Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   93 / 193
(#) SzervízMacska válasza joker89 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Már ne haragudj, de a 7-es hegy az 370 fokos. Ha annál 10% alatti az eltérés, nem értem a problémádat. De ki mondta neked egyáltalán, hogy méregetni kell? Ez már vagy harminc éve úgy van, hogy ha kattog, akkor jó...
(#) SzervízMacska válasza pittti hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Vagy egy rossz hőmérő... Gondolkodjunk! Ha rossz lenne a kapcsoló, minden heggyel a maximumig melegedne.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
(#) joker89 válasza klenósanyi hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Így gondoltam én is. Más választás nem is igen van, csak sajnálom, hogy két új hegyet lehet elfekvőbe rakni. Meg ugye kicsit furcsáltam is a dolgot.
(#) joker89 válasza pittti hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Köszönöm a tippet, de mint írtam szinte új darab, látszik rajta, hogy épp caak kipróbálhatták. Azért lehet kipróbálom egy ócska kapcsolóval, még régebben kaptam egy ócskát.
(#) joker89 válasza joker89 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Olyan egyszerű mint egy bot, ezért is akartam ilyet, és ezért is csodálkozok rajta ennyire.
(#) joker89 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Ez igaz itt én írtam el, bocs, amúgy tudom, hogy annyi fokos. A lényeg nem is a 7-es hegynél vagy 10%-os eltérésnél van. Ismerem a páka működési elvét. A belső hangom mondta, hogy jó lenne ha rámérnék a 8-as hegyre ugyanis ha szanaszét koxolódik az nem szokott egy pákánál jót jelenteni. Ha meg már ez bekövetkezett csak jó lenne tudni, hogy az ón rossz e, vagy a hegy, vagy pedig a fűtési hőmérséklettel van baj. Nem vagyok nagy koponya, de próbálom keresni az összefüggéseket. Nem azt mondtam, hogy a maximumig fűt, hanem azt, hogy túlfűt a hegyre jellemző értéknél, és akárhogy nézzük a 425 helyett az 525 sehogyse fér bele a 10%-ba. Arra is gondoltam, hogy nem eredeti a hegy de bele van írva, hogy weller ptd így gondolom ez, az.

Ennek ismeretében vettem én is, és kicsit csalódás, hogy beleteszem az új hegyet és mire kattog lekoxolódik. Dehát ez van. Maradok a 7-es hegynél, és a 8-ast meg valami nagyobb hőt igénylő feladatra fodom használni.
(#) pittti válasza joker89 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Mi az ördögöt akarsz vele forrasztani? Nekem 5-ös, 6-os hegyeim vannak amivel dolgozni szoktam (bár egyre ritkábban használom amióta megvan a Metcal) - 7-est maximum kiforrasztáshoz használtam eddig. A normál forrasztóón 170 - 210 fok között ömlik meg, tehát a fenti hegyekkel is bőven van még hőtartalék.
(a túl magas hőmérséklet árt is az ónnak, szép „kásás” lesz tőle a forrasztás!)
(#) joker89 válasza pittti hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Hát igazából semmi különösöt se, csak nincs más hegyem még, ez volt hozzá mikor vettem. Meg van egy régi 5-ös mágnesem, ami az ócska mágneskapcsolóval jött, de az új hegynek már nem olyan felfogatása mint a réginek és még nem szereltem át rá.
(#) pittti válasza joker89 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Általános célra vegyél 2db 6-os hegyet, egy tűhegyűt, és egy kicsit szélesebb, véső formájút - ezzel a kettővel a forrasztási feladatok 90%-a megoldható. Aztán az igényeidnek megfelelően vehetsz még olyat, amire úgy érzed szükséged van.

(Persze jönnek majd az okosok, hogy ez kevés - mindenhez a megfelelő hegyet kell használni. Ami részben igaz is, a szomszédomnak 3 tejfölösdoboznyi pákahegye van, viszont a legnagyobb része vadíúj, soha nem használta. De ott van!)
(#) joker89 válasza pittti hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Valószínűleg így fogok tenni

Igazából a régi Solomon pákához 3 hegyem volt. Egy tűhegyű, a gyári sajátja(szinte mindig ezt használtam) meg egy nagy lapos véső alakú. Eddig mindent meg tudtam csinálni velük még az smd-ket is, így nekem igen elég lesz az a 2db hegy a Wellerhez is.

Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) klenósanyi válasza pittti hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Ezt rosszul írtad. Nem a mágnes éri el a Curie pontot, hanem a hegyen lévő pogácsa, hiszen attól függ a hőmérséklet. A mágnes a kapcsolóban van. Ha a mágnes válna paramágnesessé, akkor mindig a rá jellemző hőmérsékletnél kapcsolna ki. Annak a mágnesnek semmi baja, szerintem a kollégának rossz a hőmérője.
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Légy szi' pillantsatok már rá az előző hozzászólásomra. Lehet-e ezzel valamit kezdeni, vagy vegyek egy másikat ?
(#) pittti válasza klenósanyi hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Jogos a kiigazítás, természetesen nem a mágnesességét, hanem a mágnesezhetőségét veszti el a hegy végében lévő betét - hiszen a mágnes ami kapcsol az a kapcsolóban van.
(hiába no - öreg vagyok mán!)
(#) SzervízMacska válasza pittti hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Én még nem tapasztaltam kásásodást, de vettem egyszer próbából egy 6-os hegyet, s azzal remek hidegforrasztásokat, vagy inkább taknyolást tudtam csinálni. Igaz, csak két pákát vettem újonnan, de 7-es hegy volt gyárilag mindkettőben. De lehet, hogy ők sem értenek hozzá...
(#) Nerazim hozzászólása Feb 9, 2016 /
 
Sziasztok!
Van valahol egy táblázat ahol össze vannak foglalva a jellemző márkák pákahegy méretei? Vettem egy forrasztópákát kínából (GJ 907) és szeretnék hozzá venni itthon, ha lehetséges pákahegyet. Valaki tudna ebben segíteni? Köszönöm előre is.
(#) gerenk válasza pittti hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Majdnem jó, nem a mágnes kapcsol hanem a mikrokapcsoló. A páka fűtőrészében van egy rudazat amelynek felső végén van egy hengeres mágnesdarab, a rudazat alsó vége a mikrokapcsoló mozgó
érintkezőjéhez kapcsolódik. Hegy nélkül a páka nem fűt a mikrokapcsoló nyitva van. Hegyet behelyezve a pogácsa magához vonzza a mágnest a mikrokapcsoló zár a fűtés megindul.
A hegy számozásának megfelelő hőfokon /Curie pont/ a pogácsa elveszíti mágnesezhetőségét
/olyan lesz mint egy fadarab/ a mágnes elengedi a fűtés megszakad. Pár 10 Cfok hűlés után a mágneses kapcsolat ismét helyreáll, a folyamat ciklikusan ismétlődik a páka mikrokapcsolója
kattog.
(#) Balázs válasza Nerazim hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Ilyen fűtőelemre ráhúzós hegyeket a Hakko pákáknál láttam, de azt írják, hogy ennek más a mérete. Nem vagyok biztos benne, hogy itthon találsz hozzá hegyet, szerintem marad az ebay.
(#) sonique hozzászólása Feb 9, 2016 /
 
hello

vettem egy ZD-929C -t
az lenne a kérdésem hogy a solomon IRON-N páka lábkompatibilis vele ?
mert jobb lenne weller heggyel jobb lenne hasznalni az meg csak abba jo
igy az egész lenne 15e ft ba masik pákával együtt
Bővebben: Link

köszi
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) Nerazim válasza Balázs hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Oké, köszi a segítséget. Esetleg még abban tudnál segíteni, hogy lekopott a pákahegyről a fényes bevonat, ebben az esetben kell cserélni vagy ha dörzspapírral megcsiszolom még jó lehet?
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
(#) elactrofan válasza sonique hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Szerintem ebbe nem jó a Weller hegy.
(#) elactrofan válasza Nerazim hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Ha lekaparsz valami védőréteget valamiről az mitől lenne még jó?
Átgondoltad ezt a kérdést?
(#) steelbird válasza Nerazim hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Csiszolhatod, de rövid időn belül mindenképpen cserélni fogod, mert innentől kezdve nagyon gyorsan el fog fogyni/égni.
(#) Poli válasza Nerazim hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Szia!
Nekem egy fahrenheit 28003 forrasztópáka állomásom van a fűtőbetét átmérője 5,8mm, a hegy külső átmérője 7,25mm, a hüvely mélysége 33,2mm.
(#) Nerazim hozzászólása Feb 10, 2016 /
 
steelbird és Poli: köszönöm a segítséget.
Ui.:Azon gondolkodtam lehet fogom a pákahegyemet és bemegyek egy boltba vele, hogy olyat adjanak ami ezzel megegyezik. Nyíregyen tud valaki ilyen boltot esetleg?
(#) Nerazim válasza Poli hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Találtam a neten adatot a pákahegy méreteire közben: Belső átmérő: 5,80mm, Külső átm: 7,55mm, belső hossz: 34,62mm...Na most tanácstalan vagyok h az a 1,42mm hosszban ill. 0,30 mm külső átmérőben sokat számít-e.
(#) granpa válasza Nerazim hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Mivel rátolod, nincs jelentősége. A lényeg, hogy rámenjen (belső átmérő).
(#) Nerazim válasza granpa hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Köszi az infót.
(#) NooooP válasza Nerazim hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Szia!
Van itt az oldalon a videók között egy bemutató, hogy lehet pákahegyet cinkkel bevonni galvanizálással... talán érdemes kipróbálni.
(#) Nerazim válasza NooooP hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Ezer hála megnézem, köszi
(#) kovitomi hozzászólása Márc 6, 2016 /
 
Sziasztok!
Nem is olyan rég, kérdezősködtem itt a topikban, kezdő pákával kapcsolatban. Nos azóta már bőven ideért és forrasztgattam is nagy megelégedéssel az akkor megtárgyalt GJ907 pákával. Ami nagyon zavaró az a rövid kábel, pontosabban a védőföld krokodil csipeszes kábele. Gondolom a tápkábelek a páka belsejében forrasztva vannak, tehát én magam nem tudnám kicserélni. Ki lehet egyáltalán cserélni nálunk (Mo.) is használatos rendes védőföldes nagy villásdugóval szerelt kábelre? Ha igen, akkor bármilyen kábel jó (pl. pc tápkábel szétszedve, elég vastag és erős is) illetve van aki csinált már ilyet, esetleg pesti vagy a környéken lakik és segítene átalakítani!?
Köszönöm a türelmet!
Üdv
Következő: »»   93 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem