Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Hello! Az érdekes a hozzászólásodban, hogy elmarasztalod azokat akik szélsőségesen gondolkodnak dolgokról, miközben magad is ezt teszed, csak a másik oldalon. Így sajnos ugyan úgy nem lehet rajta elmenni, mint más véleményen. Mindennek a költsége, sok mindentől függ, sok a bizonytalansági tényező és csak adott körülmények mellett és időpontokban igaz. Mint ahogy magad is írod. Ha elhanyagolunk költségtényezőket, akkor ugyan olyan hibás álláspontra jutunk, mint ha nem is kalkulálnánk semmivel.
De semmi képen nem szeretnék vitát indítani, mert én egyik oldalnak sem vagyok sem szakértője, sem prókátora.
Idézet: „A kérdésem hogy van-e már olyan aki kiépített / kiépíttetett teljes rendszert lakáshoz energiaellátás céljából” Igen, van. Bővebben: Link
Idézet: „Ha vissza akarsz táplálni, akkor a szaldóban hálózatba táplált villamos energia díja 16 Ft/kWh körül lesz.” Ez tévedés. Az ad-vesz mérő lényege, hogy csak a többlet fogyasztást kell kifizetni. Tehát a visszatáplált energia egyenértékben van elszámolva. Az alacsonyabb összeg akkor lép be, ha az éves elszámoláskor az egyenleg többlet termelést mutat. Ekkor a többlet mint értékesített energia jelenik meg és így számla és adó köteles. Ha az éves elszámolásnál csak 1kWórával is több az elfogyasztott, mint a megtermelt akkor semmit nem kell tenni, csak azt az 1kWórát kifizetni.
Amit írsz, az teljesen helyes, én is ezt írtam, az én mondatomban ezt fejezi ki a "szaldóban" szó (több a betáplálás, mint a fogyasztás).
Nem kötelező kiszámlázni, ha valaki nem akar adószámot kiváltani, számlatömböt vásárolni és vacakolni vele, de ilyenkor számára "elvész" ez a pénz. Ha kiszámlázza, akkor "természetesen" SZJA fizetési kötelezettség is keletkezik. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
Ha így értetted, akkor bocs.
Sziasztok.
Szeretnék feltenni 2-3-4 db 240W napelemet a tetőre amit egy fűtőszálra szeretnék kapcsolni. Vízmelegítés lenne a célja és bőven elég ha csak akkor melegítené amikor a nap tényleg süt. Nem szeretnék hozzá pakolni akksit meg hasonlókat. Nézegettem vannak 12V-s DC fűtőszálak amik több teljesítménylépcsőben is tudnak működni. (300W, 600W, 900W). Ezt hogy lehetne megoldani? Mi kell esetleg a napelem és a fűtőszál közé? Egy töltésvezérlő és kész? Remélem tud valaki nekem ebben segíteni. Medencefűtés lenne a cél, sajnos a napkollektoros megoldás nem kivitelezhető ezért nézem a napelemes fűtési lehetőségeket. Köszönöm!
A fűtőszál közvetlenül is ráköthető a napelemre. Bár szerintem medencefűtésnek nem gazdaságos.
Szia
mindenképpen kell egy munkapont követő, pl töltésvezérlő. Napelemek adatlapján láthatod, hogy kb 30V körül kell tartani a feszültségüket, akkor adják le a max teljesítményt. (Ez a munkapontjuk) A legolcsóbb megoldásnak én egy napelem+töltésvezérlő+fűtőszál kombinációt választanék. Ha jól tudom sok töltésvezérlőnek van "DC out" kimenete, ami közvetlenül a napelemből nem pedig napelem/aksi kombinációból nyeri az áramot. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
Annak is biztosan megvan az oka. Személyesen beszéltem egy tervező-kivitelező cég kisfőnökével, miután bekerült az ismeretségi körömbe. A szokásos marketing maszlag után csak kinyögte az igazságot.
Nem 5-10 év viszonylatában kell a dolgot nézni, hanem hosszútávon. Úgy meg kb. ott lesz a dolog mint a dízelautó, hogy ugyan jóval kevesebbet költesz üzemanyagra, de a megspórolt különbözetet ráköltöd majd a motorra. Ez sem lesz ingyen, ott a horribilis beruházás, majd sok év múlva mire már örülnél, döglődni kezd az inverter meg a többi. Államunk vezetésében sem (csak) félkegyelműek ülnek, azt nem fogják megengedni hogy te otthon jóval olcsóbban csinálj magadnak áramot, mint azt amennyiért ők neked adják. Nagyon jó példa volt erre a 193Ft-os étolaj, ami csak addig volt annyi, amíg az "okosok" el nem kezdték terjeszteni hogy azzal autóznak. Miután napvilágot látott a dolog, picit megváltozott az ára...
Én úgy tudom hogy a töltésvezérlők akksi nélkül meg se nyikkannak. Nélküle nem képesek működni, az pedig nekem nem jó megoldás.
![]()
Nem értem miért? Leírtam mennyibe kerül a rendszerár. Te le tudod írni ma mennyibe kerül 1kW? Mert nem mindenhol és nem mindenkinek 45Ft. Én még egy tisztességes számlát nem láttam, ami fedte volna a valóságot a szolgáltatótól.
Szia!
Ha van pénzed pluszban a napelemben kell fektetni és nem a bankba tenni! Miért? Mert itt megtérül a bankba lévő meg nem neked hoz hasznot. Ennyire egyszerű!. Nekem csak úgymond "félszigetmód" van 2 éve és nagyon megvagyok vele elégedve. Ha van egy kis pénzem bővítem mert úgy van megcsinálva.Bátran vágjál bele mert annál jobb érzés nincs mint amikor az ember függetlennek érzi magát.
Szia!
Idézet: „azt nem fogják megengedni hogy te otthon jóval olcsóbban csinálj magadnak áramot, mint azt amennyiért ők neked adják.” Ezt hogyan érted? Mert ez az "egypart" rendszerben sem működöt.
A szolgáltató árlistájában benne van, hogy ennyi és ennyi egy kWh. Mit nem lehet ezen érteni? Nem teljesen mindegy a szolgáltatást igénybe vevőnek, hogy mi van mögötte? A mobilszolgáltatót sem faggatom, hogy mennyi villanyszámlát fizet a közelemben lévő bázisállomásért, a vízszolgáltató karbantartóinak a fizetése sem érdekel.
Biztosan igazad van abban, hogy ezeket az árakat nem tudják a szolgáltatók, de felesleges AZT a rendszert EZZEL összehasonlítani, mert pl. AZ ad éjszaka is áramot, EZ pedig nem, stb. proli007 leírta a lényeget, egyszerűen egyoldalról közelíted meg a dolgokat, mégpedig olyan irányból, akinek érdeke eladni az ilyeneket. Nics ezzel gond, csak ne szentírásként továbbítsd a tanaid.
Nem elméleti szakemberként, hanem a gyakorlatból - ha már témánál vagyunk és elektronika, akkor ne szabóként szóljunk hozzá... A napelemek elvi élettertama 20-25 év. Ennek főleg nem maga a napelem cella az oka, hanem az alkalmazott lamináló, ragasztóanyagok. Az inverter elméleti élettartama 3-5 év, de nem azért mert "vacak", hanem mert a jelen kor színvonalának megfelelően kondenzátorokat tartalmaz, amik idővel kiszáradnak. Ezek a kondenzátorok - fillérekből cserélhetőek egy hobbistának a villanyszámlához képest is. Nyilván a szervizdíjszabások mások. Mivel ez itt hobbielektronika fórum - nem fogok senkit lebeszélni a napelemes rendszerről és azt sem mondom, hogy féljen egy kis forrasztástól. A mondandód utolsó elemével egyetértek, ami a félkegyelműeket illeti. Én évek óta telepítek napelemes rendszereket és látom, hogy megéri. Az sajnálatos, hogy az állam nemhogy támogatná, de tűzzel vassal irtja az atomlobbi miatt. Ettől a technológia jó és tiszta energiát ad. Ezt hangsúlyozom - a gyakorlat mondatta velem, nem a "beszéltem ezzel" "beszéltem azzal".
Az sem mindegy, hogy a melegedő szerkezetek, mint pl. inverter hol van tárolva. Sok helyen látom, hogy a modemek, routerek egymásra vannak pakolva, erősítő betolva a polc mélyére, kis miniPC tetejére füzet rakva, miközben ott szellőzne szegény... Így lesz az elméleti 3-5év működési időből 2év se.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
Még mindig nem láttam egzakt árat, sem listában sem máshol, sem a villanyszámlámon. Te most komolyan azt hiszed, hogy az érdekel - vesz-e tőlem valaki még 4-5kW-nyi napelemet? Megint ezzel az éjszakai dologgal jössz- mint a kormány "hozzáértői". Ez olyan mértékű szakmaiatlanságot feltételez, ami meg is magyarázza azt amit írsz. Hálózatra visszatápláló rendszerről beszéltünk. Azaz VAN hálózat. A napelemes rendszer a kedves fogyasztónak jó, mert amikor éppen nem fogyaszt akkor termel. Ergo csökken a befizetendő. Én csak nem vagyok ellensége a saját pénzemnek és erre buzdítok másokat is. Nem mellesleg Paks 10-11Ft körül állítja elő a villamos energiát úgy, hogy az adófizetők pénzén építették fel. Ezt a költséget hol látod? A lerombolása sem 2Ft-ba fog kerülni az atomhulladék miatt. Nem beszélve arról a bizonyos Damoklész kardjáról, ami folyamatosan lebeg felettünk: Mi van, ha bombatalálat éri? Mi van, ha megszállják az erőművet és megszalad? Mi van ha a földrengések megrepesztik? Barátom éppen a Paksi atomerőművet segített felújítani és mindig fölényesen állította, hogy rövidlátó vagyok, mert azért ül ott több tíz mérnök, hogy ezt a problémát megoldja. Szerintem pedig vész esetén ők sem futnak gyorsabban. Időközben a barátom rákos lett. Gondolom - véletlenül. Csak fura, mert ő az egyetlen egy 22 fős osztályból és ő járt a legtöbbet Pakson. Hagyjuk már a meséket és maradjunk a kérdezőnél, a feladatnál és a témánál. Az urbánus legendákat, a "Napelem csak nappal jó!" dumákat. Ha ez a fórum irritál - keress testhezállóbbat. Én maradok napenergia párti. Nézz csak utána Japánban 3 év alatt teljesen kivonták az atomenergiát a gazdaságból mégis életképes. Mellesleg a folyók éjjel is folynak és a fosszilis erőművek közül a szénporlasztásos, magas hőmérsékletű erőművek is működnek éjszaka - nagyon kevés károsanyag kibocsájtással. Csak nálunk divat uránból és lignitből előállítani az energiát. Nem mellesleg 2012 óta lehetne a pusztazámori hulladéklerakóban megtermelődő gázt is használni energiatermelésre. Jelenleg - hogy-hogy nem egy szolgáltató "kísérleti generátora" pöfög rajta mindössze és az összes hasznos gázt - elfáklyázzák, ami pazarlás. Gondolom - szerinted a németek is bolondok, és biztos az én bérenceim, hogy annyi napelemet telepítettek. Azok is bolondok, akik szuperakkumulátorokat építenek az éjszakai üzem megvalósítására. Nyilván a Tesla nevű cég is csak autókat akar eladni és az ő éjszakai akkumulátoros energiatároló rendszerük is csak humbug, valamint az én egyik pályázatom, amiben hasonló rendszereket fejlesztünk, hiszen csak le akarunk mindenkit nyúlni - nem lehet az a célunk, hogy holnap is kapjunk levegőt...
A franciák egészen jól elvannak. 58 reaktor dolgozik náluk 20 erőműben.
Idézet: Egy esetből mit lehet leszűrni? Semmit. Amit sejtetsz, az a mese (és hittérítés). Tényleg lépj hátra kettőt és onnan nézz rá az egészre, látni fogod az elfogultságod. Itt kb. senki nem vonta kétségbe a szakmai tudásod, csak az egyoldalúságot, amit képviselsz. Az a baj ezzel, hogy olyan, mint egy hirdetés. Ha nagyon ajnároznak valamit (vagy kevés pénzért eladó), eleve gyanus. „Időközben a barátom rákos lett. Gondolom - véletlenül. Csak fura, mert ő az egyetlen egy 22 fős osztályból és ő járt a legtöbbet Pakson. Hagyjuk már a meséket” Idézet: „Időközben a barátom rákos lett. Gondolom - véletlenül. Csak fura, mert ő az egyetlen egy 22 fős osztályból és ő járt a legtöbbet Pakson.” Pont ma voltam sugárvédelmi tanfolyamon. Országosan elismert ember tartotta, gondolom szavahihető: " Hosszú időn át, (akár a halálukig), nagyszámú (200 ezer !) hőerőműben és atomerőműben dolgozó embert vizsgáltak, világszinten. A hőerőműben dolgozók sokkal rövidebb ideig éltek, akár a daganatos megbetegedések miatt is!" És tudod miért? Sokkal gyakrabban küldik őket különböző vizsgálatokra, mint a hőerőműveseket. Ezért tovább is élnek. És normál esetben, nem éri őket a megengedettnél nagyobb sugárterhelés. Azért nehogy azt hidd már, hogy ez egy sufniműhely a sarkon. Ezért szerintem rád is igaz: Idézet: „Hagyjuk már a meséket”
Név és cím a szerkesztőségben. Nem a levegőbe beszéltem. De érezhető az elfogultság a másik oldalról is rendesen. Pedig megtörtént Csernobil és Fukushima is. Azok az erőművek is tele voltak kiképzett és magabiztos szakemberekkel.
Név és cím szintén a szerkesztőségben, én sem a levegőbe beszélek. Nincs elfogultság, egyszerűen ne terjessz butaságokat. Igen, vannak olyanok akik atomerőműben dolgoznak és meghalnak rákban. De nincs 100% összefüggés a kettő között. Nem adok el atomerőműveket
![]() És nem vagyok napelem ellenes sem, csak ott is vegyük le a rózsaszin szemüveget. Másrészről ha ebben dolgozol, akkor tényszerűen miért nem lehet megválaszolni a kérdéseket? Már az első hozzászólásod nem erről szólt, és utána meg jössz az atommal ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
Ez lesz az utolsó szavam. Miért nem voltam tényszerű? Leírtam mennyiből jön ki jelenleg a projekt. Feltételezem a kérdezőt is ez foglalkoztatta leginkább és nem a tündérmesék. Te magad is elismered, hogy nem az emberi tényező volt a kiváltó ok. Én sem azt írtam, hogy 20 idióta üzemeltetné az atomerőművet, hanem azt, hogy maga a rendszer nem biztonságos. Az más lapra tartozik, hogy melyik tényező a gyakoribb, az emberi a technikai, a természeti stb, mert az egy önálló szakma. Rózsaszín szemüveg? Egy olyan országban, ahol olyan tanyákon járok, ahol a tanyatulajdonos évi 70.000Ft-ból él meg? hmmm.. érdekes megközelítés. Ja ezek a tanyatulajdonosok is napelemet használnak. Miért? Mert nincs pénzük egy 5milliós trafóra és hálózatfejlesztésre. Tényszerűséget kérsz? Meg fogunk fulladni a saját, kényelmes szemetünkben és mocskunkban, ha nem váltunk gondolkodást. Igaz biztosan szépen fognak mutatni a számok.
Azért mert semmilyen szakmai tanácsot nem adtál! Holott ezzel foglalkozol. Tipusok, mire ügyeljen, stb.
A rendszer mitől nem biztonságos? Hisz nem 20 idióta üzemelteti szerinted se. Értem, nincs 5 milliója trafóra. Napelemre van. Így van, mind meghalunk ![]()
Nahh, hogy itt micsoda vita alakult ki.
![]() Azt hiszem az én személyes véleményemet inkább nem is teszem közzé... ![]()
Ha bármelyikőtök veszi a fáradtságot.... és visszaolvas, megkapja a válaszaimat. Csak önmagamat ismételném. Felajánlottam, ha mégsem akarna olvasni - keressen meg. Ezt félreértelmezték páran és azt gondolták hülyére keresem magam a nem létező projekten, mert nyerészkedni akarok. Mit lehet ehhez hozzátenni még? Ha valaki megkérdezett eddig - soha nem tagadtam meg a választ akkor sem, ha magam ellen kellett beszélnem. Ez a vita éppen ezért hozott ki a béketűrésből. Válaszolok valakinek és helyette fogadatlan prókátorok esnek nekem. Erre már végképp nincs energiám. Ebből az a tanulság, hogyha valaki megkeres - ezentúl kétszer meggondolom, hogy kiadjam azt, amit véres munkával tapasztaltam meg a saját bőrömön. Aki pedig a válaszokat jobban tudja - választ írjon, ne pedig szájkaratéra pazarolja a betűket. Én a saját hozzászólásomon kívül egyetlen érdemi hozzászólást nem olvastam. Megtudtam persze, hogy milyen biztonságos az atomerőmű és milyen jó is a villamos energia 45(?)Ft-ért. Napelemről egy szót sem, holott ez a fórum erről szólna és a kérdés is. Szégyellem magam a szakma és a megszólalók nevében is - Pont.
Szia! A BANNERT felejtsd el az amatörök semmije, én normálisan kezeltem a töltövel, de újjonnan is a 100Ah-s 60A sem tudott! Kérdezném a sok okostojástól akik alkalmazták újonnan melyikük mérte meg bekötés előtt a savsürüségét 12.6V-nál??????????????? küldök már egy képet a megskalpollt bannerről még, hogy vastag lemezes?
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Szia! Én Bannereket használtam Az EnergyBull-ra 1/2 év garanciát ad a gyártó a napelemes üzemmód miatt, mivel nem garantált a maximális és minimális töltőáram megléte. Mértünk savsűrűséget és éppen határártékre szépen be volt lőve. Ha sima vízzel higítottuk volna, akkor már nem felelt volna meg, azaz mindig beállított savval kellett utántölteni is. Nekünk olyan 3 éveket bírt szigetüzemben. Nem tudom honnan fakad ez a sok felkiáltójel, de biztos nagyon ingerült lehetsz. Talán el kellene menned kicsit csajozni
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Az hogy más cég tüzveszélyesen szerel az ö bajuk .Nekem minden áramkör biztositva van 2A - 4A -10A megszakitókkal!Az inverterem is tulvan méretezve hogy a motor hirtelen áramfelvételét bírja. A savban viszont tényleg bekevertet illik utántölteni. Nekem nem vált be a Banner! Én az inverter védelmét így oldottam meg.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Ez a fogyasztói elosztó képe. Túláramvédelem van benne - ez igaz. Túlfeszültségről is van képed? Hogy ne maradjak adós én sem: A munkáinkból pár kép.. Ezekben vannak nyilván elosztók is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |