Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Telepítetted a kártya USB-soros konverteréhez a megfelelő meghajtó programot?
Felismeri az operációs rendszer a kártyát? Biztos, hogy a kártyához tartozó portot választottad ki a programfeltöltéshez? Board választás: Arduino Mega 2560? Programmer választás: Arduino as ISP?
Üdv!
Arduinon hogyan lehet azt, hogy leolvastatom az A0-ás szenzor értékét és azzal feltöltök egy változót úgy, hogy a változó végig azt az értéket viselje, tehát állandó legyen míg újra nem indítom az arduinót? A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
Gondolom a port beolvasás és változóba való értékadás részt be kell tenni a setup részbe, így mindig csak egyszer fogja beállítani a változódat, a ciklus részben mindig ugyan azt az eredményt fogod megkapni, míg újra nem indítod...
Persze előtte megfelelően definiálni kell a port beállításád és a változó(k) deklarálását is el kell végezni. (De ha tévedtem, a nagyok majd kijavítanak...)
Próbáltam frissiteni az USB meghajtókat, de nem lehet.
Felismeri a rendszer a kártyát. Szerintem a kártyához tartozó portot választotam. Ki van választva a Board is helyesen meg a Programmer is.
Szia!
Ellenőrizd a soros kommunikációt. A lapon rövidre zárod az rx és a tx pontokat, majd a progiban megnyitod a soros monitort, és kiküldesz egy karaktersorozatot. Ha minden jó, visszajön a kiküldött adat. Ha ez rendben, akkor próbáld újra betölteni a bootloadert.
Sziasztok!
Sikerült hozzájutnom egy UNO R3-ashoz. De teljesen nulláról indulok. Láttam, hogy vannak belőle készült minden az egyben alkatrészvizsgálók. Elsőként arra gondoltam, hogy egy ilyet kipróbálnék. Meg lehet azt oldani, hogy a számítógépen jelenjenek meg az adatok, mert kijelzőm az sajnos nincsen hozzá? Tudnátok olyan oldalt mutatni, ahol le van írva, hogy hogyan és mivel kell rá feltölteni a programot? Ilyen, minden az egyben műszer program, is van készen valahol?
Feltettem az arduino 1.6.9-et. UNO R3-as klónom van, most bontottam ki. Mikor a gépre teszem az ON led folyamatosan világít, az L villog.
A hardvereknél viszont ismeretlen USB eszköznek teszi be és nem rakja soros portra. Mindenféle leírásokat néztem, de ott alapból felrakja soros portra. Ráadásul a programozót és az alaplapot sem tudom mire kell állítani. A régi verziókban a tutoroknál ott van, hogy UNO R3, de itt nem egyértelmű. Programozó is melyik lehet az enyémen? Miket kell legelőször beállítanom? Tudna valaki segíteni?
Szuper, működik is, köszönöm!
A Bootloader égetés az mire való?
Tervezem egy ilyen alkatrészvizsgálónak a megépítését: Bővebben: Link
Ki fogja nekem írni serial monitorra az adatokat, vagy módosítani kell rajta? Elvileg ez menne bele:ArduTester.txt
Használja a soros portot "debugra", vélhetőleg számodra minden fontos dolgot ki is ír, ha nem, egyszerű a módosítás.
Rendben, köszönöm, majd kipróbálom!
Esetleg azt lehet tudni, hogy ESR mérést milyen feszültségen végzi? Lehet-e majd vele, kiforrasztás nélkül, belső ellenállást mérni? Idézet: Az akkor kell, ha egy "üres" mikrovezérlőre akarod feltölteni a bootloadert (programozó készülék, vagy egy programozó szoftverrel feltöltött Arduino kártya is kell hozzá). Ez a lépést a kártyád gyártója már elvégezte. „A Bootloader égetés az mire való?”
//Button Reset
int x91=110; int y91=90; int x92=150; int y92=110; A fenti lcd területre bökve a menü2-be beszúrt resetFunc(); resetel a tápfesz elvétel-visszaadás után! Ez valami rejtély lehet, csak így, vagy soros portmonitorral indítható lefagyás után.
Sziasztok!
Relé állapotát hogyan lehet kiíratni lcd-re? Már mindent megpróbáltam kezdőként,de nem látom a fától az erdőt! megköszönném a segítségeteket ![]()
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016
Szia!
Amikor a relét bekapcsolod, az alá a sor alá beszúrod, hogy lcd.print("Relé bekapcsolva"); és akkor láthatod. kikapcsoláskor, szintén ugyanez, szerintem.
Szia!
Nem tudom mi ez de jó nagyon! ![]() Félre a tréfát. Olyat ki tudnál próbálni, hogy a sensiorsbegin();-t csak oda teszed be, abba a menübe, ahol kiolvasod az értékeket, majd rögtön valami sensorsstop(); vagy valami hasonló? Több ötletem nincs sajnos.
Itt simán megy nekik minden:
https://arduino-info.wikispaces.com/Brick-Temperature-DS18B20 Nézd meg a lábkiosztásaidat újra, tedd át pl egy másik lábra, valamint a felhúzó ellenállásra is figyelj. A linkben van olyan példakód is, ami kiíratja neked az ezközöket amit talál, de azzal nem lesz gond szerintem. A one wire bus-t kipróbáltad 2 vagy három, stb. értékkel, nem csak 8-al?
Ha betartanád az ismert arany szabályokat!
Az állandókat csupa nagybetűvel írjuk! „#define Relay 4” helyet #define RELAY 4 ,ként definiálod. Akkor rögtön észreveszed, hogy: „if(RELAY == HIGH)” két állandó hasonlóságának vizsgálata nem értelmes. Hiszen azok értékei soha nem változnak.
Igen arra én is rájöttem,csak próbálgattam más definiciókat és úgy maradt.
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok az elektronikában de szeretnék fejlődni, mikroprocesszor programozást megtanulni (arduinot ajánlották, már rendeltem hozzá starter packot) és idővel építgetni magamnak ezt-azt. Kezdetben led sorok vezérlését, később telefonról akarom vezérelni a konvektort, de ennek a tudásnak a megszerzésére szánok időt, akár 1-2 évet is. Szinte a 0-ról kezdem mert bár tanultam elektronikát valamilyen szinten (informatikus és gépész diplomám van ám csak utóbbival dolgozom) de igazából az elektronikai elemek működését/használatát is meg kell tanulnom. Keresnék egy türelmes "mentort" akinek tehetek fel először alap kérdéseket majd idővel arduinosokat is. Fogom bújni az arduinós és instructable-s oldalakat de biztosan lesznek elakadások amik előjönnek és alap dolgokat nem írnak le. Aki úgy érzi tudna tanácsokat adni és van türelme is, kérem írjon privát üzenetet! Akár a találkozón is összebarátkozhatunk! ![]() Előre is köszi! Danesz
Jó helyen jársz, éppen ez lenne a fórum lényege.
1: Elektronikában kezdők kérdései 2: Ez a téma (Arduino)
Akkor kezdem itt arduinossal.
Rendeltem 4 led sort. Ezeket sorba fogom kötni, a szoba 4 falán lesz 1-1. Szeretném ezeket tudni külön-külön felkapcsolni. Azaz ne csak 4 égjen egyszerre vagy egy sem hanem tudjam őket egyesével kapcsolni. Elsőre lehet a kapcsolás mechanikus is. Az árnyalat beállításához rendeltem távirányítót. Egy ilyen vezérlés elkészítéséhez milyen elemeket kell rendelnem? A "Elektronikában kezdők kérdései" fórumban feltehetem bátran a kérdésem, ugye nem kell visszaolvasnom az elejétől? Nem ismerem az itteni közösséget hogyan reagálnak olyan kérdésre ha azt írom javasoljanak milyen elektronikai elemek működésének/felépítésének nézzek utána....
Nem akarok pánikot kelteni, de én nem ilyen eszközöket rendeltem volna. Finoman szólva megpróbálnék megszabadulni tőlük és másképpen megoldani a dolgot.
Ezt a videót nézd meg. Szóval 1m nem vízálló 30 LED-es LED szalag 900 Ft az Ebay-en (itt). Az eszköz 3 kábelt igényel (föld, +5V, adat). Arra kell figyelni, hogy kell a LED szalagnak a kakaó. A 30 LED úgy fél ampert vihet el, szóval 4 m LED szalaghoz 2A-re is szükség lehet. A Neopixel lib-et felrakod, azt megy mint atom. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
WS2812 addressable led strip-re a ledszalag neve
A ledeket azért rendeltem most most vettem lakást és hangulatfényt akarok díszléc fölé. Ez már meg van rendelve (összesen 20m és alibabáról) 5050-es RGBW szalag. Az egész onnan indult, hogy nem biztos, hogy sorba akarom kötni mint a négyet, hogy lehetne külön vezérelni. Erre mondta a kollégám -villamosmérnök-, hogy mikroprocesszorral könnyen megoldható. Innen jött az ihlet, hogy bele kéne ebbe tanulni, jó lenne rutint szerezni. Kérdeztem a sráctól hol kezdjem a mikroproci programozás megtanulását, azt mondja ő az arduinót ajánlja, nem kell égetni, és a címzés is sokkal egyszerűbb. És, hogy egyszerűbb gyakorlattal kezdeni mint bújni az elméleti szakirodalmat.
Még nem tudok erről nyilatkozni tényleg így van-e. Rendeltem egy STARTER KIT-et és ebből akarok majd tapasztalatot szerezni. C-ben is rég programoztam, hardvert nem is. Csabeszq, nem tartod jónak ezt a platformot? Kicsiben akarom megtanulni később meg már RF-es vezérlés érdekel, majd idővel androidról vezérelni a fűtést. Tudom, ez nem spanyol viasz de inkább magam csinálnám meg, meg egy ilyen nem is olcsó....
Hello,
milyen előzetes tudásod volt? Nekem elektronika és programozási is minimális. A programozás mondjuk elvi, tanultam de anno semmi gyakorlati hasznát nem éreztem, sehol sem tudtam alkalmazni, el is felejtettem. Elektronikai szinte 0. Pl nem tudom, hogy egy áramkörbe mikor célszerű bekötni egy kondit, mit nyerek vele, vagy hogy ide kell egy tekercs...stb. Szóval egyre mélyebbre akarok menni, van rá időm megtanulni. Gondolom a gyengeáramú alternatívájára lehet az erősáramút is idővel megcsinálni. Akarok rutint szerezni a dologban, szóval nem az motivál, hogy elkészítek egy projektet utána meg már nem foglalkozom vele. Vannak ötleteim de előbb elméletivel (szóval "tesztpaddal") kezdeném utána élesben. Gondolom abban olcsóbb a trial and error. Amúgy minden konstruktív vélemény érdekel a nálam tapasztaltabbaktól (aminek nem nehéz lenni)!
És akkor a kezdetektől!
A Neopixel lib mi? Egy önálló program? Vagy ez egy C alatt futtatható állomány? Mi kell, h ezzel vezérelhessek? 2db 5 méteres RGB szalagom most is van itthon de ehhez csak táp van meg távirányító. Az változtat színt meg 2-3 demoja van, de ezek fixek.
Szia!
Ha ledet akarsz vezérelni, akkor kezd a digitális kimenettel: Pl. Blink Kell hozzá egy led és egy ellenállás. Utána próbálkozz pl: Fade-del, ami már PWM-et használ a fényerőszabályzáshoz. Ha már érted, hogy nagyjából hogyan áll össze egy program, hogyan kell a kimeneteket vezérelni, akkor csinálhatod a led szalagot 3db N csatornás fettel meghajtva Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |