Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   116 / 251
(#) Zsola_1 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

A melékelt képed egy visszatáplálós rendszer! ellentétbe az enyém sziget üzemü! oda tulfesz védelem miért kellene? Az inverterbe van varisztor erre a célra. A visszatáplálósba természetesen mi is teszünk.
(#) Zsola_1 válasza Zsola_1 hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Én is küldök 1 linket a munkáinkrol. http://zerovillanyszamla.hu/galeria/
(#) Moderátor hozzászólása Zsola_1 hozzászólására (») Jún 9, 2016

Kedves Zsola_1!

Tanácsként szeretném jelezni, hogy az írásmódodból sugárzó borzasztó igénytelenség, némineműleg nehezen fogyaszthatóvá teszi az általad megosztott információkat. Kérlek nagyon figyelj oda az írásmódodra, hogy mások is megértsék azt, amit mondani szeretnél a közösségnek.
Bizonyára hasznos információkat osztasz meg a fórumozókkal, de a formájára is figyelj kérlek, hogy fogyasztható is legyen.

Köszi,

(T)
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
(#) kameleon2 válasza Zsola_1 hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Van bőven szigetüzemű is. Vasad, Tatárszentgyörgy, Szentistván..... Minek túlfeszültség védelem? Ugye ez most csak vicc volt?
(#) ezermester1 hozzászólása Jún 9, 2016 / 2

Úgy látom,hogy az utóbbi hozzá szólók átmentek személyeskedésbe. Meg mutatni,hogy melyik a nagyobb a jobb stb..... Ez a fórum nem erről szól. Jó lenne ha az önreklám helyett, építő/segítő hozzászólással színvonalasabbá tennék a fórumot. Az ilyen nagy tapasztalattal rendelkező fórumtársak sokat segíthetnének a kezdő lelkes fórum társaikon.
(#) Tardief hozzászólása Jún 12, 2016 /

Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, hogy ezek a visszatáplálós rendszerek a jövőben hogyan fognak alakulni? Egyre többen építenek ilyet, de gondolom ez nem a végtelenségig. Laikusként írom, de szerintem ez egy kicsit a szolgáltató kihasználása.
Előbb-utóbb valamiféle korlátozások lesznek?
(#) erbe válasza Tardief hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Idézet:
„jövőben hogyan fognak alakulni?”

A magyar törvénykezés jelenlegi helyzetében a madárjósok messzire elkerülik hazánkat.
Mástól meg nem várhatunk szakszerű prognózist.
(#) kameleon2 válasza Tardief hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Szia! Olvass egy kicsit a történelemben és máris megtudod a választ. Amikor szénre állt át az ország - felemelték a szén árát. Amikor gázolajra - akkor a fűtőolajét és bevezették a jövedéki adót. Amikor gázra - felemelték a gázt. Az állam nem nézi tétlenül, hogy úgy fogyassz - nincs rajta fogyasztási adó legalább. Most az ÁFA így is rajta van és 20% büntetővám a napelemeken - tehát már így sem adómentes. Az erőművek közül mindegyiknek jó a napelem, mert kiszámíthatóbb, mint mondjuk a szélgenerátorok. Akkor miért korlátoznák? A díjakat szintén az állam szabja meg, illetve a piac. Azaz a KÁT mértékét is. Most kb 15-20Ft a különbözet, azaz olcsóbban adod az energiát, mint veszed.
(#) ezermester1 válasza Tardief hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Szia! Az is elgondolkodtató,hogy a napelemekből betáplált energia éjszaka honnan jön vissza? Melyik erőműből? Mert,hogy nem a rendszer tárolja az biztos. Én úgy gondolom,hogy ez a probléma a közeljövőben gondot fog okozni.
(#) Ge Lee válasza ezermester1 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Képzeljük magunkat a szolgáltató helyébe. Az a fő profilja, vagyis abból él vagy csinál hasznot, hogy áramot ad el nekünk. Ha egyszer csak azt mondjuk neki, hogy figyu én megtermelem itthon magamnak úgyhogy nem veszek tőled, sőt talán még pluszt is termelek amit inkább vegyél meg te tőlem, arra vajon mit fog mondani?
Amíg néhány visszatermelő emberke van az országban addig nem foglalkozik vele. Aztán ha majd sok év múlva esetleg jelentősen csökken a napelem ára, és mindenki elkezd visszatermelni, akkor azt fogja mondani hogy álljon meg a nászmenet, mert az neki komoly bevételkiesés. Ekkor jön majd az, hogy kenje mindenki a hajára amit vissza szeretne táplálni, mert ő nem fogja megvenni, miért is venné meg, szándékosan nem fog kárt okozni magának.
És akkor még ott van az állam, aminek szintén adók vagy egyéb formában de hasznot kell húznia ebből is mint mindenből. Erre írtam nagyon régen hogy nincs ingyen ebéd, vagy ingyen energia, mert meg fogják sarcolni, bármilyen formában jutsz is hozzá.
Persze most még szépnek tűnik, mert ezt is el kell adni. A hőtárolós kályha is szépnek tűnt a 70 filléres éjszakai árammal, fűtöttünk is vele néhány évig.
(#) Istvanpisti válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2016 / 2

Ha megengeded, kicsit árnyalnám a képet.
Nincs olyan, hogy szolgáltató, viszont van villamos energia kereskedő és hálózat üzemeltető.
A kereskedő a naperőműves ügyfél esetén nem ad el villamos energiát, ezzel árrés kiesés keletkezik, ami fajlagosan nem nagy összeg 0,9 Ft/kWh, viszont a szaldóban betáplált energiáért fizet az ügyfélnek, pedig azzal a villannyal nem tud mit kezdeni. (ilyen a szabály, nem is hozzá folyik be, tehát olyanért fizet - igaz keveset 16 Ft/kWh - amit nem is lát)
A hálózatüzemeltetőnek abból van bevétele, amit a fogyasztók hálózathasználatért fizetnek. (rendeletileg szabályozottak a díjtételek) A betáplálásért nem kell fizetni, csak a szaldó fogyasztásért, itt a hangsúly a szaldón van. Ha van egy naperőművel is rendelkező fogyasztó, aki 5.000kWh-t fogyaszt évente és az erőműve is 5.000 kWh-t termel, akkor szaldóban 0 a fogyasztása, pedig nyáron betáplál mondjuk 3.000 kWh-t, télen, meg éjszaka pedig fogyaszt 3.000kWh-t. Nyilván télen, meg esténként használja a hálózatot fogyasztásra, de szaldóban nem, emiatt a hálózati díjakat nem kell megfizetnie, ez a hálózatnak veszteséget okoz, az ügyfélnek pedig a megtérülést javítja, mivel a villamos energiáért fizetett összegnek kb. fele a hálózati díj, a másik fele maga a villamos energia, mint termék ellenértéke (persze a végén még a 27% ÁFÁ-t se felejtsük, aminek a kiesése a költségvetésnek fog fájni).
Addig amíg kevés ilyen eset van (néhány ezer, néhány tízezer), addig az statisztikai hiba, ha viszont jelentősen terjedni fog a naperőmű alkalmazása, akkor biztosan szükség lesz szabályozási változásra, remélhetőleg csak azokra vonatkozóan, akik az új szabályok után létesítenek ilyen berendezést.
Nyilván ennél is összetettebb a rendszer, mert a villamos energia olyan termék, amiből mindig pont annyit kell termelni amennyire éppen szükség van, mert gazdaságosan nem tárolható nagy mennyiségben (legalábbis kis hazánkban)
(#) ezermester1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Más irányból közelíteném meg a problémát (mert ez probléma). Először is nem eladásról írtam hanem visszatáplálásról a rendszerbe. Nagy különbség. A hangsúly nem az anyagiakon van hanem a fogadáson(bírja-e a hálózat) ill. a tároláson és a fényhiányos időszakokban (borús idő,éjszaka) történő hálózatból kivett energia biztosításáról a szolgáltató részéről. Amit te írtál az mindezek figyelembe vétele után történhet meg. Én láttam olyan tervezetet, szolgáltató részéről,ami kapcsoló órát iktat be visszatápláló napelemes rendszerek hálózatra történő kapcsolásának szabályozására. Így már elgondolkodtató,hogy érdemes-e több kilowattos rendszert építeni a tulajnak háztetőjére.
(#) erbe válasza Istvanpisti hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Idézet:
„a szaldóban betáplált energiáért fizet az ügyfélnek,”

A szaldón felül betáplált energiáért fizet az ügyfélnek. Abból a 16.-Ft-ból pedig az ügyfélnek adóznia kell.
Idézet:
„a hálózati díjakat nem kell megfizetnie”

Rendszerhasználati díjat kell fizetni, de nem jelentős.
(#) Ge Lee válasza ezermester1 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Mit jelent az hogy bírja-e? Vannak a fogyasztók ami adott, meg van egy (sok) generátor ami ezeket ellátja, közte meg a vezeték ami erre van méretezve.
Nagyobb áramot úgysem tudsz visszatáplálni mint amit az invertered illetve a biztosítóval védett kábel enged.
Ha majd nagyon sokan fognak visszatáplálni akkor ez olyan problémaként fog jelentkezni, hogy egyrészt kevesebb energia fog kijönni az erőműből mert az adott pillanatban nem lesz rá szükség (ott nem örülnek majd ennek), másrészt kevesebbet fog tudni mindenki visszatáplálni, mert nem lesz aki azt elhasználja (arányaiban több lesz a megtermelt mint a felhasznált). Illetve nem fog kellően gazdaságosan működni a napelem, mert hiába virít a nap és az termelne, ha azt senki nem fogja elhasználni (meglesz a fesz, csak nem sok áram fog kifele folyni).
Ez az egész nekünk mezei felhasználóknak akkor lenne igazán buli, ha mondjuk a napelem meg az akku ára is fele-harmada lenne, az élettartamuk meg a duplája, mert akkor lehetne rendes szigetüzemet létesíteni, függetleníteni magunkat a szolgáltatótól, meg a hálózat többi nyűgjétől. Lehetne pl. saját földeletlen hálózatom, nem kellene attól tartanom hogy agyoncsap a fázis vagy egy zárlatos fogyasztó ha megfogom, stb, stb.
(#) Moderátor hozzászólása Jún 14, 2016

Kérném a témában a sehova nem vezető gazdaságpolitikai vetület kitárgyalását mellőzni a továbbiakban. Köszönöm. (sz)
(#) proli007 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Hello! Egy hálózat nem azért földelt, mert az a rossz, hanem mert ez az egyetlen járható út! Földeletlen hálózatra (pld. biztonsági transzformátor) csak egyetlen fogyasztó kapcsolható. Vajon miért?
Földfüggetlen hálózatra földzárlat figyelő áramkör kell. Mert mihelyt bárhol hiba vagy átvezetés van, azonnal földelt a hálózat lesz belőle és már is tartanod kell tőle hogy agyoncsap. Csak indokolt esetben használnak földfüggetlen hálózatot (Pld. futószalagok vészhálózatánál), de azt sem érintésvédelmi szempontok miatt független, hanem biztonságtechnikai okokból.
(#) ezermester1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Én úgy gondolom,hogy a téma lezárva a részemről.Ez a dolog ettől bonyolultabb.Ha úgy gondolod levélben megírhatom. Nekem egy hibrid megoldású napelem konstrukció vált be.Barátaimnak is ilyen megoldás van. Nem kell 3-5 kw-os rendszert építeni,csak akkorát,hogy működtesse a világítást,hűtőt -fagyasztókat(ha több van)kútszivattyút és ezt tegye akkor mikor süt a napocska. Csak költség lefaragó és nem helyettesítő a megépített rendszer.
(#) antikzsolt hozzászólása Jún 18, 2016 /

Sziasztok.

Ha egyénileg akarok felszerelni hálózatra visszatápláló napelemes rendszert milyen kritériumokat kell teljesítenem? A rendszert 2-3 év alatt akarom teljes teljesítményre kiépíteni.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 18, 2016 / 1

Regisztrált villanyszerelővel vagy tervezővel kell megterveztetni. Célszerű, ha ő intézi az engedélyeztetést és a végén ő írja alá a készrejelentést. Az már rajta múlik, milyen feltételekkel engedi, hogy te szerelj. Az inverter teljesítményére kell beadni a tervet és engedélyeztetni. Hogy mennyi napelemet raksz rá, senki se kérdezi. Legfeljebb az inverter mondja be az unalmast.
Túl kis mennyiségnél nem termel, közepesnél éppen hogy, optimálisnál "optimálisan". Vannak inverterek, amik nem bírják a túlnapelemezést, emiatt túl sok napelemnél kevesebbet termelnek, mint egy toleránsabb inverter.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Sejtettem hogy kell a szaki. Az inverter ennyire érzékeny? Én úgy akarom hogy az inverter 15-20 Kw lesz. De én ezt első körben nem használnám ki teljesen hanem ahogy engedi a pénztárcám megveszem a napelemeket és hozzáköttetem a meglevőkhöz.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 18, 2016 / 1

Az inverternek van minimum és maximum tűrése. Min. alatt nem működik, max. felett se. Köztük lehet játszani. Ha kiválasztottad az invertert, a gyártó honlapján szokott lenni méretezési segédlet, szoftver, pl. Solar config... Abból megtudod, mennyi az a legkevesebb napelem, amivel már működik és mennyi, amit legfeljebb rá lehet kötni.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Nagyon szépen köszönöm az információt. Így már tudom hogy mire kell számolnom.
(#) sandor npluszegy hozzászólása Jún 20, 2016 /

Bocsánat a hozzászolásért, de én egy parabolaantennát szeretnék napfényösszegyüjtésére használni, nem tudom van-e ilyen szekció itt a HE -án? Esetleg valaki tudna ezügyben tanácsot adni? Elsö körben sütés-fözés -re használnám.
(#) Ideiglenes válasza sandor npluszegy hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Ilyeneket könnyen lehet találni a youtube-on:

Parabolatükör főzéshez.
(#) sandor npluszegy válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Köszönöm szépen kedves Ideiglenes szia
(#) kameleon2 válasza sandor npluszegy hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Fillérekért vásárolható tükörmatrica. Ha víz+ mosogatószer keverékkel úsztatod fel - nem lesz buborékos. Még jobb - igaz drágább - megoldás az autókra gyártott tükörfólia. Az ugyanis hőlégfúvóval a parabola ívére zsugorítható - tökéletesen illeszkedik. Például így.
(#) kissi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Húú, ez legális ?! Úgy tükröződhet, hogy mindenkit elvakít !
(#) antikzsolt válasza kissi hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Nem csak vakít hanem éget is a fókuszpontban.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Ő a linkelt autóra gondolt, ami be van vonva fényvisszaverő fóliával.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Én is rájöttem csak addigra már nem tudtam módosítani.
Következő: »»   116 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem