Fórum témák
» Több friss téma |
Már ne haragudj, egy hibát mérések szisztematikus sorozatával lehet behatárolni. Az, hogy Pistikének volt esetleg egy ilyen gépe, amin sípolt az alaplap, nem sokat segítene rajtad. Vagy Te máshogy gondolod? Kicsit azért bonyolultabbak ezek a szerkezetek egy faéknél. Ha ennyit tudsz, hogy kiszedegeted a komponenseket, szerintem cserélj alaplapot...
Ezt már nem rebellozni kell hanem a chipet fizikailag cserélni. Nem reball hanem chip hibád van.
De ahhoz, hogy belenyúlj, szükséges némi tapasztalat és rutin. Anélkül hogy akarsz nekilátni, vagy úgy gondolod, hogy egy 1200 alkatrészből álló alaplapot letávdiagnosztizálunk neked? Valamelyik tápköröd zárlatos, de mivel magad sem tudod pontosan, hogy melyik, mi honnan tudjuk? Azt írtad, BIOS elem közeli részen, hát a macska rúgja meg, ott azért pár alkatrész és tápfesz előfordul, találjuk ki, hogy melyikről van szó? Nem jut eszedbe, hogy lefotózd, bejelöld, mi melegszik? Ezek után egy kapcsolási rajzzal felszerelkezve, meg tudjuk mondani, hogy kb. hány alkatrész lehet közvetlenül érintve, melyek egyenkénti leszedésével és mérésével lehet előrébb jutni. Van rendes, normális hőlégfúvó állomásod, vagy a 8-as Weller heggyel fogod leszedni a nullaakárhányas SMD kondikat? Nem azért, mert lehetetlen, csak hát..
Na, ezért írtuk, hogy vidd szervizbe. Hidd el: neked akarunk jót ezzel a tanáccsal.
Ki tudja megcsinálni? És cca mennyi?
Ide nem írhatom le, de pü ment.
köszi
Szia! Nem tudom aktuális lehet-e még 3 év után de ugyanilyen problémám volt szintén egy nx6310-es géppel. Egyáltalán semmit sem csinált amikor hozzám került mert az lm393 ic ki volt lyukadva. Ezt kicserélve beindult a gép, tudtam gond nélkül telepíteni mindent és használni. Örültem nagyon, de hónapok múlva amikor akksiról lett volna rá szükségem szembesültem hogy egyáltalán nem megy róla és nem is tölti. Kiszereltem az alaplapot, mert ebben az állapotban rá lehet tenni az akkut egy próba erejéig a másodlagos alsó csatlakozóra. Vigyázni kell mert kétféleképpen rá lehet tenni. Kimértem a testet hogy egyértelműen be tudjam azonosítani azt hogy hogyan tegyem rá. Rátettem és töltött meg ment is róla a gép. Akkuhiba innentől kizárva. Elkezdtem összehasonlítgatni a két csatlakozó azonos lábait a testhez képest, és eljutottam az "smsc" márkájú vezérlőprociféleséghez. Ez egy sirályszárnyú alkatrész nem pedig bga. Volt egy donorlapom amiről áttettem és megjavult a gép, újra telepítenem se kellett.
Üdv mindenkinek!
Egy Toshiba laptoppal kérnék segítséget. Schematicja: Bővebben: Link Töltőre dugva világít AC IN led, de nem kapcsol be, akkuról sem. A +5VALW és +3VALW megvan. Amit észre vettem, hogy +3VALW Source lábain kb. 2V feszültséget mérek, nem tudom, ez jelenthet valami hibát? Eddig egy hibás IC-t találtam egy RTL8111B ezt cseréltem, így itt már nincs zárlat, de mégsem indul. Ötlet esetleg?
Ha a 8111 döglött, akkor valami érte a LAN port felől. Vagy az IC körül van még hiba, vagy az EC, illetve a déli híd lehet érintett még. Ezek nem melegednek érezhetően?
Kevés a 2V.
Semmi sem melekszik. 60mA az áramfelvétele és a bekapcsológombra is csak 0.1mA-val nő meg.
electrofan: ott kikapcsolva nem 0V-nak kellene lennie?
Nem fogom végig bogarászni a rajzoz, de ahova "alw" van írva annak mindig meg kell lenni.
Itt a Drain lábakon megvan a 3V, a Sourcen 2V. Kikapcsolva nem 0V-nak kellene lennie és a Gate lenne kapcsolva ha megnyomom a bekapcsoló gombot?
Előbb Magyarul tanulj meg, azután írni, utána talán megértjük, mit is szeretnél.
didyman: köszi a segítséget! EC hibája volt. Ez cserélve, és már indult is.
És a 2V is eltűnt, mostmár 0V van kikapcsoláskor. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2016
Üdv!
Valakinek esetleg nincs meg a Samsung np-nc110 kis notinak a kapcsolási rajza? Vagy esetleg a power gomb kbc (smsc mec 1300-nu) melyik lábára csatlakozik? Köszi
Üdv mindenkinek.
Megakadtam egy hibával és nem tudom hová nyúljak, segitsetek légyszi. Adott egy Acer Emachines E728 Laptop. Hibája, hogy állandóan túlmelegszik és leáll. Elindítok egy filmet és kb 5 perc múlva kikapcsol. Szétszedtem, újrapasztáztam, kitisztítottam, és kapott egy vadonatúj ventillátort mivel az eredetije tönkrement. A processzor érezhetően forró de annyira, hogy megérinteni sem lehet. Egyébként hibátlanul működik amíg ki nem kapcsol. T4500-as Intel processzor dolgozik benne. Alapjáraton ha csak a windows fut akkor is jár a ventillátor aminek elvileg nem kellene, mivel a "testvére" ami a fiamé az teljesen csendben dolgozik. Hibás lenne a processzor?
Vizsgáld meg, hogy a hőcső vezeti-e a hőt. Könnyen lehet, hogy megszökött a vákuum a csőből, ezért már nem szállítja a hőt a radiátorához. HP-bizniszgéppel jártam már így.
Szétszedtem a gépet, és a jelenség a következő.
A processzoron lévő hűtőrész tűzforró de az elvezető cső tőle 2-3 centire hideg, valamint a hőcső többi része és a radiátor is. A radiátorból teljesen hideg levegő jön, ugyanakkor a processzoron lévő hőcsöves rész... izzik. Ez lenne a hiba? tönkrement a hűtő? A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Pontosan, ahogy dokidoki is írja, tönkrement a hőcső! Azt bizony cserélni kellene, ha nem akarod, hogy hosszú távon esetleg károsodjon a hő miatt a proci!
Igen, sajnos lukas valahol. Kiszökött belőle a kevéske víz, és a vákuum helyére levegő került.
Nehezen javítható, nem is biztos, hogy elsőre sikerül. Csináltam már ilyet, de kezdeti siker után el is rontottam. Ha kiveszed, akkor tedd egy befőttes üveg vízbe, úgy, hogy kilógjon mondjuk a radiátora, ekkor hőléggel melegítsd meg a radiátorát, és az üvegben figyeld hol kezd el parányi buborékot fújni. Ott a luk. Ennek a beforrasztása után, már a hőcső valamelyik végén keresni kell egy helyet ahova kerül egy 1-2mm töltő luk. Ebbe a lukba kell forrasztani 1-2 cm hosszú UT085 vagy vékonyabb koaxból belezett rézcsövet. Előkészítesz egy tepsit, amiben forró illetve forrásban lévő vízfürdőbe meríted majd a hőcsövet, úgy hogy előtte kikísérletezed a műveletet, mert mindeközben hozzá kell férj kényelmesen a töltőcsonkhoz. Amibe kis fürdőzés közben a forrásban lévő vízből 1-2 ml tudj fecskendezni a töltőcsőbe. Ekkor gyorsan egy kúpos de gömbölyű szorítófogóval le tudd zárni a csövecskét. És még ott ez után el is tudd forrasztani. Ekkor jó lesz sokáig, mígnem ki lukad valahol ismét vagy a forrasztások el nem halnak. Én ott rontottam el, hogy a hőcsövem elég hosszú volt, és se a radiátor, se a proci felőli vég nem volt hozzáférhető így a közepét választottam helyként a töltőcsőnek És mellette sikerült a fúróhegyet beleszalasztanom a csőbe, ez elintézte a sorsát, mert bár vezeti ismét a hőt, de csak a csonkig jut el, mert a kapilláris bordázatot felsértettem. Ezért kell ezt a manővert valamelyik végén elvégezni. A vákuum kialakul belül, ha az egész tepsi forrásban lévő víz ellepi a hőcsövet, és a belefecskendezett vízből is tud egy kevés kipárologni. De ezt az egészet csak akkor érdemes kikínlódni, ha nem tudsz szerezni bele új hőcsövet.
Köszönöm a válaszokat, nagyjából erre tippeltem én is, de mivel ilyennel még nem találkoztam szükségem volt megerősítésre.
Nem hiszem, hogy érdemes kínlódnom vele, cirka 1500.-ért vettem egy másikat helyette.
Tisztelt fórumtársaim.
Van egy leptopom DELL INSPIRON 1721 es melyik meghibásodot. Ezt a leptopot már 8 éve használom, eddig semmi meghibásodása (probléma) nem volt. Meghibásodás tünetei leptop bekapcsolásakor se kép se hang egész fehér- fekete képernyö jelenik meg valami zugás az alaplapon ha bedugom a töltöt Halatszik hogy indulna, de a kepernyöm semire nem reagált. Próbálkoztam a leptopot kűlsö képernyöre kötni de semi sem történt. szeretném kérni a véleményeteket! Köszönettel Fery
szerintem tulmelegedés , mert regeltül 6 óréig tökáletesen muködöt aztán meindult hibernálásba és töbet be sem indult
mikor bedugom a toltöt a leptopba akor elsönek zümög mid egy méhecske azután meg halok egy pi,pi,pi hangot ezt a leptop hátulján lehet hallani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |