Fórum témák
» Több friss téma |
Félreértés van.Én melletted vagyok.Én 4 et írtam.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
Én esténként mindig szoktam imádkozni! Az imám két mondatból áll: Istenem, ments meg a barátaimtól! Az ellenségeimtől meg tudom védeni magam...
Én meg lennék lepve, ha egy nagy gyártó terméke nem felelne meg a szabványnak. Amit ilyenkor nem tudunk, pontosan milyen anyagból, milyen felületvédelemmel készült a nyák. Lehet olyan védőlakk van rajta, ami teljesíti a feltételeket, vagy egyszerűen az alkalmazás nem követeli meg a leválasztást.
Ez sokszor jól jön,bár ha melletted állok,az még nem jelenti hogy a barátod vagyok.Az ellenségem ellensége a barátom.
Neked is igazad van,védőlakk van rajta.Az az most nézem nagyítóval,ez octamex fólia.
Erre jutottam... Ettől többre - jobbra azt hiszem nem vagyok képes már!
Dehogynem,minden vonalat vastagíts meg ahol engedi a vonalvezetés,betáp és még pár helyen.Az áramváltóhoz minek a grec?Én csak egy diódát használtam eddig,nem láttam okát grec nek.Ha kifejtenéd?
Én csak azt nem értem miért kell a diódahíd után az a vastag vezetősáv, ha előtte olyan kis vékony van . A nagy nehezen kialakított tisztázási távolságba a trafó alatt, muszáj feliratot rakni?
Tedd be a keresztet a szekunder gnd be. Az előző rajzon nagyon tetszett a kereszt.
Az ic tápját nézd át. Az egyik pont a negatív polaritása az elektrolit kondinak. Nem a DC leválasztó csatoló kondi és a trafó primerével kell összekötni. Biztos fáradsz. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
Sajat tapasztalatom. 2 mm 1 es furoval furva el tud valni pl. ha leesik. Csak jeleztem, nekem jo.
Dehogynem, csak holnap.... A ket borda alatt 45 fokban vezetve a csavar nem esne bele a tisztazasi tavolsagba. Mekkora lesz ez a tap kezd tetszeni a konstukciod.
Nem jó!!Indokolatlanul vékonyak a vezető sávok,nagyon sok helyen,meg ne 1 es fúróval fúrj hanem 0,8 0,6 al.
Az aux tekercsnél mondod? Most látom, nogy nep a pufferen van, hanem a rezós kondin.
dara: pepe 2x28 menetet használt, két diódával. Azt hiszem katt írta, hogy graetz-el 1x28 menet is ugyan azt a fesz adja. De egy diódával az 1x56 menet is igaz... ktamas: a felirat nem muszály, mi több, máshol is lesz. A híd után már pulzáló egyenáram, fél színusz van ugye, de dupla áram. Ezért a vastagabb vezetés.
És pepe megmondta hogy milyen vasra tekerte?Vagy te mondtad?Kiszámoltad?Vagy csak hasra ütünk?Építetek de nem tudjátok mit csináltok.Ez nem csak arról szol hogy fordits el a fete meg a kondit,de nekem egy diódával 20 menet is elég volt.Gondolkozz el rajta hogy miért is.
Én is mindig ilyen diódahidat szerettem volna, amiből dupla áram jön ki, mint ami bemegy.
Jó, ok, ez tényleg hülyeség volt! Segény Kirchhoff bácsi...
Pedig létezik! Current doublernek hívják. Igaz, egész más a működés, de érdemes rákeresni. Ha van fojtó(k) a kimeneti oldalon, akkor már érdemes rajta törpölni.
Érdekes megoldás és különösebb átalakítást nem igényel a kapcsolás.
Ha jól értelmezem, a tekecs önidukciós lökése dolgozik rá az egyenirányításra. Kvázi fázis pótlás, mikor a fojtóval páros tekecsfélen nincs áram. Lehet erről valahol magyarul olvasni? Hogy kell erre tekercset méretezni?
Magyart nem tudok, de a TI-nek elég sok doksija van róla. Persze az áram duplázása mellett felezi a feszültséget.
Olyan helyeken célszerű alkalmazni, ahova eleve kell fojtó (PWM tápok). És olyan helyen igazán célszerű, ahol nayg szekudner áram, és kis fesztültség van. Főleg nagy teljesítményeknél fordulhat elő, hogy a szekunder 1 menetnél kisebbre jön ki, vagy nagyon alacsony menetszámra, és pontatlan az áttét. Ekkor jól jön az áramkétszerezeő egyenirányítás. (a tört menetre van a TI-nek más megoldása is, hogy nem főablakra, hanem az oldal ablakra teker, és mivel ott kettoszlik a vasban az indukció áramlása, az oldalon egy menet a főn fél menetnek számít) Van egy pár speckó cikk arra, hogy áramkétszerezve egyeniráynítunk, és a fojtót a szinkornegyenirányítás meghajtására használjuk. Tekercs méretezésénél egy ökölszabály van: a tekercs árama ne menjen 0-ra! Ez az áramkétszerező egyenirányíátásnál is érvényes. Úgy is fel lehet fogni, hogy induktív feszültségosztód van.
Ha több szekunder kell, akkor el lehet rajta gondolkozni, hogy mondjuk a 48V-ból vagy a 12V-ból csinálják a kicsiket, mert nem lenne meg a feszültségarány. Elég nehéz megcsinálni ugye kis meneteknél.
Azonban egy plusz step-down plusz komplikáció, meg a hatásfok is roszabb. Na meg sokkal drágább, mintha a trafóban még egy tekercs lenne.
Erről a FET meghajtásról mi a véleményetek? Vagy esetleg tudtok linkelni jobbat, ami már bevált?
Cél: 800W 2X50V 2db pc táp trafóval rezonáns üzemben Még nem tudom, hogy 800W-hoz 1 vagy 2 pár irfp460 célszerűbb. Mintha úgy olvastam volna, hogy ha több van párhuzamosan, akkor kisebb a veszteség.
Linkeltem, és beraktam már ezerszer jobbat. Ilyet is linkeltek már sokan. A BD pár nem a legjobb választás mert lassú, meg nagy.
PC táp trafóját át kell tekerned. Ezt gondolom tudod? Anélkül nehéz lesz rezonáns működést beállítani. IRFP460-t nem ajánlom, mert felesleges az 500V, és nem sokkal jobb mint az IRF740, és igazából a TO247 tok felesleges, hacsaknem vagy belé szerelmes. Inkább több darab IRF740-et ajánlanék, vagy hasonlót, amit olcsón tudsz beszerezni. A kapcsolás amúgy vérzik pár sebből. Minél többet raksz FEtből párhuzamba, annál jobban csökkennek a vezetési veszteségek (Rdson eredő csökken), de annál jobban nőnek a kapcsolási veszteségek (utóbbit a rezonáns működés, pláne ZVS jelentősen csökkenti). Célszerű meghatározni az optimum darabszámot. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Akkor talán ez? Nagyon hálás lennék ha mégegy linkelnéd
Az a ,,nehéz lesz'', az azt jelenti hogy lehetetlen? 1800Ft-ért vettem 10 darab irf460-at(igaz, hogy eredetileg nem ilyen célra), bár a minőségét nem ismerem.
Maga a kapcsolás az ugyanaz, mint amit beraktál, totem-pole (NPN+PNP) pár. Itt guye 2N3906 szerpel (párja 2N3904), tökéletes a célra, olcsó, és midnenütt kapható. El lehet vele érni akár 2A meghajtó áramot.
A legfontosabb dolog, hogy ameghajtó tranzisztorokat FETenként kell berakni, és közvetlenül a FET lábához, célszerű az SMD használata. Valamint ezeket a tranyó párokat célszerű ott egy-egy kerámia kondia bepufferelni. A baj ott van, hogy az IRF460 gate töltése 210nC. Ami baromi nagy. Ehhez már a 2N390x páros szerintem kevés. Egy MMBT2222A + MMBT2907A (2N a TH változat MMBT helyett) jó lenne, de nagybon druva meghajtás kell hozzá. Ellenben az Rdson 0,25 Ohm ami elég nagy.
A rezonáns működést ugyanúgy el tudod érni áttekerés nélkül is. A baj csak az lesz, hogy van 4-5uH körüli szórása a trafónak, tehát kevésbé fogja korlátozni az áramváltozás sebességét. Rendes védelmet kell csinálni hozzá.
Védelemmel kapcsolatban meggondoltam magam, vagy a pepe féle triakos IC tápfesz kapcsolgatás vagy a cimopata féle Ct láb testre zárás.
Egy áramváltó tekercselésbe nem halok bele. |
Bejelentkezés
Hirdetés |