Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   661 / 782
(#) latyakosa válasza cimopata hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Van javaslatod a meghajtásra ? Kapcsolás vagy cél ic ami képes meghajtani az IRF540-ket?
(#) Skori válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Az IRF540 44mΩ vezetési ellenállású. Viszont simán lehet kapni tizedekkora vezetési ellenállású FET tipusokat is - Bővebben: Link
Ilyesmiből 2x 4...6db párhuzamosan még komolyabb hűtés nélkül is kibírhat 40A-t.
A legegyszerűbb meghajtás pl. vékony segédtekercsekkel a trafón, de a léteznek célIC-k is erre a feladatra.
Persze ez nyilván sokkal többe kerül, mint a sima schottkys egyenirányítás, de valamit valamiért... Az elfogyasztott energia alapján, ill,. a megtakarított energiából és a megspórolt hűtőbordából, és hűtésből akár meg is térülhet.

Amúgy a rajzodon nem látok tekercset a diódák és a kondik közötti részen! Miért? milyen felépítésű a primer oldal? (rezonánsnál pl. nem elég a segédtekercs a szinkron e.i. vezérlésére, se sima PWM tápnál igen)
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
(#) Skori hozzászólása Júl 6, 2016 /

IPP023N10N5AKSA1 - 100V 2,3mΩ Ilyenekkel pl. egész jó szinkron egyenirányítót lehetne építeni. Mondjuk 40A-re ebből sem csak 1-1db -ot tennék be.
(#) latyakosa válasza Skori hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Idézet:
„Amúgy a rajzodon nem látok tekercset a diódák és a kondik közötti részen! Miért? milyen felépítésű a primer oldal?”

Információkat gyűjtök és köszönöm a hasznos ötleteket. Hidas vagy félhidas rezonátoros kapcsolás az elképzelésem, de meghallgatok egyéb javaslatokat is.
A pwm-s szinkron megoldásról kérhetek útmutatást ?
(#) Skori válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

(#) latyakosa válasza Skori hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Köszönöm, és valóban ebben a teljesítmény méretben még járatlan vagyok (ahogy írtam is korábban ).
(#) 13_Balu50 hozzászólása Júl 8, 2016 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy kapcsoló üzemű tápegység javításában. A hibajelenség, hogy nincs kimenő feszültség. Kicseréltem benne két db hibás FET-et, de így sincs semmi. A vezérlő Ic megkapja a tápot és a FET gate lábán meg is van a vezérlő jel ami változó és túl alacsony. Az ic egy SG 3524B IC a vezérlő jelnek a képlet alapján 150kHz-nek kéne lennie, ehelyett pár kHz-ig ugrál. A 6 –os RT és,a 7 CT lábán az ellenállás és a kondenzátor is jó. A kicserélt fetek védődiódái szintén jók.Az elektrolit kondenzátorokat ESR mérőel ellenőriztem, 3 gyanúsat 50V22µF cseréltem a többi jó értékü. Füst elszineződést, nyákszakadást nem észleletem. A 2db 1M inditó ellenállás szintén jó.A hővédelemben lévő termisztor jó értékü, és feltehetően a4N35 optó is jó.A primer oldali egyenyirányitó és szürő rész biztosan jó. A fetek és szekunder oldali diódák jók.
(#) latyakosa válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 8, 2016 / 1

Szekunder oldalon az optót vezérlő alkatrészeket már megnézted ? Rövidzár vagy hibás alkatrész nincs a szekunder oldalon ? Próbáld meg labor tápról a szekundert megtáplálni és ellenőrizni az optós visszacsatolás helyes működését.
(#) 13_Balu50 válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Igen sajnos az is jó:
(#) latyakosa válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 8, 2016 / 1

Csak labortápról próbáld meg megtáplálni az SG ic-t, úgy mit csinál ? 230VAC-t ne kapjon a táp. Rajzod vagy jó minőségű fotó mindkét oldaláról az áramkörnek ?
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2016
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Sajnos labortápom nincs , de megfogadom a tanácsod, ha lesz időm nem veszithetek vele. Valahogy megoldom.
(#) latyakosa válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 8, 2016 /

Pl 12V DC szűrt dugasztáp, vagy szünetmentes vagy kocsi akku ? Csak a polaritásra figyelj!
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2016

Rajzom nincs, ez egy igen bonyolult, minimum 2 oldalas smd szerelt nyák, csak az ic adatlapjából tudok visszakövetkeztetni.A 3, 9,és 10 lába is be van kötve a séma rajztól eltérően.

Fotót tegyél fel kérlek, vagy privátba is jöhet.

Ez egy hálózatról müködő, szimetrikus kapcsoló üzemü táp kb 2x 40 v kimenettel. Az sg Ic után van benne még egy IR2110 fetmeghajtó IC , de az tutira jó. Valahol az sg IC-nél lehet gond.
Arra gondoltam, hogy kiemelem a forasztásból a 9-es és a 10 lábát, természetesen 230V60 W-os égő be van kötve a hálózati biztosíték helyére .Arra gondoltam, valami védelmi rész tilthat be.

Te látod mi van előtted, mi viszont rajz vagy fotó nélkül érdemben nem fogunk tudni segíteni.

Tudom, tisztában vagyok vele, olyan mint tűt keresni a a szénakazalban, sajnos most képet nem tudok felrakni, már nagyon sok időt fordítottam rá .Egyszer majd csak rájövök a hibájára , igazából olyan ötleteket várok ami még nem fordult meg a fejemben. Általában tudok nyákról kapcsolási rajzot visszafejteni , de ez túl bonyolult és kétoldalas, továbbá a trafó is takar alkatrészeket.

Már adtál ötleteket, amelyeket amint lesz rá időm, meg is csinálom.Egyébként a szekunder oldalon a scotty diódák és a kondenzátorok is jók.Valami betilthat, amikor bekapcsolom a tápot a sorba kötött 60W os égő felvillan majd elhalványul, kattan egyet a relé, tehát behuz, és behuzva tart mindaddig, mig meg nem szüntetem a hálózati feszültséget.
(#) ferci válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 9, 2016 / 1

Szia!
Mérd meg a VRef lábon ( 16.) hány volt van ( + 5 V ), a shutdown lábat ( 10.) szintén, az álítja le a 3524-et, ha több volt lenne rajta..
Ha ezek nem stimmelnek, nem lesz kimenet sem.
Hogyan kap tápot ( 15. láb) az IC? Hány volt van ott?
A kimeneteken mekkora jelek vannak, amik szerinted "kicsik" és ritkák ? Ha nincs szkópkép, próbáld lerajzolni raszterre.
A 2110 Vcc, Vdd lábakon van-e legalább 12 volt?

Melyik IC 9,10. lábát akarnád kiemelni és miért? Írd le mindig, melyikre gondolsz a 2 közül, mert nem mindegy ( de ne is tedd meg ).
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2016
(#) ferci válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 9, 2016 / 1

Még egy apróság.. nem tudom, miért tuti, hogy jó a 2110 - annak a Vs lába üzemszerűen 300 volt fölé is megy a felső oldali fet nyitásakor, tehát az is elcsettenhet.
Egy 12-16 voltos segédtáppal sok mindent kideríthetsz.
(#) 13_Balu50 válasza ferci hozzászólására (») Júl 9, 2016 /

Az sg3524B 16-os lábán +5v van a 10 lába össze van kötve a 8-as vagyis a gnd lábával a 15 ös lábán +16V van ezt a házózati egyenyírányitás után a pozitiv ágból kapja vagyis a kb+175 voltból állit elő egy vB408 as Ic +16 V-ot ez egy 3 lábu stab IC mint az Lm317 vagy Lm350 csak nagyobb feszt bír. Viszont ez az Ic eléggé melegszik. A 2110 es ic vel nem foglalkoztam, mivel jónak tartom, de majd megnézem, de ha hibás lenne akkor a vezérlőjel nem jutna el a fetek gate lábára.
Az sg3524B ic 9, 10 lábát emelném ki de nem tettem meg még.Egy dso138-as oszcilloszkóp kittel néztem az ic kimeneti jeleit a 11,14 lábon, de nem igazán produkált jelalakot, ezért megmértem egy frekvencia mérővel, ami állandóan változott , de max 3kHz et mutatott.
(#) 13_Balu50 válasza ferci hozzászólására (») Júl 9, 2016 /

Lehet, hogy igazad van, ugyanis a felső oldali két párhuzamosan kötött fet zárlatos volt amelyiket cseréltem is.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 9, 2016 /

Mindenesetre amint módomban áll cserélni fogom a Vb408-as Ic-t, nem normális ahogy melegszik.Ezt megtudom tenni, az sg vagy a 2110-es cseréjé már számomra eléggé necces.
(#) ferci válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

A 3524 1,2,4 és 5 lábakat derítsd fel vmelyik adatlapi opció alapján.
A belső kapcsoláson meg tudod nézni, nem lesz-e belőle tiltás, mintha a SD okozná.
Legalább a visszacsatolást derítsd fel vagy szüntesd meg segédtápos üzemben, megindul-e az ic.
A fűrészt és a kimeneteket megnézni bőven jó a DSO138.
(#) 13_Balu50 válasza ferci hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Oké majd visszafejtem, és megírom. ill lerajzolom.

Itt a vb408 Ic sm-je ez melegszik nagyon szinte forró.

vb408.pdf

(#) ferci válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

Biztos sokat eszik vmelyik ic, azért.. egyelőre ne 175 ( hálózat ) voltról próbálkozz, hanem válaszd le és külső tápról járasd, ahogy már megírtam.

Oké de hova kapcsoljam majd, és hány voltot nem igazán értem, bocs de nem szakmám az elektronika csak a hobbim. Egy rokonomé a táp csak ide adta próbáljam megjavítani, nem nagyon biztattam, de azért hátha sikerül.Amennyiben mégse visszaadom és kész, arra jó , hogy új ismereteket szerezzek a kapcsoló üzemü tápból. Egy rakás időm ment rá, szinte minden alakatrészét megnéztem, de csak 2 hibás fet-et találtam benne és 3 gyanus kondenzátort, amit cseréltem is,de csak akkor amikor éppen ráérek, már 1 éve nálam van, amikor megunom, elteszem amikor van időm előveszem.Most is mennem kell , de amint lesz időm előveszem.
(#) ferci válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 10, 2016 / 1

A táp ic kimenetét válaszd le valahogy, ahol kijönne a 16 volt és oda csatlakozz be.

Az sg Ic 1 lába 15K ellenállással csatlakozik a 16 v-ra, a 2 láb a 4N35 optó 5 ös lábára,a 4-es, 5, 10, a 8-as láb a gnd-n van. Azért kérdeztem, hogy a 10-es lábot kiemelhetném e a gnd-ről, hogy nem az tilt e be.Csak gondolom, épp azért van oda kötve, hogy ha gubanc van tiltson be.
Következő: »»   661 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem