Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Bocsi, még egy kérdés felmerült. A solder stop tartalmazza az összes pad-et, via-t, ahol majd forrasztok. De a component stop mi akar lenni?
stop a lakk, az van mindkét oldalon
a stop rétegek a tstop, bstop layert tartalmazzák, mást nem A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2016
Gondolj a forrasztási és az alkatrész oldara kerülő SMD alkatrészek forrasztási felületeire is.
Sokadik próbálkozás után sem jó valami. Szerintem az előhívásnál rontok el valamit.
Honnan tudom, hogy teljesen elő lett hívva?
Köszi. Mindkét oldalról készítettem solder stop gerber fájlt. Csak visszaellenőrizni nem tudtam őket, nem találtam megfelelő, ingyenes programot.
A levilágitott rész sötétkék lesz, az a rész amit a fény nem ér pedig marad világos.
De nem irtad mi a probléma.
Nem figyeltél! Gyári panelja van neki!!!
Az nem olyan mint a dry fóliás panel..., azon gyak nem látszik a megvilágítás előhívás előtt, nem változtat színt. pompidu: Egy darabot vágj le belőle...és teszt időkkel, kis darabjain csinálj próba levilágítást idő kétszerezési értékkel. Így kapsz néhány időt, amikhez tartozik valamilyen előhívási minőség. A legjobbat kiválasztod, és a nyákot már azzal az idővel világítod meg. Konkrét időt nincs értelme kérdezni, mert nagyon nagy az eltérés a fényteljesítménybe mindenkinél! Így ha nem pont olyan fényforrásod van, nem akkora távolságból világítod meg, nem olyan nyákra...máris sutba dobhatod a más által javasolt értékeket. Ezen a tökéletesen fedő film annyit segít, hogy ha bőven túlvilágítod, akkor sem romlik el a nyákod, mert még így is csak ott kap megvilágítást a lakk, ahol kell, az meg nem számít mennyivel többet a szükségesnél..de ha nem tökéletes a film, akkor már számít nagyon is az, hogy ott ahol _nem_ szabad fényt kapnia, ne is kapjon túl sokat!
Azt nem tudtam, hogy meddig maradjon az előhívóba és hogy hogyan is néz ki amikor kész van.
AMikor készen van, határozottan látszanak a vezetősávok és határozottan látszik a tiszta réz felület, ahol nincs lakk.
Szia!
Ajánlom szíves figyelmedbe ezt az oldalt. Itt a paneled főbb paramétereinek megadása után tájékozódhatsz számos kínai panelgyártó ajánlatáról. Idén két gyártótól is rendeltem; Maker Studio ~18$ Elecrow ~26$ Ár tartalmazza a 10darab 10x10 cm kék panelt kétoldali fehér poziciórajzzal és a szállítást is.
Szia.
Most kaptam árajánlatot 10cmx10cm nyák, kétoldalas, 10db, 29$, postával, követési számmal együtt epegpcb-től. Ezt kicsit drágának találom...
Tudnál mutatni képeket a panelekről?
Nem tudom, hogy mit jelent a panelized és nem panelized. Meg V-cut? Az én nyákom úgy néz ki, hogy a 10cmx10cm-es területen van 6 nyák. Kontúrmarással kellene, mert én itthon nem fogom tudni kivágni, főleg nem ekkora mennyiségben.
Ebben már nekem sincs gyakorlati tapasztalatom, de a panelized és társai irányában kell keresgélned. A V-cut ha jól gondolom, akkor kontúrmarást jelent, de mérget nem vennék rá. Természetesen ez már feláras szokott lenni a síma panelekhez képest.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Szia !
Azért ne veszítsd el a realitás érzékedet. A 10db paneled 8000 Ft minden darab kontúr marva.... Itthon 1db 10x10cm-es panel ebben a minőségben egyben, nem 6 részre vágva 12500Ft A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Rendben, köszi. Egyáltalán nem tudtam behatárolni, drága, vagy korrekt ajánlat volt-e. Mondhatott volna dupla, vagy feleannyit is, tapasztalat híján nem tudom hova tenni
Viszont a legenerált gerber fájlokat ők sem tudták megnyitni, gpi volt a kiterjesztés. A CAM feldolgozóval készíttettem, gerber_rs274x-et választottam ki, a rétegeket bekattintottam, és fájl dobozba beírtam a nevet... Próbálkozok kicsit. Eagle 6.5.0-t használok. Sejtem már. A feladat feldolgozására mentem rá, nem a kijelölés feldolgozására. Mindegy, visszaellenőrzöm a nézegetővel, amit ajánlottatok. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Meg lett a hiba, generálódott egy kiterjesztés nélküli fájl, és hozzá egy ugyanolyan nevű, de gpi kiterjesztésű fájl is. A kiterjesztés nélkülit ha feltöltöm az online gerber viewerbe, akkor megjelenik szépen, aminek kell. Viszont a dimension réteget ki kellene hagynom a forrasztási oldalakról, mert rövidzárlatot okoznak. Amikor házilag készítem a nyákot, akkor is megmarad a dimension hajszálvékony vonala néha, gondolom, ha gyártatva lesz, minimum 95%-ban meg fog maradni, akármilyen vékony is.
Le is hagyhatod, bár mint a neve is mondja ez a panel széle, szóval ha kivágják a panelt nem fog megmaradni. Nekem legalább is egy panelen sincs rajt.
Egyébként az árra visszatérve multkor írtam a 700Ft/db árat, neked annyival több, hogy több a kontúrmarás. Elgondolkodtató különbség van az itthon készült és kinában készült panelek ára között A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2016
Szia, sziasztok.
10x10cm-es nyákokat fogok kapni 29$-ért 10db-ot, de a 10x10cm-es nyákon belül már ha marni kell, az plusz pénz, tehát nekem kell szétvágnom majd itthon valahogy. Egyébként 8 nyák van egy 10x10cm-es nyákon, és ha ezt ki kellene vágni (marni?), akkor 49$ lenne az összes költség. Szükségük van még: "NC drill file ( RS-274 X format) ". Írtam neki, hogy nem tudom mi az, de csak ennyit tud írni. Ez micsoda? Hogyan tudom legenerálni? Meg azt mondja, hogy nem lehet a kontúrmarási vonal felé kivágás a nyákon, és hogy forgassam be a jobb oldali két nyákot, hogy a kivágás a nyák közepe felé nézzen. Csak azt nem értem, ha azt a lyukat nem vágja ki (mert plusz pénz), akkor miért kell forgatnom, miért nem lehet simán úgy hagyni, ő meg csak a 10x10cm nyák kontúrját vágja ki? Azt megcsinálhatom, hogy az ilyen kivágásokhoz berakok 20-30 lyukat (drill), így ki lesz fúrva, nem kell kontúrmarni, én meg majd csak széttördelem itthon? Vagy ez "szivatás" lenne? Köszi.
Drill fájl nyilván kell ez a fúró fájl.
Eagle-ben excellon a neve, ott van a CAM feladatok között. Látszatra nehéz megállapítanom, hogy ez a before hány panelt tartalmaz. Én mondjuk ha ez a kép több panel, akkor az egyformákat összeszedtem volna egy panelre. Azt kérdezd meg a perforálás mennyi.
Ez úgy kezdődött, hogy árajánlatot kértem 10db 10x5cm-es nyákra (ez egy termékhez kell). 29$. Aztán megkérdeztem, a 10x10cm-est, az is 29$. Innentől úgy gondoltam, hogy akkor két terméknyi nyákot rakok egy 10x10cm-esre, ha már úgy sincs árkülönbség.
Szerintem ha összeszedem az egyformákat egy panelra, akkor nekik annyi féle maszkot kell gyártaniuk, ami plusz költség. Most csak 5 maszkot kell készíteniük, plusz fúrás. A before képen 8 nyák van, a nyák közepén kimaradt egy nagyobb rész, oda prototípus nyákot terveztem smd IC-khez.
Több helyen találkoztam minimális méretként 10x16 cm nagysággal. Itt is erről lehet szó. Az alatt minden ennyibe kerül. Persze nem kell ekkorának lennie a panelnek, csak minimum ilyenre kell többszörözni. Viszont ebből kell minimum 5- öt rendelni, így ha már eleve van egy ilyen méreten mondjuk 4 panel, akkor az mindjárt 20 db lesz, igaz a 20 -ért kell annyit fizetni mint itthon 4-ért.
Szia.
Most látom csak, hogy előre elkészített feladatot kell megnyitni. Én eddig saját kútfőből pipálgattam a rétegeket. Most megnyitottam az egyik gerber feladatot, és megjelent minden réteg. Az excellont is sikerült legeneráltatni. Így már szuper. Remélem ez már elég lesz a gyártató cégnek...
Fényes 135g-os műnyomóra nyomtattam egyik ismerősömnél (600-as DPI, lézer), majd a lap első 1/4 részében tökéletes volt, majd ahogy haladtunk a közepe, vége felé annál hiányosabb volt a nyomtatás. Ez miért történt? Milyen megoldás létezik? Milyen nyomtatót vásároljak ami elfogadható ár/érték arányban? Legolcsóbb, otthoni használatra.
Szia !
Nem minden nyomtató szereti a vastag papírt, de lehet az adott nyomtató hibája is, toner..stb Próbáld meg vele úgy nyomtatni, hogy ragassz fel sima papírra akkora műnyomót amekkora a rajz. Ha olcsó lézert keresel, bár ez már régi modell, de amit meg tud hajtani arra nyomtat. HP laser 1100 ár kb:10.000Ft
Sziasztok ebben a témában én még új vagyok, azt szeretném kérdezni, hogy ebben a formában mehet-e a maratás, Vasalva van a nyák és nem szeretném ha nagyon alá marna a Vasklorid.Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |