Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én is arra gondoltam, hogy fordítva bekötve.
Köszi a válaszokat!
Megpróbálkozom a trafó tekeréssel. Ha nem jön össze, beszerzek egy toroidot. A trafó vasa úgy néz ki, eredeti. A szerelvényei ugyanolyanra van festve(elég egyedi szín). Szerintem eredetileg sem volt tele az ablakkeresztmetszet. Legalábbis a takarólemez méretét látva. Utánajárok hogyan kell kiszámolni az értékeket. A segítségeteket az értékek meghatározásánál kérném.
Fűtés: 2*4,2A 6,3V (8*0,9A + 3*0,35A) Anód: 2*0,36A 250 V (8*72mA + 3*4,6 mA) Rács (Bias): ?A -22,5V Ezeket bogoztam ki a cső adatlapjáról. Bővebben: Link A fűtés rendben van. Anód max 360V ez is rendben. A kérdés a rács! -22V kellene neki, de miből lesz ez ennyi ellenállás után? (Bocs, amatőr vagyok, a tudásom hiányos, de elszánt vagyok)
A téma rajzai közt itt a méretezés; kb a 140. oldal táján.
Először kell a voltonkénti menetszám. Legegyszerűbb a 6,3V-os tekercs menetszámát megszámolni szétszedéskor. A rács tekercsén elhanyagolható az áram, de csak akkor, ha rácsárammentes a munkapont beállítása!
Szétszedéskor minden tekercs menetszámát felírtam. Milyen átmérő, hány rétegben, + rétegenkénti menetszám.
Primer: 8 réteg, rétegenként 50 menet (átlag) 0,8 mm Szekunder: 5 réteg 4 db 80 menetes + 1 20 menetes. 0,5 mm (persze ez kétszer) Rács: 1 réteg 150 menet 0,2 mm Fűtés: 1-1 réteg 12 menet 1,3 mm
Mekkora a vasmag keresztmetszet?
40mm*37mm
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
Egy méretező programmal kiszámoltattam a hálózatit, és nagyjából az eredeti (általam letekert) értékek jöttek ki.
Primer: Áramsűrűség: 2,5T Menetszám: 396 Huzalátmérő: 0,9 Én 400 menetet találtam 0,8 mm drótból. Szekunder: Fűtés x2 6 V/4200mA Menetszám: 11 Huzalátmérő: 1,5 Én találtam 12 menetet 1,3mm drótból Anód x2 250V/360mA Menetszám: 475 Huzalátmérő: 0,5 Én találtam 420 menetet 0,5 mm drótból Rács: 80V/50mA Menetszám: 152 Huzalátmérő: 0,2 Én találtam 150 menetet 0,2 mm drótból
Idézet: „Áramsűrűség: 2,5T” Ez A/mm2 lenne, nem?
Bocsi, elírtam.
Gerjesztés: 1T Áramsűrűség: 2,5 A/mm2
Nem trafós topikban kellene boncolgatni a témát?
Akkor egy témához illő kérdés.
Rács: 80V/50mA A mellékelt kapcsoláshoz megfelelő? Mármint trafó adat. A rács elvileg -22V ot kapna
A menetszámok nagyjából stimmelnek, de a határon vannak. Ha ehhez a vashoz ragaszkodsz, én 10-20%-al megnövelném a menetszámokat. Hátrány: cca. 100-300 HUF plusz költség, a drága réz miatt. Előny: sokkal kisebb gerjesztés, mágneses szórás, brumm, hosszútávon is megbízhatóbb trafó. 1 SÖR ára.
Legyen mondjuk ~20V-os trafótekercs... nem igazán lényeges, mivel ugye a csövenkénti munkapontbeállítást se szeretnéd kihagyni. Ezt legegyszerűbben szűrt ellenállásosztóval tudod megcsinálni, illetve annak közepére párhuzamosan bekötött, csúszkával pedig a rácslevezető ellenállásokra kötött trimmerpotikkal.
Üdv. Keresek egy rádiótecnika ujságban valamikor megjelent E130L pp kapcsolást. Nincsen valakinek a gépén véletlen? A gugli már nem a barátom.
Nem az volt ami itt a forum képei közt van. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2016
2005. évi RTÉK 62. oldal, Plachtovics féle 45W -os?
Ez az köszönöm.
A kimenő méretezése nincs meg? A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2016
Itt az egész cikk, Tibi!
Köszöntem!
Üdv!
Amíg elkészül a trafóm, gondoltam kicserélem az elkókat. A legelső puffer kondi a folytó előtt az anódon 220 µF/350V. Na most ilyenem nincs. Viszont van sok 47µF/450V, ill 330µF/400V. Használhatom a nagyobbat, vagy rakjak össze 5 x 47 µF-t? Kétszer? Nem tudom mekkora a megengedett max. Vagy a folytó előtt nem gond? Utána a rajzon 100µF/250V van, a valóságban pedig 47µF volt. Ez egy gyárilag módolt erősítő, van néhány eltérő értékű alkatrész. Köszönöm a segítséget.
Mivel nem csöves egyenirányítás van, ezért mehet a 330µF vagy több is.
Köszönöm!
Sziasztok!
Lenne sok kérdésem! A Beag APX100 erősítőmnél csövenként állítom a nyugalmi áramot. Az 1 Ohmos katód ellenálláson ellenőrzöm a nyugalmi áramot. A novik 1202 erősítőnél ezt hogy ellenőrzöm? Nincs katód ellenállás. Ha átalakítom a kapcsolást, csövenkénti rácsáram állításra, nem kell párba válogatott cső? Így tudom kompenzálni a csövek közötti eltérést? Az megfelelő, ha az APX100-nál (mellékelt rajzon)alkalmazott módosítást használom csövenként? Milyen értéket kell beállítanom? -22V 1kHz szinusz jellel a bemeneten 4/8 Ohm műterheléssel a kimeneten megfelelő(mivel a rácsáram több mindenből adódik össze ha jól tudom)?
Ennek a tápegységnek mi értelme, a fojtó miért nem szűri az anódtápot (is)? A kettős szekunder közepére kötött alsó kondi valami unortodox feszültségduplázó akar lenni? És működik is?
>> A graetz-hidas kétszerezőhöz ui elegendő 1 szekunder << Persze akinek ingyen van a réz..))
Elnézést kérek az orosz barátaink által elkövetett hibákért!
Bár lehet hogy oka volt.
Bocsáss meg, de ki kell javítsalak: nem rácsáramot, hanem nyugalmi anódáramot kell beállítanod. A legegyszerűbb megoldás, ha a katódok és a test közé beteszel egy-egy 1 ohmos néhány wattos ellenállást és az azokon eső feszültség adja majd meg az anódáramot. Az APX100 topikban szerintem konkrét kivitelezést is találsz hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |