Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   53 / 96
(#) Massawa válasza Droot hozzászólására (») Máj 10, 2016 /

Az ma már tulzás - volt egy ilyen korszak, de rájöttek a csalásra. Ma inkább az a baj, hogy akkora az akkuk gyártási minöségi szorása, hogy örülnek a felhasználok (készülékgyártok), hogy annyit kibirnak mint ami rájuk van irva...
De ez a téma már nem ide tartozik.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Máj 18, 2016 /

Sziasztok!
Most meg valami HAKKO csodát szereztem, íme egy 3,5 és egy fél perces videó:

HAKKO T12T15 heating 0 to 350C and stanby test

HAKKO T12T15 standby 200 to 300 test

Kicsit jobb és modernebb, mint a 40 éves Weller.
(#) stefi válasza Droot hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Szépen haladok a páka állomással, a FET szépen kapcsolgatja a feszültséget, illetve a hőmérséklet mérés is szépen alakul a MAX31855-el, egészen addig, amíg nem kapcsol a FET és el nem kezd fűteni a páka. (A táp egy kapcsolóüzemű laptop táp). Amint a páka elkezd fűteni, a hőmérséklet mérés vagy kinullázódik vagy egy adott hőmérsékletre beáll és nem mozdul, ez általában 100 fok.
Olvastam, hogy szűrő kondenzátorok használata erősen ajánlott ennél az IC-nél, viszont nem tudom elképzelni, hogy egy sima szűrő kondenzátor megoldaná ezt a problémát. Feszültséget mértem a páka hőelemén, a feszültség szépen növekszik a hőmérséklet emelkedésével.

Mi a véleményetek, tényleg a kapcsolóüzemű táp zavarja ennyire az IC-t?
(#) qvasz2 válasza stefi hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Mi lenne ha letesztelnéd? Kihagyod a laptop tápot, és egy rendes trafós táppal próbálod meghajtani!
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Elővettem professzionális angol tudásomat is!
Íme még egy teszt:

HAKKO T12T15 test with 350C and 260C

Vélemények jöhetnek...
(#) Chipmunk1960 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

A forrasztásról, vagy az Angolról?
(#) ktamas66 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Biztos hogy a mért értéket mutatja? Én Tamás vagyok, a hitetlen .
(#) Transztyuszeres válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Természetesen a forrasztó állomásról, nem a forrasztásomról, végképp nem az angolomról.
(#) Transztyuszeres válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Tuti, 260-on olvaszt szépen kb ahogy kell, de éjszakás leszek, hazahozom az MY-64-et már csak azért is.

Csak azért gondoltam, mert a videón amikor standby-ba megy 358-tól szépen lassan hűl a páka, ahogyan kell, amikor meg átállítod 260-ra azonnal ott is van.

Jobb ötletem van;
Ma viszem be a pákát, eszembe jutott, hogy van 24V/4,5A labortápom már.
19-kor kezdek, de lehet előbb és mérek.
(#) Chipmunk1960 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

A páka, meg az állomás, kiválóan működik szerintem. Gondolom, mikor csippant, akkor éri el a beállított hőfokot.
(#) Transztyuszeres válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Így van.
Íme a teszt videó:

HAKKO T12-T15 temp control test 1
(#) Transztyuszeres válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Még egy videó a végére és befejeztem a "blogolást": hogy mennyi idő alatt fűt fel 20-ról 500-ra.

Íme:
HAKKO T12-T15 warm up test 20 to 500C

Engem nem győzött meg. A gyanúm lassan meggyőződéssé válik: a szabályozás hiszterézise be van építve a kijelzésbe, tehát a kijelző gyorsan és stabilan a beállított értéket mutatja (gondolom bizonyos határon belül). Persze a szabályozás működik, gyorsan fel is fűt és teljesen jól használható. Nem a füstölő pákát kellene kamerázni, hiszen elhiszem, hogy működik, hanem egy képernyőn a páka hőmérőjét, a műszer hőmérőjét és a labortáp kijelzőjét. Ebből lehetne látni mennyire stabil a hőmérséklete a pákának (nem pontosságra gondolok), és hogy hogyan szabályozza a teljesítményt.
Jelenleg azt látom, hogy a kijelző 15mp alatt eléri az 500 fokot, de a LED alapján még fűt pár másodpercig , majd beáll a hőfok és soha többet nem változik.

Sajnálom, ha nem győzött meg.
Ez nem mutatja az aktuális hőfokot, hanem a beállított értéket.
Csak a LED jelez a befűtés után...(de ez már le lett írva egyszer)

Látom kritikából van elég itt(is). Kiröhögni meg lehet, csak az is előfordulhat, hogy irigykedsz. (tessék egy vigyor)
Mindegy én kiszálltam, nem vitatkozok, használom.

Mindenkinek jó forrasztgatást kívánok!

Üdv!

Á, értem! Akkor valamit félreértettem, azt hittem azért van a kijelző, hogy a páka hőmérsékletét mutassa. Akkor tökéletesen működik!
Nem irigykedem, az én smd állomásomon kijelző sincs csak egy beskálázott poti. A kijelzőset csak bontásra, vagy ónozásra használom .

A kedvedért még egy utolsó videó a készenlét és alvó üzemmód programjáról.
Ezt is megkritizálhatod valahogy, pl. adok egy tippet - de ezt lelövöm: "miért csapkodom a pákát az asztalhoz".

Íme:
HAKKO T12-T15 controller program demo standby and sleep mode
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
(#) Droot válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Nem kritizál senki. Azokra a hibákra hívjuk fel a figyelmed, amiket nem veszel észre és teljesen normálisnak hiszel. A kapcsolóüzemes téma detto. Ha ezekből nem tanulsz és csak egy helyben toporzékolsz akkor sajnállak.
(#) Transztyuszeres válasza Droot hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Na itt fejeztem be a HE-re történő megosztásaimat a kapcs. témában is, ezt elértétek! Gratulálok nem toporzékolok!

Nincs itt semmi hiba. Aki csinálta, 20 éve foglalkozik forrasztástechnikával.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
(#) ktamas66 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Teljes komolysággal mondom: elnézést kérek, félreértettem a működését. Amikor 1 percig néztem a 300 akárhány fokot, az a téves képzet alakult ki bennem, hogy azért mutatod, mert a szabályozás ezt milyen pontosan tartja, de most már értem, hogy ez a beállított hőmérséklet volt. És teljesen helyesen ennek nem szabad változnia bármit is csinálsz a pákával. Mivel eközben a valós hőmérsékletet a jótékony homály fedi, abban is teljesen igazad van, hogy semmilyen alapunk nincs megítélni a szabályozás minőségét (se pro, se kontra).
(#) Transztyuszeres válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Nem is neked lett címezve, veled nincs is akkora gond, kollégád verte ki a biztosítékot...
(#) Transztyuszeres válasza Droot hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Nekem ez hobbi. Ha tudnád mennyibe volt, elsírnád magad( bagó+ hobbi maszek, élveztem minden percét)... Én is sajnállak.
"amilyen az adjon isten ..."
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
(#) Transztyuszeres válasza Droot hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Aludtam rá egyet; egy rövidet. Teljesen mindegy mit válaszolsz vagy hallgatsz, én átmegyek 'read only"-ba, azaz ezek után csak olvasok...
(#) almaf1231 hozzászólása Máj 22, 2016 /

almaf1231 forrasztó állomás
Engedelmetekkel egy kis videó az én állomásomról, kezdetleges működéssel. Elnézést mindenkinek a videó minőségéért és összeszedetlenségéért, hirtelen ötlet volt.
(#) proli007 válasza almaf1231 hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Hello! Gratulálok! Teljesen jó, csak lassítsd le kicsit az LCD frissítését, mert "kapkodó idegbeteg" lesz az ember tőle. Az az M0..M8 nem tudom milyen információt hordoz, de szerintem nincs rá szükség. Gondolom valami teszt jelzés volt..
(#) almaf1231 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Igen az még a debug része, azért is kezdetleges a működés Köszönöm az elismerő szavakat!
(#) Droot válasza almaf1231 hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Tenyleg szep munka.
(#) almaf1231 válasza Droot hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Neked is köszönöm, a tiédhez is csak gratulálni tudok, az minimum a PID miatt sokkal kultúráltabb mint az enyém.
(#) xitibi hozzászólása Máj 27, 2016 /

Sziasztok. Szeretném megépíteni a "Forrasztóállomás digitális hőmérséklet-kijelzéssel" című cikkben szereplő forrasztóállomást de, a hőmérő kapcsolást sajnos nem tudom ki nyomtatni mert "összefolyik" ( több helyen a vezetősáv hozzá ér az ic lábaihoz) nincs meg valakinek lay formátumban vagy számomra is nyomtatható állapotban?kijelző típusa: sa52-11gwa kb 12-34 n3
Előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
Következő: »»   53 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem