Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   94 / 173
(#) barkacsolo72 hozzászólása Dec 16, 2015 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni.
Szükségem lenne egy tápegységre, ami 70V / 5A-t tud, frekvenciája 40-250 KHz között szabályozható.
Van rajta kimeneti feszültség és áramerősség mérésre lehetőség .
Nem vagyok elektromosságban igazán jártas, csak alapszinten , egy gép építésében vagyok és ehhez lenne szükség a tápra. Kérem ha lehet komplett kapcsolást és magyarázatot adjatok mellé.
Fáradozását mindenkinek előre megköszönöm!
jelige: Nem szégyen kérdezni és tanulni....
(#) Sebi válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Jó lenne tudni, mire is akarod használni (mit hajt meg, annak paraméterei).
(#) barkacsolo72 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Huzalszikrát szeretnék készíteni, ehhez kellene a táp.
(#) barkacsolo72 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Ezt a kapcsolást találtam.
(#) Sebi válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 16, 2015 / 1
 
Huzalszikra... ezt a kifejezést még nem hallottam. Ez valami gravírozó lenne?
Amit találtál, az egy jó erős kapcsolóüzemű végfok, amit az impulzus bemenetről lehet meghajtani a megkívánt frekvenciával. Ekkora teljesítménnyel 240kHz-en nagyszerű szikratávíró
(#) barkacsolo72 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Köszi!
Tehát akkor elvileg működő képes ez a kapcsolás?
Van rajta egy pulseboard bemenet, az tulajdonképpen arra van, hogy a VO1 opto kapcsolón keresztül szaggassa az áramkört?
Ki tudnád nekem bővebben fejteni mi miért is van rajta és mit jelent amit leírtál?
Légyszi....
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) Bakman válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Első lépésként magyarázd el nekünk mi az a huzalszikra, mert anélkül nem nagyon tudunk segíteni.
(#) barkacsolo72 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
A szikraforgácsolás olyan fémforgácsolási technológia, ahol az elektróda és a munkadarab között szabályozott elektromos ívkisülések folyamata választja le a munkadarabról az anyagi részecskéket. Előnye, hogy pontos 3D-s alakzatok is megmunkálhatóak edzett acél és keményfémek esetén is, hátránya hogy a többi technológiához képest a megmunkálás sebessége lassú, illetve tömbös alakzatok kimunkálásánál szükséges a szerszám (elektróda) legyártása is.
A szerszámot (elektródát) a megmunkálandó anyaghoz 0,1-0,2 mm távolságra közelítik, és a köztük lévő elektromos feszültség következtében elkezdődik az ívkisülés, és ezáltal a munkadarab felületéről részecskék válnak le. A munkadarabot folyadék (dielektrikum) veszi körül, amely a leválasztott részecskék eltávolítását, a munkadarab és a szerszám hűtését és a szikrakialakulás egyenletességét hivatott szolgálni. A felületi minőséget elsősorban az impulzusáram határozza meg az egyéb technológiai paraméterek mellett.

Huzalos: mint a nevéből is látszik huzallal végzik a forgácsolást síkbeli alakzatok kivágására. A huzal anyaga többnyire sárgaréz vagy különféle bevonattal ellátott huzal, vastagsága 0,2-0,3 mm. A dielektrikum általában ioncserélt víz.
Tömbös (süllyesztékes): a forgácsolást ebben az esetben egy formára munkált tömb-szerszám végzi. A szerszám anyaga vörösréz vagy grafit, keményfémek esetén többnyire volfrám. A dielektrikum általában magas lobbanáspontú ásványi vagy szintetikus dielektrikum olaj. Tipikus alkalmazási területe a különböző fröccsöntő szerszámok előállítása.
Startlyukfúró: a szerszám (elektróda) általában 0,3 - 3 mm átmérőjű sárga- vagy vörös-réz anyagú 300-400 mm hosszú csőelektróda, a folyamat során a kopása jelentős. Forgácsolás közben a szerszámot forgatják és közepén dielektrikumot folyatnak át, amely általában ioncserélt víz.
Kombinált (pl. köszörüléssel, marással)
(#) Bakman válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Közben megtaláltam, gondolom ez lenne az: YouTube videó. Szerintem itt több szerencsével jársz: Bővebben: Link. Itt-ott beleolvastam, úgy tűnik, vannak igen profik is a témában. Sőt, az is lehet, hogy már van ott egy olyan kapcsolás, ami neked kell.
(#) barkacsolo72 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Ami a videón van az egy profi technika, én hobbiban gondolkodom. Amit ide feltettem egy olyan ember küldte aki épp készíti a saját gépét, többet nem osztott meg velem. Meg szeretném érteni a táp működését és ki akarom egészíteni egy impulzus adóval. Fémipari ember vagyok, ahhoz azt gondolom értek, de jó egy kicsit másfelé is kacsingatni. Szeretném teljesen magam elkészíteni a tápot és átlátni mi miért is történik.
A ti segítségeteket ehhez kértem.
(#) Bakman válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Az egész lelke a tápegység, ha jól értelmezem a működését. A linkelt topikban van bőven kapcsolás, onnan próbálj meg szemezgetni. Esetleg itt is találhatsz pár hasznos dolgot: Bővebben: Link. Esetleg a keresőbe ezt: homemade EDM.

Nem nagy a valószínűsége, hogy itt a fórumon a hobbisták között sokan vannak akik kisujjból kirázzák a témát, de néha a kapanyél is elsül.

Egyébként a vágóhuzal egyszer használatos?
(#) barkacsolo72 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Egy ilyen hobbistától kaptam a kapcsolást.
Igen egyszer használatos.
(#) barkacsolo72 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
"ez egy jó erős kapcsolóüzemű végfok, amit az impulzus bemenetről lehet meghajtani"
Mit jelent ez?
(#) Sebi válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Ez azt jelenti, hogy a kimeneten az egyenirányított feszültség teljes értéke megjelenik az optocsatolóval kapcsolgatva: tehát, ha az optó LED-en van meghajtó feszültség, akkor a kimeneten nulla, ha nincs, akkor a teljes tápfesz van jelen. Ezért az impulzus generátor adja a vezérlőjelet, ami valószínűleg PWM (impulzus-szélesség modulált) kombinálva a változtatható frekvenciával.
Amúgy szikrafogácsoló gépet egyszer javítottam, de annak az asztal mozgató szervója volt hibás. Nem gondoltam volna, hogy a szikrát ilyen magas frekivel kell csiholni...
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) barkacsolo72 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Köszönöm Sebi a válaszodat, nagyon hálás vagyok érte! Ilyenekben reménykedek, szeretném megérteni mi miért van.
Egy ilyen kapcsolás ellátná a feladatot?
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) Sebi válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Igen, megfelel, a kimenetére azonban nem kell az a brutál FET, az optó meghajtásához elég egy tranzisztor is (max 20-30mA kell).
(#) barkacsolo72 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
A http://www.bsselektronika.hu-n találtam egy, nekem egyszerűbbnek tűnő kapcsolást.
Ez is el tudja látni a feladatát?

555pwm.gif
    
(#) Bakman válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Attól függ, mi a feladat és azt mennyire pontosan kell végrehajtani. A kapcsolás működőképes, de fix frekvenciával dolgozik.

Az első hozzászólásodban ez áll: 70V / 5A; 40-250 KHz. A 70 V / 5A előállítása gyerekjáték (már ha valóban ennyi kell), még akkor is, ha a feszültségnek stabilnak kell lennie. A felhasználásból arra következtetek, hogy kell a stabilitás. Ha máshogy nem megy, két tápegységet is sorba lehet kötni. Valószínűleg egy egyszerű kondenzátorcsomag a kimenetére elég is, hogy ne nagyon változzon a feszültség, 5 A-t kezelni nem nagy feladat.

A változtatható frekvenciához és/vagy kitöltési tényezőhöz úgy, hogy a beállítás könnyedén ismételhető legyen, ami szerintem nagyon is kelleni fog, midenképpen mikrokontroller ajánlott, abban kb. gyerekjáték a feladat.
(#) barkacsolo72 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Hú ha!
Tehát...
A pali, akitől a kapcsolást adta, azt írta: A feszültséget is és az áramerősséget is finoman változtathatóra kel tervezni, "volt úgy, hogy 70v-1A-rel tudott jól vágni és volt, hogy 60v-2,5A teljesített jó. Szükséges V/A állandó figyelése!".
Egy előző levelében 100V-ot és 5A-t ajánlott.

Nézegettem több fórumot, ettől magasabbat sehol nem találtam.

A BSU24B tranzisztorokat és a TIL111N optót sehol sem találtam.
Van rá mód, hogy kicseréljem, olyanra amit be lehet szerezni itthon?
Próbáltam a Keresztreferencia programmal megtalálni a lehetségeseket, de azokból sem találtam itthon.
Persze az is lehet, hogy rossz helyen keresek.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) barkacsolo72 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
"midenképpen mikrokontroller ajánlott, abban kb. gyerekjáték a feladat."

Nekem nem az!
Ez ha jól skubiztam az előbb, akkor pic-es dolog. Hát nem tudom.... Azt hiszem ilyen mélyen tudatlanul nem kell bele nyúlnom.
(#) granpa válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Biztos, hogy BSU24B (milyen gyártmány lenne?), mert ilyen sehol nincs. TIL111N; nézd meg az adatlapját, és hasonló paraméterű optót keress.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) barkacsolo72 válasza granpa hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Bocsánat!. BUS24B
(#) Bakman válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Ez nem egy egetverő paraméterekkel rendelkező tranzisztor, sokkal jobbakat is kapni szinte a sarki fűszeresnél is. Az optocsatolóhoz miért ragaszkodsz? Tulajdonképpen azon keresztül mit kell vezérelni? Az a baj, hogy igazábol te sem tudod, mit keresel, vagy nem tudod elmagyarázni nekünk. Kell keresni egy olyan tápegységet, amin beállítható a feszültség és a maximális áram. Ha nem jó az egyenáram, akkor lehet egy FET-tel/IGBT-vel "szaggatni".
(#) barkacsolo72 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Nem ragaszkodom pont ehhez az opto csatolóhoz.... nem írtam ilyet, ez van a rajzon.
Ne haragudj meg rám, de már az elején is írtam, nem vagyok elektronikában jártas ember. Épp ezért kérdezek olyanokat, aki remélhetőleg jártasabbak benne és nem küldenek le a sarki fűszereshez, nem eget verő tranzisztorért, ami még jobb is mint amit én nem ismerek.
Kicsit fentebb leírtam már, azt is hogy kaptam egy rajzot, egy jóindulatú embertől, amit még ő is fejlesztget, valószínűleg még ő sem jár sokkal messzebb ettől.
Én legfőképpen szeretném megérteni a működését, nem szégyellem a tudatlanságomat, sőt büszke is vagyok magamra, amiért negyven évet túlhaladva, tanulásra, új dolgok megismerésére adom a fejem.
Eddig fém megmunkálással foglalkoztam, azt gondolom az eddigi 29 év alatt jól elsajátítottam azt, ezután is ezt szeretném csinálni, de szükséges egy kicsit át ruccanni más területre is, hogy tovább tudjak lépni. Szeretek mindent elég alapossággal csinálni és nem sötétben tapogatózni. Természetesen az időm nekem is véges, kicsinek látom rá az esélyt, hogy profi módon fogom érteni a FET-IGBT működését, a PIC-et pedig programozni.
(#) kadarist válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Szia!
Ezt szeretné megépíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) Bakman válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Megmutatod azt a rajzot? Az a baj, hogy nagyon magasra teszed a lécet azzal, hogy minden részletét ismerni akarod. Így viszont nagyon nehéz elmagyarázni bármit is, ha az alapok nincsenek meg. Én is így vagyok a forgácsoló gépetekkel, még azt sem tudtam, hogy a huzal egyszer vagy többször használatos-e. Azt értem, hogyan működik, de úgy gondolom, a részletekben van a lényeg, nyílván más beállítás kell alumíniumhoz és saválló anyaghoz.
(#) Sebi válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Ez a TIL111 emlékeim szerint 30 évvel ezelőtt jött ki, hazánkban talán ez volt az első. (Találtam még a fiókban). Elég gyenge darabok voltak. Ma a legegyszerűbb is többet tud és megfelel Pl. a 4N25, tranzisztornak pedig nézegetni kell a csöves TV-k sorvégtranyói közül.
(#) barkacsolo72 válasza Sebi hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Köszönöm Sebi!
Ez az amiért ide jöttem
(#) Sebi válasza barkacsolo72 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Igazán nincs mit. Érdekes dologba fogtál, engem pl az érdekel, hogyan reagál a frekvencia változtatására és hogyan az impulzus-szélességre. (A munkafolyamat.)
Első szakmám mechanikai műszerész...
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) barkacsolo72 hozzászólása Dec 17, 2015 /
 
Találtam tranzisztort, de Angliában, viszont nekem igen magasnak tűnő áron ~ 5500 FT+posta körül darabját, javítsatok ki ha tévedek és itthon drágább lesz a helyettesítő.
Tudsz nekem javasolni Sebi mivel tudom helyettesítem?
Következő: »»   94 / 173
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem