Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Az SPI, vagy I2C busz egyszerűen össze van csak kötve, a rotary encoder nálam tápon van és földre húzza a lábait két 10K ellenállás, párhuzamosan az ellenállásokkal 1nf kondenzátor a pergés elkerülése miatt (amit növelnem kellene), a HD44780-as LCD-t szintén csak össze kell kötni a PIC megfelelő lábaival.
Ez megfelelö? Bővebben: Link
Ha én I2C bemenetes LCD-t választok akkor elég az egyszerübb (16F) széria is ugye?
Nem kevés a 7kB program és 256byte adat eeprom? Össze kéne szedni milyen funkciókat is akarok ellátni vele pontosan...
Ha jól értelmezem, felül van a programozó, alul az LCD csatlakozó.
A DAC-ot I2C-vel vezérled (18,23 pin). Az a sok kis Qxx mit csinál az LCD csati alatt? Ha a PIC-nek csak egy I2C portja van, akkor arra fel lehet füzni több eszközt is ugye (pl. DAC, LCD)? A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
Nálam nem LCD van, hanem led kijelző és közvetlenül a PIC hajtja, a csatlakozó alatti alkatrészek mosfetek amik a közös katódot kapcsolják, azzal neked nem kell foglalkozni. A gyári LCD-k nem I2C, hanem HD44780 interfészűek, hogy melyik lábhoz van megcsinálva a PIC-ben a program az a fordítótól és a benne lévő könyvtártól függ. Én SPI-n vezérlem a DAC-ot, emrt az sokkal gyorsabb és nem kell arra várnia a PIC-nek. Haa kijelzőt is akarsz bele hajtani, mert többféle funkciót adni neki, akkor kevés lehet a 690, kezdetnek próbáld ki a 18F4620-at, annak nagyonsok memóriája van és nagyonsok lába is.
"Gyári" LCD-k vannak I2C interfésszel is, pl. Bővebben: Link
A programozóhoz mit szólsz (ld. link fentebb)? A sok lábhoz (pl. 40) nem ragaszkodok, elég lenne valami kisebb is. PIC16F1936 (Bővebben: Link)??? A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
Ja, mert az arduino kommenikál I2C-n majd tovább az az LCD.-vel. Fogalmam sincs, gyári PK3-am van, de itt aprón isszoktak árulni elég korrekt PK3 klónokat. Ha kis PIC-kell akkor a 18F családból nézegess, azokban mindenből több van én a 14K22-őt használom még.
Szerintem maradok inkább ennél: Bővebben: Link
Nagyon olcsó (postával nincs 3€), nem kell hozzá égetö. Ha PIC-et veszek itt németben, csak a posta van min. 4-5€. Sokat nem veszthetek...
Felőlem azt csinálsz amit akarsz, de annak a programjában nem tudok segíteni. És amúgy érdemes hosszútávban gondolkodni szerintem, a programozót csak egyszer kell megvenniés utána azzal olyan PIC-et programozol amilyet akarsz, olyan kész PIC-es megoldást is építhetsz amit akarsz..
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
144dB ugye csak tréfa. A valós használat mellett jó lesz az 125-130dB és 6dB hangcsökkenésenként -1 bit. Arról nem is beszélve, hogy a 16 bites anyagok aránya jelentősen nagyobb még mint a 24 bitesé ami a valóságban 21-22. Ehhez jön hogy nem mindenkinek elég az 50dB csillapítás. 62dB csillapítással kapcsol be az előfokom ami a normál tv nézési hangerőnél kicsit hangosabb nálam. Nem utolsó sorban az analóg hangerő szabályzás a hangfalvédelem egyik eleme is miután maximálni tudom az AVR programban a hangerőt és még impedanciát is lehet illeszteni vele. Közel sem mindenható a digitális hangerő szabályzás. Nem véletlenül használnak a mai napig nagy gyártók digitális IC-s potit az előfokokban.
Igen az analóg kimenet nem éri el a 144dB-t és épp ezért még annyi jelentősége sincs a digitális jel/zaj viszony csökkenésnek, mivel 0dB-en az analóg jel/zaj viszony felett jár 14dB-el, ha mondjuk 130dB-re képes a kimenete! A 144dB maximális jel/zaj viszont nem vicc, hanem tény!
Impedanciaillesztésre pont nem jó az analóg megoldás, mivel a hangerő álásától függően változik a ki és a bemeneti impedancia is és erre egy normális erősítőnek nincs szüksége, ha van az erősítő bemenetén aluláteresztő szűrő (márpedig mindíg van) akkor a szűrő töréspontja is folyamatosan változik, viszont mindez digitálisnál álandó és ezért egyszerűen tervezhető, kiszámítható. Az, hogy nálad a hangfalvédelem része a hangerőszabályzás, akármit is jelentsen ez, ccsak a te gondod. Az anyag 16 bites, de már az S/PDIF-en is 24bit mélységű az adat, legalábbis nálam biztos, mivel 16-ra nem képes. A 24 bit miért lenne már 21-22 a valóságban? Idézet: „144dB ugye csak tréfa. A valós használat mellett jó lesz az 125-130dB és 6dB hangcsökkenésenként -1 bit.” És? Az égvilágon semmi sem képes -48dB mellett 96dB jel/zaj viszonyra, tehát bőven az erősítő zaja alatt marad a kvantálási zaj, ergo hatástalan a minőségre értsd már meg. Idézet: „Nem véletlenül használnak a mai napig nagy gyártók digitális IC-s potit az előfokokban.” Azért használják, mert az analóg jelet elég nehéz digitálisan szabályozni közvetlenül, de ettől még nem jó... A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
Köszönöm szépen tényleg, de egyenlöre puhatolózom a témát. Az égetövel kapcsolatban végsö soron igazad van....
Az SPDIF lehet hogy 24 bites interface nem használtam mert felesleges lebutítás egy jelvezetéken küldeni az órajeleket meg az adatot, de attól egy bit hasznos információt sem fog hozzádigitalizálni a forrás zenédhez hanem a 16 bitet kiegészíti 0-ával, ha ettől számodra 24 bites lesz a zenéd akkor legyen úgy. Egy adott jelet degradálsz a DAC előtt azzal a kifogással hogy analógban úgy sincs akkora jel-zaj arány attól még nem lesz jobb a kapott eredmény mert a digitális rész magasabb minőséget lenne képes elérni, de a dac már elveszett információt fog feldolgozni. Én analóg hangot hallgatok, analóg füllel, matematikailag értem mire akarsz kitérni, de a tapasztalatom az, hogy a digitális hangerő szabályzás nálam gyengébb hallható eredményt hozott mint az analóg.
A stúdiók nem igen tudnak 144dB SNR el rögzíteni mert egyszerűen beleszól az integrált áramkörök paramétere, ezért a 144 elméleti maximum. Impedancia illesztésre meg igen is alkalmazható mert vagy a bemenet vagy a kimenet változik passzív kiépítésben, kivétel ha a kimenet fix a bemeneten meg van egy buffer és ezért az is fix Idézet: „Impedanciaillesztésre pont nem jó az analóg megoldás, mivel a hangerő álásától függően változik a ki és a bemeneti impedancia” Megoldható analógban is a dolog. Bridged-T Attenuator angol nevén. Az elvet használva építhető olyan passzív hangerőszabályozó amely minden állásban ugyanakkora ki- és bemeneti impedanciával rendelkezik. Konkrét megoldásokat is lehet találni a neten.
És tompi. Elméletileg szépen hangzik, de nincs két egyforma poti az egész világon, ezt csak valami nagyon precíz potival lehetne értelmesen megcsinálni szerintem, akárcsak a sima potis megoldást is. Bármilyen potit is próbáltam, ahogy növeltem a hangerőt tolódott a balansz összevissza, egyszerűen nem képesek tökéletesen együttfutó pályát készíteni. Ekkor kezdtem el hangerőszabályzó IC-ket használni, a PT2258, nem volt egy sikertörténet, a PGA2311 már egész jó volt, de annak is volt egyfajta IC hangja, aztán közben csináltam DAC-ot és éltem a hangerőszabályzás lehetőségével, nagyon szkeptikus voltam, de ez egyszerűen tökéletes, teszi a dolgát hallható és mérhető mellékhatások nélkül, ennyi.
Idézet: „Impedancia illesztésre meg igen is alkalmazható mert vagy a bemenet vagy a kimenet változik passzív kiépítésben, kivétel ha a kimenet fix a bemeneten meg van egy buffer és ezért az is fix” Én is így csináltam korábban, de az is egy aktív áramör ami hozzáadja a hibáit. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2016
Szerencsére a poti köröket is kihagytam, arról sok jót nem lehet olvasni, hanem a kapcsolt shunt típusú ellenállás osztókról. Ahol csillapítási egységenként (64dB-nél ahol 1dB a lépésköz ez ugye 6x) csak egy soros meg egy párhuzamos ellenállás iktatsz csak be a jelútba. E96-os sima sornál a megfelelő ellenállással már kisebb az eltérés mint 0.1% amit már nem vagy képes meghallani.
A PGA2311 nem lenne katasztrófa ha kicsit jobb OPA lenne bele integrálva. Az 5V-os meg vicc, erősítés mellett már +2-3dBnél szétlapította a szinus jelet egy maszlaggá. Én PCM1794és dac-ot választottam mert belül hybrid. Egyszerre R2R és delta-sigma feldolgozású. Ebben nincs hangerő állítás így maradt a külső.
Ezt kihagytátok, ha már mindenképp analóg: Bővebben: Link
Bár csak manuálisan állítható, de szimpatikusabb mint a reléhalmozás.... Ezt meg (Bővebben: Link) viszont ajánlom mindenki figyelmébe!! A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2016
Nos megérkezett, kipróbáltam (PCM5102A - olcsó kivitel /ca. 7 Euro/, rögtönzött táppal).
Nálam nem egyszerű, mivel aktív rendszerem van. De a magas csatornára tettem be (>700Hz), talán az adja vissza a legjobban a minőséget. Működik pöccre, nincsenek pukkanások relé nélkül sem. Összegezve: a 1794-eket nem cserélném le erre ilyen formában semmi esetre. De tesztelgetni jó lesz, esetleg a mélynyomónak...
Sziasztok!
Szükségem lenne egy DAC-szaki tanácsára! Lenne egy igen összetett kérdésem. És nem akarok butaságokat kérdezni. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
Csak tedd fel a kérdéseket ide a topikba nyugodtan, ezért van.
Rendben.
Szeretnék egy All-In-One készüléket késziteni. Bemenetválasztó, kivezérlésjelző és DAC. 3 pár IC-m van: PCM1972,PCM2902c,PCM2906c. Ebből szeretnék elindulni. Valahogy össze szeretném applikálni a bemenetválasztót és a DAC-ot. Tudsz benne segiteni? Vagy esetleg tippet adni, mit s hogy kezdjem?
Hűha, hát nulláról indulni elég kemény lesz, nem tudom, hogy mennyire vagy jártas ezekben a dolgokban. Az biztos, hogy a mikrokontrollert programoznod mindenképpen tudni kell ehhez. Terveztél már digitális áramköröket?
MIkrokontroller nélkül nem lehet? Csupán analóg módon?
Külön külön üzeme már mind, csak ugye össze kellene hangolnom.
Akkor szerintem nem értem a kérdést. Konkrétan kérdezd, hogy mit hogy oldj meg, vagy mit nem értesz, mert tulajdonképpen csak annyi a lényeg, hogy egy kupacban legyenek. Például a bemenetválasztást és némítást is mikrokontrollerrel a legegyszerűbb megoldani, ráadásul a PCM 1792-vel lenne lehetőség a digitális hangerőszabályzásra. Ezt nagyon kiveséztük mostanában olvahatsz erről a topikban, pár oldalt visszalapozva.
Akkor amit "szeretnék" azt irom le. A bemenetválasztóval szeretném kezelni a DAC bemeneteit: az USB-t, az analógot, a koaxálisat illetve az optikait (bár az utóbbira nincs szükségem). Továbbá a használt bemenetet lehetőségek szerint 2 kimenetre osztanám fel, mivel 2 erösitöt használnék. Tehát a fentebb irt dolgokat hogyan tudom megoldani?
Bár nem vagyok vele tisztában, hogy USB kapcsolat nélkül a DAC tud-e üzemelni...
Ha nincs mikrovezérlőd akkor gondolom a DAC most is alapbeállításban megy, mivel a 1792-őt szoftverrel kell konfigurálni ugye, tehát annak mindegy mi van a bemenetén. A két kimenet az analóg oldalon akár olyan egyszerűen is megoldható, hogy egyszerűen mindketőtt ugyanarra a kimenetre kötöd.
Őszintén szólva ezt azért alaposan végig kell gondolni és alaposan meg kell tervezni, magam is hasonlót szeretnék, csak én SRC4392-vel csinálnám meg kontrollerrel és egy éve halogatom már kb, pedig ennél is egyszerűbb a dolog. Ebből következik, hogy én lusta lennék ezt végigzongorázni neked, ha még a sajátomat is halogatom. A bemenet választást hogy és mivel oldanád meg?
A bemenetválasztást egy CD4017-es áramkörrel, 1 nyomó gombos vezérléssel. A beérkező jelet relék továbbitanák a kimenetre. Minden kimenethez tartozik egy LED, igy a kijelzés is biztositva van.
Jelenleg nincs üzemkész DAC-om, mert most várom a DIP-SSOP átalakitómat ICvel szerelve. Az eredeti elfáradt.
Ez azért kemény menet lesz, arra már rájöttem, hogy, ha valamit kapcsolgatsz/megszakad a digitális bemeneten, az igen masszív zajjal jár, tehát a szimpla kapcsolgatás némítás nélkül elég durva eredményeket hozhat, ráadásul benne van valamelyik IC "mefagyása" ami után újra resetelni kéne, szóval szerintem mikrovezérlő nélkül ezt képtelenség normálisan megcsinálni. Azt tudom javasolni, hogy olvasgass sokat, a topikban is érdemes visszaolvasni, sok tapasztalatot írtam már le itt az adatformátumokról, a toslink vevőről, na meg a PCM1792-ről.
Éppen egy két bemenetes digitálisan vezérelt megoldásom van, de ez is már nem tudom hányadik verzió (sok nyák ment el rá), van még apró hiba benne és elég sokat kellett agyaljak rajta, mindezt mmikrovezérlő mellett, aminél gyakran elég volt szoftverrel javítani a hibát. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
A Toslink csatlakozó részt egyáltalán nem használnám ki. Mikrokontrollert/PIC-et nem tudok programozni, nem is értek hozzá ezért javarészt inkább az analóg dolgoknak vagyok a híve.
Igen, olvastam már a topikot, olvastam a fagyáról is és a resetelésről is. A szavaidból burkoltan azt vélem felfedezni, hogy ne is álljak neki a megfelelő tudás nélkül. Azt tudom hogy a digitális jelhez, adatfolyamhoz szükséges lenne a digitális vezérlés is. Na az, ami nekem nem megy. Pedig rengetegszer átolvastam már a PIC-ről szóló oldalakat, de valahogy nem ragad meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |