Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   165 / 1320
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Márc 2, 2008 / 1

Szerintem nem ugyanarról beszélünk.

Azt hiszem, Szilárdnak az LCD_RUTIN.TXT include file maga az az asm, amiben lévő rutint szeretne meghívni. Ha valóban így van, akkor viszont semmi trükközésre nincs szükség, az include-dal beemelt kód ugyanúgy viselkedik, mintha a beemelő kódba beírtuk volna azt egy az egyben.

Ha nem sikerül egy, az include-ban lévő rutin meghívása, akkor ott valami más lesz a gond, pl. kis-nagybetű eltérés vagy valami ilyesféle.

A global-extern páros akkor kell, ha két külön asm file-ról van szó, amiket külön-külön fordítunk, valamint linker script segítségével linkelünk. Ehhez az MPLAB-ban a Source files alatt kell felsorolni mindkét asm-et, és a Linker script-hez meg kell adni valamit, ami alapján linkeli majd az asm-ek fordítása során elkészült objecteket.
(#) szilva válasza szSzilard hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

A "GLOBAL KIIR" nem definiál KIIR címkét, azt ki kellene írni a rutin elejére, mondjuk a GLOBAL utáni sorba, pl. így:

1. GLOBAL KIIR
  2.  
  3. KIIR
  4.       MOVLW ...

Az asm-ben meg csupa nagybetűsként hivatkozz rá, ha így marad.
(#) watt válasza pet hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Olvasd el az oldalamon az erről szóló cikket!
(#) szSzilard válasza szilva hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Az nem lehet a probléma oka, hogy a meghívott kódbam a változók a meghívás helyén vannak deklarálva?

Mást már nem tudom, hogy akkor mi a probléma: nem tudod meghívni az INC-ben lévő rutint (szerinte nem létezik ilyen), vagy valami más hibaüzenetet kapsz?
(#) szSzilard válasza szilva hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Fordításkor a következő hibaüzenetet küldi:
Overwriting previous address contents (0051)
(#) Sergei hozzászólása Márc 2, 2008 /

srácok árulja el valaki nekem hogy pbp-böl hogyan tudok asm-et vagy hex-et késziteni pic12f629-hez.
kezdek meghülyülni

elöre is köszi Sergei
(#) trudnai válasza szSzilard hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

szSzilard,

Ebbol a kepernyo kepbol nem sok mindent tudtam kideriteni...

Kerdesek

1. Linker scriptet hasznalsz-e
2. Az INC-en belul vannak-e kod vagy memoria elhelyezesre valo direktivak elhelyezve (org vagy code vagy cblock stb stb stb)
3. Az include az nem mas, mint a file beszurasa az adott helyre a forrasban kozvetlen a forditas elott. Kb olyan, mintha Ctrl+C es Ctrl+V -vel behelyezned az INC file tartalmat arra a helyre ahol az #inlcude talalhato... Tehat ha igy csinalod, akkor nyugodtan a kododa betehetned ezt, pl:

akarhol is van ez vagy ehhez hasonlo:

1. kezdet    org 0x000
  2.       goto main
  3.  
  4. int        org 0x004
  5.      goto isr
  6.  
  7. #include "LCD_KIIR.INC"
  8.  
  9. isr
  10.     ....
  11.     retfie
  12.  
  13. main
  14.      ...
  15.  
  16.      end

Szebb lenne amugy kulon asm, azt felvenni a projectedbe, es az INC csak az externeket tartalmazza ahogy azt mar emlegettem korabban...

Ez a hibaüzenet számomra pont valami olyasmire utal, amire trudnai is rámutatott, nevezetesen, hogy az adott címterületre már korábban valamit elhelyeztél (pl. az include-ban), és ezért akad el a fordítás.
(#) vicsys válasza Sergei hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Talán használd a pic mikro basic programot. Ha jól emlékszem 2k-ig free.
(#) Sergei válasza vicsys hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

azzal küzdök már lassan 2 orája de nem engedi a pic12f629-et nincs benne ilyen nem támogatja
esetleg más ötlet?

szerk:meg nekem 14 KB a cucc
(#) Maul hozzászólása Márc 2, 2008 /

Azt hiszem, sikerült majdnem működésre bírni az oshon programozómat. A 16f877a-val jónak tűnik, de én egy 16f628a-t programoznék, és ezzel gond van. A vdd lámpa nem világít, ha rá van kötve a chipre, és annak bármelyik lábára kötve van valami. Tehát ha a vdd be van kapcsolva, és a vss, vagy akár a data láb be van kötve a chipre, nem világít a vdd lámpa és nem kap áramot. Mintha zárlatos lenne, de mint írtam, a nagyobb chippel okés (tudom, hogy más a lábkiosztás, jól kötöttem be mindkettőt). Remélem érthető a gondom. Lehetséges, hogy a sok próbálkozással megöltem a 16f628a-t? Akkor produkálhat ilyet? Vagy mi lehet az oka?
(#) watt válasza Sergei hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Idézet:
„meg nekem 14 KB a cucc”

Gondolom nem ismered a PIC-eket, mert akkor biztos tudnád, hogy nem a forrás fájl mérete határozza meg a lefordított gépikód méretét, de még a hexa állomány mérete sem ad erről infót. Csak miután betöltöd az égető szoftverbe, vagy az MPLAB-ba, akkor tudod meg, hogy a firmware valójában mekkora.

Idézet:
„esetleg más ötlet?”

Mivel sejtésem szerint ezt a forrást nem Te írtad, ezért ha nem találsz megfelelő programot a lefordításához, akkor nincs más ötlet!

Ha magad akarsz programozni, akkor felejtsd el ezeket a kevésbé támogatott és kevés ember által ismert fejlesztő környezeteket és inkább használj gyárit! (MPLAB asm, C18!)

Ha legközelebb valamilyen kész projectet akarsz utánépíteni, akkor olyanba kezdj, aminek megvan a hex állománya, és ne akard módosítani a forrást, hacsak nem MPLAB-ban készült gyári fordítókkal.
(#) watt válasza Maul hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Idézet:
„A vdd lámpa nem világít, ha rá van kötve a chipre...”

Ebben az esetben a lehetséges hibák.
1. Rossz a PIC.
2. Zálat van a PIC nyákján(már ha van neki)!
3. Fordítva kötöd a tápot a PIC-re.

Idézet:
„Azt hiszem, sikerült majdnem működésre bírni az oshon programozómat.”

Szerintem, az nem majdnem működik, mert nem az égetőáramkör hibája a jelenség, ez szinte tuti!
Egyébként ne erőltesd, mert valamit tönkre fog tenni a zárlat!
(#) googa hozzászólása Márc 3, 2008 /

Sziasztok!

Van egy NIGEL nevű fickó, az ő PIC-es projektjeit építem sorban és most jön a soros kommunikációs panelka.
Szereztem egy MAX232N jelű IC-t.
Nigel oldalán azonban tök más lábkiosztások vannak, mint a datasheet-ben. Megnéznétek? Mindkettőt csatolom alul...
Üdv és köszi! gabesz
(#) eSDi válasza googa hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Üdv!

Én nem látok semmi különbséget.... számozások jók.... kondik bekötése jó.... RX/TX RXD/TXD bekötése is jó...
(#) watt válasza googa hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Ha nem azt néznéd, hogy hová van rajzolva egy láb, hanem a láb mellé írt számokat, akkor nem vonnál le ilyen téves és vicces következtetéseket. A másik, hogy ez csont kezdő kérdés, és semmi köze a PIC-hez!
(#) googa válasza eSDi hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Köszi a válaszokat!

Nálam annyi különbség látható, hogy nincs C3 és C4, helyette számozás szerint más van.
Sőt a pdf szerinti 8 és 9 is megfelel in ill. out lábnak, de a 7 és 10 a pdf szerint éppen ennek az ellentettje. a rajzon meg a 7 az in és 10 az out. Ezért mertem kérdezni. Gondoltam, ha már PIC-es kapcsolásokat építek, belefér egy jól látogatott PIC-es topic-ba és senki nem lesz megint megszóló... Tévedtem.
(#) potyo válasza googa hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Idézet:
„Nálam annyi különbség látható, hogy nincs C3 és C4, helyette számozás szerint más van.”

Mi az a más?

Idézet:
„a rajzon meg a 7 az in és 10 az out.”

Ebben biztos vagy?
(#) Sergei válasza watt hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

szia.

mindenben igazad van.mivel már régota porosodik a projekt igy gondoltam kérek segitséget pár embertöl.végülis kaptam csak a végeredményt nem látom mivel nem tudom leforditani a kodot.az eredeti hex koddal meg se mukkan a projekt és innen jött az elvetemült ötlet hogy piszkáljunk bele picit.
ha nem találok forditot akkor véglegesen elteszem a fiok mélyére a projektet.
(#) trudnai válasza googa hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Szerintem csak az zavar meg, hogy C4- -t hasznal IC lab jelolesnek VS- helyett, C3+ -t VS+ helyett stb. Ne foglalkozz vele, nezd meg a PDF-et amit kuldtel, abban a Figure 4-nel a kapcsolast es hasonlitsd ossze azzal amit mellekeltel - lathatod, hogy ugyanaz...
(#) googa válasza trudnai hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Így már világos! Köszi mégegyszer!
(#) Franky hozzászólása Márc 4, 2008 /

Szasztok!
Ford autórádiómhoz szeretnék AUX bemenetet készíteni, CD-tár bemenetén keresztül. A problémam az, hogy el kell hitetni a fejegységgel, hogy rá van kötve a CD-tár. Találtam egy oldalt, ahol le van írva a protokoll működése, de itt el is akadtam. Itt van az oldal: Ford ACP protokoll
Kérdés: hogyan lehetne összehozni valamit, ami kommunikál a fejegységgel. Csak sima MP3-as lejátszót akarok rákötni, nem kell, hogy kijelezze a számokat,meg hasonlók. Gondolom mikrokontrollerrel összehozható valami. Ha tudtok, segítsetek!
(#) whalaky válasza googa hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Azért a kondik értékére figyelj, az adatlap szerinti kondikkal rakd ösze, nekem a NIGEL fickó kondijai nagynak tűnnek.
(#) Jobbagyag hozzászólása Márc 5, 2008 /

Sziasztok! Van arra technikai megoldas, hogy PIC (konkretan 16F877), ne felejtsen el register tartalmat aramszunet idejere?
Kosz
(#) kobold válasza Jobbagyag hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Csak úgy, hogy leállás előtt átírod a saját (vagy külső) EEPROM-jába.
(#) potyo válasza Jobbagyag hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Van többféle is. Egyik megoldás, hogy akku vagy esetleg nagykapacitású kondenzátor felhasználásával az áramszünet idejére biztosítod az energiaellátását (előbbi hosszabb, utóbbi rövidebb áramszünethez). Másik megoldás, hogy érzékeled az áramszünetet, és a lényeges regisztereket elmented az EEPROM memóriába. Természetesen amíg az EEPROM írás tart, addig is biztosítani kell az energiaellátást, de ez megoldható egy nagyobb kondenzátor+schottky dióda segítségével.
(#) bbalazs_ válasza Franky hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Nekem is volt ez gond, de vegulis a kulso radios egyseg mellett dontottem, ami a radion keresztul szolaltathato meg. Van benne mp3 lejatszo is, usb es memoriakartya-olvaso.

itt egy Link

(#) sszasza hozzászólása Márc 5, 2008 /

Kevésbé PIC de azért mikrovezérlős kérdés.
Foglalkozik közületek valaki Motorola (Freescale) controllerekkel?
(#) deguss válasza sszasza hozzászólására (») Márc 5, 2008 /

Én tervezem, már be is szereztem párat, de gondolom ez nem segít Téged tovább.
Következő: »»   165 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem