Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   633 / 780
(#) FRobert válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Csatlakoztatom a nyáktervet (felülnézet) és a kapcsolást. A méréseket külön végeztem, mármind, ráhelyezem a szondákat bekapcsolom, majd kikapcsolom az áramkört, áthelyezem a szondákat stb. A felső feten egy 100:1 szondát használtam.
A 3as képen 100:1 szonda a felső IGBT Source-an (a Gate-jén nem volt semmi), és a másik szonda 1:1 az alsó IGBT Gate-jén
Az 1N4142 diódákkal sorosan nem tettem ellenállást, azokat áthídaltam, csak berajzoltam ha netán majd kellenek.
P.S. Az egyes alkatrész értékei nem reálisak, kérem ne vegyétek őket jóhiszeműen.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) FRobert válasza glaci hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Szia.
A szórt induktivitás 16,7uH (fizikailag nekem 20uH re sikerült), teljes induktivitás 116,9uH, és a rezonáns kondi értéke 83nF (én 4*22nF használtam). LCM3 al mértem
A rezonancia frekvencia névleges terhelésnél 135kHz. Minimális kapcsoló frekvencia 92kHz.
(#) (Felhasználó 46585) válasza FRobert hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Szerintem, ez jó. ( némi félreértés után... ) Holnap leírom, hogy mit látsz. Ez még nem magyarázza meg a melegedést.

De korábban azt írtad, hogy a 3-as képen a két tranyó gate feszt lehet látni...most azt, hogy az alsó tranyó gate fesz, meg a felső tranyó emmittere. ( Ha IGBT, akkor nem source, meg drain van, hanem kollektor, meg emmitter ) Akkor most melyik?
(#) FRobert válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Bocsi az ekezetekert, mobilrol irok.
Akkor pontositok. IGBT hasznaltam, es tevedtem mert colector es emitterjuk van az IGBT nek. A 3as kepben a 100:1 szonda a felso IGBT emittereben van, es az 1:1 szonda az also fet gate-jere van csatolva. A felhasznalt IGBT: STGW30NC60WD
(#) latyakosa hozzászólása Feb 16, 2016 /
 
Visszarajzoltam egy javítandó táp teljesítmény fokozatát (kapcs_tap.png). Az lenne kérdésem topológia szempontból ez egy u.n. "asymmetrical half bridge flyback" kapcsolás (Ez szerint)?

A másik kérdésem, a többi hasonló néven emlegetett kapcsolást pl itt miért hasonlít inkább egy félhidas rezonáns kapcsolásra ?
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016

kapcs_tap.png
    
(#) Transztyuszeres válasza FRobert hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Szia!
A kapcsolást kicsit nem értem; szinttolós,ellenütemű, fetmeghajtós IC után szintén szinttolós,stb. IC?
Próbáltad IR2110 nélkül 10 Ohm-okkal hajtva? Akkor is melegszik?
Elég lenne egy-egy komplementer emitterkövető a kimenetére az IRS-nek, gyorsabb lenne a fel/lefutás.
24 oldallal ez előtt foglalkoztam vele IR21531-el, ami majdnem ugyanez az IC(kimenet):
Eredmények: MMBT , BCP páros (Qg=250-320nC fetet hajt)
(Alkalmazni is fogom nemsokára az IRS-hez, csak most más projekt köt le.)
Próbáld ki. A PNP kollektorokat közvetlen az IGBT emitterhez ill. az NPN-t a +Vcc-hez és bootstrap kondihoz kösd(kell a bootstrap áramkör az IRS-re). Bázisok összekötve->IC kimenet, emitterek összekötve-> gate-re.
Egy próbát megér, lehet félrerakod az IR2110-eidet másra.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
(#) ferci válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
A rajzod az, amit beírtál. A tekercsek menetiránya lenne még fontos bizonyos esetben, de az egyenirányítás módja miatt helyes a megállapítás.
A második kérdésednél ha jól megnézed, ott is csak 1 dióda van a szekunder oldalon és a menetirányt tekintve is flyback.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Feb 17, 2016 /
 
Sziasztok!
Én az IRS-nél a trafó hővel "szenvedek" épp: Litze teszt
0.1-esből 50 fokos a primer...
(#) latyakosa válasza ferci hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Köszi a megerősítést. Sajnos rájöttem még mindig nem értem kérdezek:
- A "half bridge converter" és a "asymmetrical half bridge flyback" között csupán a szekunder oldali kettős tekercs és dióda a különbség ezek szerint ?
- milyen - légréses vagy légrés mentes - magot használnak az "asymmetrical half bridge flyback" esetén ?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
(#) ferci válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Ha nincs jelölve a menetirány és a szekunderben 1 tekercs van 1 diódával, mint nálad, elvileg flyback lehet.
Mivel nem szimmetrikus, légrés kell.
Ha megfelelően jelöltek a tekercsek ( kezdet-vég ) és más a szekunder elrendezés, + szabadonfutó dióda, akkor lehetne forward. A te esetedben nincs ilyen.
(#) latyakosa válasza ferci hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Köszi, a forward az tiszta, kizárva. itt az zavart, hogy a tekercs egyik végpontján vannak a kapcsoló elemek, a másik fele pedig csak váltakozó áram szempontjából van hidegítve.
Kezdet vég megjelölésem nincs, max mérni lehetne szkóppal..
(#) zoszkar hozzászólása Feb 17, 2016 /
 
Sziasztok,
Nem tudom hogy jó topikban teszem e fel a kérdésem, ha nem igy lenne előre is elnézést kérek.. Nemrégiben javitott D-Link dub h4 hub tápjával kapcsolatban kérdeznék melynek tipusa JTA0302E-E.
A táp lefüstölt, és az elektrolit kondenzátorok illetve egy 20V-os zener dióda után újra működik. Szerintem a feszültség is rendben van, mely 5.28V.
A táp elvileg 2.5A-ig terhelhető, de nállam 2.1A-nal a feszültség leesik 4 V-ra. Nem tudom hogy ez mennyire normális, de hdd nem nagyon szereti.. Ezt a terhelést ellenállásokból raktam össze valójában valamivel kisseb terheléssel dolgozik normál körülmények között.
Valójában ez egy Raspberry pi tápját képezi (0.4-0.5A), valamint egy USB wifi (0.5A), illetve egy USB hdd (0.5A) van rákötve.. Ilyenkor a feszültség a Hdd-n 4.7V körül van, melyel még müködik is.. de pl. ha pi elkezd másolni a hdd-ről hdd-ra (tehát nem halózaton keresztül, hanem nagysebességgel lokalban), akkor elég sürün elveszíti a hdd-t.
A javitás előtt nem volt wifi modul benne, szóval nincs összehasonlitási alapom hogy akkor milyen volt, mert nem is mértem, csak egyszerüen használtam..

Ha valakinek van tapasztalata evvel a táppal, hub-al, vagy csak egyszerüen csak tanácsot tudna adni megköszönném.
Csatoltam a táp kapcsolási rajzát is.

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) (Felhasználó 46585) válasza FRobert hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Tehát: ha a 3-as ábrát nézed, akkor -1.25 us-nál vezet az alsó IGBT, a trafó árama már belefolyik a tranyóba. A tranyón 1...2V fesz van. A nulla pillanatban kikapcsol az alsó tranyó. Miután egy trafó van terhelésként rátéve, ráadásul jó nagy légréssel, így a mágnesezőárama is elég nagy. Hova folyik tovább ez az áram? Ami továbbra is az alsó tranyón akarna folyni, de az le van zárva. A tranyó meletti diódán nem folyhat, mert annak a katódján befelé nem folyik áram. A felső IGBT-n nem folyhat áram, mert csak a holtidő letelése után fog kinyitni. Emiatt az áram a felső IGBT-vel párhuzamos diódán fog folyni. Ez a dióda be van építve az IGBT-be. Ha erre folyik a trafó árama, akkor ez a dióda ki fog nyitni és az anódja kb. 1 V-tal magasabb potenciálon lesz, mint a tápfeszültség. Tehát, a két IGBT közös pontján 301 V lesz. Ez oka, hogy úgy látod, mintha nem lenne holtidő, vagy rámászott a felső, az alsóra. Tehát, a dióda vezet. Ez az állapot mindaddig fennmarad, amíg az áram iránya nyitva tartja ezt a diódát. Miután csak egy fojtó terheli a félhidat ( ugye, a mágnesező impedancia a trafó primer tekercse és légrés van benne, a szekunder oldal meg nincs megterhelve, ezért olyan, mintha egy fojtótekercs lenne a félhíd terhelése ), az áram háromszög alakú lesz, stacioner állapotban két érték között fog változni, mondjuk -I és +I között. Ez az áram gyakorlatilag teljesen meddőáram, ha nincs ohmos elenállása fojtónak, akkor nem fogyaszt hatásos teljesítményt, vagyis nem fog melegedni sem. Ekkor tulajdonképpen az történik, hogy a fojtó felvesz energiát a betápból, amit a következő félperiódusban vissza is táplál. Ezért ( is ) kell mindenképpen a betápra egy kondi, ami ezt az energiát fel tudja venni. ( Különben, a betápot valami graetz féle állítja elő a hálózatból és azon nem tud visszafelé folyni az áram )
Tehát, ha ez az áramkör rendesen működik, akkor a félhíd kimeneti feszültségében nem lesz olyan, hogy mondjuk nulla érték ( a rezgőköri kondik alkotta osztásponthoz képest ) , csak a betáp két értéke, meg az átmenetek, ami már sok egyéb dologtól függ. ( hardswitch, ZVS... ) Ha megfigyeled a 3-as ábrát ( vagy a szekunderfeszt ), akkor a félhíd kimeneti feszültségének mindkét félperiódusa egyforma hosszú ideig tart. ( Ha nem egyformák, akkor nagy baj lenne, mert ez azt jelentené, hogy a trafó ( vagy jelen esetben a fojtó ) nem egyformán lenne a két irányban mágnesezve ( feltéve, ha az osztáspont nem mászik el ). Ez azt jelkentené, hogy néhány periódus után valamelyik irányba betelítene, hiszen, az aszimmetria miatt nem tud a vas visszamágneseződni. Tehát, ez a része jól működik, jók az ábrák, legalábbis, a működőképesség az látszik.

Melegedés. Számoljuk ki a 3-as ábra alapján, hogyha 117 uH körüi a trafó keresztági induktivitása, akkor mennyi áram folyik? A 3-as ábra alapján a félperióduidő kb. 3.6 us. Ez azt jelenti, hogy az áram a -I-ről a +I-ig fog nőni ez idő alatt. Vagyis, 2 x I lesz az összes áramváltozás. Ebből a -I-től a nulláig egy dióda vezet, nullától +I-ig pedig a dióda melletti tranyó fogja vezetni az áramot. Tehát, ennek a tranyónak az árama negyed periódusig tart és +I-ig nő fel. Az ezelőtti negyedperiódust az ebben a tranyóban levő dióda vezeti.
I = U / L x dt, ahol U a betápfesz fele ( 150V ), L az induktivitás ( 117 uH ), dt a negyedperiódus ( 1.8 us ). Ez kb. 2,3 A-t jelent. Tehát, a dióda árama -2,3A-ről nő a nulláig, ott a dióda lezár és a már bekapcsolt tranyó veszi át az áramvezetést, ami 2,3 A csúcsértéket eredményez 1,8 us idő alatt.
Miután IGBT-k vannak az áramkörben, ezeknek jóval nagyobb a feszültségesésük még ilyen kis áramoknál is, mint egy FET-nek. Nem nagyon találtam adatot ilyen kis áramoknál, de 1 V biztosan van. Az IGBT melletti dióda sem az igazi, jó nagy feszültség esik rajta. Ez persze azt jelenti, hogy ennyi meleg keletkezik, tehát nem véletlenül lesz 70 fokos a tranyó. Ez alapjában nem baj, csak már üresjárásban is kell rá hűtőborda.
Ettől még lehet jó az elrendezés, csak az a kérdés, mire akarod használni. Ezekkel az értékekkel ( trafó induktivitások ), kW feletti táp sejlik nekem. Tehát, elvileg, ha ilyenre van szánva, akkor jó lesz. De azért a Lorylaci táblázatába betenném újra kiszámolni a dolgokat. Ha meg kisebb a táp, akkor ne IGBT-t használj, bár megvannak ennek is az előnyei.
(#) latyakosa válasza zoszkar hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Kondenzátorok mind lowESR kivitel és értékben is megfelelőek ? R2 értéke nem nyúlt meg ? A TL431-t próbáld még cserélni .
(#) FRobert válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Katt nyagyon köszönöm fáradságodat, ezért a hosszú és érthető magyarázatért.
Lefordítva egy kissé konyha nyelvre, az volna egy részben a megoldás, hogy csökkentsem a holtidőt. Na de mennyire?
Az AN-1160 alapján számoltam és valami nagyon nem volt jó

Ipri(pk)=(n*Vout)/4Fmax*(Lr+Lm)=(1,67*100)/4*200kHz*(16.7+96,78)=0,0018A

n=Vinmax/2*Vout=1,67

és ezekből kifolyólag kijött egy 6,8us holtidő, ami persze nem jó.
Kisérleti úton valahogy nem lehet megállapítani. Jelenleg 650ns van, de 230ns ről indultam. A 230 ns holtidővel ha 1,5A, ha 6A húztam belőle, a feszultség 96V-97V maradt
És a másik dolog, terhelés alatt is ugyanígy rámászik a jel eggyik a másikra, és a trafó is nagyon forrósodik.
Ez a táp amint rátipeltél aktiv hangládának szükséges és kérek tőlle 2*50V-8A. Az erősítő pedig egy iraudamp7s hídba kapcsolva.
Ujra köszönök minden segítséget.
Üdv.
Róbert
(#) Transztyuszeres hozzászólása Feb 17, 2016 /
 
@lorylaci:
Ezekkel az értékekkel üresjárat 20,3V, 3A/20V, 6A/19,8V.
Lehet ezen még javítani? (Crez: 22 vagy 33nF esetén is ugyanaz a helyzet.)
EC35 mag majdnem fullra tekerve. (ne szidjátok a trafót, csak próba...)

(Gate jel: 2us, 5V/DIV)
A gate jelben nem látok törést, gondolom ZVS-ben megy.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
(#) zoszkar válasza latyakosa hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Igen a kondenzátorok low ESR kivitelek, és ugyanazok amik voltak is benne.. Az ellenállást nem mértem még de ha hazaérek megmérem
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Lemaradt: Uds/Ugs 1-2us 5V 100V/DIV (3A-es terhelés)
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
(#) (Felhasználó 46585) válasza FRobert hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Én a holtidőről szinte semmit nem írtam. Én csak a rámászásról írtam, hogy az egy teljesen természetes folyamat és így is kell lennie és a holtidőnek semmi köze hozzá.
Én úgy látom, hogy semmit nem értettél meg a leírtakból. Olvasd el még néhányszor, rajzold le, hogy mikor melyik alkatrész, hova vezeti az áramot, stb. Eddig pont olyan, mint egy hardswitch.

Azt is leírtam, hogy mitől van a melegedés és hogy mit tehetsz ellene. Meg azt is leírtam, hogy olvasd el a Lacinak a cikkét. Sajnos, ezen kívül nem tudok tenni semmit.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 17, 2016 / 1
 
Nehéz rajta javítani. Ez már szabályozóköri probléma, növelni kellene a rendszer nyílthurkú erősítését, akkor csökkenne a hiba. De jó ez így, inkább azt nézd meg, hogy milyen a tranziens viselkedés. Vagyis, üresjárásban rádobod a fél-, vagy egész terhelést és megnézed mennyi idő alatt áll be a végleges kimeneti feszültség. Ugyanez terhelés ledobásra. Előveszed a tárolós szkópot. Ehhez már az 1 MHz-es is jó. Vagy csinálsz egy tranyó+ négyszöggenerátor+ terhelés összeállítást, ami mondjuk 10 Hz-es frekvenciával kapcsolgatja rá a terhelést a tápra. Ekkor periódikus jelet fogsz látni a normál szkópon is. ( esetleg ne 50%-os kitöltésű jellel csináld, de erre majd rájössz )
(#) Gyozo92 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 17, 2016 /
 
Hogy van nálad megoldva visszacsatolás? Ellenállás, zéner, optocsatoló? Szerintem ez így is nagyon jó eredmény. Amit furcsállok, hogy Laci cikkében elég hamar elérte a minimális kapcsolófrekvenciát.

0W (1W) 36,0V 250kHz
150W 35,2V 125kHz
350W 35,0V 120kHz
400W 34,6V 120kHz

Nekem kicsit fura, hogy fele terhelésen, már ki is merült a szabályozási tartomány.
Nem volna értelme eltolni a működési tartományát lefelé, közelebb a rezonancia frekvenciához? pl 200-70kHz? Ha abból indulok ki, hogy egy átlagos önrezgő 60kHz körül megy. Mondjuk ez meg mag függő volna
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
(#) pepe1125 hozzászólása Feb 17, 2016 /
 
Dobjátok ki azt az IR-ICt.

Gate trafó - jeee.

Nagyon jó hatásfokú tápot sikerült összetákolnunk. Köszönjük Skori, Bálint, és Máté.

Bővebben: Link

Nagyon stabillá tudtuk tenni, fantasztikusan viseli a terhelést, rezonál, önrezgő, nem áll le terheletlenül sem, és 400-500W terhelést is tartósan elvisel. Fentebb nem mertünk menni.

Egyedül a kimeneti feszültség az ami talán széles határok között változik. Üresen megemelkedik 5V-ot a terhelt állapothoz képest. De az biztos normális, mert esik az NTC-n, és a betáp is lecsökken jó pár Voltot.
(#) Transztyuszeres válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Idézet:
„10 Hz-es frekvenciával kapcsolgatja rá a terhelést a tápra”

Szia!
Magyarra lefordítva kínozzam meg kicsit a tápot.
Próbálgattam rátenni a terheléseket és gyorsan reagál(3us az optó, az IC gondolom gyorsabb).
Ez a kapcsolás jó is lenne(6 összekötve),ami a képen van.
Csak elő kell kotornom az IC-t vagy venni egyet,
de ha más nem, marad a jó öreg két BJT+FET-es verzió.

SToszc.jpg
    
(#) Transztyuszeres válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 18, 2016 1 /
 
Szia!
Dehogy dobjuk ki, ne már!
Inkább meséld el mikor lesz cikked? (ezt kérdezném szenditől is...)
Amúgy grat a táphoz, de egy önrezgő sose lesz olyan stabil kimeneti feszültségű, mint egy visszacsatolt, szabályozott táp.
Én maradok a fetmeghajtós, szinttolós IC-knél, azt csak meg kell venni és beforrasztani(nem kell tekergetni) és korlátlan számban van.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
@katt:
Megtaláltam a rumliban!
(#) Ge Lee válasza pepe1125 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Ezt kb. 4 éve mondom, csak mindig le lettem hurrogva hogy a trafó az sz.r, meg az IR így meg úgy, meg hogy egyszerűbb. A trafó valóban nem tökéletes, de egyszer kell megtekerni rendesen és utána örök életű. Nem fog elszállni a fettel, nem kezd el begerjedni a felső oldali meghajtás, meg nem akad ki valamelyik oldalra.
Amíg 2x300W körüli végfokokat kellett csinálnom, azokba mindbe önrezgő félhidakat tettem és bírták. Amikor meg már kevés lett akkor összedobtam a hidat kicsi szórással, és abban szabályozás nélkül sincsenek ilyen anomáliák. A tápfesz olyan +/-91,5V körül van, üresen a szekunder terhelése 1db 0,5W-os ellenállás áganként. Ha teljesen ki van hajtva a végfok akkor olyan +/-89V-ig leng le a fesz. ZVS nincs csak ZCS.
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Azért kíváncsi lennék 47N60C3 feteket hogy hajt a Gate trafó 100kHz-en...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Lassan. De ez nem frekvenciafüggő.
(#) Skori válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
A "főtrafót" is meg kell tekercselni, ahoz képest egy pici gyürüre feltekerni 2x13 menetet nem egy nagy ügy. TME-nél kapható, 13mm átmérőjű gyürüvasmagot pont itt a fórumban javasolt valaki. Vettem is egy marékkal (olcsóbb mint bármelyik IR), és teljesen jó ilyen 100W nagyságrendű tápokhoz (és ezzel már jól reprodukálható is, mert a vasmag tipusa, adatlapja ismert). Amiatt pedig, hogy alacsony terhelésnél lassúbb a meghajtás, a zavarsugárzása is kisebb lesz, és kevésbé emelkedik a kimenő fesz, mint egy visszacsatolás nélküli, IC-s meghajtás esetén.

Persze mindegyik megoldának vannak előnyei és hátrányai. Így nem lehet olyasmit kijelenteni, hogy ez, vagy a másik jobb, vagy rosszabb, mert ez attól függ mire kell, és milyen szempontok alapján döntünk.
(#) Skori válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Így van, lassabban mint az IC. Viszont ha olyankor éppen kicsi áram folyik, mert rezonáns tápról van szó, akkor ez nem olyan nagy probléma.
Következő: »»   633 / 780
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem