Fórum témák
» Több friss téma |
Konkrétabbat nem tudok segíteni. Ahogy én használom a modulokat, ahhoz kell egy kontroller is. A kontroller kapja meg a GET parancsot a böngészőtől és a kontroller is küldi vissza a html kódot. Az ESP modul csak mint közvetítő szerepel a dologban (Wifi - UART összeköttetés), a gyári programjával. Nekem ez tűnt ésszerűbbnek, mint mindenféle Firmware módosításokkal bajlódni.
Persze ehhez hozzátartozik egy-két alap html ismeret, html szerkesztő (ami általában tesztelő is). Én innen szoktam példákat venni: Bővebben: Link.
A html tesztelőben szépen megy a tied is, kapcsrajz kódja is, meg az enyém is. Viszont azt a két sort akárhová teszem a programomban, az az eredmény, hogy a webhely nem érhető el. Mivel nincs iPhone-om, próbáltam iPhone szimulátorral, de az nem sokat ér, mert azt is jónak látja, ami rendes iPhone-on nem megy
![]()
Sajnos erre nekem sincs ötletem. Kísérletezni se tudok vele mást mert nincs iPhone-om. De szerintem ha nem lesz stabil (mármint, hogy mindig leáll, vagy leszakad a wifiről) hiába oldjuk meg ezt a problémát így nem igazán használható. Most tesztelem dokidoki javaslatára egy ősöreg D-LINK 614+ routeren, meglátjuk.
Idézet: Akkor talán van megoldás: ha az ESP programja (öt-tíz)percenként resetel, vagy lekapcsolódik, utána meg vissza, akkor nem látszik inaktívnak. Csak egy sort kéne beírni a programba... „adatforgalom hiányában eldobják vagy parkolópályára teszik az inaktív eszközöket”
Vagy csak simán pingelje meg a router IP címét, mondjuk 10 percenként. Ha nincs válasz, akkor reset. Csak ezt hogyan kell beilleszteni a főprogramba LUA nyelven , na az még nem megy.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Igen, ez a megoldás jó lenne. Bár amit írtam az csak feltételezés, mert valójában nem tudom a pontos okát miért van ez a hiba. Érdekes, hogy a régebbi eszközökkel jól megy, de örökké nem használhatjuk őket. Így ha az ESP-k hosszútávon csak resetelgetve vagy újracsatlakoztatva hajlandóak működni akkor buktás ez a dolog. Idő és kellő motiváció hiányában még nem néztem utána külföldiába kínlódnak -e ezzel a jelenséggel, és találtak-e valami megoldást.
Három nap tesztelés után a következőre jutottam. Dokidoki nyomán elindulva szereztem egy ősöreg D-LINK 614+ routert. Erre csatlakoztam 1db ESP-01 és 1 db ESP-12 modullal. Mindkettőn gyakorlatilag a wifi switch kapcsoló alkalmazás futott, csak az egyiken a Nodemcu Lua firmware féle.
A három nap alatt egyetlen egyszer sem fordult elő ,hogy ne működtek volna, pedig volt benne kb 28 óra mikor semmiféle adatforgalom nem volt a modulok felé. Visszatettem az új (fél éves) TP-LINK routerre az eszközöket, kb 2 óra múlva egyik sem ment !!! A routernek elméletileg az inaktív eszközöket a gyári beállítás szerint 24 óra múlva kell törölni. (lease time, bérleti idő ha így jobban tetszik, 84600sec ) Más erre vonatkozó beállítás nincs. Vagy marad ennek a régi eszköznek a használata, vagy esetleg komolyabb program módosítás kell. Külföldi fórumokat is böngésztem, és ott is sokan panaszkodnak erre a problémára. Volt aki igért rá megoldást, de még nincs. Gondoltam arra , hogy fél óránként megpingelem egy külső eszközről a modult, de ennek kipróbálása még várat magára. (meg elég agyament megoldás).
Ne legyél szemérmes, támadd meg a TP-Link ügyfélszolgálatot. Nyiss egy tiketet, és várd meg a választ. Én régebben szembesültem valami logfájlküldési problémával, akkor küldtek egy béta förmvert, azóta is használom. Az éles szoftverben a mai napig nem történt meg a hiba kijavítása, pedig jeleztem, hogy jól működik.
OK!
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2016
Ha tudod azért próbáld ki más új routerrel is, bár ha jól emlékszem azt mondta itt valaki, (talán pont te) hogy mikrotikről is leszakad. Az elvileg egy jó router, de nálunk az irodában mégis volt vele probléma. A telephelyen meg egy vadiúj SMC-t hajítottunk ki mert nem ment vele az FTP, az új asus meg megy gond nélkül. Szóval ahány gyártó annyi féle működés.
Sziasztok!
Azt hogy tudom megoldani, hogy két vagy több ESP modult csatlakoztatok routerre, és a modulok egymással kommunikálnak. Az lenne a lényeg, hogy ha több modul van csatlakoztatva routerre, (3-4 darab) lehessen adatot küldeni egyikről a másikra. Ilyenkor gondolom mac cím alapján kell megadni a cél modul címét, mert dhcp lenne neki beállítva. Azt, hogy melyik modul kivel beszélget, az ESPlorer-ben kell beállítani, vagy arduino programban?
A routeredben meg tudod adni, hogy melyik mac címhez milyen fix ip címet rendeljen. A routerek egy része törekedni szokott arra, hogy ugyanannak a mac címnek ugyanazt az ip címet ossza ki, tehát az is lehet, hogy még erre sem lesz szükség.
Köszi a választ, de a lényeg nem ez. A modulok szempontjából kérdezem, hogy ha változó az IP címük, akkor lehet mac cím alapján kommunikáltatni őket egymással a routeren keresztül? Gondolom igen. Neten csak olyan megoldásokat találtam, hogy a két modul közvetlenül egymással beszélget, mint Slave, Master. Nekem olyan megoldás kellene, több modul van Routerre csatlakozva, és tudnak egymásnak adatokat küldeni. Az ip cím nem is lényeg, lehet fix is.
Legyen az IP cím fix. Vagy a router oszt nekik fix IP címet a mac addres alapján, vagy te adsz nekik, ez már lényegtelen. Akkor az IP cím alapján tudsz rájuk hivatkozni. (Igaz a router switch része használja a mac címeket az ARP táblájában, de te azokkal nem tudsz mit kezdeni szerintem ). Láttam , valami ilyesmit amikor a modulok ruteren keresztűl kommunikálnak, és ott is a fix IP címet használták.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2016
Ezek azért wifi modulok, mert tcp/ip-t használnak kommunikációra, ami IP alapon azonosítja be a cél állomást. Ha dinamikus IP alapon akarod egymással kommunikáltatni az eszközöket, akkor vagy a routerre kell valamilyen kommunikációt segítő szolgáltatást telepítened - mondjuk valamilyen cím lekérdező szervízt, ahol már mac alapján le tudja kérdezni az aktuális ip címet egy kliens -, vagy broadcast üzenetekkel próbálkozol, mert az mindenkihez eljut. Ha jól tudom, a TCP csomagban elmegy a mac cím is, így mondjuk az új eszköz felcsatlakozáskor szétküld egy broadcast üzenetet, amiben benne van az ip és a mac címe is. A másik eszköz ezt felismeri, és így már mindkét ip birtokában fel tudja építeni a hagyományos tcp kapcsolatot. Ilyent még nem csináltam, de szerintem mennie kellene.
Tudnak kommunikalni egymassal csak azt mar nem TCP/IP -nek hivjak. Ebben az esetben vagy olyan protokolt kell hasznalnod, aminek elegendo a MAC cim (pl IPX), vagy sajatot irsz.
Javasolt innen elindulni: OSI model
meg lehet oldani hogy egy udp brodcast üzenetre visszaküldik az eszközök a kérdezőnek ip címeiket, ehez csak egy előre definiált port kell ismerni amin mindenki figyeli az udp brodcastot, de ez csak lanon megy
routeren fix csatornát használj, 13 csatornát ne használd azon nekem redszeresen elvéreztek az esp12 e-k
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2016
Sziasztok. Már megoldotam. Egy Arduino Mega fut szerverként. Kábellal van rákötve a routerre. Két EPS modul csatlakozik rá wifivel. Ezek 10mp-enként kérnek le róla adatot. Minden egység DHCP-vel kap IP-t. Közben a Mega kommunikál még egy internetes szerverrel is. Eddig pár napja működik hibátlanul.
Egyébként ez egy meteorológiai állomás projekt. A Mega adatokat kér le az Openweathermap szerverről, és feldolgozza. Erre kapcsolódnak az ESP modulok, és ők is lekérik az adatokat. TFT kijelzőn megjelenítik azokat. ![]()
Sziasztok, megérkezett végre két ESP8266 01 es modulom és egy FT232 soros illesztővel szeretném kipróbálni amihez le is töltöttem a drivert, arduino-ból és külön erre írt ESP teszt programmal is próbáltam AT parancsot küldeni rá de nem válaszol egyik modul se. Külön 3,3V os tápról táplálom a modult. Az RX-TX is fel van cserélve de kipróbáltam már fordítva is. 9600 sebességgel de próbáltam 115200 al is és a soremelés kocsi vissza is be van állítva de próbáltam más beállítással is. Sajnos már nincs más ötletem hogy működésre bírjam, valakinek van esetleg ötlete mit ronthatok el?
Az FT232 USB-UARt átalakító alapból 5 V-tos jelszintekkel dolgozik. Ha ezt ráengedted a modulokra, nagy valószínűséggel rendelheted a következő kört.
Az atvitelt jelzo led (altalaban kek) villog mikor parancsot kuldesz ra?
Nekem (linux alatt) Ctrl+J kell az enter utan pedig tutira vettem, hogy beallitottam a helyes sorveget...
Windows alatt próbálom, a kék led az csak akkor villan fel ha tápod adok rá de el is alszik ha parancsot küldök nem történik semmi.
#Backman: most rákötöttem a 3,3-5V átalakítót de változatlan igazából netem olvastam hogy a RxTx en tud 5V ot fogadni csak a Vcc-n teszi tönkre de lehet hogy akkor tönkretettem. :/ A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2016
Idézet: Valóban, én kérek elnézést. „RxTx en tud 5V ot fogadni”
Most picit megnyugtattál
![]() A tápom viszont csak 800mA-t tud ilyen próbanyákra ültethető fajta az lehet, hogy kevés neki?
A táplábakra forrassz 4,7 - 10 µF-os kondit, az szokott segíteni.
Az USB-UART atalakiton is van rx-tx LED (az enyemen legalabbis van) ott latszik, ha lenyomsz egy billentyut? Ha van atvitel, akkor minden parancsra villanni kell a ledeknek, ahogy kommunikalnak a panellel.
Az uarton felvillan ahogy próbálok küldeni de az esp modulon sajnos nem. USB analizátorral megnéznél a kiküldött AT parancsot csak jelenleg nem találtam még egy mini USB-s kábelt.
Azt elfelejtettem megkerdezni, hogy amikor bekapcsolod a modult, kapsz valami uzenetet a boot folyamat kozben/vegen?
Ha nem, akkor az kommunikacios problema, rossz beallitas/kabelezes (feltetelezve, hogy a modulok jok). Amikor en kiprobaltam, akkor egy MAX233ACPP-t hasznaltam soros illesztesre, ebben az esetben raktam a modul RX labara egy mezei osztot, a TX eleg volt az illesztonek. Kesobb tettem ra egy USB/UART konvertert, az 3.3V-ra allitottam (a tobbseg jumperel/kapcsoloval vagy egy atkotes forrasztasaval allithato) az siman ment. ..es persze ne felejtsd el a CH_PD labat is 3.3V-ra kotni, anelkul nem megy ![]()
Nem kaptam, akkor lehet itt lesz a probléma. Tehát az UART-on lévő 5-3,3 jumper nem csak a Vcc lábat állítja hanem a kommunikáció jelszintjét is?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |