Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Biztos van a képek között feltöltve. Már az első oldalon is egy fajta a sok közül.
Itt is: M-vas A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
A 80-100 ohm tévedés lehet. A 2-10 ohm sokkal racionálisabb tartomány.
Ha belegondolsz, egy darab rézvezeték, aminek a két végét méred (néha vékony és hosszú, de azért nem annyira...).
Az lehet ,de akkor ezt nem értem.
Kis méretű trafóknál ahol az áramfelvétel terheléssel 100-200 mA, ott azért nem ritka a primer oldali 100 ohm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Lehet ez egy speciális célú trafó is.. tegyél a csipeszek végére egy 100-200 ohmos ismert ellenállást és akkor biztos, hogy nem csap be semmi.
Akkor ez lehet bár az a trafó amelyik a második képen van 12 volt 2 Amperes az adatlapja szerint
A sárga az kávéfőző trafó (bosch v siemens)a másik meg 2.1-es számtógép erősítőé volt.
Aminek a pár amperes szekundere is 70-80 ohm lenne, ami lehetetlen.
Spéci alatt azt értem, hogy egy 5-10 wattos trafó és sokszáz voltos szekunderrel. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Én elhiszem, de ha pl. 12 V 2 A, akkor tuti rosszul méred... az nem lehet több pár tized ohmnál a szekunder..
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Szerintem megtévesztésig hasonlít az EI-s trafóra. Én is csak olvastam róla, és kb. annyi a trükk, hogy itt a nyelvet ki kell hajlítani annyira a lemez síkjából, hogy a csévébe be tud dugni, aztán ha már a helyén van megint kiegyenesedik. Bővebben: Link
Bocs de a primereket mérem
Lehet ez vezetett félre A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Az más... - akkor semmi gond, hitelesítsd ismert ellenállással.
Léteznek felfelé transzformáló trafók is.. Ha mérések után mégis bizonytalan vagy használj egy előtőt izzót amivel több infót lehet megtudni a tekercsek szerepéről. Ha a primernek kötött tekercsén az izzó erősen világít akkor az a tekercs nem a 230 ra lett tervezve..
Igen próbáltam egy 15wattos izzó szépen világított az összes nagyobb ellenállású tekercsnél,egyébként egy technics magnó trafója volt
Igen, kicsi trafóknál lehet ilyen magas az érték.
Kérdés mikró trafóból lehet rendes trafót tekerni?
Van értelme,csak mert olyan jó nagy a magja.
Ha szét tudod szedni, elvileg lehet.. kiveszed a vas-söntöt belőle és tekersz a primerhez 10%-ot kb, mert eléggé túl van gerjesztve - a nagyfesz helyére pedig betekered a szekundert.
Szét lehet csak flex kell hozzá,és kb milyen teljesítménye lehet?10.5x9x6 centi a mérete
A vaskeresztmetszetből számolj, mert ez a méret nem mond semmit.. elvileg 80 % lejöhet róla, mint a mikró teljesítménye, ha jól össze tudod rakni.
Bocs de amatőr vagyok azt ,hogy mérem meg?
A csévetest belső méretéből számold, ( a x b ) cm^2.
Kifűrészeled, kiütöd belőle a nagyfeszt, beletekersz 5-10 menet szemét drótból és kiszámolod a voltonkénti menetszámot és az alapján megtoldod kb. 10 %-nyi menettel a 230-as primert. Utána ebből meg a szekundert. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2016
Akkor 3.5 szorozva 6-tal ez a belső mag mérete.
Az akkor 21 cm^2. 5-600 wattra jó lehet attól függően, milyen üzemben járatod majd, folyamatos vagy szakaszos.
Nemrég volt hegesztett trafóval dolgom. Én erősítőbe nem mertem volna tenni, de néhány ismert gyár (nem kínai) szívbaj nélkül alkalmazza. Újra kellett tekerni. Ez is erősítőben volt, úgy hogy megnyugodtam. A mikrós trafóval is hasonló a helyzet. Bár ezt meglehetősen túlgerjesztik, ezért folyamatos üzemre nem alkalmas. Megmértem néhány gyári folyamatos üzemű trafó üresjárati áramfelvételét 150-300 VA-es kategóriában (ez nem alakul hővé, ez meddő áram, tehát nem fűti a trafót). Lemezelt "M" trafóknál 5 % körüli, "EI" vasnál 7 % körüli, hegesztett (mint a mikró) 20% körüli az üresjárati primer áram a névleges terhelhetőségen mérthez képest. Ez gondolom a nagyobb légrésből ered. Mikrósütő trafónál ez akár 50%-ot is elérhet a túlgerjesztés miatt, ezért itt egy kicsit összetettebb a dolog. Először is el kell dönteni, mihez kell a trafó. Nem mindegy, hogy aksitöltő, vagy erősítő lesz belőle. Alapból a kiflexelés miatt is csökken a keresztmetszet és erre még rátesz egy lapáttal a túlgerjesztés. Az sem biztos, hogy sikerül úgy összerakni megint, hogy ne kerregjen. De ha mindenképpen bele akarsz fogni, először fűrészeld ki belőle a nagyfesz tekercset a kollégák által leírt módon, meg persze vedd ki a söntöket. Ez után kezdődhet a méregetés. Meg ne próbáld hálózatra kötni úgy ahogy van! Esélyt sem szabad adni annak, hogy a nagyfesz véletlenül megöljön. Ez nem TV sortrafó. Ha még ezek után sem ment el a kedved, akkor szükséged lesz néhány eszközre. Multiméter, ha lehet akkor mindjárt két darab, természetesen tekercselő huzal, jó szolgálatot tenne egy szabályozható toroid, szigetelő anyagok, meg nem utolsó sorban sok türelem.
Köszönöm a kimerítő választ de szerintem jegelem a témát annyi a macera vele inkább dolgozom azt az időt és megveszem bár szívesen próbálkoznék vele csak a munka miatt nem sok időm jut rá.
Sziasztok,
Kis segítségre lenne szükségem. Programmal terveztem egy trafót több variációban, ebből már látható volt a szükséges ferritmag típusa és mérete. **** A szükséges kiinduló paraméterek: Mag: ETD 54/28/19 vagy ETD 59/31/22, anyag 3C90 vagy 3C94 Primer oldal: 24 VAC szinusz, a meghajtás 1,6 A-t bír el. A frekvencia 18 kHz. Szekunder oldal: 16000 VAC (16 kVAC), 0,02A (20 mA) Témához nem kapcsoló részt kivettem, arra ott az apróhirdetés! ÜDV: Moderátor A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |