánt nyitó irányú áramhoz tartozó szintre.
(#) JZoli válasza Sebi hozzászólására (») Feb 1, 2008 /
 
Ha nem baj egyben válaszolnék ez utóbbi három hozzászólásra. A válaszaitok szerintem jók is lehetnek, de én nem sokat értek ezekhez a kapcsolóüzemű tápokhoz, így csak a szájbarágós " itt a kapcsolás ezt építsd meg" hozzászólásokat értem meg maradéktalanul.Megnéztem a fesz emelést, én is valami ilyen elvi megoldásra gondoltam, de nem világos mennyivel terhelhető ez a kapcsolás (Sebi). Aflmor ez a kapcsolás nekem teljesen értelmezhetetlen azaz nem értem. Banti22 van ott sok minden, de hozzáértésem hiányában nem igazodok ki közöttük. Kérésem az lenne: kicsit bővebben, szájbarágósan is megírhatnátok ezeket nekem, ja és az angoltudásom az a nullával egyenlő, hogy még bonyolítsam az ügyet. Azért nagyon köszönöm az eddigi segítségeteket is, de jó lenne, ha még tudnátok szánni rám némi időt!
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Dec 5, 2015 /
 
Sziasztok!
Elvállaltam, hogy megcsinálok egy kapcsoló üzemü feszültségstabilizátort LED-hez egy autóba, aztán most biztosra megyek. Szerintetek ez igy megfelelö lenne?
9-14V akkumulátor feszültség->feltranszformálom minimum 9V bemenö feszültség mellett is 15-re->ezt rákötöm egy viszonylag nagy elektrolit kondira->ez rá lessz kapcsolva egy feszültség komparátorra ami figyeli ha pl. 12,2V ot meghaladja akkor kikapcsol és ha lecsökken 11,8V-ra akkor pedig újra elindítja az IGBT-ket. És még ezek után beteszek még pár kissebb kondikat, hogy a lehetö legstabilabb legyen.
És talán teszek még egy varrisztort is a végére 13V-ig.
(#) Ge Lee válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Ezzel csak annyi a gond hogy a LED-nek nem feszültségstabilizátor kell hanem áramgenerátor. Ha a LED(ek) nyitófeszültsége nem nagyobb mint az akkufesz, akkor az áramgenerátoron kívül semmi más nem kell. Akkor kell a feszültséget is emelni, ha a 12V nem elég, mert mondjuk 36V kell a ledeknek.
(#) Ferencz Dominik válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Ezt most nem értem. Hogyha a LED-eknek 12V mellett van olyan áramerösség ami kell és ha én az ingadozó kocsi akkumulátor feszültségét fixen 12V-on tartom akkor mire gondoltál?
Mellesleg a kondenzátor azért kell, hogy azt töltsem fel 12,2V-ig és arról menjen addig amig le nem merül egésszen 11,8V-ig.
(#) Bakman válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Milyen LED-ről van szó?
(#) Ferencz Dominik válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Hát azt nem tudom. Egy autó lessz velük kivilágítva és azt mondta, hogy maximum 20A-t fognak fogyasztani.
(#) Bakman válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Ennyire érzékeny szerkezet, hogy 14 V-ot nem bír el? 20 A-re nem olyan egyszerű tápegységet építeni, mint ahogy kitaláltad. Itt nézz szét: DC-DC konverter.
(#) Ge Lee válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Olvasgass a ledekről egy kicsit. Teljesen mindegy hogy mekkora feszültségről mennek, a rajtuk átfolyó áram az amit állandó értéken kell tartani. Ha az 300mA akkor annyi, ha 20A akkor annyi. Hogy eközben a feszültség 12V vagy éppen 20V az lényegtelen.
(#) Ferencz Dominik válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Tehát akkor az ellenállásuk eléggé változó? De így sem tudom elképzelni akkor, hogy a legtöbb helyen miért feszültséget adnak meg.
Mellesleg az nekem is teljesen világos, hogy az áram a lényeg, de ha az áram a feszültségtöl függ akkor mi a gond? Csak az ellenállás változhat akkor.
(#) Sebi válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Beszélhetünk ellenállásról is, de megfoghatóbb a LED nyitóirányú feszültsége, amit 20 C fokon adnak meg. A hőmérséklet növekedésével (saját melegedés!) ez az érték csökken, tehát ha állandó feszültségű a táp, akkor egyre nagyobb áramot fog felvenni - és ha a táp tudja szolgáltatni, akkor tönkremegy.
(#) Ge Lee válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 6, 2015 / 1
 
Van nekik nyitófeszültségük, amikor ezt eléri a tápfeszültség akkor fokozatosan kinyitnak. Amikor kinyitottak, onnantól ha nincs áramkorlátozás a körben akkor a rajtuk átfolyó áramot semmi sem korlátozza, ergó tönkremennek (a leggyengébb láncszem füstölni fog, ami ez esetben a LED).
Mivel a nyitás folyamata esetén mV-okról van szó, olyan tápot nem tudsz építeni ami pont akkora feszültséget fog adni, hogy pl. félig nyitott állapotban legyenek, főleg úgy, hogy minden darabnak eltér a nyitófeszültsége egy picit. Ezért kell az áramgenerátor, hogy a tápfeszültség értékétől függetlenül mindig ugyanakkora árammal táplálja a ledeket.
Ami egy dióda, és nem ellenállás.
(#) JZoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Ebben az áramgenerátoros meghajtásban igazad van teljes mértékben! Viszont itt most ez ennél bonyolultabb lesz, mert autóba kell. Ott nem mindig ugyanannyi LED fog világítani, tehát egy áramgenerátor kevés lesz, mert ha egyel hajtaná meg akkor az esetleges lekapcsolt LED-ek áramát küldené a többi megmaradtra, azok meg nem biztos, hogy jól tűrnék ezt! Tehát annyi áramgenerátor kellene ahány "LED-kört" szeretne kapcsolgatni.
(#) Ferencz Dominik válasza JZoli hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Akkor már csak azt nem értem, hogy amikor én tettem a biciklimre 2db 5W-os LED-et párhuzamosan akkor miért nem volt baja semminek sem ha a laptoptöltö akkumulátor 12V-os kimenetéröl hajtottam meg? Igaz néha bekapcsolt a túláram védelem de csak ritkán és gondolom teljesen másért.
(#) gerleimarci válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Azért, mert szerencséd volt.
Legegyszerűbb, ha előtét ellenállást raksz a led elé. Ilyenkor nem lesz valami energia hatékony.
kalkulátor
(#) JZoli válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
No látod Te is egyből a LED max disszipációs teljesítményével jellemzed azt-lásd "5W-os LED- így már benne is van, hogy ez az eszköz max 5W-ot tud eldisszipálni illetve hosszú ideig "csak" ennyit bír elviselni. Itt most áramot meg feszültséget nem rok, mert nekem is van olyan LED-em ami 7,5V-os nyitófeszültséget igényel és van olyan is ami csak 6V-ot, és mindkettő 5W-os, de az áramot akkor ahhoz kell igazítani. Igaza volt az előttem szólónak , szerencséd volt azokkal a LED-ekkel.
(#) Ferencz Dominik válasza JZoli hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Köszönöm!
Mostmár teljesen világos csak azt hittem régebben, hogy a LED olyan dióda aminek van ellenállása… (Mint az izzóknak)
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem