Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma

Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   85 / 219
(#) Buvarruha válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

Ha nincs meg a 400mA ugyanúgy nem lesz jó. Ez áramgenerátor, csak akkor ál be a feszültség, ha elég áram folyik az ellenállásokon ahhoz, hogy elérje a komparátor feszültségét, amihez 400mA kell.
(#) eyess válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

Csak ezt valahogy le kellene tudnod zongorázni , hogy tudjunk konkrét dolgot .Mivel műterhelésed lehet , hogy nincs , így más lehetőséged nem igen lesz .De legalább lesz egy konkrét dolog , hogy merre tovább.
(#) Andralin válasza eyess hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

Találtam itthon egy 240V/40W izzót, rátettem a LED +/- csatlakozóra.

Így megint kapcsolgat az IC ki/be, de sokkal gyorsabban, kb. 200 msec-es periódusidővel.
És az izzó villog ugyanilyen frekvenciával. Halványan, de villog.

Akkor ez bizony táphiba .Mert ott fix kimenetnek kellene lenni .
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016

Kevés az áram. Egyébként próbálgatás közben melegszik a FET amit cseréltél?
(#) eyess válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

Mondjuk azt megtudná mérni , hogy mennyit vesz fel az izzó.
(#) Andralin válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

A kicserélt FET egyáltalán nem melegszik, még csak nem is langyos 1 percnyi izzós üzem után.

Viszont az izzó ellenállása hidegen 106 ohm, és nem is változik mert éppen csak langyosodik egy picit. Ez 80V-nál 760 mA-t jelent! Az már nem sok?

A fet szempontjából nem.Ha jól emlékszem , akkor az ic 801 et cserélted ugye ?
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

Pontosítok, műszerrel a kapcsolgatás miatt nem tudtam mérni az izzót, de szkóppal nézve az izzó kapcsain csak 10 V-ig megy fel a fesz, ugrál 0 és 10V között.

Az ellenállása fix 105 ohm, így akkor 10 mA áram folyik csúcsban, a táp bekapcsolt aktív állapotában.

Nem ezt, a fő primer oldali vezérlőt cseréltem, az IC 101-et.

Ezzel látszólag nincs baj, szépen muzsikál. Ha leválasztom a 48V tápot a LED kör felé a szekunder tekercsről, tehát nincs túlfesz, nem szólal meg az OVP és tökéletesen működik, mennek a PWM jelek mind Q801 mind a Q802 felé.
Csak amint az OVP eléri a 3,0 V-os túlfesz limitet, akkor kapcsol le az IC.

A c204 , és a c214 és a c801 , hogy néz ki milyen állapotúak , vagy mérted e őket stb.

Tehát már nem ál le a táp, az megy mindvégig? Az oké, hogy túlfesz miatt leáll az IC, de így is kellene maradnia. Mivel mértél 10V-ot az izzón, szkóppal, vagy multiméterrel? 10V-ról nem világítana és a bemenő fesznek eleve az izzón kellene lennie, amikor indul az áramkör akkor ugrik fel a fesz.

Igen, azok rendben vannak, kimértem őket.

Buvárruha., itt mire gondoltál, hogy szedjem ki a 45 uH tekercset?

Szakítsam meg a kört, vagy hidaljam át rövidzárral?

Ha megszakítom, akkor már írtam mi van, gyönyörűen megvannak a PWM jelek a gate-eken és nem kapcsolgat az IC, megy folyamatosan.

Próbáljam meg rövidzárral áthidalni ezt a tekercset? Ha úgy is ugyanez a jelenség, akkor a tekercs a hibás?

Igaza van Buvarruha nak 10v nál nem igen világítana az izzó , és jó lenne ott az izzónál áramfelvételt mérni.

Csak szimplán újraindulgat az IC, vagy le is ál a táp? Most már nem értem, hogy mi van és mi nincs. Rövidzárral semmiképpen sem, mert akkor fet rövidzárat fog kapcsolni a tápra, hagyd is a tekercset. Ha a táp nem ál le a próbálkozás közben, csak az IC próbálkozik akkor kész is van és már nincs is semmi baja,csak a szakadást kell helyrerakni a ledeknél.

Nem megy folyamatosan az IC, hanem ugyanúgy ki/be kapcsolgat, csak sokkal gyorsabban, kb. 200 msec egy periódus, míg terhelés nélkül 2 sec volt. Gondolom gyorsabban sül ki a kondi kikapcsolás után ezért már kapcsol is vissza hamar. Üresen meg lassabban sült ki a puffer elkó.

Multiméterrel ezt nem tudom mérni, szkóppal mértem az izzó kapcsain (LED +/- kontaktok). És igen, a szkóp azt mutatja, hogy 0 V és 10 V között ugrál az izzó feszültsége. Én is meglepődtem, kétszer is ellenőriztem, hogy biztos jól olvasom le.
Az izzó nagyon halványan, de villog így is.
(#) eyess válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Valahol én is arra gyanítok , hogy jó a táp , csak valahogy még is el kellene találni azt a terhelést , hogy fixen beálljon ott a kimenet , hogy még is biztos legyen a táp.Bár nem biztos , hogy csak az ic kapcsolgat ilyenkor .Lehet , hogy a primert is rángatja , de ezt csak méréssel lehetne megtudni.
(#) Buvarruha válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

De amikor próbálkozik leáll a táp, vagy az IC és minden tápfesz rendesen megvan csak az IC indulgat újra??
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) Andralin válasza eyess hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Pedig világít...

Áramot nem tudok mérni műszerrel. Egy 5 Hz-es négyszögjelet nem mér meg a műszerem se AC se DC módban csak ugrál az is. Szkóppal mértem a feszt, az ellenállása az izzónak meg fix.
(#) Andralin válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Bocsánat, nem voltam egyértelmű.

Maga a táppanel tökéletesen működik, a 3,5 V, a 12 V és a 24 V atomstabil.

A probléma csak a LEd körben van, csak az IC801 kapcsolgat ki/be és ez egyáltalán nincs hatással a többi tápkörre és kimenő feszültségre.

Akkor minden rendben az kész van! Bár a legtöbb egy enable jel után egyszer próbálkozik és, ha nem stimmel valami leáll és csak legközelebbi engedélyezéskor próbálja megint, de úgy tűnik ez folyamat újraindulgat ilyenkor. Már csak a ledeket kell helyrerakni és kész. Amíg nem folyik 400mA áram, nem fog működni, mivel áramgenerátor és az izzó kevés ahoz, 100-as izzóból kellene kettő darab párhuzamosan legfeljebb, de tranzisztorral lehet csinálni műterhelést. 3 hétig szórakoztam egy 47-es kijelző áramgenerátorával, oda is kellett csinálnom műterhelést amin 100V-on folyt a 400mA. 2SC5200 kollektora földre, emittere a pluszra a bázisra pedig kb 25K ellenállás kellett az emitterről és kész.
(#) eyess válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Igy már mindjárt érthetőbb . A leírásod alapján minden megvan ok .Lehet tovább lépni a táphibáról.
(#) Andralin válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Igen, ez az IC ilyen, az adatlapja az azt írja, hogy az Overvoltage Protection működésénél csak egy hiszterézis van, 3,0 V felett kikapcsol és amikor 2,7 V alá ment az OVP fesz, akkor kapcsol is vissza. Nem kell neki újra Enable jel.

Szóval akkor LED sor lesz? Szedhetem szét?

Ettől féltem... És akkor muszáj olyan tapadókorongos cuccot beszereznem, vagy simán kézzel is le lehet szedni az LCD panelt ha óvatos vagyok?

Mielőtt szét szednéd a kijelző felé menő led csatlakozón tudsz valamit mérni ?

Nem, ott a műszer teljesen szakadást mér.

Ez nem ájmek, hogy tapadókorong kell hozzá, a kijelzőt úgy szedd szét, hogy ne menjen bele por és ne tépd le az LCD-ről a szalagkábeleket, mert akkor vége.

Hát az nem jó jel akkor.

Ettől féltem. De nem tudom, hogy kellene-e valamit tudnom ott mérni sima műszerrel.

Kellene tudni mivel ledekről beszélünk vagy mi , vagy nem ?
Következő: »»   85 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem