Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nosztalgia - elektroncsövek, és (h)őskori technikák
Témaindító: ZLED, idő: Feb 17, 2007
Témakörök:
Hüüüü ez egy gyönyörű gép. Biztos ,hogy nem diódával jött ki, inkább át alakitották valami miatt. Pl nem volt EZ csöve ,vagy szakadt a trafó fele .A rajznak utána nézek adig nebántsd mert a munka ellenállás áll.1,5Kohm szokott lenni. Öreg Tom.
Valami férreértés jött össze. Van rajzom, be is linkeltem az eredeti rajz. Eredetileg EZ80-as cső volt benne és autótrafórol müködik azaz nincsen galvanikus leválasztás a rádió és a fázis között. Ezért is csak leválasztótrafórol probáltam. A varázsszem sajnos kiöregedett, nem gyujt be katalógus adatok alapján csak emelt fütöfesszel. Van a szomszéd faluban egy tapasztalat elektrónista, dicséretes csőgyüjteménnyel. Aztmondta van EM80 as varázsszeme, tehát semmi sincs veszve. Lehet a diódát is ki kéne váltsam az eredeti egyenirányitócsővel? És itt van a doksi aminek a közepén van a kapcsolási rajz Bővebben: Link
Üdv. A gép továbbra is szép. A kapcsolás érdekes, mert 1 utas egyenirányítás, hiába kettős diódát használ.Én egy /gréc/egyenirányítást építenék 1N 4007-ből.Az ÉM anod ell.0,5 Mohm -ot nézd meg.megnyúlhat. Ha közelebb lennél sok -sok alkatrészt tudnák adni , még ÉM-et is. De dolgozom rajta. Öreg Tom.
Üdv .Huba.Hogy áll a rádió? Öreg Tom.
Alakul, kicseréltem a varázsszemet és mostmár az müködik de szerintem gerjed a végerősitő mert az ECL82 nagyon melegszik. Most méregettem kicsit az alkatrészeket, az a 100µF os kondi teljesen kiszáradt, cseréltem, kicsit megtisztitom a csövet, ha már kivettem és mindjárt kipróbálom megint.
Az ECL82-nek szabad anyira felmelegedni hogy nyálazott ujjal sercegjen az üvegbura? nemtetszik ez nekem
Melegszenek rendesen, de ha a katód vőrőss az probléma.Víz nekerüljön az üvegre mert reped!
kb 180-200C fokos az üveg, lemértem a multiméter szondájával hosszabb müködés után. Ezekszerint normális. Adtam neki mp3 lejátszórol külsö jelet a potméter felső felére. A lekötött drótot 300K-val letesteletem hogy ne legyen más probléma, mert idebent nincsen megfelelő antenna, pincelakás. Már csak anyi az baj hogy az EM80 Anódfesze 250V, nekem pedig müködő erősitövel leesik 216V-ra közvetlen a dióda után, az 1,2K után csak 170V igy a varázsszem alig gujt be. A dióda elé 110ohm ot kötöttem.
A katód elkó biztos jó? Nézd át azR15 1mOhm/R 16 1 K oh/ C27 10nf -et.
Az egyenirányítást hogy oldottad meg? A katódon kb 10V körül van.
Az értékeket ellenöriztem, mindegyiken a rajzon megadott éréket mértem, kivéve az áramkörböl. Vajon a kimenőtrafóval van valami? A kimenetet a hangszórón szkóppal ellenőriztem, nincs nagyfrekis zaj.
külső jel bemenet /lemezjátszó/magnó.
A rajzon levő rádió kicsit komolyabban fel van épitve, nem spórolták a biztositékokat. Látom a rajzon is csak 190V ot kap a varázsszem és 220-at a végerősitö. Nekem kb10V hiányzik mindkét oldalrol. Mit igy mosztmár jó lenne, de mit lehetne tenni, hogy a varázsszem fényesebben világitson?
a rajzodon a varázsszemnél feltüntetett 40V helyett csak 30-at mérek.
Az továbbra is lehet cső öregedés.Ha üzem közbe horkoló -torz pulzáló hangot nem ad akkor jó , de csatoló kondi és hidegitő nélkül külső jelet ne adj ,mert RÁDNÉZVE VESZÉLYES/áram ütés/. A rádió túl vezérlődik és gerjed is.
Probatáplálás volt leválasztótrafóval, leválasztókondival teljesen mobil jelforrással. A varázsszem nem lehet öreg, inkább az erősitő. Most visszakötöttem a rádió részét. Már csak a varázsszemért szomorkodok. Kettöt hoztam el de abbol a világosabb is igencsak halvány. 0,5Mohm anodellenállás növelése milyen irányba vinné a fényerőt? Amugy csoda hogy begyujt 190V on mikor 250V kéne neki.
ilyen használt csövek érnek valamit vagy szemétbe valóak 1 olyannak aki úgyse épít ilyen nagyfesz. áramköröket mint én?
Üdv. Érnek bizony.Ha nem használod ajándékozd el , de semmiképpen nedobd el ,mert környezet szenyezést okozol .Öreg Tom.
Nem válaszoltál az egyenirányitásra!
Hoppá bocsánat, addig került be amig méricskéltem. 3db 330 ohmos párhuzamba, ez ad 110 ohmot és egy 1n4007, és ez megy a 10µF os kondira.
Kicsit távol voltam. nemértem amit irtál, a diódáról, meg a kondiról rajzold.
Összedobtam egy rajzot. Meg kéne nézzem a gyári R12 átereszőellenállást nem e ment el az értéke de nemhiszem. Igazad van a rajz nemteljesen ezé a rádióé... de ameik rajzát betettem csak dobozban tér el.
Küldök egy rajzot.Ezt épitsd meg. A kondik is lényegesek, de minimum 630V -os impulzustűrő legyen.A bizti fontos ,mert ha a dióda zárlatos pirul a trafó. Így szerintem megemelkedik az anód fesz is.
Szerintem nem megoldható, mert az enyémben autótrafó és egyutas egyenirányitás van. Vagy függetlenitsem a fütöfeszeket és egyenirányitsam külön a tekercset? Vess egy pillantást a rádiom kapcsolására. :nezze: Amugy nagyon köszönöm hogy segitesz.
Jó napot.Megoldható. A /G/ pont az anód és fűtő tekercs közös pontla. Az anod vezetéket felemeled a földről és önálló anód tekercsed van. A küldött kapcsoláson is igy van megoldva.
Szerintem az egyik félhullámba az egekbe fog szökni a fütöfesz. :no: De lehet te másképp képzeled el.
Ha az anódot leválasztod , miért válltozik meg a fütésed? A külön biztit a /gréc/ egyik ágába tedd.
A fütést hagyjam B és G között? mert most mindegyik csőnél a fütés egyik fele le van kötve a testre, és igy egyik félhulámban Az E-B tekercsszakaszon levő feszt kapná, erröl az esetröl beszéltem.
De miért beszélsz fél hullámról? Tettél 1 diódát a fűtőkörbe?Ha nem akkor 2 félhullám az az váltó fesz.fűtésed van , igaz?Ha felemelnéd a fűtő kör másik vezetékét is földről, és újra kötnéd mind ,semi nem történne,mert párhuzamos fűtése van a csöveknek. Meg is teheted nyugodtan,sőt.
hátha valakinek jobb a memóriája mint nekem ismeretlen csövek leltem, ami már tuti volt a kezemben régebben, de nem emlékszem rá. valami stabcső, de nem ugrik be se a gyártó se a típus. elmosódottan egy 35-170 (vagy 85-170?) felirat kivehető, más nem. kicsit durván kezelték, a foglalata leszakadt... :| kép mellékelve. regards,
Végül nem bonyolitottam tul az életemet, bekötöttem forditva egy csengőtrafót a fütöfeszre, a primerét egyenirányiottam, rátettem egy kondit és onnan betápláltam a varázsszemet. Összeraktam és szépen letörölgettem és felraktam a polcra. Jólvan igy is, nem akarom kinozni a csöveket nagy anódárammal. Igy is kielégitően szól. Gyengén fogom budapestet is egy darab deróttal ami rá van kötve a függönytartóra, ami a földtöl 50Cm re esik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |