Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   587 / 782
(#) dara válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 3, 2016 / 1

Félreértés van.Én melletted vagyok.Én 4 et írtam.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
(#) (Felhasználó 46585) válasza dara hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Én esténként mindig szoktam imádkozni! Az imám két mondatból áll: Istenem, ments meg a barátaimtól! Az ellenségeimtől meg tudom védeni magam...
(#) ktamas66 válasza dara hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Én meg lennék lepve, ha egy nagy gyártó terméke nem felelne meg a szabványnak. Amit ilyenkor nem tudunk, pontosan milyen anyagból, milyen felületvédelemmel készült a nyák. Lehet olyan védőlakk van rajta, ami teljesíti a feltételeket, vagy egyszerűen az alkalmazás nem követeli meg a leválasztást.
(#) dara válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Ez sokszor jól jön,bár ha melletted állok,az még nem jelenti hogy a barátod vagyok.Az ellenségem ellensége a barátom.
(#) dara válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Neked is igazad van,védőlakk van rajta.Az az most nézem nagyítóval,ez octamex fólia.
(#) patkany hozzászólása Jan 3, 2016 / 1

Erre jutottam... Ettől többre - jobbra azt hiszem nem vagyok képes már!
(#) dara válasza patkany hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Dehogynem,minden vonalat vastagíts meg ahol engedi a vonalvezetés,betáp és még pár helyen.Az áramváltóhoz minek a grec?Én csak egy diódát használtam eddig,nem láttam okát grec nek.Ha kifejtenéd?
(#) ktamas66 válasza patkany hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Én csak azt nem értem miért kell a diódahíd után az a vastag vezetősáv, ha előtte olyan kis vékony van . A nagy nehezen kialakított tisztázási távolságba a trafó alatt, muszáj feliratot rakni?
(#) pepe1125 válasza patkany hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Tedd be a keresztet a szekunder gnd be. Az előző rajzon nagyon tetszett a kereszt.

Az ic tápját nézd át. Az egyik pont a negatív polaritása az elektrolit kondinak. Nem a DC leválasztó csatoló kondi és a trafó primerével kell összekötni.

Biztos fáradsz.
(#) szendi001 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Behuzom a cikkbe....
(#) szendi001 válasza patkany hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Sajat tapasztalatom. 2 mm 1 es furoval furva el tud valni pl. ha leesik. Csak jeleztem, nekem jo.
(#) szendi001 válasza patkany hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Dehogynem, csak holnap.... A ket borda alatt 45 fokban vezetve a csavar nem esne bele a tisztazasi tavolsagba. Mekkora lesz ez a tap kezd tetszeni a konstukciod.
(#) dara válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Nem jó!!Indokolatlanul vékonyak a vezető sávok,nagyon sok helyen,meg ne 1 es fúróval fúrj hanem 0,8 0,6 al.
(#) patkany válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Az aux tekercsnél mondod? Most látom, nogy nep a pufferen van, hanem a rezós kondin.

dara: pepe 2x28 menetet használt, két diódával. Azt hiszem katt írta, hogy graetz-el 1x28 menet is ugyan azt a fesz adja. De egy diódával az 1x56 menet is igaz...

ktamas: a felirat nem muszály, mi több, máshol is lesz. A híd után már pulzáló egyenáram, fél színusz van ugye, de dupla áram. Ezért a vastagabb vezetés.
(#) dara válasza patkany hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

És pepe megmondta hogy milyen vasra tekerte?Vagy te mondtad?Kiszámoltad?Vagy csak hasra ütünk?Építetek de nem tudjátok mit csináltok.Ez nem csak arról szol hogy fordits el a fete meg a kondit,de nekem egy diódával 20 menet is elég volt.Gondolkozz el rajta hogy miért is.
(#) patkany válasza dara hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Igen mondta.
(#) ktamas66 válasza patkany hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Én is mindig ilyen diódahidat szerettem volna, amiből dupla áram jön ki, mint ami bemegy.
(#) patkany válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Jó, ok, ez tényleg hülyeség volt! Segény Kirchhoff bácsi...
(#) (Felhasználó 46585) válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Pedig létezik! Current doublernek hívják. Igaz, egész más a működés, de érdemes rákeresni. Ha van fojtó(k) a kimeneti oldalon, akkor már érdemes rajta törpölni.
(#) patkany válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Érdekes megoldás és különösebb átalakítást nem igényel a kapcsolás.
Ha jól értelmezem, a tekecs önidukciós lökése dolgozik rá az egyenirányításra. Kvázi fázis pótlás, mikor a fojtóval páros tekecsfélen nincs áram.
Lehet erről valahol magyarul olvasni? Hogy kell erre tekercset méretezni?
(#) lorylaci válasza patkany hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Magyart nem tudok, de a TI-nek elég sok doksija van róla. Persze az áram duplázása mellett felezi a feszültséget.
Olyan helyeken célszerű alkalmazni, ahova eleve kell fojtó (PWM tápok). És olyan helyen igazán célszerű, ahol nayg szekudner áram, és kis fesztültség van. Főleg nagy teljesítményeknél fordulhat elő, hogy a szekunder 1 menetnél kisebbre jön ki, vagy nagyon alacsony menetszámra, és pontatlan az áttét. Ekkor jól jön az áramkétszerezeő egyenirányítás. (a tört menetre van a TI-nek más megoldása is, hogy nem főablakra, hanem az oldal ablakra teker, és mivel ott kettoszlik a vasban az indukció áramlása, az oldalon egy menet a főn fél menetnek számít)
Van egy pár speckó cikk arra, hogy áramkétszerezve egyeniráynítunk, és a fojtót a szinkornegyenirányítás meghajtására használjuk.

Tekercs méretezésénél egy ökölszabály van: a tekercs árama ne menjen 0-ra! Ez az áramkétszerező egyenirányíátásnál is érvényes. Úgy is fel lehet fogni, hogy induktív feszültségosztód van.
(#) ufy92 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Szekunder oldalon step down konverter?
(#) lorylaci válasza ufy92 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Ha több szekunder kell, akkor el lehet rajta gondolkozni, hogy mondjuk a 48V-ból vagy a 12V-ból csinálják a kicsiket, mert nem lenne meg a feszültségarány. Elég nehéz megcsinálni ugye kis meneteknél.
Azonban egy plusz step-down plusz komplikáció, meg a hatásfok is roszabb. Na meg sokkal drágább, mintha a trafóban még egy tekercs lenne.
(#) gerleimarci hozzászólása Jan 4, 2016 /

Erről a FET meghajtásról mi a véleményetek? Vagy esetleg tudtok linkelni jobbat, ami már bevált?
Cél: 800W 2X50V 2db pc táp trafóval rezonáns üzemben
Még nem tudom, hogy 800W-hoz 1 vagy 2 pár irfp460 célszerűbb. Mintha úgy olvastam volna, hogy ha több van párhuzamosan, akkor kisebb a veszteség.

csyt1yz0k.gif

(#) lorylaci válasza gerleimarci hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Linkeltem, és beraktam már ezerszer jobbat. Ilyet is linkeltek már sokan. A BD pár nem a legjobb választás mert lassú, meg nagy.
PC táp trafóját át kell tekerned. Ezt gondolom tudod? Anélkül nehéz lesz rezonáns működést beállítani.
IRFP460-t nem ajánlom, mert felesleges az 500V, és nem sokkal jobb mint az IRF740, és igazából a TO247 tok felesleges, hacsaknem vagy belé szerelmes. Inkább több darab IRF740-et ajánlanék, vagy hasonlót, amit olcsón tudsz beszerezni.

A kapcsolás amúgy vérzik pár sebből. Minél többet raksz FEtből párhuzamba, annál jobban csökkennek a vezetési veszteségek (Rdson eredő csökken), de annál jobban nőnek a kapcsolási veszteségek (utóbbit a rezonáns működés, pláne ZVS jelentősen csökkenti). Célszerű meghatározni az optimum darabszámot.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) gerleimarci válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Akkor talán ez? Nagyon hálás lennék ha mégegy linkelnéd
Az a ,,nehéz lesz'', az azt jelenti hogy lehetetlen?
1800Ft-ért vettem 10 darab irf460-at(igaz, hogy eredetileg nem ilyen célra), bár a minőségét nem ismerem.
(#) lorylaci válasza gerleimarci hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Maga a kapcsolás az ugyanaz, mint amit beraktál, totem-pole (NPN+PNP) pár. Itt guye 2N3906 szerpel (párja 2N3904), tökéletes a célra, olcsó, és midnenütt kapható. El lehet vele érni akár 2A meghajtó áramot.

A legfontosabb dolog, hogy ameghajtó tranzisztorokat FETenként kell berakni, és közvetlenül a FET lábához, célszerű az SMD használata. Valamint ezeket a tranyó párokat célszerű ott egy-egy kerámia kondia bepufferelni.

A baj ott van, hogy az IRF460 gate töltése 210nC. Ami baromi nagy. Ehhez már a 2N390x páros szerintem kevés. Egy MMBT2222A + MMBT2907A (2N a TH változat MMBT helyett) jó lenne, de nagybon druva meghajtás kell hozzá. Ellenben az Rdson 0,25 Ohm ami elég nagy.
(#) gerleimarci válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Akkor inkább több irf740-et ajánlasz 2N3906 2N3904 párral?
És ebből mennyi lenne az optimális darabszám?
A rezonáns működést még megközelíteni sem lehet áttekerés nélkül?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) Ge Lee válasza gerleimarci hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

A rezonáns működést ugyanúgy el tudod érni áttekerés nélkül is. A baj csak az lesz, hogy van 4-5uH körüli szórása a trafónak, tehát kevésbé fogja korlátozni az áramváltozás sebességét. Rendes védelmet kell csinálni hozzá.
(#) gerleimarci válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Védelemmel kapcsolatban meggondoltam magam, vagy a pepe féle triakos IC tápfesz kapcsolgatás vagy a cimopata féle Ct láb testre zárás.
Egy áramváltó tekercselésbe nem halok bele.
Következő: »»   587 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem