Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítása akkutöltőnek
Témaindító: Sarok Adrián, idő: Nov 9, 2007
Sziasztok!
Sajnos kényszer helyzetben vagyok, fel kellene tölteni az autóm akkuját, de a töltőm az kb 2000KM-re van tőlem. Amim van az atx táp, a saját gépembe, így át nem nagyon alakítgatnám, viszont találtam egy (hála a jó istennek a sárgáktól mindig többet rendelek mint kellene) egy dc-dc konvertert elvileg 15Von 2A-t tud. Ha összekötöm , beállítom a feszt feltölti nekem az akkut? Előre is köszi a segítséget!
Igen, csak tegyél vele sorba áramkorlátot, mondjuk egy soros izzót, mert különben tönkre fog menni. A 2A az ennél azt jelenti hogy nem szabad többel terhelni, nem azt hogy nem ad ki többet.
Rendben köszönöm!
Nem felejtem, sorba izzó! (az még akad)
Nem lehet lejjebb tekerni a feszt? Hogy 12v ból csináljon 13v-ot? Sorbakötni egy digimultit árammérő módba, és úgy belőni a feszt hogy 2A-el töltsön maximum. Igy ahogy esik a töltőáram, úgy lehetne emelni a feszültséget.
Sziasztok!
Ezen a kapcsoláson szeretnékannyit változtatni, hogy ne legyen rajta túlmerülés figyelés. Ehez elég a TL431 Anodját megszakítanom? A másik, hogy a pc táp GND-jét elszigetelhetem a háztól /földeléstől/ és a az akkumulátorra menő negatívot ráköthetem e helyette.? Ez nem okoz e vezérlési gondokat valamit érintésvédelmileg is megfelel e? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
Hozzájutottam egy Gold MS 400 atx P4 PC tápegységhez. AT 2005B vezérlő Ic van benne. Szeretném átalakítani Akkutöltőnek. 55-70 ah savas akkumulátorhoz. tehát jó lenne ha 5A bírna 14V-on. Ehhez kérnék segítséget tőletek. Sajnos csak kezdő vagyok.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Helló! Kérdésem volna a Tisztelt Hozzáértő Urakhoz.
Adott egy 12V-os kapcs.üz. táp. Szeretném kiegészíteni hogy 6V-os SLA aksit töltsek vele, áramkorláttal és fesz.beállítással. Alap lenne egy sima stabIC-s töltőáramkört mellétenni, majd elgondolkodtam rajta, hogy legalább az fesz.beállítást maga a kapcs.üzemű végezné, nem kell annyit fűteni. Szétszedtem és kb 9,5V-ig simán le tudom venni a feszültséget. De kellene ugye kb 7,2 V-os szabályozás, és ott a kapcs.üz. táp már kattog. Mit javasoltok, érdemes-e ezzel tovább játszani, vagy inkább tegyek a táp után egy stab IC-t a fiókból. Kapcsolódik a problémához a leendő áramkorlát, amihez mindenképp kell egy sönt plusz vagy a stab IC, vagy egy plusz op-amp, nem is ez a gond, hanem a kapcs.üz. leszabályozása. Megj. a táp 3,3 Ampert tud, nekem csak 1A kell majd, terhelési gond sztem nem lesz. Köszi a véleményt! A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
Sziasztok!
Egy szünetmentes táphoz szeretnék egy akkutöltőt csinálni (elég bika 45-ah-s aksihoz), egy ugyan olyan elektrónikát néztem ki ebay-en, amit már rakos28 felhasználó is balinkelt egy képpel (oldal tetején). A tápegységem 12v-os, az amperek miat ne kell aggódni, az van, az lenne a kérdésem, hogy ha az áramkör után nem szertnék egy izzót sorbakötni, akkor mivel tudnám helyettesíteni? Esetleg egy 5a-es dióda nem lenne jó, már csináltam egyszer egy ilyet, igaz az csak 7ah-s aksi volt, ott úgy oldottam meg, hogy egy 5w 20 ohm-os ellenállás és egy dióda volt sorbakötve, ez tökéletesen működik a mai napig, de gondolom az a 45ah-t soha nem töltené fel... Illetve, hogy az elektrónikából kijövő feszt mennyire állítsam? Előre is nagyon köszönöm!
Kinézheted, de semmi értelme. Az akkumlátorokat lehetőleg állandó árammal kell tölteni, míg el nem érik a töltési végfeszültségeiket. Tehát, áramgenerátorral kell tölteni. A számítógép tápegység, és az általad kinézett áramkör is feszültség generátor.
Idézet: „nem szertnék egy izzót sorbakötni” Pedig áramgenerátort feszültség generátorból legegyszerűbben soros izzó közbeiktatásával készíthetsz. A töltőáramot azért szükséges korlátozni, mert egy állandó tápfeszültséböl kivett áramot az ohm törvénynek megfelelően az áramkörben levő ellenállások összege határozza meg. Ezek az ellenállások a tápegység, és az akkumlátor belső ellenállásai. Ezek viszont nagyon kis értékűek, (azért feszültség generátorok) és a tápegységből felvett áramot nemigen korlátozzák, így igen nagy áramok tudnak kialakulni, ami mind a táp, mind az akkumlátor tönkremenetelét okozhatják. Mindenképp kell valamilyen áramkorlátozó ellenállást használni (a dióda használata nem az áramkorlátozást szolgálja, hanem az akkumlátor visszahatását akadályozza meg) a maximális áram korlátozására. A nagy áramok miatt a legegyszerűbb ellenállás az izzó ellenállása, aminek további jótékony hatása, hogy igyekszik az áramot állandó értéken tartani.
Köszi a választ! És esetleg ha egy ilyet tennék bele? Ezen lehet korlátozni az átfolyó áramerősséget is.
És ezt honnan olvastad ki? Én nem látok áramkorlátozásra utaló szöveget, mindössze azt, hogy max 9 A . Ez nem áramkorlát, mindössze azt jelenti, hogy az ezt meghaladó áramfelvétel esetén a védelem működésbe lép, de ez nem üzemszerű állapot. Ha mindenáron buck konverterrel akarsz akkut tölteni, akkor olyat keress, ahol látsz CC (áram), és CV (feszültség) beállítási lehetőséget.
A buck konverteres akkumlátor töltés akkor hasznos, ha másik (pl. gépkocsiban levő) akkumlátorról szeretnéd tölteni, mondjuk a modellben levő akkudat. Ha a hálózatról szeretnéd, akkor miért nem alakítasz át egy PC tápot akkutöltőnek, ebben a topikban találhatsz megoldást. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Azért szeretném így megcsinálni, mert a táp már adott, és az 12v-os. Egyébként rájöttem, hogy az előbb hülyeséget linkeltem, mert az lefelé konvertál. Nézd meg ezt, ezen elvileg lehet állítani, de ennek meg nem értem teljesen, mert a főcímben az van, hogy le,fel, de a leírásban meg nem látom, hogy lehetne vele növelni is a feszültséget.
Vagy egy ilyennel nem lehetne megoldani?
LM317 -el lehet csinálni áramgenerátort, erre példát találhatsz az adatlapon, a hozzá tartozó számítással együtt. Ha egy ilyet akasztasz a 12 V -os táp után, akkor avval tölthetsz akkumlátort. Csak előbb meg kell emelni a 12 V -os táp feszültségét 14,4 - 14,5 V -ra, hogy 12 V -os akkumlátort tölthess vele.
Köszi a segítséget, és bocsi, hogy ilyen értetlen voltam. Tehát akkor összegzve a 12v-os táp után egy olyan buck converter, amit előszőr linkeltem (amit rakos28 is linkelt) majd egy lm317 és úgy rá az aksi. A linkelt rajzot az lm317 adatlapján találtam, az a bekötés jó lenne? És akkor a Vout ra az ellenállás után megy az aksi, ugye? Illetve az a 24 az 24 ohm-ot akar jelenteni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Sziasztok.
Elleknkező irányba is működik a dolog? Tehát egy 24V töltőből lehetséges tápegységet készíteni? Keresem már egy ideje a leírást,de nem találok. A töltő egy S.P.E. 24V 12A képes , nekem nagyjából ekkora teljesítményű tápegységre lenne szükségem egy habvágóhoz(vezérlés,motoronként 3A,vágószál fűtés). Köszönöm előre is. István
Fordítva nem biztos, hogy működik a dolog. Ha igazi töltőd van, akkor annak kimenete áramgenerátoros, ami azt jelenti, hogy a kapocsfeszültsége függ a terhelő áramtól.
Ha olyan "töltőd" van, amelyiknél a töltőáramot fokozatkapcsolóval lehet állítani, akkor esélyes lehet.
Helló proli007! Én egy Codegen ATX 2.03 P4 300X 300W-os Pfc-s táppal odáig jutottam az alapján amit Adrián leírt,hogy az 5v puffejét,szűrő tekercset kivettem.Megtaláltam a figyelő 100ohm-os ellenállást és a 12v pufferját kicseréltem ahogy leírta.Itt megfulladt a folyamat.Valahogy nem igazán értem mert megkavart a válaszod rendesen. Egy rajzot találtam a táphoz,már ha tényleg ehhez tartozik mert abban sem vagyok biztos.Akku töltő készülne belőle..Próbáltam megkeresni a topikot aminek a címét megadtad csak nem találtam meg. Tudnál segíteni összehozni belőle egy töltőt?? Válaszod és segítséged előre is köszönöm!!
Hello! Ahhoz, hogy töltőt készíthess egy PC-tápból, elsőként el kell jutni oda, hogy 15V feszültséget tudjon szolgáltatni a PC táp átalakítás-ban leírt eljárások alapján. De ezt csak "saját erőből" tudod megoldani, mert minden táp más kapcsolással rendelkezik. Az után lehet gondolkodni a töltővé alakításon.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Értem,de mégis kb hol keressem?? Egy KA7500B vezérli és van egy LM 393P,bár annak nem tudom mi a szerepe.
Sziasztok!
A kaptam egy izmos tápot (adatlap a csatolt képen). Hirtelen felindulásból arra gondoltam, hogy csinálok belőle egy akku töltőt. A gond csak az, hogy a kimeneti feszültség állító potival csak 11,5V és 12,5V között tudom állítani a feszültséget ami kevés. A kérdésem az lenne, hogy érdemes vele bíbelődni és átállítani a feszültséget vagy inkább maradjon meg annak aminek tervezték, mert nagy szükségem lenne egy 12V 20-25A-es töltőre.
Annak a trimmernek a két végén (de az egyiken biztosan) van egy ellenállás. Megméred az értékét, és beteszel egy picivel kisebbet vagy nagyobbat (10-20%).
Köszönöm a válaszod. A kérdés csak az, hogy mennyire lesz tartós így a táp.
Sajnos bukott a mutatvány, mert 14,1V-nál letilt a táp. Nem engedi feljebb vinni a feszt
Ha tettek bele komparátoros túlfeszfigyelést az ciki, bár nem értem hogy az akku töltéséhez miért ne lenne elég az a fesz.
Van benne sajnos. A 14V határeset nem árt 2,4V/cella feszültségig tölteni.
"Csepptöltőnek" jó lesz ! Mindenféle külön áramkör nélkül akármeddig rajta hagyhatod az akkut...
Sziasztok!
Utánépítettem az un. "szlovák" töltőt. Egy 350W ATX tápot "heréltem" a leírt módon (5v-os ág tekercs eltávolítva, kondik nagyobb fesz. re cserélve). Így működik is, a kimeneten 28V van. De a töltő csatlakoztatása után (TL494 3 láb) a fesz csak 6v, és hiába állítom a potit semmi nem változik. (két led világít: az alacsony fesz és a töltés jelző). Mi lehet a hiba??? |
Bejelentkezés
Hirdetés |