Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2804 / 3982
(#) granpa válasza teszti hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

Magyarul: 2 menetet képzel? Jobban.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
(#) jkornel hozzászólása Jún 18, 2016 /

Sziasztok!

Segítséget kérnék a következő kezdő probléma megoldásához:
Adott egy 5V-os 4W-os solar panel,
2 db TP4056-os solar töltő board Board leírás
2 db 18650 es aksi forrasztható tartóval (2x 3.7V) Aksi

A cél egy "szünetmentes táp" lenne, az udvaron az arduino-mat táplálnám vele éjjel-nappal. Nyilván nappal tölteném az aksikat és a solar panelről venném le direktbe az áramot, amikor nincs elég fény akkor az aksik adnák (sorba kapcsolva, hogy kis cellafeszültségnél is meglegyen a min.5V)
Kezdő vagyok, digitális kapcsolásokhoz értek csak
Van itthon pár 5V-os relém (SSR is akad) de azokból nem tudtam kisakkozni a megoldást
Gondolom vmi tranzisztoros/IC kapcsolás lenne a nyitja, ebben kérném a segítségeteket.

Köszi előre is!
(#) kadarist válasza jkornel hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Szia!
Egy a bökkenő, mégpedig az, hogy ez a TP4056 nem napelemhez való töltésvezérlő.
(#) Sebi válasza jkornel hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Először meg kell győződni arról, hogy a a solar panel - még a legnagyobb napsütésben sem - lépi túl a töltő panelre megengedett max.8V-ot. (Ahogy kadarist említi, nem igazán solar-hoz való ez a töltő, hanem USB-hez, tehát szükség esetén védelem kell, ez már némi veszteséget jelent.)
A cellák soros kapcsolását - és a kapcsolgatást - elkerülném, simán párhuzamosan kell a cellákat kötni, így egy töltő panel tudja intézni a dolgot. (A celláknak azonos életkorúaknak és kondíciójúaknak kell lenniük.)
Be kell szerezni egy másik kis panelt, ami a Li-cellából 5V-ot csinál (step-up konverter, ilyet lehet találni pl. a telefonokhoz használható power bank-ban is).
Ha ez így megvan, egyszerűen a solar-cellatöltő-akku-step-up egymás után kötésével előáll a feladathoz megfelelő tápegység.
(#) joci33 hozzászólása Jún 18, 2016 /

sziasztok tudna valaki küldeni nekem egy castone cpa 400b vékfok erősítő kapcsolási rajzot ? előre is köszi

vizjel.jpg

(#) trickentrack hozzászólása Jún 18, 2016 /

Üdv!

1VA az hány watt?
Mert rengeteg trafón és egyép cuccon VA ban van feltüntetve a teljesítmény.

Előre is köszönöm!
(#) granpa válasza joci33 hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Mondat eleji nagybetű, írásjelek?gfok kapcsolás a kapcsolási rajzot keresek témában.
(#) granpa válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

VA akkor, ha nem wattos a teljesítmény, mert cosfí-vel (sinfí-vel) szorzandó a teljesítmény; azaz látszólagos. Az áram vektora eltér a feszültségétől; induktív, vagy kapacitív terhelésnél. Ohmos terhelésnél 1VA=1W
(#) trickentrack válasza granpa hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Köszönöm! Akkor most igazából mi a különbség a kettő közt?
(#) cross51 válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Mivel a hálózati fezsültség szinuszos és az áram és feszültség valamilyen fázist zár be így három "teljesítmény" van:
Q = I*U*sin(fi) [VAR] vagy [VAr] (VoltAmperReaktáns), ez a meddő teljesítmény
S = U*I [VA], látszólagos teljesítmény
P = U*I*cos(fi) [W], ez a valóságos hasznos teljesítmény.
(#) granpa válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Röviden: meddő-teljesítmény esetén (ind.v. cap.) kevesebb a kijövő, mint a bevitt. Ez a veszteség.
(#) joci33 válasza granpa hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Végfok
(#) kadarist válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 18, 2016 /

Szia!
Talán tankönyvszerűen magyarázva még világosabbá válik: Bővebben: Link.
(#) RoliNyh válasza jkornel hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Üdv!

A Sebi koléga válaszát annyival egészíteném ki, hogy a napelem cella és az akku cella közé sorosan betennék egy minnél kissebb küszöbfeszültségű diódát, így elkerülhető az az üzemszerűtlen állapot, mikor a napelem nem szolgáltat elég feszültséget (mondjuk este) a dióda lezár, és így az akkupak nem "tölt" vissza a napelem felé...
(#) Sebi válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Igaz, növeli a biztonságot, mert nem tudjuk,hogy a töltő panel hajlandó-e visszaengedni az áramot az akku felől.
(#) vladcepes hozzászólása Jún 19, 2016 /

Sziasztok! Tudnátok abban segíteni hogy:megépítettem ezt a töltőt töltő Beállítottam a 13,4V ot tölt is, egy bajom van hogy a led csak annyira világít hogy szinte nem is látszik(nagyon halványan). Ledet ellenőriztem ,aztán másik leddel is próbáltam de az is nagyon halvány. Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Melonpan666 hozzászólása Jún 19, 2016 /

Sziasztok egy bizonyos photoresistor érdekelne engemet !
Lehet e vele olyan feladatot ellátni mint hogy világosnál kék színű ledek sőtétben meg sárga színű ledek vílágitsanak egy áramkörön bellűl kötve ?
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Hello! Nem véletlen. Amikor az LM317 szabályozza a kimeneti feszültséget, akkor a 470ohm-on 1,2V mérhető. Így az áram rajta 2,55mA. Ez folyhatna maximálisan a Led-en, de nem tud, mert a potin keresztül is ez az áram folyik. És a tranyó csak annyi áramot fog elszívni a Led-en keresztül, amennyi a leszabályozáshoz szükséges.
Ha 13,4V-ra állítod be a kimenti feszültséget, akkor a poti+2,2k-ra jutó feszültség, 13,4V-1,2V=12,2V. A kettő ellenálása pedig 12,2V/2,55mA=4,78k.
Ha az aksi mondjuk 12V-on van, akkor áramkorlátozás van, de a 470ohm-on ekkor is 1,2V van. Tehát a 4,78k-ra 10,8V esik. Így a potin folyó áram, 10,8V/4,78k=2,26mA. Így a Led-re jutó áram, 2,55mA-2,26mA=0,29mA. Vagy is nem fog ettől világítani.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Szia! Köszönöm a választ! ,hát akkor marid ilyen halovány Csak hát akkor minek oda a led? (vagy 8-szór is ránéztem hogy ez most világít vagy sem annyira nem látszik).
Üdv!
(#) pont válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Léteznek olyan ledek amik 2mA-al már nagyon erősen világítanak Pl.:

Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Melonpan666 hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Hello! Legegyszerűbben egy NE555-el lehet megoldani..
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 19, 2016 / 1

Ha van kedved átalakítani, akkor egy cseppet lehet javítani a dolgon.. (A dióda, akármi lehet..)
(#) vladcepes válasza pont hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Köszönöm! Hasonlóval próbálkoztam. Na de 1,2V nál ez sem fog világítani. Megmértem a lednél 1,56V van.
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Én is várhatóan hasonlítok rád, van fülem,meg orrom. De még sem vagyunk azonosak..

igen!
(#) enmate95 hozzászólása Jún 19, 2016 /

Sziasztok!
Szereztem egy AT29C010A típusú flash memóriát és szeretném beprogramozni.Az adatlapon azt olvastam hogy az írási ciklusban a WE negált jel felfutó éle latch-eli be az adatot az adott címre és hogy egyszerre
128 byte-ot kell beírni mert szektoronként írható a memória. Arduino segítségével megpróbáltam felprogramozni de sajnos valamiért nem sikerül. Esetleg valaki foglalkozott már hasonló memóriával?
Valószínűleg valamit nem értettem meg az adatlapból pontosan és azért nem megy. A memória alsó cím byte-ját az arduino D portjára kötöttem a maradékot pedig leföldeltem és az I/O portokat pedig a tápra hogy az első 128 byte mindegyike FFh legyen.(csak a teszt miatt)

Köszönöm! Megcsináltam és lőn világosság. Most jól világít! Ez egyébként addig világít amíg le nem kapcsolom? vagy amikor feltöltötte az akkut akkor már nem világít.?
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Azt nézd meg, hogy a tranzisztor mikor kap bázisáramot.
(#) Vertexel hozzászólása Jún 19, 2016 /

Üdv! (újra)
Van egy Arduino-m, amelynek egyik kimenetére (pl. 7) egy NPN tranzisztor bázisát rákötöttem, kollektorára pozitív, emitterére negatív feszültséget kapcsoltam (azért van a pozitív oldalon terhelés ). Arduino-ból beállítottam, hogy folyamatosan küldje a digitális jelet a lábra, ott meg is van (direkt megnéztem). De a tranzisztor miért nem kapcsol?
tranyó: BC 547 B
bázisra jutó (elméleti) áram: 40 mA
bázisra jutó fesz.: 5 V

Köszi!
(#) vargaf válasza Vertexel hozzászólására (») Jún 19, 2016 /

Rajzold le a kapcsolást. Jobban látjuk mit és hogyan kötöttél:
Idézet:
„Van egy Arduino-m, amelynek egyik kimenetére (pl. 7) egy NPN tranzisztor bázisát rákötöttem, kollektorára pozitív, emitterére negatív feszültséget kapcsoltam”
Következő: »»   2804 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem