Fórum témák
» Több friss téma |
Persze, gondolom, Én sem szoktam ilyesmin fenn akadni. A tényleges frekvencia ebben az esetben, mint heterodyn rendszerűeknél annyira nem lényeges. Csak mint észrevétel mert ismerem a kapcsolást, és sokáig szemeztem vele, hogy egyszer megépítem, de ez elmaradt. Helyette építettem sokkal komolyabbat, ami a növekvő igényeket jobban kielégíti.
Nálam is félbe maradt, csak mint érdekességet kezdtem el megépíteni de igényeimet messze nem fedi le. Szkópom 250 MHz-es, szignálom 520 MHz programozható, duplázóval, frekvencia mérőm 2,5
GHz-es. Ez azokhoz képest nem komoly műszer.Igazából egy legalább 1 GHz sweep kellene még.
Ne ebbe az irányba indulj. Az egyetlen értelmesen kalibrálhatóan működő jószág a DDS wobbler. Ferkógyerek fejleszett egyet a link alapján. Annyira jó, hogy sorozatban kellene gyártani. 160 megáig tudsz ele hangolni.Bővebben: Link
Pedig de. Azt én nem is vitatom hogy az jó. Csak nekem két problémám is van vele, az egyik hogy kell hozzá a PC. Ilyet semmiképpen nem akarok, nekem egy poti kell amivel állítani tudom a fekit, meg legyen egy kimenet rajta amire rákötöm amit akarok, és a végeredményt megjelenítem a szkópon (faék egyszerű szignál, csak nem forgókondival). A másik az ára, ezt a projektet én ennek a töredékéből kívánom megalkotni. Amiről írtam abban nincs még 2000Ft-nyi alkatrész sem, és amit tud az nekem bőven elég.
Nem kell hogy precíz legyen, annyi kell hogy mondjuk 1-2dB-en belül egyenes legyen az amplitúdómenete a teljes sávban, kb. ennyit tudott az az EMG is ami nálam volt. A DDS jó dolog és ha úgy vesszük egyszerű is, de egyelőre horror árban van. Nem fogom annyit és olyan célokra használni hogy abba nekem megérje beruházni.
Akkor SI570 vagy Si5351 tipusa amiből egyből 3 féle freki is kijön ebayon kb.: 5-10 $ az ára. Poti helyett enkoder tárcsa amit tekerhetsz.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
si5351 egyik verzio
OCXO a Si hez mert kissé mászik a sima kvarc ennyi féle kitben készen "olcsón" Hasonló környezetből arduino nano panel is ~ 6-800 Ft. Forrás kódok, minták, megtalálhatók a hálón . ardu+Si házassága Na jó kell még 1 kijelző is meg 2 3 gomb tekerő rá . Bocsánat csak 160 MHz megy ... légy szíves nézd el ezt a hiányosságát!
Sziasztok,
Elkészült a GDO-m, a 2008-as RT évkönyvben megjelent cikk alapján építettem. A beépített frekvenciamérő passzív üzemben is működik, így szükségtelen a forgót skálázni. Van benne egy fázistolós oszcillátor is, amivel kb. 700 Hz-es AM (és némi járulékos FM) modulációt lehet létrehozni aktív módban, de ez kikapcsolható. A tekercskészlet elkészítése még hátravan, egyelőre a fiókban talált légmagos tekerccsel próbáltam ki. A beépített frekvenciamérőt az interneten talált cikk ( Bővebben: Link ) alapján építettem, nagyon hasznos holmi és "első rúgásra" indult. Mellékelek pár képet. Az elsőn aktív módban mutatja az GDO frekvenciáját, a másodikon passzív módban mérem vele egy modellirányító adó frekvenciáját. A harmadik kép bizonyítja a frekvenciamérő pontosságát (az adó kristályvezérelt). Szeretnék majd építeni egy 27 MHz-es AM modellirányító adót és vevőt, ehhez fog majd segítséget nyújtani ez a kis műszerecske. A feliratok majd elkészülnek... egyelőre fő, hogy működik. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Szia !
Szép igényes munka, gratulálok hozzá, használd sikerrel. Mennyire egyenletes az oszcillátor kimenőszintje az a sávon való végighangoláskor ? Nincsenek benne DIP-ek ?
Kösz!
Egyelőre örülök, hogy működik. Jelen formájában 14,51 MHz-től 28,63 MHz-ig hangolható. A legnagyobb amplitúdó 14 MHz-en van, ha itt "0 db"-re állítom a műszert, akkor a sáv felső végére egyenletesen "-10 db"-ig megy le a jelszint, nem látok hamis DIP-et.
Az jó, belenéztem a cikkbe, a 12. ábra amit elkészítettél ? Forgónak mit használtál ?
Igen, azt építettem meg. Forgónak egy régi autórádióból kitermelt AM/FM kettősforgó AM részét használtam. Mellékeltem egy képet a kísérleti panelről. Ugyanezt a forgót építettem be.
Azzal a forgóval a 27 Mhz sávra épitendő készülékeid hangolt köreit jól be tudod állítani. Ha magasabb frekvenciákat célzol meg már nem felel meg.Én is építettem az 1985 évkönyből URH FET GDO-t , abban is PVC2 forgó van, de az FM hangolórészt használtam de igazán egy jó kis méretű stabil légforgó lenne az igazi. A FET-ek belső kapacitása a forgó kezdő kapacitása és egyéb szerelési kapacitások miatt 180-200 MHz felett már nem tudom használni.
Egyébként hasznos kis eszköz, csak nehéz használni árnyékolt körök esetén.
A frekimérőd nem elég nagy felbontású a 27 MHz mérésére. Pl. egy modellirányító csatorna frekvenciája 27,145 MHz, és ezt legalább 1 tizedes pontossággal kéne mérned, az pedig 6 digitet igényel, nem négyet. (az ilyen célra használatos frekimérők általában 8 digitesek) Amúgy jó a mérőd, de nem erre a célra.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
Ez a mérő ebben a formájában a megahertzeket kéttizedes pontossággal mutatja. Néhány dióda és egy tranzisztor beépítésével aktiválni lehet az ötödik digitet is, és akkor 1 kHz pontossággal méri a megahertzeket. Lehet, hogy ha lesz kedvem, beültetem őket. A helyük mindenesetre megvan.
OK, de a 27 MHz -es sávban egy rádiócsatorna szélessége 10 kHz. Azt nem elég 1 kHz pontossággal mérni. (bár a pontosság nem csak a digitek számától függ, az csak korlátozza az elérhető pontosságot)
Ehhez még hozzá jön a GDO környezetében lévő szórt kapacitások 27 MHz biztos érezhetőek már.Szabadon futó LC kör nem biztosan fog 1KHz alatti hosszú idejű stabilitást adni.
Így a frekimérőt se kell túl pontossá tenni. Persze így is jobb mint a mechanikus skálás,rajzolt megoldások. Egy rezgőkör rezonanciáját meg lehet "saccolni" így is vele, ahova meg pontosabb mérés kell oda más eszközt kell felhasználni. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
A 27 MHz sávban a modellirányító csatornákon az adónak kristályvezérlésűnek kell lennie. (a vevőnek már nem) Az adó frekvenciáját pedig illenék minél pontosabban a 10 kHz -es csatorna közepére állítani. Ez pedig szükségessé teszi az 1 kHz -nél nagyobb felbontást.
Ennek gyakorlati jelentősége abban van, hogy ha a pontosan behangolt vevő elhangolódik is, (márpedig az szokott) lehetőleg szimmetrikus legyen a tűrési mező. Ha nem az, az adó frekvenciája az egyik, a vevőé a másik oldalra hangolódik, akkor áll elő a sokak panasza, hogy a hatótáv lecsökken 10 m -re. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
Tisztelt Fórumtársak!
Készülő frekvenciamérőm alapsávi frekvencia tartományát menetközben kissé feljebb terveztem. Jelenleg egy 600MHz-es ECL számláló az első fokozat és az ezt meghajtó komparátor szintén 600MHz-es. Arra szeretnék ötletet kérni tőletek, hogy a komparátor 60KOhmos bemenetét milyen típusú fettel lehetne megemelni, ami még működik ezen a frekvencián. Köszönet.
Első blikkre BF245, vagy BF961 elkocog szűken 700 MHz -ig. Ha esetleg nem elég, valamilyen gallium arzenid FET akár 10 GHz -ig is, de nem esik le a típusszám, valami CF -el kezdődött.
Köszönöm a választ.
A BF245-el én is szemezek. A BF961-et 300MHz-ig ajánlja a Vishay adatlapja. Nem állítom, hogy mindenáron el akarom érni a 600MHz-et, de amennyit ki tudok hozni annyit azért szeretnék. MGF1302-t találtam nem is túl drágán. Ez 4GHz-ig használható. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Bővebben: LinkSzerintem ne szívj ezzel. Elé kell tenni egy osztót. MB 501 vagy hasonló. Komparál is, oszt is, érzékeny is.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Az vele a baj, hogy nem fér bele a koncepcióba.
Olyan számlálót építek, ahol az összes dekád tartalmát ki lehet jelezni. A prescalerek erre nem alkalmasak.
Az adatlapi Smith diagramján 700 MHz felett is megy, legalábbis mérve van.
Bővebben: Link
Korábban már építkeztem MB501L-el, de az nagyon gerjedékenynek bizonyult. Azóta már több példányban építettem be MC12080-at, ami ráadásul akár 10-el is tud osztani 1,1GHz-ig, és ez stabilan működik.
Most viszont preciziós időalapot fogok használni 10-10 körüli stabilitással. Ezt ki akarom használni úgy, hogy 9 számjegyig kijelezzen a frekimérő. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Jó nagy fa. Lehet tudni valamit az időalapról? Jó kis kihívás.
Szép. Azt hittem, már valami atomórához szinkronizált szerkentyű lesz.
Elvileg már a MR1 540KHz is lehet időalapot állítani !Mivel az is valami atomórához van szinkronozva. Persze 21-22 óráig ... utána alvás van .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |