Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Alapszabályok:
1. Bojler, vízmelegítő külön automatán. 2. Mosógép külön automatán. 3. Sütő (villanytűzhely) külön automatán. 4. Dugaljak és világítás soha ne legyenek közös automatán! (ha valami levágja a dugaljak automatáját, láss kimenni felkapcsolni) Ha ezeket megoldottad, kezdjük elölről!
Annak semmi köze hozzá, az összes régi építésű házban 1db automata van az egész házra, melléképületekkel együtt, és ott is működnek a PC-k.
A táp meg részben azért pwm szabályozott, hogy egyáltalán ne legyen gondja a hálózat feszültségének ingadozásával.
Hogyne lenne köze hozzá.Próbálj csak egy hálózaton lévő pc üzemeltetni úgy , hogy közben hegesztel ugyan azon a hálózaton .Úgy meg tudja terhelni az adott hálózatot , hogy amelyik pc nek érzékenyebb a tápja az meghülyül tőle.
Vagy még jobbat mondok elég , ha van valakinek a közelben van egy eszterga gépe az abban lévő legalább 10KW-os motor indításkor úgy megtudja rántani fázisonként a hálózatot , hogy a villanykörték , csak úgy pilláznak hirtelen. Erre már a pc táp egysége rég reagál azzal , hogy , vagy kikapcsol , vagy újra indul jobb esetben. A régi épületekkel pont az a baj , hogy egy automatán van minden , és nem tudod terhelni .Ha már egy hűtő , egy mikró , egy mosógép , egy fagyasztó , és még sorolhatnám mi lógna azon az egy vezeték páron egyszerre egy időben , hát hamarosan leégne az a ház.
Ez nem vita tárgya, ha hiszed ha nem a falvakban a házak 90%-a ilyen, 1db automata, és van mikró, mosógép, 3db hűtő, stb., és néha még hegesztenek is. És megy a PC, meg a házak sem égtek még le. Ennyit erről.
Tudom , hogy ez így van , hogy a falvakban lévő házak nagy többsége még ilyen , és ez csak azokon múlik , akik benne laknak .Viszont az meg egy másik tény , hogy egy hűtő , egy mikró , egy mosógép egy idejű használatakor már necces a dolog , és az automata már megy is le.Arról nem is beszélve , hogy a régi házak még igen csak gyatra vezetékeléssel rendelkeznek , amit terhelni kész baleset veszély.
Mifelénk szinte minden ház régi, egy automatás, onnan egy drót megy végig, mehet minden egyszerre, hegesztő is, sehol semmi gond. Egészségesebb lenne ahogy írod, nem vitatom.
Ha egy PC így viselkedik, abban már végét járja a tápegység. A kondijai biztosan.
Bojler külön automatán van, világítás külön automatán, viszont minden más egybe. (hűtő, mikró, sütő, mosógép, konyhai vízmelegítő). Ez egy 16A-os automata.
Ha minden le volt kapcsolva, csak max egy hűtő ment, akkor sem indult a gép.
Üdv!
Biztos minden rendben van a földeléssel? Valamiért letilt a táp! Mérj rajta feszültséget a nullához képest.
Szia!
Ha egy régebbi gépet kötök rá (max 100W fogyasztásút) azt elindítja. Ha viszont egy erősebbet amiben videókártya is van, azt már nem. Ebből arra következtetek hogy nem a földelés a probléma. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
Vagy a régebbi gépben lévő táp védelme tojik erre a hibára. A mai normálisabb tápokban elég bonyolult vezérlés van főleg aktív PFC-nél és a védelem sem pár tranyó vagy OPA bennük, mint régen.
Próbáld ki földeletlen konnektorban és a villanyórához, biztosítótáblához legközelebbiben is. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
"Ha egy régebbi gépet kötök rá (max 100W fogyasztásút) azt elindítja.
Ha viszont egy erősebbet amiben videókártya is van, azt már nem." Ebben az esetben egyértelmű a fogysztás különbség? Egy régebbi athlon proci 100W-on üzemelt. Manapság egy CPU+GPU párosítás sem biztos h eléri a 100 w-ot, vagy legalább is a közelében marad. Egy kisebb UPS-el vajon áthidalható a jelenségha a hálózat a problémás?
Csak abban az esetben, ha On-Line típusú a UPS. A többi nem avatkozik bele a hálózatba (max valami egyszerű túlfesz védelemmel).
Én már jártam úgy egy Chieftec 550W-os táppal, hogy készenlétben lazán 20W-ot evett. Bekapcsoláskor meg lenyomta az kismegszakítót. Szóval a tápot nagyon túlméretezni is felesleges, főleg manapság. Kivéve, ha nagyon HC Gamer valaki és mindig a legújabb HW kell neki.
Utánajártam, rosszul mondtam. 2 villanyóra van, egyik csak a bojleré. A másikon van ugye minden más, ez 16A-os. Ezen belül 5 kismegszakító van. Az én szobámhoz külön 16-os kismegszakító van.
Reménykedtem benne hogy az a gond hogy minden egybe van, és ha külön lenne a szobám akkor megoldódna a gond, de úgy néz ki hogy nem. Amikor próbálgattam indítani a gépet, semmi nem ment a házban (mosógép, sütő, vízmelegítő). Az első egy hónapban viszont, bármi is ment a házban, mindig elindult. Aztán egyszer csak megmakacsolta magát, és azóta sehogy nem indult. A házban található összes konnektorba próbáltam. Ezek után... talán az összeköttetéseknél lehet a baj?
Üdv!
Nézd meg a kondikat vagy az ntc-t. Gép nélkül mérd le az összes feszültséget (zöld és a fekete összeérintésével).
Szia!
Nem hinném hogy a tápban lenne a probléma, mert máshol meg működik. A feszültséget megmérném, de sajnos már eladtam mindegyiket. Közben támadt egy ötletem ha nem oldódna meg ez a gond.. Elvileg az a baj (azt írtátok, és logikusnak is hangzik) hogy nagy impulzussal indul a gép, aminek a hatására leesik a feszültség, ezért nem indul. Szóval akkor ha be tudom indítani, utána már nem volna gond? Szóval ha pl egy szünetmentesről beindítanám, akkor működne? Másik kérdésem, ha mégis megvenném a gépet mielőtt kiderülne ennek a hibának az oka.. mi lehet a legrosszabb (legdrágább) szituáció ami előfordulhat? Pl igényelnem kell a szolgáltatótól több mint 16A-t? Úgy tudom az 50-100ezer körül mozog..
Pedig szinte biztos hogy a táppal van probléma, vagy a PC-nek van valami nyűgje. Nem indul olyan nagy impulzussal, mert először a készenléti áramkör éled fel, és utána indul csak maga a táp, ha megnyomod a gombot. Ekkorra már a primer pufferek töltve vannak, az induló táp elsősorban azokból veszi az áramot.
A szolgáltatótól semmit sem kell igényelned, mert a PC-nek akár egy 6A-es automatáról is vígan kell mennie, nem sokkal fogyaszt többet mint egy nagyméretű TV. Ha a TV működik az adott konnektorban normálisan és a PC pedig nem, akkor egyértelműen a PC-ben van a hiba, elsősorban a tápjában, de lehet bármi más is.
Csak a mi házunkban nem indul el. Ha a komplett gépet elviszem máshova vígan működik. Ebből következtetek arra hogy a házban lehet a baj. Illetve hogy egymás után 2 ilyen tápot fogjak ki annak is kicsi a valószínűsége, másik pedig hogy az első (corsair) tápom akkor "romlott el" amikor az új házban próbáltam beindítani.
Tehát mindkét táp működik, csak nem a mi házunkban.
Az meglehet, de lehet azért indul mert nagyobb feszültség van a másik házban, de ez már nem a ház baja, hanem szolgáltató. Pl itthon nálunk 220-228V az átlag, suliba meg 230-240V között van. Suliba 2*330W-ot kiszedek az erősítőből, itthon meg épp hogy 300W kijön. Ezzel annyit akarok mondani, hogy lehet pont az a pár volt különbség miatt nem indul.
Megpróbálhatod szünetmentesről indítani, de szerintem a primer kondival lesz a gond.
bárcsak úgy lenne! az magyarázatot adna, hogy miért működött 1 hónapig folyamatosan, onnantól meg nem.
Ez mitől "mehetett tönkre"? Esetleg egy áramingadozástól? Mert akkor valószínűleg mindkét táppal ez volt a baj, szóval az "itteni áram" tönkreteszi.
Nálam a PC éppen a világítási hálózatról leágaztatott konnektorról működik, mondván, az úgyis elviszi. 6 A-re van biztosítva. 286-os-tól közben eljutottam az i3-ig (25 év). Ezalatt soha nem vágta le az automatát. A 286-os tápegységében nem cseréltem kondit, miután elajándékoztam, azután mondta fel a szolgálatot (~20 év).
Itt meg az a helyzet hogy az én házrészem külön hálózaton van, összesen 3 világítás van rajta + a szobám + egy mosógép. A mosógép nem megy mindennap, a szobámban pedig kb csak a gép fogyaszt áramot.
Ez a kialakítás jó, vagy legyen a gépnek külön hálózata inkább?
Ha jól emlékszem azt írtad, máshol működik. Egy alapos átvizsgálása a hálózatnak esedékes.
Köszönöm a segítséget mindenkinek. Azt hittem járt már valaki hasonlóképp, de ezek szerint bárhol lehet a hiba. Veszek egy használt chieftec tápot, illetve valami 130W körüli videokártyát amire már kell 1-2 darab 6 pines táp csatlakozó, beleteszem egy gyengébb konfigba, és megpróbálom előidézni újra ezt a hibát, hogy mérni lehessen.
Aki 130 W-os videokártyát tesz a gépébe, az játszik. A legújabb gépem monitorral ~110 W-ot vesz föl. Ja, én csak dolgozok vele.
Sziasztok. Van egy chieftec 750w moduláris tápom. Egyik bekapcsolásnál az alaplap fényei felvillantak és kb 1 másodpercre rá lekapcsolta a biztosíték az egész házban az áramot. Utána próbáltam újra, ekkor már az alaplap nem jutott el a fények életrekeltéséig, hanem a táp bekapcsolásával megegyező pillanatban a hálózati biztosítékot levágódott.
Kérdésem két rétű. Egyik: a tápot felbontva körülnézve nem találtam égés nyomokat, sérültnek látszódó kondikat. Mitől csinálhatja a táp ezt, hogy bekapcsolásakor levágja a biztosítékot? Másik kérdés: az alaplap (asus maximus v gene) túlélhette-e ezt a kalandott? Egy másik táppal az alaplapi fények felgyúlnak, de RAM hiányában nem tudom be bootolni a gépet jelenleg (kb. 2 hétig még)
Üdv!
Ez egy elég nagy teljesítményű táp. Ha nem hibás, akkor túl nagy a kezdeti áramfelvétele (mint ahogy az én 550W-os chieftec tápomnál is ez volt). Mekkora a kismegszakító amit lenyom? Nálam csak a panellakás öregecske 8A-osát (ha jól emlékszem) nyomta le mindig. Áramtalanítás után mindig ez volt, kétszer kellet visszanyomni a kismegszakítót általában.
Hello!
Mert nem a kondenzátorok hibásak, hanem valamelyik félvezető ment át zárlatba (esetleg valamelyik varisztor húzott le a földre). Ilyen hibával, ennek a tápegységnek a javításához szakember kell! Amúgy érdemes megjavítani, nagyon jó kis táp... Az alaplapot pedig másik konfigurációban (tápegység) kell tesztelni, kiderül ha baja lett. Az esélyed kicsit jobb mint 50%, mert a tápodnak nagyon jó védelmei vannak (voltak)... A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
Nem biztos, hogy rossz a táp, mint ahogy fentebb írtam. Ha rossz és a PFC áramköre is elszállt, akkor nem tudom mennyi értelme van a javításnak. Másrészt, ha jó, akkor nem szabadna ekkora áramot felvennie bekapcsoláskor szerintem. Az enyémnek 20W volt a készenléti áramfelvétele, ez sem túl barátságos (el is adtam hamar). Bár már, lehet ezek jobbak mint amikor nekem volt ilyenem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |