Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Szia!
Sajnos nem megy. Próbáltam a zöld-fekete össze kötést, de csak egy pillanatra indul, és leáll! ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
Üdv!
Akkor szerintem megvan szakadva a vezeték. Ezek megvannak? Mindent sárga 12V, minden piros 5V, 3.3V 5V 12V segédtáp: 5V lila Ezeknek meg kell lenni-e. Melyik hiányzik? A panelnál sincs meg az a feszültség? Ha ott sincs akkor folytótekercset kell megnézni meg a diódákat.
Primer kondi szerintem, amikor megindulna lecsökken a feszültség rajta és leáll.
Vagy az 5V-os ágon lévő kondi, mert azt figyeli az ic.
Üdv! A sárga vezetékbe semmit nem mért csak pillanatra megmozdult a mutato de nulla a digitális mérőnél is ugyan eszt csinálta igazán nem értek hozzá de a sárgábe megmérve nulla volt és a 20 tüsbe volt a 5v és a 3,6 v de abba is csak 2 helyen mértünk ennyit többi tüben nulla. Hétvégén jön egy hozzáértö van neki műszere amivel betudja mérni a hibát és meglássuk hogy mi lesz a hiba és hol.
Panelnél meg nem tudom hol kell megmérni a feszültséget inkébbmegvárom a szombatot amikor megnézik műszerrel
Hello!
Mérd meg a szekunder hűtőbordán a 12V-ot egyenirányító kettősdiódát (háromlábú fekete kocka), ott lesz a gond - szakadása esetén nincsen 12V.
A szekunder hűtőbordára van csavarozva az összes kettősdióda. Külön van az 5V, 12V, és 3,3V esetenként egy fajtából 2db párhuzamosan kötve.
Idézet: „...OCZ streampro 500w sli 80+” Ha rám hallgatsz, elviszed szakemberhez. Egy ilyen táp javítása nem kezdőnek való, én oszcilloszkóp, fetes voltmérő és ESR mérő nélkül neki sem állnék - pedig párezer tápot javítottam már. Amatőr hozzáértéssel könnyen lehet kis hibából nagyot csinálni!
Üdv! Minden féle kép megnézetem egy szakemberrel én nekem ez már bonyolult és persze nem is nyulok hozzá ne hogy komolyabb hibát okozzak benne .Azért köszönöm a válaszokat és a segitséget!
A kondi csere után működik!
Igaz, 680u/200V-os helyett csak 470u/200V-ost kaptam. Ha már szét lett szedve, cseréltem a szekunder oldali kondikat is. A képen jelöltem az új kondikat. Köszönöm a segítséget! ![]() ![]() ![]()
Igazán nincs mit!
Szeretek ilyeneken gondolkodni. ![]()
Értők segítsetek.
CHIEFTEC GPS 350-101A TÍPUSÚ tápom megbokrosodott. Kikapcsolás után csak akkor indul be a gép, ha előtte a hátsó kapcsolóval ki-be kapcsolom.
Ki kellene mérni főleg a szekunder oldalt , de nem árt a primert sem.Biztos fogsz találni rossz , illetve már gyengült alkatrészt főleg kondenzátorok terén.
Sziasztok,
Adott egy Chieftec ENH-0746GB táp ami nehezen indul de nem a szokásos nehezen indulós dolog. A következő a helyzet, SB5V oké de amikor indítani akarom akár lappal (a lasp indításakor a zöldet lehúzza földre és úgy is tartja de a lap csak egy idő után indul), akár simán kell neki kb 1 perc mire az indítás pillanatátòl elindul ês akkor is nagyon zizeg és az 5V kcivel kevesebb. A primer oldalon az összes kondi cserélve de a probléma ugyan úgy meg van. Mitől lehet ilyen hibajelenség? Mit érdemes átnézni? Segítségeteket előre is köszi.
Sziasztok! Kéne valami ötlet, mivel tudnám csökkenteni vagy szabályozni a táp ventilátor sebességét. Sima két vezetékes ventilátor van rajta de olyan zajos és huzatos hogy jó lenne kicsit csendesíteni a fordulatszámot.
Szia!
Soros ellenállással csökkentheted a pörgését.
Üdv!
Nézd meg a szekunder oldalon a segédtáp kondiját.
Üdv!
Csak vigyázz nehogy túlmelegedéstől meghaljon, keresni kell neten olyan ventilátort ami csendes és kicserélni. ![]()
Lehetőségek:
1. Soros ellenállás 2. A negatívat átkötöd a +5V-ra, így 7V-ot kap 3.(legjobb, ha) Veszel egy csendes ventilátort, amit szinte nem is lehet hallani. Pl: Noctua
Ez egy Kolink 450W táp aminek megszorult a ventilátora. Sajnos a javítási próbálkozás közben sikerült eltörnöm, most egy sikeresen javított Fujitsu gépből bontott azonos méretű venti van benne ,de olyan hangos hogy az már zavaró. Igaz cserébe nagyon nagy légmozgást csinál. Az ellenállásos megoldás bennem is felmerült, de arra is gondoltam hogy valami potméteres megoldás is létezhet-e mert azért az még korrektebb lenne. Acsendes ventilátorokra mindjárt rákeresek.
Sziasztok!
Lenne egy chieftec tápegység . Minden feszültség jó rajta csak az 5 volt nem terhelhető, valamiért összeomlik.
Szia,
Köszi a segítséget, kicseréltem a segédtáp szekunder oldali kondijait valamint a segédtáp primer oldalán a trafó mellett lévő 47µF-os kondit és a táp egyből rendeltetésszerűen működni kezdett. Azért nem gyanakodtam a segédtáp kondijára mert terhelve is meg volt az 5V. Utólag a kivett 47µF kondit megmértem és a kapacitása mindössze 6µF volt a szekunder oldalon az 1000µF-os kondi kapacitásértéke össze vissza ugrált. Még egyszer köszi a segítséget.
Üdv!
Melyik 5V, mert ügye van kettő is, van a segédtápnak is 5V-ja ami kell a gép indításhoz. Ha az akkor segédtáp kondiját nézd meg. Ha meg a főtáp 5V-ja nem jó, akkor annak a kondiját nézd meg.
Sziasztok!
Egy elég érdekes problémám van. A történet: Panelban laktam, már több mint 2 éve használtam a gépem, egy corsair cx430 táppal. Semmi gondom nem volt vele, majd amikor költöztünk (vidék, családi ház) és beüzemeltem a gépet, egy felpörgés és leállt. Mindent mindennel kipróbáltam, és arra jutottam hogy a táp megadta magát. Oké, vettem egy másikat, szintén minőségit, Chieftec márkát. Egy hónapig szépen működött, majd egyszer csak ez is azt csinálta mint a másik. Garanciába visszavittem, azt mondták semmi baja, ott előttem be is üzemelték. Elvittem a komplett gépem és az is működött. A hibám: Csak a mi házunkban nem hajlandó elindulni a gép. A táp csak felpörög és leáll. Ha pl kiveszem a videokártyát, akkor elindul. VISZONT máshol működik hibátlanul. Minden más elektromos eszköz megfelelően működik. Egy kisebb régebbi gép is tökéletesen működik. Amiket megvizsgáltam: A feszültség a házban megfelelő. Az aljzatokban van földelés, az is megfelelő. Jelenleg nem tudom próbálgatni, mert eladtam, mivel nem tudtam használni. Viszont most újra szeretnék gépet, ez a munkám, így eléggé fontos lenne, de nem szeretnék úgy járni, hogy megveszek 250ért egy gépet, és adhatom is el 180ért mert nem tudom használni. A következtetésem: Mivel egy ideig ment, utána pedig soha többé, így gondolom valami történhetett. Vagy a tápokban, vagy az aljzatban, de valami elváltozásnak kellett lennie, hogy nem működött többé. Találkozott valaki már hasonló problémával?
Szia!
Az nem lehet, hogy a kábelezés rossz, és terhelés hatására sokat esik a feszültség e vezetéken? Próbálj meg egy nagyobb teljesítményű elektromos fűtőt ugyan oda bedugni, és mérd meg.
Az is lehet hogy laza a kötés az adott konnektorban. Ha ráteszel mondjuk egy izzót az világítani fog róla, de lehet hogy a táp amikor impulzussal rángatja a hálózatot akkor megnő az átmeneti ellenállás.
Nálam a 40 éves sodort alu kötés volt ilyen a folyosón az egyik dobozban, egészen addig nem volt vele gond amíg nem ment egy időben a mikró és a mosógép fűtőszála, mert akkor jött a "szag" a dobozból, a szigszalag fele le is égett róla.
A kábelezés réz, viszont az összekötéseknél lehet hogy nem a legjobb, ennek utána fogok nézni.
Hősugárzót (2000W) gond nélkül viszi, bár amikor bekapcsol a lámpák pl villannak egyet. Ha sütő, vízmelegítő, hűsugárzó, mosógép megy egyszerre, akkor levágja már az automatát, de 1-2 komolyabb fogyasztású berendezés még nem okoz gondot. Hogyan tudnék próbálkozni? Pl egyik fali aljzatba bedugok egy hősugárzót, vagy valami 500-1000W körüli berendezést, egy másikban pedig megmérem a feszültséget? Vagy tegyem hosszabbítón keresztül is jó? (egyikben a hősugárzó, másikban mérjek?) Egyébként ezt igazolja, hogy amikor a gépet videokártya nélkül sok-sok reset után kapcsolom be, akkor indult csak el. Ilyenkor nem minden eszköz kap egyből áramot, hanem fokozatosan. Viszont videokártyával már így sem indult el.
Elosztóval mérd, mivel ugyanabba a fali aljzatban kell mérni. Ha dupla fali aljzat, akkor az egyikbe dugod, másikba mérsz.
Milyen ház az minden aljzat egy automatán van ?
Egyébként tényleg hány amperesek is az automaták , és hogy vannak elosztva a házban a helyiségek.Gyanítom egy körön lévő automatán van sok terhelés , és ezért lehetnek ezek a gondok.Rossz az elosztás. A számítógép tápja egyébként nagyon érzékeny egy például egy hálózati feszültség ingadozásra.Mérni pedig a PC tápjában kellene , hogy valóban meg van e az a feszültség mint , ami a dugaljzatban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |