Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1830 / 2500
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Sziasztok! Már megint előjött a Proel végfokomnak a régebben említett problémája, legutóbb egy 10 ohm 10W ellenállás volt bekötve, megnyúlt kb 1.2 Mohmra. Lemértem az alváz és a GND közötti DC feszültséget, de a műszer 0V-ot mutat. Kapcsolási rajzok: Bővebben: Link Bővebben: Link2 Ha jól látom, a táppanel rajzán van egy zobel tag, nem kellene-e leellenőrizni azokat az alkatrészeket?
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2016
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Szia! Melyik ez a 10Ω-os ellenállás? Ha a Zobel része akkor vagy gerjed az erősítő, vagy átüt a 100nF.
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
A GND és Alváz között, régebben említettem, ezért hivatkoztam rá.
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
A végtranzisztor kollektorok nincsenek galvanikus kapcsolatban a készülékházzal?
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
A végtranzisztorok kollektorjai közvetlen kapcsolatba vannak a hûtôlemezzel, a hûtôlemezen GND van, rá van fogatva a nyákra, és nem érintkezik az alvázzal. Az annó hibás csatorna nagyobb feszültséget kap, ( a gyári 2x69v ac terheletlenul, a külsejére 2x66.6V ac van írva, a belepiszkált pedig 2x75,3ac terheletlenûl) a trafóba bele volt piszkálva, soha nem bontottam szét, így vettem.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2016
(#) Tetye válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Nekem is van egy végfokom hasonló elven működik de nekem az a bajom vele hogy nagyobb terhelés esetén leold a védelem, és nem jövök rá miért.
(#) Szabi1 válasza Tetye hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Terhelés esetén a relé feszültsége nem esik le, illetve a segédtáp feszültsége?
(#) reloop válasza Tetye hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
A védelem 100µF kondiját cserélted már?
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Ebben az esetben valahonnan feszültség kerül a házra. Ezt sajnos csak te tudod felderíteni.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Lehet, hogy pongyolán fogalmaztam, a mosfetes kérdést. A gate szigetelő oxidréteg viszonylag kis feszültségen átüthet. Még frissen fésülködve sem lehetne közelébe menni. Valójában nem ennyire rossz a helyzet, hiszen a gate és a source közé beintegrálnak egy unipolár szupresszordiódát. Ez hasonlóan a zénerdiódához nem engedi +/- 20V-tól nagyobb feszültségre töltődni a gate kapacitást. Eddig ok. Mi felhasználók teszünk a gate elektródával sorosan egy 200-500 ohmos ellenállást. A PWM építők még ezt sem. Ha a gate feszültséget növelem 20 V felé, elérkezik egy könyök, ahonnan a feszültség már nem nő tovább, viszont elkezd áram folyni a gate elektródán keresztül a szupresszor diódába. Tehát a védelem működik. De mekkora lehet ez az áram, vagy mekkora energiát képes levezetni ez a védelem. Nálam 500 ohmon keresztül vagy akkora áram folyt, hogy ez a belső dióda ne bírja ki és a gate átütött, vagy nem tudom. Sajnos tönkre kell tennem néhány fetet (persze nem a nemesebbik fajtából) labortáppal, hogy ez kiderüljön. Adatlapokon ez nincs definiálva.
(#) Tetye válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Nem nyúltam még bele, igazából meglepett hogy a trafó közép leága a kimenetre megy és inkább még olvasgattam, nézegettem volna rajzokat írásokat erről a megoldásról de nem találtam. De akkor kipróbálom ha megtalálom, de kicsit furcsa ez most még nekem...
(#) reloop válasza Tetye hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
A C21-ről van szó.
PA erősítőknél elterjedt, hogy a végtranzisztor kollektorok a testen vannak és a táp "leng", csak eddig bizonyára nem volt vele dolgod.
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Megtörténhet, hogy amiatt, mert 48V ac van a földelés és a kézzel megfogott szonda között? A mûhelyemben van földelés, én újítottam fel a hálózatot, de a szobámban édesapám elmondása szerint be van kötve, de nincs földelôszonda ebben az épületben, a laptop töltô is ráz, a laptop is..
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Semmi köze a földeléshez, valami más miatt van ott 48V ac
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 17, 2016 /
 
Terheld 1-2k ellenállással, úgy mérd a feszültséget!
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Holnap megnézem, ám legeslegelőbb már szétkaptam a lágyindítót, a föld és null, és a föld és fázis között kondenzátor van, mint a PC-tápnál.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
PWM-nél nagyon szigorúan meg van határozva a gate ellenállás értéke, hiszen ezen múlik a fetek és/vagy a meghajtó fokozat élete. De ott annyi könnyebbség van, hogy a gate meghajtó feszültség 12V körüli, így nem kell különösebben foglalkozni a gate-source maximálisan megengedett 20 voltjával. Soha nem mértem még meg mekkora áramot bírhat a mosfet belső "zenere", de kíváncsian várom a méréseidet.
Analóg végfokban sem szoktam külső védődiódát használni. Szerintem ha már eléri, vagy meghaladja az Ugs feszültség a 20 Voltot akkor már semmi nem védi meg azt a teljesítményfokozatot. De lehet, hogy ebben is tévedek.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Kíváncsivá tettél, hát megmértem. IRF9540-ből van sok felesleges, ezt szemeltem ki áldozatul. A gate-el sorba kötöttem 100 Ohm-ot és kezdem feltekerni a labortáp feszültségét. Ez nálam max. 56 V-ot jelent. Semmit nem reagált rá. 56V-nál folyt 2uA gate áram. Megmértem, semmi baja nem lett. Nekibátorodva elkaptam a komplementerét, az IRF540-et. Ennek is elkezdtem adagolni az Ugs feszt. Na, ez végre valahol 50V felett átütött. Meg is halt. Tehát ezekben nincs belső beépített Zener.
A többi mosfetet sajnálom ilyen célra "felhasználni", ettől meg nem lettünk sokkal okosabbak.
(#) granpa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
A be(nem)épített zéner az adatlapból is kiderült volna.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Én is követtem el tesztet. Volt pár bontott IRF840, amit nem sikerült elrontani (37V max a tápom). Granpa kolléga jól mondja, ha nincs az adatlapon, akkor nem védett. De hát akkor tényleg nem szabad megfésülködnöm, mert gond lesz. Viszont van (szintén bontott) néhány szupresszoros fetem is, na a hétvégén megtesztelem. Annak idején RF felhasználásra találkoztam duál gate mosfettel, amit úgy kellett beforrasztani a gyártó ajánlása szerint, hogy lábaira feszülő aranyozott pici kulcskarikát csak a végleges beépítés után volt szabad levenni. Most jutott eszembe, hogy kettős tápom 54V-ot tud a +/- között.
(#) Karesz 50 válasza granpa hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Annyi eszem már nem volt
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Abból a tesztből is tanulunk valamit. (Most jut eszembe... mégis hasznos volt a be nem épített zener ellenőrzése, mert így legalább kiderült, hogy az IRF540 Ugs feszültsége jócskán túllépheti a megengedett 20 V-ot, csak egy kis bátorság kell hozzá .)

Nekem is 2x28 V-ból lett 56V.
(#) belganarancs hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Sziasztok!

Van egy pórul járt,régi sony autós erősítőm.A következőt követtem el ellene:fogtam és rákötöttem egy izmosabb (400W papíron) LED tápra.Jelet egy mono sub alacsony szintű kimenetről kapott Y-elosztóval.A végeredmény persze mi más:csatt,füst nélkül.
A LED táp köszöni szépen nem indul,pedig állítólag mindenféle védelemmel fel volt vértezve.Az egyetlen biztosíték benne ép,nem égett el semmilyen alkatrész.Az erősítő belseje is érintetlen,se füst se megpörkölődött alkatrész.Biztosíték ép.
Kérdésem:megúszhatta-e az erősítő?
Mit kezdjek el először vizsgálni rajta?
(#) Kovidivi válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Rakd az erősítőt másik tápra/akksira, és kiderül. Rakj fel képet a LED tápról. Ha AC kimenete van, vagy fordítva kötötted be, legjobb esetben volt védődióda és csak a táp szállt el. Bár akkor a biztinek is mennie kellett volna.
(#) belganarancs hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Kovidinek:

Töltök ide képet a tápról,a bekötést normál módon,pozitív a pozitívra,negatív a negatívra végeztem.REM- szál pozitív tápra kötésével kapcsoltam az erősítőt.
(#) pucuka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Idézet:
„Ugs feszültsége jócskán túllépheti a megengedett 20 V-ot, csak egy kis bátorság kell hozzá”

Aztán egy szép napon erősítő bekap, oszt pukk. Pont akkor, mikor a legnagyobb szükség lenne rá.
(#) Kovidivi válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Jónak kellett volna lennie. Valamit elszúrtál. Mértél feszültséget a 12V-os táp kimenetén? Egyáltalán 12V-os ez?
(#) belganarancs válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Igen,mértem.Gyárilag 12.00V-ra volt beállítva.Szerintem összetettebb lehet a dolog,mert kétszer átnéztem hogy mindent (2db vezeték) jó helyre kötöttem-e.Az erősítő power ledje kigyulladt zölden,a próbahangszóróból komoly zúgás jött-ezalatt az erősítő is érdekes hangot produkált,power led protekt,majd egy csattanás kiséretében a táp leállt.(a csattanás az erősítőből jött)Az egész maximum 3mp alatt zajlott le.Minden egyetlen hosszabbítóba volt bedugva,védőföld nem volt bekötve.A subkimenetes erősítő sem védőföldes,a jelet optikai kábellel kapta.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
(#) Karesz 50 válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Két kapcsolóüzemű tápot kötöttél össze egymással.
(#) belganarancs válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Igen,tudok róla.Mégis ezernyi ilyet látni-LED táppal,számítógép táppal hajtanak autós erősítőt minden gond nélkül.Holnap kipróbálom az erősítőt akkuról egy biztosítékon keresztül(a legkisebb amim van 3,15A),hátha mégis túlélte ezt a kalandot.Bár sok reményt nem fűzök hozzá.
Következő: »»   1830 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem