Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Magyarul: 2 menetet képzel? Jobban.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
Sziasztok!
Segítséget kérnék a következő kezdő probléma megoldásához: Adott egy 5V-os 4W-os solar panel, 2 db TP4056-os solar töltő board Board leírás 2 db 18650 es aksi forrasztható tartóval (2x 3.7V) Aksi A cél egy "szünetmentes táp" lenne, az udvaron az arduino-mat táplálnám vele éjjel-nappal. Nyilván nappal tölteném az aksikat és a solar panelről venném le direktbe az áramot, amikor nincs elég fény akkor az aksik adnák (sorba kapcsolva, hogy kis cellafeszültségnél is meglegyen a min.5V) Kezdő vagyok, digitális kapcsolásokhoz értek csak Van itthon pár 5V-os relém (SSR is akad) de azokból nem tudtam kisakkozni a megoldást Gondolom vmi tranzisztoros/IC kapcsolás lenne a nyitja, ebben kérném a segítségeteket. Köszi előre is!
Szia!
Egy a bökkenő, mégpedig az, hogy ez a TP4056 nem napelemhez való töltésvezérlő.
Először meg kell győződni arról, hogy a a solar panel - még a legnagyobb napsütésben sem - lépi túl a töltő panelre megengedett max.8V-ot. (Ahogy kadarist említi, nem igazán solar-hoz való ez a töltő, hanem USB-hez, tehát szükség esetén védelem kell, ez már némi veszteséget jelent.)
A cellák soros kapcsolását - és a kapcsolgatást - elkerülném, simán párhuzamosan kell a cellákat kötni, így egy töltő panel tudja intézni a dolgot. (A celláknak azonos életkorúaknak és kondíciójúaknak kell lenniük.) Be kell szerezni egy másik kis panelt, ami a Li-cellából 5V-ot csinál (step-up konverter, ilyet lehet találni pl. a telefonokhoz használható power bank-ban is). Ha ez így megvan, egyszerűen a solar-cellatöltő-akku-step-up egymás után kötésével előáll a feladathoz megfelelő tápegység.
sziasztok tudna valaki küldeni nekem egy castone cpa 400b vékfok erősítő kapcsolási rajzot ? előre is köszi
Üdv!
1VA az hány watt? Mert rengeteg trafón és egyép cuccon VA ban van feltüntetve a teljesítmény. Előre is köszönöm!
Mondat eleji nagybetű, írásjelek? Végfok kapcsolás a kapcsolási rajzot keresek témában.
VA akkor, ha nem wattos a teljesítmény, mert cosfí-vel (sinfí-vel) szorzandó a teljesítmény; azaz látszólagos. Az áram vektora eltér a feszültségétől; induktív, vagy kapacitív terhelésnél. Ohmos terhelésnél 1VA=1W
Köszönöm! Akkor most igazából mi a különbség a kettő közt?
Mivel a hálózati fezsültség szinuszos és az áram és feszültség valamilyen fázist zár be így három "teljesítmény" van:
Q = I*U*sin(fi) [VAR] vagy [VAr] (VoltAmperReaktáns), ez a meddő teljesítmény S = U*I [VA], látszólagos teljesítmény P = U*I*cos(fi) [W], ez a valóságos hasznos teljesítmény.
Röviden: meddő-teljesítmény esetén (ind.v. cap.) kevesebb a kijövő, mint a bevitt. Ez a veszteség.
Szia!
Talán tankönyvszerűen magyarázva még világosabbá válik: Bővebben: Link.
Üdv!
A Sebi koléga válaszát annyival egészíteném ki, hogy a napelem cella és az akku cella közé sorosan betennék egy minnél kissebb küszöbfeszültségű diódát, így elkerülhető az az üzemszerűtlen állapot, mikor a napelem nem szolgáltat elég feszültséget (mondjuk este) a dióda lezár, és így az akkupak nem "tölt" vissza a napelem felé...
Igaz, növeli a biztonságot, mert nem tudjuk,hogy a töltő panel hajlandó-e visszaengedni az áramot az akku felől.
Sziasztok! Tudnátok abban segíteni hogy:megépítettem ezt a töltőt töltő Beállítottam a 13,4V ot tölt is, egy bajom van hogy a led csak annyira világít hogy szinte nem is látszik(nagyon halványan). Ledet ellenőriztem ,aztán másik leddel is próbáltam de az is nagyon halvány. Válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok egy bizonyos photoresistor érdekelne engemet !
Lehet e vele olyan feladatot ellátni mint hogy világosnál kék színű ledek sőtétben meg sárga színű ledek vílágitsanak egy áramkörön bellűl kötve ?
Hello! Nem véletlen. Amikor az LM317 szabályozza a kimeneti feszültséget, akkor a 470ohm-on 1,2V mérhető. Így az áram rajta 2,55mA. Ez folyhatna maximálisan a Led-en, de nem tud, mert a potin keresztül is ez az áram folyik. És a tranyó csak annyi áramot fog elszívni a Led-en keresztül, amennyi a leszabályozáshoz szükséges.
Ha 13,4V-ra állítod be a kimenti feszültséget, akkor a poti+2,2k-ra jutó feszültség, 13,4V-1,2V=12,2V. A kettő ellenálása pedig 12,2V/2,55mA=4,78k. Ha az aksi mondjuk 12V-on van, akkor áramkorlátozás van, de a 470ohm-on ekkor is 1,2V van. Tehát a 4,78k-ra 10,8V esik. Így a potin folyó áram, 10,8V/4,78k=2,26mA. Így a Led-re jutó áram, 2,55mA-2,26mA=0,29mA. Vagy is nem fog ettől világítani.
Szia! Köszönöm a választ! ,hát akkor marid ilyen halovány Csak hát akkor minek oda a led? (vagy 8-szór is ránéztem hogy ez most világít vagy sem annyira nem látszik).
Üdv!
Hello! Legegyszerűbben egy NE555-el lehet megoldani..
Ha van kedved átalakítani, akkor egy cseppet lehet javítani a dolgon.. (A dióda, akármi lehet..)
Köszönöm! Hasonlóval próbálkoztam. Na de 1,2V nál ez sem fog világítani. Megmértem a lednél 1,56V van.
Én is várhatóan hasonlítok rád, van fülem,meg orrom. De még sem vagyunk azonosak..
Sziasztok!
Szereztem egy AT29C010A típusú flash memóriát és szeretném beprogramozni.Az adatlapon azt olvastam hogy az írási ciklusban a WE negált jel felfutó éle latch-eli be az adatot az adott címre és hogy egyszerre 128 byte-ot kell beírni mert szektoronként írható a memória. Arduino segítségével megpróbáltam felprogramozni de sajnos valamiért nem sikerül. Esetleg valaki foglalkozott már hasonló memóriával? Valószínűleg valamit nem értettem meg az adatlapból pontosan és azért nem megy. A memória alsó cím byte-ját az arduino D portjára kötöttem a maradékot pedig leföldeltem és az I/O portokat pedig a tápra hogy az első 128 byte mindegyike FFh legyen.(csak a teszt miatt)
Köszönöm! Megcsináltam és lőn világosság. Most jól világít! Ez egyébként addig világít amíg le nem kapcsolom? vagy amikor feltöltötte az akkut akkor már nem világít.?
Azt nézd meg, hogy a tranzisztor mikor kap bázisáramot.
Üdv! (újra)
Van egy Arduino-m, amelynek egyik kimenetére (pl. 7) egy NPN tranzisztor bázisát rákötöttem, kollektorára pozitív, emitterére negatív feszültséget kapcsoltam (azért van a pozitív oldalon terhelés ). Arduino-ból beállítottam, hogy folyamatosan küldje a digitális jelet a lábra, ott meg is van (direkt megnéztem). De a tranzisztor miért nem kapcsol? tranyó: BC 547 B bázisra jutó (elméleti) áram: 40 mA bázisra jutó fesz.: 5 V Köszi!
Rajzold le a kapcsolást. Jobban látjuk mit és hogyan kötöttél:
Idézet: „Van egy Arduino-m, amelynek egyik kimenetére (pl. 7) egy NPN tranzisztor bázisát rákötöttem, kollektorára pozitív, emitterére negatív feszültséget kapcsoltam” |
Bejelentkezés
Hirdetés |