Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   89 / 119
(#) erbe válasza notout hozzászólására (») Márc 16, 2016 /

Alapszabályok:
1. Bojler, vízmelegítő külön automatán.
2. Mosógép külön automatán.
3. Sütő (villanytűzhely) külön automatán.
4. Dugaljak és világítás soha ne legyenek közös automatán! (ha valami levágja a dugaljak automatáját, láss kimenni felkapcsolni)
Ha ezeket megoldottad, kezdjük elölről!
(#) Ge Lee válasza eyess hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Annak semmi köze hozzá, az összes régi építésű házban 1db automata van az egész házra, melléképületekkel együtt, és ott is működnek a PC-k.
A táp meg részben azért pwm szabályozott, hogy egyáltalán ne legyen gondja a hálózat feszültségének ingadozásával.
(#) eyess válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Hogyne lenne köze hozzá.Próbálj csak egy hálózaton lévő pc üzemeltetni úgy , hogy közben hegesztel ugyan azon a hálózaton .Úgy meg tudja terhelni az adott hálózatot , hogy amelyik pc nek érzékenyebb a tápja az meghülyül tőle.
Vagy még jobbat mondok elég , ha van valakinek a közelben van egy eszterga gépe az abban lévő legalább 10KW-os motor indításkor úgy megtudja rántani fázisonként a hálózatot , hogy a villanykörték , csak úgy pilláznak hirtelen. Erre már a pc táp egysége rég reagál azzal , hogy , vagy kikapcsol , vagy újra indul jobb esetben.
A régi épületekkel pont az a baj , hogy egy automatán van minden , és nem tudod terhelni .Ha már egy hűtő , egy mikró , egy mosógép , egy fagyasztó , és még sorolhatnám mi lógna azon az egy vezeték páron egyszerre egy időben , hát hamarosan leégne az a ház.
(#) Ge Lee válasza eyess hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Ez nem vita tárgya, ha hiszed ha nem a falvakban a házak 90%-a ilyen, 1db automata, és van mikró, mosógép, 3db hűtő, stb., és néha még hegesztenek is. És megy a PC, meg a házak sem égtek még le. Ennyit erről.
(#) eyess válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Tudom , hogy ez így van , hogy a falvakban lévő házak nagy többsége még ilyen , és ez csak azokon múlik , akik benne laknak .Viszont az meg egy másik tény , hogy egy hűtő , egy mikró , egy mosógép egy idejű használatakor már necces a dolog , és az automata már megy is le.Arról nem is beszélve , hogy a régi házak még igen csak gyatra vezetékeléssel rendelkeznek , amit terhelni kész baleset veszély.
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Mifelénk szinte minden ház régi, egy automatás, onnan egy drót megy végig, mehet minden egyszerre, hegesztő is, sehol semmi gond. Egészségesebb lenne ahogy írod, nem vitatom.
(#) erbe válasza eyess hozzászólására (») Márc 17, 2016 /

Ha egy PC így viselkedik, abban már végét járja a tápegység. A kondijai biztosan.
(#) notout hozzászólása Márc 18, 2016 /

Bojler külön automatán van, világítás külön automatán, viszont minden más egybe. (hűtő, mikró, sütő, mosógép, konyhai vízmelegítő). Ez egy 16A-os automata.

Ha minden le volt kapcsolva, csak max egy hűtő ment, akkor sem indult a gép.
(#) eSDi válasza notout hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Üdv!

Biztos minden rendben van a földeléssel? Valamiért letilt a táp! Mérj rajta feszültséget a nullához képest.
(#) notout hozzászólása Márc 18, 2016 /

Szia!

Ha egy régebbi gépet kötök rá (max 100W fogyasztásút) azt elindítja.
Ha viszont egy erősebbet amiben videókártya is van, azt már nem.

Ebből arra következtetek hogy nem a földelés a probléma.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
(#) eSDi válasza notout hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Vagy a régebbi gépben lévő táp védelme tojik erre a hibára. A mai normálisabb tápokban elég bonyolult vezérlés van főleg aktív PFC-nél és a védelem sem pár tranyó vagy OPA bennük, mint régen.

Próbáld ki földeletlen konnektorban és a villanyórához, biztosítótáblához legközelebbiben is.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
(#) Trivium93 válasza zoli0078 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /

Helló!
Nincs mit.
(#) aquateam válasza eSDi hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

"Ha egy régebbi gépet kötök rá (max 100W fogyasztásút) azt elindítja.
Ha viszont egy erősebbet amiben videókártya is van, azt már nem." Ebben az esetben egyértelmű a fogysztás különbség? Egy régebbi athlon proci 100W-on üzemelt. Manapság egy CPU+GPU párosítás sem biztos h eléri a 100 w-ot, vagy legalább is a közelében marad. Egy kisebb UPS-el vajon áthidalható a jelenségha a hálózat a problémás?
(#) eSDi válasza aquateam hozzászólására (») Márc 19, 2016 /

Csak abban az esetben, ha On-Line típusú a UPS. A többi nem avatkozik bele a hálózatba (max valami egyszerű túlfesz védelemmel).

Én már jártam úgy egy Chieftec 550W-os táppal, hogy készenlétben lazán 20W-ot evett. Bekapcsoláskor meg lenyomta az kismegszakítót. Szóval a tápot nagyon túlméretezni is felesleges, főleg manapság. Kivéve, ha nagyon HC Gamer valaki és mindig a legújabb HW kell neki.
(#) notout hozzászólása Márc 20, 2016 /

Utánajártam, rosszul mondtam. 2 villanyóra van, egyik csak a bojleré. A másikon van ugye minden más, ez 16A-os. Ezen belül 5 kismegszakító van. Az én szobámhoz külön 16-os kismegszakító van.

Reménykedtem benne hogy az a gond hogy minden egybe van, és ha külön lenne a szobám akkor megoldódna a gond, de úgy néz ki hogy nem.

Amikor próbálgattam indítani a gépet, semmi nem ment a házban (mosógép, sütő, vízmelegítő).
Az első egy hónapban viszont, bármi is ment a házban, mindig elindult. Aztán egyszer csak megmakacsolta magát, és azóta sehogy nem indult. A házban található összes konnektorba próbáltam.

Ezek után... talán az összeköttetéseknél lehet a baj?
(#) Trivium93 válasza notout hozzászólására (») Márc 21, 2016 /

Üdv!
Nézd meg a kondikat vagy az ntc-t. Gép nélkül mérd le az összes feszültséget (zöld és a fekete összeérintésével).
(#) notout válasza Trivium93 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /

Szia!
Nem hinném hogy a tápban lenne a probléma, mert máshol meg működik.
A feszültséget megmérném, de sajnos már eladtam mindegyiket.

Közben támadt egy ötletem ha nem oldódna meg ez a gond.. Elvileg az a baj (azt írtátok, és logikusnak is hangzik) hogy nagy impulzussal indul a gép, aminek a hatására leesik a feszültség, ezért nem indul. Szóval akkor ha be tudom indítani, utána már nem volna gond? Szóval ha pl egy szünetmentesről beindítanám, akkor működne?

Másik kérdésem, ha mégis megvenném a gépet mielőtt kiderülne ennek a hibának az oka.. mi lehet a legrosszabb (legdrágább) szituáció ami előfordulhat? Pl igényelnem kell a szolgáltatótól több mint 16A-t? Úgy tudom az 50-100ezer körül mozog..
(#) Ge Lee válasza notout hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

Pedig szinte biztos hogy a táppal van probléma, vagy a PC-nek van valami nyűgje. Nem indul olyan nagy impulzussal, mert először a készenléti áramkör éled fel, és utána indul csak maga a táp, ha megnyomod a gombot. Ekkorra már a primer pufferek töltve vannak, az induló táp elsősorban azokból veszi az áramot.

A szolgáltatótól semmit sem kell igényelned, mert a PC-nek akár egy 6A-es automatáról is vígan kell mennie, nem sokkal fogyaszt többet mint egy nagyméretű TV. Ha a TV működik az adott konnektorban normálisan és a PC pedig nem, akkor egyértelműen a PC-ben van a hiba, elsősorban a tápjában, de lehet bármi más is.
(#) notout válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

Csak a mi házunkban nem indul el. Ha a komplett gépet elviszem máshova vígan működik. Ebből következtetek arra hogy a házban lehet a baj. Illetve hogy egymás után 2 ilyen tápot fogjak ki annak is kicsi a valószínűsége, másik pedig hogy az első (corsair) tápom akkor "romlott el" amikor az új házban próbáltam beindítani.
Tehát mindkét táp működik, csak nem a mi házunkban.
(#) Trivium93 válasza notout hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

Az meglehet, de lehet azért indul mert nagyobb feszültség van a másik házban, de ez már nem a ház baja, hanem szolgáltató. Pl itthon nálunk 220-228V az átlag, suliba meg 230-240V között van. Suliba 2*330W-ot kiszedek az erősítőből, itthon meg épp hogy 300W kijön. Ezzel annyit akarok mondani, hogy lehet pont az a pár volt különbség miatt nem indul.
Megpróbálhatod szünetmentesről indítani, de szerintem a primer kondival lesz a gond.
(#) notout válasza Trivium93 hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

bárcsak úgy lenne! az magyarázatot adna, hogy miért működött 1 hónapig folyamatosan, onnantól meg nem.

Ez mitől "mehetett tönkre"? Esetleg egy áramingadozástól? Mert akkor valószínűleg mindkét táppal ez volt a baj, szóval az "itteni áram" tönkreteszi.
(#) erbe válasza notout hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

Nálam a PC éppen a világítási hálózatról leágaztatott konnektorról működik, mondván, az úgyis elviszi. 6 A-re van biztosítva. 286-os-tól közben eljutottam az i3-ig (25 év). Ezalatt soha nem vágta le az automatát. A 286-os tápegységében nem cseréltem kondit, miután elajándékoztam, azután mondta fel a szolgálatot (~20 év).
(#) notout válasza erbe hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Itt meg az a helyzet hogy az én házrészem külön hálózaton van, összesen 3 világítás van rajta + a szobám + egy mosógép. A mosógép nem megy mindennap, a szobámban pedig kb csak a gép fogyaszt áramot.

Ez a kialakítás jó, vagy legyen a gépnek külön hálózata inkább?
(#) granpa válasza notout hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Ha jól emlékszem azt írtad, máshol működik. Egy alapos átvizsgálása a hálózatnak esedékes.
(#) notout válasza granpa hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek. Azt hittem járt már valaki hasonlóképp, de ezek szerint bárhol lehet a hiba. Veszek egy használt chieftec tápot, illetve valami 130W körüli videokártyát amire már kell 1-2 darab 6 pines táp csatlakozó, beleteszem egy gyengébb konfigba, és megpróbálom előidézni újra ezt a hibát, hogy mérni lehessen.
(#) erbe válasza notout hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Aki 130 W-os videokártyát tesz a gépébe, az játszik. A legújabb gépem monitorral ~110 W-ot vesz föl. Ja, én csak dolgozok vele.
(#) demonskater hozzászólása Márc 27, 2016 /

Sziasztok. Van egy chieftec 750w moduláris tápom. Egyik bekapcsolásnál az alaplap fényei felvillantak és kb 1 másodpercre rá lekapcsolta a biztosíték az egész házban az áramot. Utána próbáltam újra, ekkor már az alaplap nem jutott el a fények életrekeltéséig, hanem a táp bekapcsolásával megegyező pillanatban a hálózati biztosítékot levágódott.
Kérdésem két rétű.
Egyik: a tápot felbontva körülnézve nem találtam égés nyomokat, sérültnek látszódó kondikat.
Mitől csinálhatja a táp ezt, hogy bekapcsolásakor levágja a biztosítékot?
Másik kérdés: az alaplap (asus maximus v gene) túlélhette-e ezt a kalandott? Egy másik táppal az alaplapi fények felgyúlnak, de RAM hiányában nem tudom be bootolni a gépet jelenleg (kb. 2 hétig még)
(#) eSDi válasza demonskater hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Üdv!

Ez egy elég nagy teljesítményű táp. Ha nem hibás, akkor túl nagy a kezdeti áramfelvétele (mint ahogy az én 550W-os chieftec tápomnál is ez volt). Mekkora a kismegszakító amit lenyom? Nálam csak a panellakás öregecske 8A-osát (ha jól emlékszem) nyomta le mindig. Áramtalanítás után mindig ez volt, kétszer kellet visszanyomni a kismegszakítót általában.
(#) pittti válasza demonskater hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Hello!
Mert nem a kondenzátorok hibásak, hanem valamelyik félvezető ment át zárlatba (esetleg valamelyik varisztor húzott le a földre). Ilyen hibával, ennek a tápegységnek a javításához szakember kell! Amúgy érdemes megjavítani, nagyon jó kis táp...

Az alaplapot pedig másik konfigurációban (tápegység) kell tesztelni, kiderül ha baja lett. Az esélyed kicsit jobb mint 50%, mert a tápodnak nagyon jó védelmei vannak (voltak)...
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
(#) eSDi válasza pittti hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Nem biztos, hogy rossz a táp, mint ahogy fentebb írtam. Ha rossz és a PFC áramköre is elszállt, akkor nem tudom mennyi értelme van a javításnak. Másrészt, ha jó, akkor nem szabadna ekkora áramot felvennie bekapcsoláskor szerintem. Az enyémnek 20W volt a készenléti áramfelvétele, ez sem túl barátságos (el is adtam hamar). Bár már, lehet ezek jobbak mint amikor nekem volt ilyenem.
Következő: »»   89 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem