Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1368 / 1679
(#) BarnaPili válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 2, 2016 /
 
Köszi!
Akkor rögtön nem sikerült,hiába nyomkodtam.
(#) morzsa15 hozzászólása Ápr 3, 2016 /
 
Sziasztok!

Csináltam egy arduino-s alkatrész teszter-t már csak a dobozolás van hátra meg még finom hangolni a programot mert van hogy ott marad egy-két betű. Sajnos nem találtam itthon triakot stb mert azokat is lehet vele tesztelni elméletben, kipróbálni még nem tudtam.
Itt egy rövid bemutató videó: Bővebben: Link
(#) Transztyuszeres válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Nekem cipős dobozban van az erősítőm...
(#) qvasz2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Ügyes cucc! A béta méréssel szerintem gondok vannak: a teljesítmény tranzisztoroknál nem szokott 800 körüli lenni, nálad minden fajtára ennyit adott.
(#) morzsa15 válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Köszönöm! Hát igen, ilyen pontatlanság még található benne.
(#) Medve hozzászólása Ápr 3, 2016 / 15
 
Szép napot! Épült egy gravírozó, zártszelvényes-csomólemezes vázzal, csavarkötéssel minden, a főorsó tartó kivételével. Azon a jobb oldali fakkban egy USB kamera. 640*480-nal bizony épp csak élvezhető, de bőven tized alatt beállítható a szálkereszt. Mozgatóorsó M6-os kór menetesszár, az anyája egy alu tömb, ami kottyanásmentesen sikerült.

grav3-1.jpg
    
(#) kameleon2 válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Szia! Az első ötletem nekem is ilyen volt. A Menetes szár tartóssága felől és pontosságát illetően, valamint a belengést és a hajlító igénybevételeket nézve nem tudom mennyire lesz pontos és sérülékeny. Makettnek tökéletes. De műanyaghoz elég lehet. Azért egy körmarást megnéznék rajta, vagy egy színuszhullámot.
(#) Alkotó válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2016 1 /
 
A menetes szár azért lehet problémás, mert itt nincs útmérés beépítve (legalábbis azt gondolom). Ha ebben nem tévedek, akkor a pozícionálást azt csak a motor fordulatával oldod meg, azaz mondjuk 20,5 fordulathoz tartozik valamilyen távolság. Ezzel nem is lenne baj, mert ha az áttétel ismert, akkor nagyon pontos lehet a pozícionálás, de csak akkor ha az áttétel állandó.
És itt jön a képbe a menetes szár problémája. Ezeket arra gyártják, hogy egy kb. anya magasságban adott tűrésen belül jók legyenek. Ehhez egy metsző szerszámot használnak, aminek a hossza kicsi, általában a vastagsággal kb azonos.Mondjuk ha a menetemelkedés 1 mm, akkor az egy 10-20 mm-es darabon 10-20 mm távolságot is fog jelenteni. De 150 mm-nél már akár egy egész mm-t is hibázhat, ami az anyának tök mindegy, de ha pozícionálni akarsz akkor egészen más a helyzet.
Éppen ezért vannak speciális orsók a célra, amiket esztergán készítenek, így a menetemelkedés pontossága csak az eszterga vezérorsójának pontosságán múlik (illetve ha köszörülve is van, akkor a köszörűgép vezérorsójának pontosságán).
(#) zsoltee0001 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Szerintem ezt Medve is tudja, hogy nem atompontos, mondjuk azh is érdekes, ha már megérdemelte a golyóssínt, egy fokkal komolyabb orsó kellett volna.
Amit sose értettem: x forint egy menetes szárt, 10 x egy esztergált, köszörült orsó (a golyós orsóról már ne is beszéljünk) a kettő között nincs valami alternatíva? Nem igaz, hogy még nem találtak ki valami szerszámot, hogy ne mángorolva, de ne is esztergával (drága) legyen valami elkészítve
(#) Medve hozzászólása Ápr 3, 2016 / 3
 
Az előzőekhez: Hobbi kategória. Az optikával beálltam nullára, 100 fordulat-100mm után a képen látható hiba mutatkozott. A nullára való visszaállást mutatja a másik kép. Hobbi kategória, 300Ft-ból (a marómotor nélkül) ezt tudtam kihozni.
(#) don_peter válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Szerintem ez nagyon ügyes kis szerkezet...
Programot és a vezérlést is te készítetted hozzá?
Vagy az gyári?
Ügyes vagy.. Gratulálok..
(#) Alkotó válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Nem törvényszerű hogy a menetes szár hibás legyen. Fordítva igaz, nem garantált a pontossága. Egyáltalán nem gondolom ezt se rossz megoldásnak, főleg ha elfogadjuk a benne rejlő bizonytalanságot.
(#) papus51 válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2016 / 1
 
Én egy ilyennek is nagyon tudnék örülni. Gratulálok.
(#) kameleon2 válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Szia Ne érts félre. Nem is arról beszéltem, amikor szerszám és anyag nélkül megy a szerkezet. Éppen a munka közbeni igénybevételek azok, amik csavarodást, feszülést torziót és kopást fognak eredményezni. Miért építenének az emberek robusztusabb szerkezeteket, ha lehetne 2Ft-os menetes szárral is? Egy maróval, egy keményebb anyagba és oldalirányú terhelés mellett lennék kíváncsi a pontosságára. Mondjuk arra, mikor lesz egy körből torz kör.
(#) kaqkk válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Első gépnek-kiindulásnak bőven jó! Gratula ! A cnc vírus már benned van ,innen nincs megállás . Én csak nyák fúrásra akartam egy cnc-t csinálni 20x30cm es munkaterület volt a cél , mire megépült 27x40 lett de már megvettem az anyagokat és alkatrészek többségét egy 120x0120cm es géphez
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
(#) SALáta válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Jó lesz ez, majd rájössz a gyerekbetegségeire és még jobb lesz. Aztán a leszólók meg tudod ez olyan dolog akár mivel is csinálod még mindig gyorsabb lesz ezzel egy nyák előlapot kimarni mint kézzel. Lehet 0.5 mm ovál lesz a furat de lehet hagyományos módszereknél ráköltenél annyit mint a gépre míg mondjuk tetszőleges furatot kivágsz... Szóval gratula, első gépnek jó. Annyi hozzáfűzni valóm van hogy a malommal szembeni vaskerbe pár ezresért vehetsz jó kis zártszelvényt, szerencsére a szerkezeti acél ára lent van nem csak a méhtelepi bevett acélé.
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Ápr 3, 2016 / 1
 
Mi nem szóltuk le, abszolút építő jellegű észrevételek voltak.
(#) SSzz hozzászólása Ápr 6, 2016 / 12
 
Sziasztok!
Készítettem egy kézi játékot. Egy PIC és egy gyorsulásmérő a fő alkatrészek benne. Egy rövid idő áll rendelkezésre, hogy a világító led irányába billentse ki a játékos az eszközt. Ha jó irányba billentette, és elég gyorsan, az egy pont. Az elérhető max pontszám: 99 Ja, és a rendelkezésre álló idő egyre csökken, ahogy a pontszám nő. A játék utáni dallam annál vidámabb, minél több pontot értek el vele. Már megmutattam pár ismerősnek, tényleg lehet vele játszani. Csatolok egy képet meg egy videót.

videó

Ha valaki kedvet érez hasonló játék, vagy valami más, klassz cucc készítéséhez, akkor írjon, és együtt is dolgozhatnánk rajta!
(#) kocsgab002 válasza SSzz hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Nagyon Klassz lett, el lehet vele szórakozni. Mennyi a maximális pont szám amit elértél?
(#) SSzz válasza kocsgab002 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Konnyu elerni a 99-et, szoval 99
(#) kocsgab002 válasza SSzz hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Nehezíts..Rövidíts az időzítéseken
(#) SSzz hozzászólása Ápr 6, 2016 /
 
Kell a sikerélmény
(#) bonmar hozzászólása Ápr 7, 2016 / 7
 
Sziasztok!
Rakok fel 2 képet az otthoni wifis nyomtatószerveremről. Az extra benne annyi, hogy ha nyomtatás érkezik áram alá helyzi a nyomtatót, majd 10 perc elteltével áramtalanítja. Dobozolásnál nem akartam szétfurkálni a dobozt a csavaroknak, viszont beleragasztani se szerettem volna a panelokat, így műanyag csavarokat ragasztottam bele, s azokhoz fogattam fel mindent.
(#) pjg válasza bonmar hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
EZ engem nagyon érdekelne. Publikus a dolog? Otthonra kéne 3 gép, egy nyomtató felállásban.
(#) bonmar válasza pjg hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
Persze, publikus. Csak egy openwrt-s router szabad gpio-val és usb-vel, egy ssr és 5V-os táp kell hozzá. Ez adta hozzá az alapot:Bővebben: Link
(#) pjg válasza bonmar hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
Köszi.
(#) yankoo válasza Medve hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
Első gépnek valóban nagyon jó : ) Én is így kezdtem, M8 menetes szár. Próbáld ki a trapézorsót, sebességben és pontosságban ég és föld és nem eget verő az összeg amit kiadsz érte. 4-5 ezerből megvan : ) Átmérő 10-12mm tehát sokat nem kell alakítani. A V2 gépemet már azzal szereltem és megérte. 200mm/p helyett 2500mm/p-et sikerült elérni vele : )
(#) Medve válasza yankoo hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /
 
Ha összefutok vele, akkor az lesz. Csak az orsón és az anyán változtattál?
(#) kaqkk válasza yankoo hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Én 12x3 as trapéz orsóval építettem az első gépemet 1500 as sebességen még jól használható . Most épül majd a második gép 16x5 ös golyós orsókkal majd meglátjuk mennyivel lesz gyorsabb ...
(#) SALáta válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /
 
Sokkal, ugyan a 16 mm es átmérővel nő az inerciád de a súrlódás kisebb lesz, a menetemelkedés miatt gyorsabb lesz, gyorsulási képessége ellen a tömege hat de a súrlódás kisebb volta segít. Valószínű mángorolt orsód lesz szóval egyengetni kell majd. Nálam TR12x2 volt a Z tengelyen, most 16x5 golyós orsó, nőtt a gyorsulás és a sebesség is annak ellenére hogy nőtt a mozgatott tömeg (nagyobb marómotor) viszont légrugóval kiegyenlítettem a motorom súlyát.
Következő: »»   1368 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem